Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1366

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


--ERITROMICIN LOSION--


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Boris

04.12.2005. 00:42

Za početak čestitke autotima na zanimljivoj, inovativnoj i nadasve edukativnoj stranici. A sada nešto o mom pitanju...

Nakon primjene raznih krema za čišćenje i piling lica, odlučio sam se posjetiti liječnika. On mi je preporučio Eritromicin Losion za lokalnu primjenu, nakon kojeg se smanjio broj akni, no one se i dalje javljaju. Koristim Eritromicin 2x1 nakon pranja lica hidratantnim gelom. Zanima me, ukratko, možete li opisati djelovanje eritromicina lokalno.

Još jedno važno pitanje... Ne prakticiram istiskanje akni. Ali, još prije otprilike dvije godine na leđima, točnije desnoj i lijevoj lopatici pojavile su se akne promjera olovke podignute iznad razine kože. U njima izgleda kao da se nalazi nekakvo masno tkivo. Neki se postupno smanjuju i naposlijetku, kada su najmanji, nakon tuširanja i brisanja ručnikom, primjetim kako mjesto bivše akne lagano krvari. Liječnik me poslao dermatologu, nakon čega je uslijedila th. Eritromicin 3x1 peroralno, Eritromicin Losion 2x1 lokalno. No, do poboljšanja nije došlo. Liječenje još u tijeku... Pa, ako bi mogli ukratko o čemu se radi...

Hvala.

mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

18.12.2005. 21:09

Poštovani Boris!

Eritromicin je antibiotik iz grupe makrolida koji se u liječenju acne može primjeniti u lokalnoj i sistemskoj varijanti.Djeluje na Propionibacterium acnes u lojnim folikulima tako što smanjuje njihov broj ,te na taj način djeluje protu upalno. Kao lokalni pripravak poznat je u obliku losiona,emulzija i masti,a sistemski je u obliku kapsula.
Nije opravdana dugotrajna primjena lokalnih pripravaka zbog nastanka moguće rezistencije na taj lijek.U sistemskoj primjeni su tetraciklinski antibiotici bolji izbor od eritromicina u liječenju acne.

Ako nakon primjene lijekova koje navodiš nema poboljšanja moraš ponovno dermatologu na kontrolu,postoje i drugi načini liječenja koji ti mogu pomoći.
Pozdrav i hvala na čestitkama!