Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1366

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Problemi s kožom i kosom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jelchy23

01.01.2013. 17:30

Poštovani,
imam 25 godina i od puberteta vodim bitku s problematičnom kožom. Isprobala sam brojne preparate (Avene, Vichy, Garnier, Nivea ... ). Bila sam i kod dermatologa i tada sam dobila terapiju vezano uglavnom za čišćenje kože mlijekom za čišćenje, te losion na bazi alkohola (nisam sigurna za naziv, ali može se dobiti u ljekarnama). Budući da to nije pomoglo dermatologica mi je savjetovala probijanje prištića, od čega sam odustala zbog straha od ožiljaka. Sad su se akne poprilično povukle, ali povremeno se znaju pojaviti jako crvene i velike akne koje su bolne, uz to crveno mi je lice i imam jako masnu kožu. Oko masnoće mi je jedno vrijeme pomagala Nivea Aqua Sensation krema, ali više niti to ne pomaže - upravo suprotno koža mi se još više masti (skoro pa svaka 2 sata moram se umiti jer me od masnoće peku oči). Tako je i s ostalim proizvodima. Također imam crvene akne po leđima koji svrbe i bole na dodir (koža na leđima mi je također masna, iako održavam redovno higijenu tijela, nosim pamučne majice, izbjegavam masne kreme...).
Isto tako vodim problem s masnom kosom (navečer ju operem, već mi je ujutro masna) - isprobala sam i tu sve moguće šampone, pa čak i brojne preporuke frizera vezano za linije koje se mogu naći samo u ljekarnama, ali to ništa nije pomoglo već još samo pogoršalo situaciju te mi se pojavila i perut.
Bila sam na ginekološkom pregledu i po tom pitanju nema nikakvih problema.
Stvarno više ne znam što da radim. Planirala sam opet ići dermatologu, ali nisam sigurna.
Molim Vas za vaš savjet.
Unaprijed hvala.
S poštovanjem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.01.2013. 10:15

Vi imate kobinaciju akni i seboroičkog dermatitisa (koji se manifestira masnom kosom i kožom, te crvenilom lica). Mislim da bi trebali otići kod dermatologa koji će vam propisati odgovarjuću kombinaciju terapije za Vas slučaj. Osobno mislim da Vam samo medicinska kozmetika (Avene, Vichy itd) neće biti dovoljna. Vjerojatno će trebati i sistemska terapija (npr. tetraciklini koji će pomoći i jednom i drugom problemu). Naravno, prema nalazu na pregledu i odgovarajuća lokalna terapija.

klementina

07.03.2013. 22:55

POštovani,molim Vas za pomoc.Već duže vrijeme imam problema s pristicima na leđima koji nikako da prođu. U zimsko vrijeme imam puna leđa,a kad dođe ljeto jako se smanje.Vise ne znam što da radim da bi se rijesila tog problema. Molila bi Vas za neki savjet.

Unaprijed se zahvaljujem!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.03.2013. 10:15

Ne znam radi li se kod vas o aknama ili folikulitisu (upali dlačnih folikula), ali vjerojatno bi Vam pomogao neki lokalni antibiotik (npr. Acnet tekućina).

Snuppy94

16.06.2013. 05:15

Postovani,
imam 19 godina i od puberteta vodim bitku sa pristicima, aknama i masnom kosom. Naime imam jako masnu kozu koja se presijava stalno zbog toga sto je premasna i ne znam sto da napravim. Takoder imam na licu mitesere i akne...nekad mi cak znaju izbiti i potkozni pristevi koji me jako bole, a kada se probiju iz njih izlazi gnjoj koji ima uzasan miris i cesto mi znaju ostati oziljci koji ruzno izgledaju pa ih prekrivam puderom. Na ledima takoder imam pristice ali kada dode ljeto ili kada imam menstruaciju vecina njih se povuce...isto je tako i sa licem. Pokusala sam sa raznim preparatima tipa Derma Young, Avene, Garnier, Eveline, L'oreal Paris i cini mi se da mi vise nista od toga ne pomaze. Neko vrijeme sam pila i vitamin B koji mi je poprilicno pomogao ali ga ne pijem vec dugo jer mi je znao prouzrociti veliku glad. Isto mi je tako i sa kosom. Operem je navecer, ujutro je vec masna i ima uzasan miris, pogotovo prednji pramenovi koji mi blago padaju na lice. Isprobala sam razne proizvode i frizerske trikove no nista od toga mi vise ne pomaze. Nisam nikada bila kod dermatologa tako da nisam uzimala nikakvu propisanu terapiju tako da vas molim za neki savjet i brzi odgovor jer stvarno vise ne znam sto da napravim. Hvala vam unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.06.2013. 13:10

