Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1366

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


keloid


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja

19.12.2005. 21:33

Imam keloida i to na više mjesta, ali jedan se jako povećao i počeo mi smetati jer se širi preko kosti i onda ne smijem dotaknuti ni kožu oko njega, a kamoli direktno. Da li postoji neki način skidanja osim upotreba injekcija kortizona, i da li je istina da se nakon tretmana može pojaviti duplo veći - 50% šansa.

Unaprijed hvala na odgovoru.

mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

22.01.2006. 21:53

Poštovana Tanja!

Liječenje keloida je vrlo težak problem!
Rane promjene mogu se pokušati liječiti primjenom viskopotentnih kortikosteroidnih krema pod okluzijom,također može biti korisna i primjena tretinoina u kremi ili gelu,ponekad pomaže okluzija keloida slikonskom pločicom, ili kompresija čvrstim gumenim flasterom.Učinkovita je i intralezionalna primjena kortikosteroida koja može ponekad dovesti do pojave tzv.atrofičnog
ožiljka koji također nije estetski prihvatljiv.Krioterapija tekućim dušikom može nekda biti korisna,zračenje i tangencijalna ekscizja u kombinaciji nekada daje dobre rezultate,a u novije vrijeme primjenjuje se liječenje laserom.
Kod nekih bolesnika postiže se uspjeh dužom primjenom isotretinoina.

Pozdrav!