Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


akne - ali od cega??


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

10.06.2005. 13:59

Imam 26 godina i uvijek sam imala problematicnu kozu lice a u zadnjih par godina i dekoltea i ledja. Nikad naravno to nije prelazilo granice normale. U svom zivotu sam posjetila 2 dermatologa (jedan u Vojnoj bolnici a drugi u Domu zdravlja Kruge) i 1 kozmeticarku. Nikad mi nisu prepisali nikakvo lijecenje osim tretmana losionima i kremama.
Nikad nije bilo potrebe jer sam imala tu i tamo koji pristic, aknu nikada niskta alarmantno..
Prije 3 tjedna izbili su mi pristevi ili akne po cijelom licu kao nikada do sada. Otisla sam kod dermatologinje na Salatu. Predala sam joj i ginekoloski nalaz (imam policisticne jajnike) i nakon pregleda mi je samo rekla da mi treba ciscenje jednom mjesecno i propisala mi je Losion za Akne (Ac. Salic 1,5) mada sam joj rekla da koristim cijlu liniju za problematicnu kozu od Eucerina (gel za pranje, losion i krema). To je bilo sve. Ja sam jos, mimo toga napravila i krvnu pretragu. Rezultati su pokazali da je sve u redu jedino imam blago poviseni kolesterol. (kolesterol ukupni= 5,6 a treba biti manji od 5 i kolesterol LDL je 3,7 a trebabiti manji od 3,0).
Ne mogu naci uzrok ovakvom naglom izbijanju pristica po cijelom licu. Moram napomenuti da se to dogodilo samo na licu - dakle ne i po dekolteu i ledjima gdje ih i i nace znam imati.
Da li postoji sansa da je tome neki vanjski uzrok?
Inace, ne jedem masno a u zanjih 2-3 mjeseca uzimam dodatak A vitamina na nacin da svako jutro popijem sok od 3 svjeze iscijedjene narance zajedno sa jednom tabletom bevital sun kapsolom koja sadrzi 200 mg pivskog kvasca i beta-karoten.

mr.sc. Jadranka Sokol, dr.med.

19.06.2005. 23:24

Poštovana Ivana!

S obzirom na vašu dob i naglasak na nedavnom pogoršanju akne na licu uz postojanje policističnih jajnika - uzrok vaših akne je hormonski
poremećaj. Niste naveli uzimate li kontracepcijske pilule ili ste ih možda nedavno prestali uzimati?Da li ste imali većih stresova u zadnje vrijeme?Da li imate prekomjernu dlakavost i neredovit ciklus?Ukoliko su odgovori na ova pitanja potvrdni javite se nadležnom liječniku koji će vas uputiti endokrinologu.
Što se tiče prehrane preporuča se izbjegavti masnu i slanu hranu.
Kod nekih pacijenata može doći do pogoršanja nakon boravka u prašini.
Inače srednje teške akne ,što bi prema opisu mogle biti vaše ,obično započinjemo liječiti peroralnom primjenom antibiotika -najčešće tetraciklina-dovoljno dugo u dovoljno visokoj dozi koju će vam odrediti dermatolog!Kasnije,prema nalazu endokrinološke obrade mogu se dati hormoni.Pozdrav!

Ivana

30.06.2005. 10:28

hvala Vam na odgovoru!
ne korisitm kontracepcijske pilule, nemam prekomjerenu dlakavost i imam redoviti ciklus. Nisam imala nikakve stresove, ne jedem masnu ni slanu hranu (cak ni cokoladu).
Akne koje su se bile naglo pojavile - povukle su se. Ostalo je tu i tamo koji manji pristic.
Nekako mislim da je uzrok bio vanjski - je li moguce da se takve akne pojave kao reakcija na omeksivace rublja? Naime, svaki puta kad bi obrisla lice rucnikom koji je bio pran sa omeksivacem - lice mi se upalilo i jako zacrvenilo. Vec 2 tjedna pazim cime brisem lice i situacija se smirila...

mr.sc. JadrankaSokol, dr.med.

03.07.2005. 23:31

Poštovana Ivana!

Akne se mogu pojaviti kao posljedica kontakta sa različitim kemikalijama (nafta,jod,brom,mineralna ulja,klorirani organski spojevi,ulja za sunčanje i druga kozmetička sredstva koja djeluju komedogeno),a mogu se pojaviti i nakon intenzivnog sunčanja.
Ukoliko se stanje kod vas poboljšalo nakon prestanka primjene omekšivača za rublje nastojte ga više ne upotrebljavati!
Pozdrav!

matea

20.08.2005. 11:16

Imam 18 godina i već se pet godina mučim sa aknema.
Prvo sam išla kod kozmetičarke ,ali imam osjetljivu kožu i ona me poslala kod privatne dermatologinje.
Ona mi je propisala neke skupe preparate iz inozemstva, koža mi je bila nadražena i nije bilo velikog učinka, pa me htjela staviti na diane. nisam ih htjela uzimati pa sam potražila drugog dermatologa. druga doktorica mi je uglavnom davala razne vanjske preparate od kojih također nije bilo koristi.
(do sada sam iskušala sve moguće skinoren, vichi, eucerin, environ, artistry.. čini se i milion drugih)
Zadnja dermatologinja kod koje sam bila propisala je prvo avene za vanjsku uporabu i geomicin. Nakon mjesec dana očistilo mi se lice ali kad sam prestala uzimati sve je bilo po starom. Išla sam kod ginekologa , sve je u redu, išla san vadit krv 5 dan ciklusa isto je sve uredu( malo je viši testosteron ali u granicama). Uzimala sam svejedno diane jer mi je i ova dermatologinja rekla da je potrebno ali meni misu imale ni majmanjeg učinka. nakon te duuge terapije i slanja na čišćenje lica( nije ni najmanje ugodno, uvijek bi mi išle suze) najmanje godinu i pol prestala san odlaziti i toj dermatologinji, a preparate kaje je još dodatno dopisala dercom clear i srs losion(drži 10 min pa isperi9 trajali su i ujutro i popodni po pola sata.
Sada samo koristim ujutro gel i kremu, a navećer gel i nočnu kremu. Počinju mi se vidjeti i rupice svih veličina i često padam u depresiju kad se vidim ujutro u ogledalo, neide mi se van iz kuće.
Ako imate kakvo rješenje ili prijedlog molim vas da javite.
Unaprijed, puno vam hvala.