Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

918273

27.02.2008. 12:40

Poštovani,
Pri nalazu krvi ustanovljen mi je IgE 1050. Testiran sam na sve vanjske alergene i nije ustanovljena nikakva alergija. Vidljive znakove alergije nemam, osim jako blagog i trajnog osipa na natkoljenicama. Testiran sam i na parazite i svi nalazi su bili negativni (ciste protozoa, jajšca crijevnih crva, antigen cryptosporidium parvum nije nađen niti antigen E. histolytica). Međutim, ono što sam sam ustanovio pri testiranju pregledom svoje stolice je velika količina tjelešaca poput sjemenki, vrlo tvrde ovojnice, veličine 2-3 mm. S obzirom na negativne nalaze, da li je moguće da je u pitanju neki parazit ?

Darko Richter, dr. med.

27.02.2008. 15:50

Nije mi bistro zbog čega ste išli oderđivati IgE. To je pitanje prije svih vaših pitanja.

918273

28.02.2008. 10:25

eh, zato jer su mi pri standardnom krvnom testu nađene poremećene neke krvne vrijednosti, između ostalog povećani monociti (10.6) i eozinofili (6.1). potom me liječnik uputio na testiranje za herpes viruse i za IgE.

Darko Richter, dr. med.

28.02.2008. 11:00

Mislio sam si da motiv za pretraga nije bio osobito jak, jer, i monociti od 10% i eozinofili od 6%, ne predstavljaju povišene nalaze. Zato i dalje ne znam što je nekome na pameti, a ako se ne zna što se traži, nađe se koješta. Ja sam za konceptualnu medicinu, u kojoj postoji neki vodeći simptom, koji vodi pregled i pretrage. Još uvijek u vašem konkretnom slučaju ne znam zbog čega je rađena neka "standardna" krvna pretraga (krvna slika). To se ne radi samo zato jer je besplatno, već mora postojati neka medicinska indikacija. Ako se ide bez indikacije ili vodećeg simptoma, završiš u nepoznatom. A vaša opažanja stolice trebalo bi provjeriti pregledom stolice na parasite i koprokultuorm, u nekom mikrobiološkom laboratoriju. To što vidite možete i fotografirati jednom "close-up" snimkom, jer stolica nije uvijek ista, i što vi vidite danas, doktor obično ne vidi sutra.

MSO

30.09.2008. 20:05

Poštovanje. Imam jedno pitanje. Član moje obitelji, (45), ima alergiju, točnije, po nekoliko puta dnevno ga uhvati svrbež kože i peckanje cijelog tijela, i doslovno kad to počne hoće poludit. A bio je na svim alergotestovima,da sad ni ne spominjem koji sve postoje i koje su mu sve napravili i sl., i doktori jednostavno ne znaju sto bi to moglo biti. Svaki test jepokazao da na njega nije alergičan. Kazu da jednostavno ima nesto u organizmu, što samo, pitanje je vremena kad ce buknut.A oni neznaju cak ni sto to moze biti. Isao je na razne terapije, bioenergija, razne kreme i ulja i nista mu ne pomaže, dapače, čak ga od svega toga jače svrbi i gori mu koža. Mene sad zanima, da li ste vi kad imali takav neki slučaj i koliko vam je to poznato sto bi to još mozda moglo bit, nije hrana, nisu lijekovi, nije pelud, prašina, nikakvi takvi utjecaji. A iz dana u dan postaje i gore. Ja bih vam bila jako zahvalna ako biste mozda mogli pomoći na neki način, makar savjet, što i kako?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

30.09.2008. 21:20

Svrbež niti u kojem slučaju nije simptom ograničen samo na nekakve alergije. Treba vidjeti jetru i odrediti žučne kiselinu u krvi. Od njih, ako su povišene, može jako svrbjeti cijelo tijelo. To se javlja uglavnom u trudnoći u nekih žena u kojih dođe do određenog stupnja kolestaze, ili prepreke normalnog izlučivanje žučnih soli iz jetre u žuč. No, to može biti slučaj i u muških kod određenih jetrenih bolesti, ili bilo kojeg stanja s povišenjem ženskih hormona (imuški i ženske imaju u svojem tijelu određenu malu razinu hormona suprotnog spola). Dakle, naprije do interniste-gastroenterohepatologa. Inače, tu pomaže lijek kolestiramin ("Questran"blunk, koji veže žučne soli u crijevu i sprečava njihovu reapsorpciju u krv, i tako smanjuje razinu žučnih soli u optoku, a inače je prvenstveno indiciran za snižavanje kolesterola (isto tako veže kolesterol iz hrane u crijevu i sprečava njegovu resporpciju u krv).