Kod Vas je zadnji čas da odete kod dermatologa. Vi imate akne i seboreju (koji često idu zajedno). Dermatolog će Vam propisati odgovarajuću terapiju na temelju Vašeg trenutnog stanja. Ako smatra potrebnim odredit će vam i obradu (ginekološku i endokrinološku). Bez dermatološke terapije se ne može očekivati poboljšanje.

valee

20.09.2013. 18:10

postovani...mam 21 godinu.dosada nikada nisam imala problema sa pristicima,masnom kozom i masnom kosom.to se sada pojavilo.nikada mi nisu smetali samponi,mogla sam koristiti bilo kakav sampon i sve je bilo u redu,po tri dana mi je kosa bila koda sam ju tek sada oprala.u cemu je problem?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.09.2013. 13:30

Kod vas je riječ o seboreji (pojačanom lučenju loja od strane lojnih žlijezda). Riječ je o čestom i kroničnom problemu koji se može javiti i u Vašj dobi. Uslijed toga na licu su Vam se pojavile i akne, te bih preporučio pregled dermatologa. Za kosu pokušajte pronaći šampon za masno vlasište koji će Vam odgovarati, jer je to indivudualno. Također, ukoliko će se problemi pojačavati, preporučan da napravite endokrinološku obradu i UZV jajnika kod ginekologa.

valee

21.09.2013. 15:45

Neznam dali vam moze pomoci,ali ja vam imam problema s ginekoloske strane,nemam menstruaciju bez tableta tako da ih koristim godinu i pol,ali dosada Nisam imal takvih problema,prije nekih dva tjedna mi se pojavio smedi iscjedak i tada problemi s kozom i masnom kosom,iscjedak je nestao ali ovo je ostalo.hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.09.2013. 16:20

Ginekološki problemi bi mogli imati veze s Vašim problemima s kožom i kosom, ali ih morate rješavati s ginekologom.

Bombaj

22.10.2013. 09:35

poštovani,

unazad dvije godine imam probleme sa opadanjem kose.
radila sam hormonalne nalaze i stitnjace, pokazali su se urednim. ali kosa opada diljem cijele godine.
pojačano krene opadati krajem jula i to traje do novembra, kad kažem pojačano, mislim na pune šake vlasi. ostatkom godine opada konstantno ali nesto slabije.
koristila sam razne preparate od Ducray, Vichy, Dr. Volf ali nista ne pomaze.
imate li neko rjesenje.
hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.10.2013. 19:25

Rješenje ovisi o tipu i uzroku pojačanog opadanja kose. Preparati koje ste koristitili nisu lijekovi u užem smislu riječi i očito Vam nisu dovoljni. Savjetovao bih odlazak dermatologu koji se bavi ovom problematikom i radi trihogram.

Lady_Josephine

28.12.2013. 19:30

Lijep pozdrav!

Ovako.. Imam 19 godina i do prije 2 godin3 nikad nisam imala probleme s prištićima, osim na čelu (ali to je vjerojatno bilo zbog šiški, tako da se na to nikad ni nisam obazirala).. No u zadnje 2 godine sam i po licu dobila užasne i iritantne prištiće, ne znam uopće ni kako bih ih nazvala, jer akne nisu, a nisu ni obični miteseri..
Znači izgledaju kao bijele male kvržice po koži, i imam ih po cijelom licu i bradi.. To se užasno jako vidi.. Koristila sam prije god dana otprilike diane 35, i donekle su mi uspjele srediti lice, ali sam morala napraviti pauzu, i tokom te pauze su se opet izbacili, i sad sam prije 4mj opet krenula piti, ali ovaj put nema pomoći, osim kod onih užasnih akni koje se izbace prije menstruacije...
Još gore je kad ih krenem istiskati (kad ponekad dođem u napast jer me živciraju) i onda ostanu crveni ožiljci..
Kupila sam si vichy normaderm gel za čišćenje lica i kupila sam si hidratantnu kremu, ali i to pomaže samo kod ožiljaka ili tih velikih crvenih prištića, a kod ovih sitnih ne..
Čistim lice redovito, ujutro i navečer, ponekad i tokom dana.. Šminku skidam uvijek i temeljito očistim lice... Imam mali milion gelova za čišćenje lica, ali niti jedan ne pomaže, kod dermatologa se bojim otići, jer mi je dosta frendica reklo da su im samo pogoršali situaciju na licu...
Ne znam više sa čime bih probala popraviti tu situaciju, molim vas bilo kakav savjet mi je dobrodošao!

Hvala vam unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.12.2013. 06:20

Kod Vas se ipak najvjerojatnije radi o aknama i to opisu pretežno o zatvorenim komedonima. Malo je apsurdno da tražite pomoć od dermatologa preko računala, a bojite se ići kod dermatologa da "Vam ne pogorša situaciju". Jedini pravi potez je da obavite dermatološki pregled, gdje će Vam se preporučiti prava terapija za Vas.