Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


akne s 9?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuta mama

27.07.2005. 23:32

Akne su u neprijatelj br.1 u mojoj obitelji,imali su ih moj otac,brat,moj suprug a ja ih imam povremeno još uvijek,mada sam već prošla 30-tu.
Unatrag par mjeseci dobila ih je i moja kći iako je još daleko od
puberteta,uskoro će 9god.!Doduše baš u vrijeme izbijanja akni
naglo je izrasla,dobila par kilograma i počeo je rast grudi (ispupčenje
bradavica).Pretpostavljam da se radi o pretpubertetu no svejedno sam iznenađena!Radilo se o mitisterima na nosu i dva upaljena prištića.
"Naš" dermatolog je savjetovao čišćenje lica i propisao neku otopinu za mazanje!Nakon tog čišćenja stanje je sve gore,ne znam jesmo li pogriješili i time potencirali nastanak novih prištića!?Prištići su i dalje isključivo na nosu (!?) kao i kod mene.
Kako se uopće liječe akne na dječjoj koži?Koje preparate odabrati,čime joj čistiti lice,da li uopće svakodnevno čistiti?
Unaprijed zahvaljujem!

mr.sc. Jadranka Sokol, dr. med.

08.08.2005. 18:47

Poštovana " zabrinuta mama"!

Uvriježeno je mišljenje da su akne bolest puberteta i adolescencije,međutim one se mogu vidjeti već kod novorođenčadi
(osobito muške) i kod male djece (od šestog mjeseca života nadalje) ,osobito ako u anamnezi postoje akne kod oba roditelja.
U kliničkoj slici dominantni su komedoni (miteseri),ali mogu se vidjeti i uplani čvorići i "prištići".Ove akne obično ne traju dugo, iako samo izuzetno rijetko mogu potrajati do adolescencije.Kod tvrdokornih oblika akne kod djece svakako treba učiniti endkorinološki obradu.
Ne treba zaboraviti i mogućnost nastanka tzv. akne venenata koje su posljedica komedogenog učinka nekih krema,ulja i losiona koji se inače koriste za njegu kože.
U liječenju akne dječje dobi koriste se tzv.komedolitici kao što je npr. tretinoin,te antibakterijski pripravci za lokalno primjenu kao što je benzoil peroksid ili eritromicin.Nekada se mogu dodati i peroralni antibiotici.Stručno čišćenje lica također može pomoći.
Javite se ponovo dermatologu!
Pozdrav!