Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 84 | Broj poruka: 260

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Upala korijena na zubu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

normalna20

11.03.2022. 08:58

Poštovani. Popravljali su mi zub i otvorena je pulpe stavljen toxavit. Nakon 2 dana neizdrzivo boli i na zagriz. Otvoren zub opet boli. Cisceni su kanali, slikan zub upala na vrhu korijena. Popila sam klavocin i medazol. Bol je manja nego sto je bilo vise nego pola, ali jos uvijek nije skroz prestala. Prije je bolilo strasno na zagriz sad 80 posto manje. Druga komplikacija je što je kanal zacepljen, tako kaze i ne moze doc do vrha. Onda je upitno endodontsko lijecenje. Većina mi je predlagala vadit zub, a ja sad ne znam ni sama jer ipak manje boli nego prije ali nije skroz prestala bol. Da li bi se moglo to smirit samo od sebe. Da li bi mi pomoglo jos bar 3 dana nekog antibiotika, klimicin još 3 dana ili nešto dal bi se smirilo skroz ili ne,ili bi se bezveze trovala?

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.03.2022. 22:58

Poštovana,
upala na vrhu korijena nastaje kao posljedica rekacije organizma na bakterijsku infekcija korijenskih kanala. Ako se kanal nemože očistiti do vrha korijena, nemoguće je i odstraniti bakterije iz istog. To znaći da upalni procesi neće proći. Moislim da je s takvom prognozom zub uputno izvaditi.

Lana4pitanje

14.04.2022. 09:25

Poštovani,
Bolio me zub, tj gornja petica neko vrijeme, taj bol se širio u tu stranu glave. Međutim, bol je nakon nekoliko danas prestala i pojavio se otok na desni iznad zuba, kao 'bubuljica' ispunjena gnojem, pretpostavljam. Trenutno nisam u mogućnosti da odem do svog stomatologa, pa sam odlučila probušiti fistulu da bi gnoj izašao. Ali uz sve napore, ne mogu je probušiti. Zub me ne boli, ali me jako boli na dodir tog oteklog područja. Fistulu sam pritiskala čistim tupferom, sa svih strana, različitom jačinom, ali još uvijek ništa. Da li će ako sačekam dan-dva sama fistula biti spremna za izlazak gnoja? Šta bih mogla samostalno uraditi? Jako mi smeta taj otok, tj ta 'bubuljica'. Čim se steknu uslovi, naravno idem stomatologu, ali sad trenutno bih da pomognem sebi.
Lijep pozdrav i hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.04.2022. 12:05

Poštovana,

jedina samopomoć je da nabavite antibiotik i počnete ga piti što prije.
Molim Vas nemojte sami na sebi izvoditi nikakve kirurške zahvate.

Lana4pitanje

14.04.2022. 19:50

Hvala Vam na odgovoru.
Nabaviću antibiotik, samo bih Vas pitala, koji preporučujete? Koliko puta dnevno piti?
Imala sam nekada davno problem sličan ovom, takođe ovaj otok i gnoj, na drugom zubu, i stomatolog mi je propisao Amoksicilin. Tada sam radila snimanje vilice i koliko se sjećam imala sam neku cistu na zubu.

Dean Cekić, dr. med. dent.

15.04.2022. 12:25

Ako niste alergični na penicilin, antibiotik izbora bi bio amoksicilin sa klavuronskom kiselinom: Augmentin, Klavocin itd.
1g, svakih 12 h, 5 dana