Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Upala korijena na zubu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

normalna20

11.03.2022. 08:58

Poštovani. Popravljali su mi zub i otvorena je pulpe stavljen toxavit. Nakon 2 dana neizdrzivo boli i na zagriz. Otvoren zub opet boli. Cisceni su kanali, slikan zub upala na vrhu korijena. Popila sam klavocin i medazol. Bol je manja nego sto je bilo vise nego pola, ali jos uvijek nije skroz prestala. Prije je bolilo strasno na zagriz sad 80 posto manje. Druga komplikacija je što je kanal zacepljen, tako kaze i ne moze doc do vrha. Onda je upitno endodontsko lijecenje. Većina mi je predlagala vadit zub, a ja sad ne znam ni sama jer ipak manje boli nego prije ali nije skroz prestala bol. Da li bi se moglo to smirit samo od sebe. Da li bi mi pomoglo jos bar 3 dana nekog antibiotika, klimicin još 3 dana ili nešto dal bi se smirilo skroz ili ne,ili bi se bezveze trovala?

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.03.2022. 22:58

Poštovana,
upala na vrhu korijena nastaje kao posljedica rekacije organizma na bakterijsku infekcija korijenskih kanala. Ako se kanal nemože očistiti do vrha korijena, nemoguće je i odstraniti bakterije iz istog. To znaći da upalni procesi neće proći. Moislim da je s takvom prognozom zub uputno izvaditi.

Lana4pitanje

14.04.2022. 09:25

Poštovani,
Bolio me zub, tj gornja petica neko vrijeme, taj bol se širio u tu stranu glave. Međutim, bol je nakon nekoliko danas prestala i pojavio se otok na desni iznad zuba, kao 'bubuljica' ispunjena gnojem, pretpostavljam. Trenutno nisam u mogućnosti da odem do svog stomatologa, pa sam odlučila probušiti fistulu da bi gnoj izašao. Ali uz sve napore, ne mogu je probušiti. Zub me ne boli, ali me jako boli na dodir tog oteklog područja. Fistulu sam pritiskala čistim tupferom, sa svih strana, različitom jačinom, ali još uvijek ništa. Da li će ako sačekam dan-dva sama fistula biti spremna za izlazak gnoja? Šta bih mogla samostalno uraditi? Jako mi smeta taj otok, tj ta 'bubuljica'. Čim se steknu uslovi, naravno idem stomatologu, ali sad trenutno bih da pomognem sebi.
Lijep pozdrav i hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.04.2022. 12:05

Poštovana,

jedina samopomoć je da nabavite antibiotik i počnete ga piti što prije.
Molim Vas nemojte sami na sebi izvoditi nikakve kirurške zahvate.

Lana4pitanje

14.04.2022. 19:50

Hvala Vam na odgovoru.
Nabaviću antibiotik, samo bih Vas pitala, koji preporučujete? Koliko puta dnevno piti?
Imala sam nekada davno problem sličan ovom, takođe ovaj otok i gnoj, na drugom zubu, i stomatolog mi je propisao Amoksicilin. Tada sam radila snimanje vilice i koliko se sjećam imala sam neku cistu na zubu.

Dean Cekić, dr. med. dent.

15.04.2022. 12:25

Ako niste alergični na penicilin, antibiotik izbora bi bio amoksicilin sa klavuronskom kiselinom: Augmentin, Klavocin itd.
1g, svakih 12 h, 5 dana

Majajhana

04.07.2022. 09:30

Poštovani, radila sam gornju vilicu bezmetalo keramičke krune, često se upale dr kaze da je to normalno pa je čistila desne, zanima me jel to ok? Drugo bitnije pitanje, sada mi ti zubi pritiskaju moje donje i petica desno mi skoro pukla do mesa, ostao koren.na tom zubu je pre nekoliko godina izvadjen živac i napunjen do kraja. Snimila sam zub i dr kaze koren dobar moze kruna i navlaka, mene je zub zaboleo u međuvremenu, dr je izvadila punjenje iz kanala koje je napunila pre par godina kada je vadila živac, nakon vađenja punjenja počinje užasno da boli i natekao ceo obraz, kada je natekao bol se smirila, pijem antibiotik amoksicilin i orvazil. Zanima me da li to odrađeno ok sto je izvadila punjenje i ostavila tako sada su kanali prazni pod otokom, jedino ih je u ova dva dana pod otokom busila sa iglicama i ispirala nekom tečnošću gde je užasna bol. Sada ja sama fiziološkim uveče ispiram tako mi je rekla.. Otok spada ali zub pulsira, snimak odrađen nema gnoja ne znam zašto je otekao

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.07.2022. 20:55

Poštovana,
zub se ne liječe antibiotikom, nego punjenjem korijenskih kanala. Ako na zubu nije moguće napraviti adekvatno liječenje, a ima upalni proces, onda je to zub za vađenje. Ako sumnjate u stručnost i procijenu Vašeg liječnika, uvijek ste u mogučnosti zatražiti drugo mišljenje. Ono što ne bih preporučio je da se liječite sami, suprotno od preporuka Vašeg liječnika ili više njih.

Majajhana

04.07.2022. 21:35

Poštovani mozda niste razumeli moje pitanje, meni je zub otekao obraz ceo kao jaje, dr je izvadila punjenje iz kanala koje je stajalo dugo i ostavila tako otvoreno i dala antibiotik pošto je pod otokom, da li je trebala vaditi to punjenje pošto tu nema živac i ostaviti kanale prazne dok upala ne prodje?
Inače dr kaze da je koren super da nema gnoja i kada otom prodje može da radi krunicu i da ga napuni opet

Dean Cekić, dr. med. dent.

05.07.2022. 10:45

Poštovana,

kad je prisutna upala na vrhu korijena, kod već napunjenih korijenskih kanala, potrebno je napraviti reviziju punjenja. Svi zahvati u ovom segmentu dentalne medicine su uobičajeno jednoposjetni.

Majajhana

05.07.2022. 15:10

Izvinite još jednom na smetnji, ona je izvadila punjenje i pošto je otekao sva tri kanala su ostala prazna da li je to ok dok ne spadne otok? Jedino što radi je čišćenje i ispiranje iglicama koje užasno boli

marijana543221

08.07.2022. 11:45

Pozdrav, nedavno su mi u dežurnoj ambulanti iglicama vađeni živci iz donje sedmice zbog upale korijena. Tjedan dana nakon vađenja posjetila sam stomatologinju koja je pokušala do kraja počistiti korijene (?) no nije uspjela pa me naručila na još jedan pregled na kojem sam bila prošli tjedan. Na tom posjetu je opet iglicama pokušavala počistiti korijen, no opet bezuspješno. Rekla je da imam dugi i uski korijen te me zapisala na još jedan termin i rekla da ako ne uspije ni tada ništa da me šalje u Zagreb. A mene zub ne boli, niti ga osjećam. Je li moguće da je korijen zuba toliko uzak da se ne može počistiti? Hoće li mi morati vaditi cijeli zub?
Hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.07.2022. 18:25

Poštovana Majajhana,

predlažem Vam da potražite specijalista endodoncije te odete na drugo mišljenje i tako razriješite pitanje Vaših dilema i tog zuba.

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.07.2022. 18:30

Poštovana marijana543221

teoretski je moguće da se kanali ne mogu proširiti do vrha korijena. Ne mogu na osnovu ovih informacija procijeniti da li ćete morati vaditi zub, ali smatram da je to vrlo malo vjerojatno.