MSO

18.11.2008. 10:30

Poštovani,

Morala sam se ponovno javiti i priupitati još nešto. Ja sam već bila postavila jedno pitanje u svezi alergije i o tome kako mome članu obitelji liječnici nisu znali što je. E sad. Član obitelji je ponovno otišao na pretrage ali u Zagreb, na jednu preporuku, (ne mogu se sjetiti imena) rekao da ima NESPECIFIČNI KONTAKTNI DERMATITIS; odnosno problem je u tome što članu obitelji smeta i sama voda na dodir kože i jednostavno želi poludjeti koliko mu je to iritantno, svrbi ga i žari iznutra, no međutim, također je osjetljiv i na odjeću, znači samo čisti pamuk mu ne smeta toliko, sve ostalo izaziva podjednaku reakciju, i to svako jutro, možda malo preko dana i ope istom jačinom navečer.
Ali, da stvar ne bude toliko "jednostavna" također mu je i liječnik rekao da je alergičan i na 5 vrsta namirnica: jaja, mlijeko, rajčica, riža, kučna prašina i čini mi se da je zadnje slatko. Tako da je jedno veliko pitanje i u moje i u ime cijele obitelji kako pomoći i što bi mozda trebalo učiniti, da li postoje neke kreme, tablete i sl. preparati kako bi mu se pomoglo, jer ovakvu patnju, koju mozda netko nece shvatiti da je tolika, ja nisam vidjela i najviše bi bila sretna kad bi dobila neki odgovor na to da li ima pomoći. Metoda eleminacije namirnica i nije bila uspješna jer opet ga svrbi pošto je alergičan na namirnice. Da nadodam, jer možda i to ima neke veze, član obitelji također liječi i prostatu, tlak, jetra. Ali čovjek koji nezna, kad bi ga vidio, da boluje od svega toga, nebi nikad to ni pomislio, jer on se drži i više nego odlično za sve to što ga muči.
Za kraj opet moram nešto nadodati i spomenuti jer mozda ima i to neke veze. Od člana obitelji koji znači boluje od svega toga, tj samo alergija mu je problem jer sve ostalo je pod kontrolom, i liječi se za to,ima brata koji je prije nekoliko godina imao isti problem ,nije bio alergičan na hranu već samo isti tip svrbeža i sl. ove godine je otkriveno da ima rak želuca, ali to je vec sve toliko uznapredovalo jer je trebao otići ranije na preglede ali nije vec je trpio bolove i mislio da ce proći jer nije znao da je to možda rak, i sad, moj član obitelji je bio na svim pretragama za rak i sl, i sve je u redu, nije ništa otkriveno, nalazi su u redu. I koliko sad znam, njegovog brata otkad je operiran više ne svrbi. To spominjem ako možda ima neke veze i sl. da je genetski ali da je možda samo u fazi nekog rađanja nečeg. Neznam više ni ja ni itko što sve može biti, jedino eto to da mu je liječnik u Zagrebu rekao da je NESPECIFIČNI KONTAKTNI DERMATITIS. Stoga Vas molim, neki odgovor ako uopće ima pomoći???

UNAPRIJED VAM HVALA.

Darko Richter, dr. med.

18.11.2008. 16:10

Stvarno ne mogu pohvatati konce. Izgleda mi da ima kroničnu urtikariju, a ako je osjetljiv na dodir s vodom, to se zove akvagenom urtikarijom.
Samo bih napomenuo ovo: kada je alergija u pitanju, mene, koji inače volim kliniku i pretpostavljam liječnika svakom nalazu, ipak najviše zanima: da li su te alergije dokazane nalazom (prick test i/ili specifični IgE na sve te namirnice), ili je to samo onako, od oka, rekao doktor. Jer, u tom slučaju mi to što je netko rekao, a nema potvrdu u nalazu, ne znači ama baš ništa.
Ljudi ovdje vise na nalazima, ali, kada je alergija u pitanju, nalaza nigdje. A alergija se može dokazati samo i samo NALAZOM na prvom mjestu, a ne nečijim mišljenjem.

MSO

19.11.2008. 10:05

Poštovani.

