Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


laminati


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

10.06.2008. 09:45

Postovani,
Cula sam da se laminati cesto odljepljuju sa mesta, pa zanima me strucno misljenje dali je to tacno, dali ih preporucate i dali se moze laminat postaviti na do pola frakturiranu gornju jedinicu, koja je "rjesena" bondiranjem?
Hvala.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

10.06.2008. 19:55

Pretpostavljam da pod "laminatima" smatrate - ljuskice, fasete - koje danas mogu biti od keramike ili ceromera. Koliko mi je poznato ceromerne ljuskice ne mogu se izraditi na našem područuju, a i vijek trajanja im je kratak! Stoga ću Vam odgovoriti na Vaše pitanja vezano uz keramičke ljuskice: Kao što znate to su tanke (0,4 - 1 mm) potpuno keramičke ljuske koje dolaze na pripremljenu (pobrušenu) prednju plohu zuba. Zbog svojih dimenzija zahtijevaju manje brušenje zuba, no ujedno to znači i da su krhkije stoga bi kad već postoji veliko oštećenje zuba preporučio izradu potpune keramičke krunice koja je čvršća, a estetski vrlo slična ljuskicama.
Upravo ta osjetljivost razlogom je da ljuskice imaju prilično usku indikaciju, odnosno nije ih moguće primjeniti u svakom slučaju - stoga Vam savjetujem posjet specijalisti stomatološke protetike koji će moći procijeniti da li one u Vašem slučaju dolaze u obzir.