Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Most ili proteza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

josic

15.11.2008. 00:50

Poštovani,

imam 33 god. i već 8 god nosim metalnu zubnu protezu u gornjoj vilici, ali je zbog oštenćenja proteze i promjena desni trebam mijenjati. Nisam zbog toga imala problema ili trauma i prema savjetima tadašnjeg zubara to mi se činilo sigurnijim rješenjem od mosta.
Moja zubna situacija izgleda ovako: imam prvih 6 zubi (od jedinice do trice), prelaze jedni preko drugih ali su u relativno dobrom stanju sa manjim plombama "bočno". Osmice su mi narasle na točno na mjestu izvađenih sedmica (izvana normalne, korijen ukoso savijen - ne znam je li to bitno). LIJEVO imam peticu, dobar korijen i velika plomba i zdravu osmicu - praktički mi fale 2 zuba - 4. i 6. DESNO imam nanovo liječenju šesticu (praktički samo korijen bez krune) i osmicu (bez razmaka) - fale 2 zuba 4. i 5.
Raniji zubar mi nije liječio 6-icu jer je smatrao da će propasti ionako (iako nema procesa i infekcija, ali me često "lagano" bolila jer nije bila napunjena - kako sada znam da treba), a također je mislio da je šteta da sa ovako malo zubi žrtvujem i tricu brušenjem pa se odlučio na protezu a ne most.
Nova doktorica je, kako stvari za sada stoje očistila i napunila ovu šesticu i za sada bolova nema, pa planira kolčiće i nadogradnju krune. Sama mi je predložila da sada napravim most jer nema razloga da imam protezu umjesto mosta.
Meni je estetika na drugom mjestu, a donekle i komfor mosta, i želim što duže očuvati ove zube što zdravijima, pa mi ih je žao brusiti i tako "uništiti".
Dakle, moja dilema je proteza ili most, što je "zdravije" . Molim Vašu pomoć u donošenju odluke.

S poštovanjem,

Josic

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

27.11.2008. 14:25

Poštovana,
ispričavam se na dugom čekanju na odgovor no stvari stoje ovako. Vašu situaciju moguće je riješiti na tri bazično različita načina:
1. Protezom kako je stanje rješeno sada
2. Fiksnim protetskim radovima - mostovima
3. Implantatima

Svaki od tih radova ima svoje prednosti i nedostatke. U vašem slučaju s obzirom na Vaše godine i status moj prijedlog bi bio svakako mostovi ili implantati. Slažem se s nekim opaskama i Vašeg prethodnog doktora da nije uputno brusiti 3 ako to nije apsolutno neophodno pa bih Vam na desnoj strani predložio most koji bi izgledao 7050
koji je moguće izraditi po pravilima struke.
Zubi koji imaju velike ispune ili su avitalni apriori su oslabljeni o postoji opastnost njihova pucanja. Takve zube krunice i nadogradnje zapravo ojačavaju. Stoga je bojazan o brušenju tih zubi sasvim neopravdana. Zdravi i u potpunosti netaknuti zubi uistinu su nešto manje vrijedni nakon brušenja + postoji opasnost od stradavanja pulpe ("živca"blunk prilikom brušenja ali obično dobit nadilazi rizike i komplikacije do kojih bi moglo doći ako se stvari ostave nesaniranima.
Na Vašoj lijevoj strani potrebno je uklučiti zube 6 i 7 ali i 3 da bi taj most bio izrađen po pravilima struke. Alternativno rješenje su implantati na mjestima zuba 4 i 5 i krunica na zubu 6.
Proteza je rješnje za koje većinu zubi nije potrebno brusiti - ali i ona ima svoje nedostatke - to je pomičan nadomjestak koji zbog svoje pomičnosti može kroz dulje vrijeme oštećivati zubno meso oko zubi oko kojih priliježe, te koštanu masu ispod sluznice (koja se s vremenom smanjuje) što može dovesti do kasnijih komplikacija i problema. Također ugodnost nošenja je daleko na strani mostova zbog ne postojanja mobilnih stranih tijela u ustima.
Postoji još niz čimbenika koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom planiranja tog Vašeg rada - kao što je npr. kolika je vrijednost i očekivana trajnost korijena zuba 6 s obzriom na planiranu terapiju itd.
Nadam se da sam barem donekle pomogao no izbor pravog rješenja ponekad nije lagan i slobodno uzmite malo vremena da o njemu razmilslite!