Za sam početak, imam jedno pitanje, a to je da li postoji neki kontakt broj na koji Vas se može nazvati i posavjetovati se s Vama.
A kao drugo, Jučer sam Vas kako vidim zbunila s svim onim opisom, stoga cu ovako. Rekli ste da bez nalaza se ne moze nista reci.
NALAZI SU: 26. 08 . 2008.

prick i epikutarni testovi - negativni
IG - 10,1 IA - 2,0 IM - 0,6
elektroforeza proteina seruma
ukupni proteini - 73,0 g/L A/G : 1,77
frakcije: % g/L
albumin 63,9 46,7
alpha1 2,2 1,6
alpha 2 10,1 7,4
beta 12,5 9,1
gamma 11,3 8,2

LAB. NALAZI:
FT 4-2,03 FT3-6,8 TSH - 2,377 TPO - 10 CK-263 LDL - 3,69
d dimeri 62
kolesterol 5,9 HDL 1,1
trigliceridi 1,8
guk 5,6
kreatinin 148 ALP 53
AST, ALZ, GGT u referentnim vrijednostima
obrada na fokuse - negativna PSA - 1
TM BILJEZI (CA 19,9 CEA, AFP, PSA, CA 72,4): 6,0

negativne imunološke pretrage

DG: HYPERTENSIO ART - GOPTEN PFISIOTENS
PROSTATITIS CHR -
GASTRITIS CHR CONTROLOC P.P
HIATUS HERNIA -
PRURITUS SYMPTOMATICUS NAEVI DYSPLASTICA
DIFUZNA LEZIJA JETRE
2 CISTE NA DESNOM BUBREGU

a nakon svega, još uvijek ga sve svrbi, peće, i žari iznutra.


otac - karcinom želuca- umro 1985
sestra - karcinom jetre - umrla 2000
brat - karcinom želuca - operiran 2008. liječenje u tijeku

Darko Richter, dr. med.

19.11.2008. 11:15

Iz nalaza je jasno da alergiji nema niti traga.
Neki opet nalazi nisu jasni, a najmanje mi je jasno zašto ima dijagnozu difuzne lezije jetre, a jetreni enzimi su svi u referentnom vrijednostima (kakioste napisali). Tm biljezi, osim PSA, su krivo prepisani i nejasni.
No, ja bih rekao, da, ako čovjek ima difuznu leziju jetre, može imati povišene žučne soli u krvi, a to može svrbjeti. Mogao bi učiniti taj nalaz (žučne soli u krvi), i, ako su povišene, uzeti kolestiramin (Questran), i svrbež će skoro sigurno prestati. Usput će mu Questran pomoći i za sniženje lagano povišenog kolesterola.

MSO

19.11.2008. 18:15

Hvala puno na odgovoru i što ste pomogli i bili voljni odgovoriti.

Sad imam samo jedno kratko pitanje, ovdje u Osijeku u ljekarnama kažu da nikad nisu čuli za lijek Questran i sad jedino ne znamo gdje ga nabaviti? A vjerujem da ste vi možda i u pravu što se tiče preporuke za nove pretrage (žučne soli u krvi), i da je to u pitanju, pa sad samo trebamo podatak gdje nabaviti taj lijek.

Unaprijed Vam hvala na pomoći.

Darko Richter, dr. med.

19.11.2008. 22:45

Potražite ga u privatnim ljkarnama. Za novac će vam sve naći. Lijek se zove Questran, ili generički cholestyramine. Možete to i sami utipkati u Google, pa će vam biti jasna raskoš neznanja u ljubljenoj nam republici.
Ja bih si dao odrediti žučne soli u krvi, jer, to bi ipak bio znak lezije jetre i kolestaze.

v379

21.10.2010. 00:50

Postovanje!
2005 godine devojcica (11g) pocinje da kaslje grub promukao kasalj kao u odrasle muske osobe. Iz tog razloga vadi se kks i dif. svi nalazi su ok sem Eo koji su oko 34% svi nalazi na parazite i alergene su uredu.Sve se zavrsava koktelom antibiotika od kojih kasalj prestaje a EO pada na 12%.Dve godine pratimo Eo i uvek su oko 12 %.2007 (13 g). Novi simptomi bol u grudnom kosu gusenje, ponavljamo analizu sve je uredu ali Eo dostizu vrednost 50%. ponovo svi nalazi na parzite alergene i opet nista.sumnja na toxokaru daje rezultat blago pozitivan 1:20 pocinje lecenje albendazolom Eo pada do 12% pre otpusta neko se seti i uradi ukupan IgE koji je >4000 prekidaju lecenje i kazu idite kuci i pratite Eo. koji vremenom padaju na normalu 4%.Ali posto mi i dalje ne znamo sta se to desilo i sada 2010 imamo nove nalaze gde su eo 9% tj. opet rastu? Plasim se da ce se sve ponoviti i molim za savet .sada devojcica(16 g) ima zdravstvene probleme u vidu glavobolja i vrtoglavica sa kratkotrajnim kolapsima. Mozete li dati neki savet? Ukoliko zelite mogu vam proslediti nalaze.
Unapred zahvalna Vesna

Darko Richter, dr. med.

