Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

veljaca

03.11.2008. 11:45

Postovani,
Gorna jedinica mi je skoro citava nadograđena bijelom plombom. Ovaj nedostatak estetski mi jako smeta i znam da postoji nekoloko rješenja, ali kako necu brusiti zub, zanima me presvlačenje čitavog zuba materijalom za bijele estetske ispune (plombe), kao rješenje . Dali se tim postupkom mora prebrusiti čitava prednja ploha zuba ili ne mora.
I jos jedno-imam most 3x5 u gornju celjust, trica je brusena radi to sto sam je polomila, iako je prvo rjesenje bilo da se brusi samo petica. Most mi stvara probleme, medju drugo petica nije prekrivena i boli me na hladno i slatko, pa zanima me dali se most moze iseci tako da krunica na tricu ostane, jer izgleda dobro sto je tehnicar veoma tesko postigao, a izraditi novi sa peticu kao nosac i cetvorku kao privezak?
Unaprijed hvala.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

07.11.2008. 09:50

Poštovani,
oba postupka koja predlažete moguća su i tehnički izvediva ali i nepreporučjljiva zbog niza razloga. Što se jedinice tiče - vjerujem da ako je zub čitav u ispunu tada je stradao i "živac". Avitalan zub (zub bez živca) oslabljen je i s vremenom postaje sve krhkiji i lakše puca, stoga ga je potrebno maksimalno učvrstiti. U slučajevima velikih destrukcija zubnog tkiva jedino pravo rješenje je nadogradnja (dio koji se sidri unutar korijena zuba) i krunica. Samom nadogradnjom zuba zapravo povećavate površinu na koju djeluju sile žvakanja ni na koji način ne učvršćujući zubno tkivo i sam zub pa postoji veliki rizik od pucanja nakon kojeg taj zub više neće biti moguće spasiti.
Privjesci (zubi koji popunjavaju bezubi prostor a nisu vezani uz dva nosača) općenito su prilično riskantan nadomjestak zbog nepovoljnih sila koje nastaju prilikom žvakanja. U principu nastaje poluga koja izvće zub nosač i može dovesti do njegova nagnuća, pucanja ili drugih oštećenja. U slučaju koji ste opisali nikako ne preporućam privjesak jer su pretkutnjaci obično zubi koji imaju tanke, gracilne korijenove i velike krune što je već samo po sebi relativno nepovoljno opterećenje tih korijenova, Opterećenje jednog takvog korijena sigurno dovodi do nepovoljnog razvoja događaja kroz neko dulje vrijeme. Moj prijedlog u takvim slučajevima je izraditi mos koji uključuje drugi pretkutnjak i prvi kutnjak, a prvi pretkutnjak je privjesak - jer tada jedan jak zub i jedan slabiji zub drže samo jedan zub što je u stvari povoljnije rješenje i obično nije potrebno brusiti trojku (što je uvijek i estetski i funkcionalno upitan zahvat).