Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


jedno pitanje o preparatima na nasem trzistu..


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tinaaaa

25.07.2005. 19:24

Ja imam akne od 10.godine zivota. sad mi je 23, i prije par godina mi je dijagnosticirano da imam policisticne jajnike. Moj tadasnji dermatolog me uputio ginekologu/endokrinologu, nakon cega su me stavili na terapiju dianama35, a za lice sam bila dobila differin gel, i neku hidrantnu kremu od vichya. Ti preparati za lice mi nisu bili bogzna sto efikasni, no sve se uvijek nekako svodilo na to da necu imat kompletne rezultate bez redovitog ciscenja lica.
A nakon par ciscenja lica vise nisam htjela ici, jer sam nakon toga jos mjesec dana dobivala duboke upale.
No dobro, sve u svemu, od diana35 mi se akne jesu donekle smanjile, samo nikada nisu do kraja, a ja sam odustala od posjeta dermatologu i koristenja krema koje je propisao.

Nedavno sam prestala uzimati diane jer sam se od njih udebljala, i presla sam na Yasmin. Yasmin su stvarno bolje za tezinu, ali su mi se akne vratile u prvobitim kolicinama.

Posto me moj stari dermatolog totalno isfrustrirao neefikasnoscu, a bas i nemam referenci za odabir novog, krenula sam traziti neki odgovor na internetu.

Nabasala sam na internetu na stranicu www.acne.org. To je dosta veliki portal, na koji dolaze stotine ljudi iz cijelog svijeta.

I zaprepastilo me da, ono sto vecina njih koristi i sto im je jako pomoglo, meni nikada niti jedan dermatolog nije propisao niti spomenuo.

Preporucili su mi da pokusam sa (ispricavam se,tesko mi je to prevesti s engleskog) - "spironolactone" (neke pilule koje utjecu na androgen?) i kremom koja se zove Retin-A, ili sa nekom od "2.5% benzoyl peroxide" krema.

Pa me zanima dodatno misljenje... jesu li to stvarno dobre i nerizicne terapije, i da li se takvi lijekovi uopce kod nas propisuju?

Hvala

mr.sc. Jadranka Sokol, dr. med.

08.08.2005. 19:04

Poštovana Tina!

Spironolakton je lijek registriran kao diuretik koji štedi kalij i koji se prvenstveno koristi u liječenju tvrdokornih edema koji se javljaju uz cirozu jetre,zatjanje srca,nefrotički sindrom ili idiopatske edeme.
Budući spironolakton ima i antiandrogeno djelovanje (smanjuje produkciju loja) može se koristiti za liječenje tvrdokornih oblika akne ali ISKLJUČIVO pod kontrolom liječnika.
Spironolakton ima slične nuspojave kao i cyproteron acetat koji je sastojak Diane 35,a to su glavobolja,mučnina,napetost u grudima,hiperpigmentacije,rizik tromboembolije i amenoreje.
Žene ga moraju uzimati uz obaveznu kontracepciju.

Retin -A je lokalni pripravak kiseline vitamina A i ima odlično komedolitičko djelovanje,a benzoyl peroxid ima odlično antibakterijsko djelovanje.Oba lijeka se primjenjuju u obliku kreme ili gela i u početku primjene mogu izazvati prolazne iritacije kože zbog kojih pacijenti koji na to nisu upozoreni često odustaju od liječenja.

Osim navedenih lijekova ,u liječenju akne postoji velik izbor drugih lijekova koji se uvijek primjenjuju individulano -prema kliničkoj slici svakog pojedinog pacijenta -zato se ponovo javi dermatologu!
Pozdrav!