Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1365

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Akne, problem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alen

12.11.2005. 13:22

Poštovani,
Imam 15 i pol godina. početkom prošle godine počele su mi se pojavljivati akne (ne mislim na "prištiće" koji se javljaju u pubertetu nego na onaj ozbiljniji oblik akni). Akne na licu su mi velikog broja i promjera ,osjetim ih dodirom 2-3 dana prije nego što budu vidljive na licu. Redovito sam koristio/im razne proizvode: deterđente za pranje lica , Klindamicin, razne kreme na bazi retinola, Bha i Aha, Salicyc acid-a, hidratantne kreme te kraći period bio sam na tetraciklinama ali nista od svega toga. Ugovoren sam sa dermatologom ali tek za mjesec dana.
Zanima me smijem li koristit Isotretinoin (Roaccutane), naravno uz kontrolu dermatologa unatoč mojim godinama. I dali je učinkovitiji laserski tretman ili glikolnom kiselinom te pomažu li ti tretmani i kod aktivnih akni ili samo kod ožiljaka i dakako smijem li vršiti te tretmane sa 15 i pol godina?
Hvala na odgovoru...

mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

20.11.2005. 17:57

Dragi Alen!

Ako su tvoje akne ozbiljne kao što si napisao možeš koristiti isotretinoin
(Roaccutane) koji je vrlo učinkovit,a daje se kod teških oblika akne
od dvanaeste godina života nadalje.Prije toga moraš učiniti laboratorijsku obradu koju će odrediti tvoj dermatolog.
Laserski tretmani i tretmani glikolnom kiselinom mogu biti učinkoviti i kod aktivnih akne i kod ožiljaka,ali kod teških oblika akne u ovom trenutku dajem prednost isotretinoinu.
Pozdrav!