Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


implantanti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

svejedno2

18.06.2008. 00:25

dobar dan,imam 21 godinu i velike,velike probleme sa zubima,fale mi 5 i 6 dolje desno, 5 gore desno te 6 dolje desno,ali problem je sto su mi ostale krhotine zuba,e sad je pitanje,kolko vremena i kolika bi cjena bila da se te krhotine izvate i na njihovo mjesto stave novi zubi,hvala vam puno unaprijed

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

19.06.2008. 09:35

Uistinu prilično loša situacija za Vaše godine! :
Prije nego se počne s bilo kojim potrebno je napraviti sliku svih zubi - tzv. ortopan kako bi se moglo procijeniti da li se korijenovi tih zubi mogu sačuvati ili ne. Nakon endodntske i konzervativne situacije. Nakon toga u principu su moguća četiri rješenja:
1. Moblino protetsko rješenje - proteza kojom će se nadoknaditi zubi koji nedostaju, no u Vašim je godinama ne bi preporučio ali bi moglo biti najeftinije rješenje.
2. Fiksno protetsko rješenje - nadoknada zubi mostovima ili izrada krunica na korijenovima koji se mogu sačuvati. Preporučam izradu metal keramičkih krunica koje će pomiriti i estetiku i funkciju tijekom dužeg vremenskog razdoblja - srednje skupo riješenje radi se sigurn o nekoliko tisuća kuna ovisno o konkretnoj situaciji u ustima.
3. Nadoknada zubi implantatima - zubi kod kojih nije moguće spasiti korijen mogu se nadoknaditi implantatima - umjetnim "korijenovima" od titana. Iako danas postoje tehnike prema kojima je moguće odmah izraditi krunicu (navlaku) na takav umjetni korijen - preporučam poček od 3 tjedna do 3 mj nakon vađenja zubi (ovisno o tome da li su postojali bakterijski upalni procesi oko tih zubi) i zatim još jedno razdoblje od cca 3 mj u donjoj čeljusti i 5 mj u gornjoj kako bi se implantati čvrsto povezali s kosti. Ovo je definitivno najskuplje rješenje i cijena se kreće u rangu nekoliko tisuća eura.
4. Ortodonstka terapija - ponekad je moguće preostale zube pomaknuti na taj način da popune nastale bezube prostore, ali to opet ovisi o konkretnoj situaciji u ustima. Takva terapija je dugotrojna - a cijenom se nalazi negdje između fiskong protetskog rješenja i implantata.

Moguće su i kombinacije svih ovih terapija no za to je potreban detaljan stomatološki pregled uz vjerojatne konzultacije specijalista protetike, oralne kirurgije i ortodoncije.