Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1366

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


PJEGA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vjekoslav

27.05.2005. 01:30

34 su mi godine. Od puberteta se borim s aknama s time da je jedina razlika od tadašnjeg stanja i sadašnjeg što su se akne po leđima i poprsju brojčano smanjile i nisu tako upalne kao one pubertetske.
Ustvari najviše me muče ove na licu, ali čak i po tjemenu se već dugo vremena pojavljuju kao vodeni prištići koji puknu pa se stvori krastica koju kada otkinem ( a to radim) obično dođe do upale te nastane upalni proces pa čak istiskujem gnoj na tim mjestima, a sve to skupa vrlo teško zarasta i prolazi.
Najviše akni imam po obrazima i to skroz prema ušima , te po čelu. Oko usnica mi se često prave tzv "žvale" koje isto tako jako teško zacjeljuju i zbog njih ima m ružne mrlje oko usta.
Koja god akna mi se pojavi obično je takvog karaktera da nakon čišćenja iste, obično ostane mrlja na licu tako da je sveukupni izgled vrlo ružan. Inače i pore su mi dosta proširene . Odlazak kozmetičarki ne mogu si priuštiti tako da to sve skupa "krasno" izgleda.
Inače menstrualni ciklusi su redovni i normalni.
Korištenje Skinoren kreme nije mi pomoglo već su se akne počele pojavljivati na onim mjestima gdje ih prije nije bilo tako da sam laički stekla dojam da one negdje jednostavno moraju izbiti.
Jedna kolegica dermatolog mi je sugerirala da bi bilo dobro za mene da pijem hormonalne tablete ( mislim da je rekla Diane, ako se dobro sjećam), ali obzirom da se to kosi s mojim principom da ne konzumiram kontracepcijske tablete nisam to niti prihvatila.
Stvarno me muči razlog zbog kojega se sve to još uvijek događa. Inače opče stanje ne mogu reći da sam primijetila da je vezano za vrstu hrane koju koristim , ali jesam sigurna da sunce ima negativan utjecaj na moje lice jer se još više ospem prištićima nego inače.
Inače mogu spomenuti da mi je i kosa u zadnje 4 godine "propala", tj. nakon dva poroda počela je opadati i dan danas opada i beživotna je i moram ju prati svaki 2 do 3 dan koliko se brzo masti.S kosom prije nije bilo tako jer sam imala izrazito gustu i kvalitetnu kosu.
Još mogu nadodati da oduvijek imam nedostatak željeza u krvi.
Molim vaše mišljenje. Hvala.

mr.sc. Jadranka Sokol, dr.med.

05.06.2005. 23:13

Poštovana Vjekoslava !

U Vašem pismu navedeno je više problema pa ću pokušati odgovoriti redom.
1.) Nedostatak željeza je mogući razlog opadanja kose i pojave "žvala" u uglovima usta ,a poslije poroda je često stanje još lošije;za svaki slučaj bilo bi dobro provjeriti hormone štitnjače,šećer u krvi, pregledati zube,učiniti bris grla,nosa,učiniti bakteriološki i parazitološki nalaz stolice ,a ukoliko imate želučane tegobe bilo bi dobro učiniti pregled kod gastroenetrologa i test na Helicobacter pylori.
Potrebno je ustanoviti razlog vaše slabokrvnosti i prema tome je liječiti.
2.)Akne koje imate od puberteta ,a i prekomjereno zamašćivanje kose
nastale su zbog pojačanog utjecaja muških spolnih hormona tzv. androgena na vaše žlijezde lojnice.Liječenje se može provoditi na više načina-primjenom lokalnih pripravaka ili sistemskih lijekova kao što su antibiotici,kontracepcijske pilule,te isotretinoin. Koji je način liječenja za vas najbolji treba odrediti Vaš dermatolog.