21.10.2010. 10:55

Pitanje svih pitanje jest: RTG pluća, za početak, zatim i paranazalnih sinusa, pa, ako treba i HRCT pluća.
Što to znači da su alergeni negativni? Koji, i kojom metodom?
No, recimo da uistinu jesu, onda bi se moglo raditi o hipereozinofilnom sindromu, i tada, treba obraditi većinu unutrašnjih organa, koji mogu biti infiltrirani eozinofilima.
Diferencijalna dijagnoza eozinofilije jest: parasiti, alergija, maligna bolest, autoimuna bolest i idiopatska.
Parasiti i alergija prema dosadašnjim nalazima - nisu. Da je maligna bolest, ne bi, vjerojatno, bez liječenja, do sada bila živa. Autoimune bolesti ne daju tako visoke eozinofilije. Ostaje idiopatski hipereozinofilni sindrom (kadikad pod eponimomLoefflerov sindrom) i u tom smjeru treba dalje tražiti.

Darko Richter, dr. med.

21.10.2010. 10:55

Pitanje svih pitanje jest: RTG pluća, za početak, zatim i paranazalnih sinusa, pa, ako treba i HRCT pluća.
Što to znači da su alergeni negativni? Koji, i kojom metodom?
No, recimo da uistinu jesu, onda bi se moglo raditi o hipereozinofilnom sindromu, i tada, treba obraditi većinu unutrašnjih organa, koji mogu biti infiltrirani eozinofilima.
Diferencijalna dijagnoza eozinofilije jest: parasiti, alergija, maligna bolest, autoimuna bolest i idiopatska.
Parasiti i alergija prema dosadašnjim nalazima - nisu. Da je maligna bolest, ne bi, vjerojatno, bez liječenja, do sada bila živa. Autoimune bolesti ne daju tako visoke eozinofilije. Ostaje idiopatski hipereozinofilni sindrom (kadikad pod eponimom Loefflerov sindrom) i u tom smjeru treba dalje tražiti.

nrklj

21.10.2010. 16:45

Ja imam djevojčicu (4god.)koja ima utikariju već 4 tjedna!Savjetom pedijatra stavila sam je na dijetu da isključimo alergije na hranu!Držimo se dijete ima tjedan i pol dana ,pili smo lijek aerius i sve je bilo ok.Međutim nakon što smo prekinuli lijek,svaku večer u isto vrijeme oko 8 sati pojavi se jedna točkica na obrazu koja se počne širiti(nalik ubod komarca),i već nakon sat vremena to izbaca po ušima obrazima i ruka i nogama.Kao suhi osip na plikove izgleda!!!!Što je MENI najčudnije u sve je to što se to sve skupa do zore povuče i nestane......do iduće večeri tj.Pokušava sa promjeniti tkanine posteljine...praškove za robu...kaladont..šampon...al i dalje sve isto...Kad otiđe u krevet leći pogotovo se to razbukta...al već pri zoru nestane kao da nij eništa bilo!!!?????Vadili smo krv iz prsta ,Dr.kaže da je nalaz dobar i da se po njemu ništa ne vidi.Uputila nas je na vadenje krvi u bolnici za alergane i na bris nosa.To smo danas obavili ,al moramo čekat nalaze 3 tjedna!Neznam dali da njoj dam Aerius opet ili ne...Tko će čekat 3 tjedna....!!!!!!Zna li itko ikakav sličan slučaj ,jer ja sam cila zbunjena!Netko kaže da su možda grinje ili prašna alergija na to ...i ja doslovno sve perem i čistim svaki dan!I još jedna stvar to nju uopće ne čaše niti ista!Nema fibru.Super on to podnosi,al grozno izgleda meni da sam sva preplašena.
Molim bilo kakvu pomoć!

Darko Richter, dr. med.

21.10.2010. 18:20

Ne vidim razloga da ste zbunjeni. Vi ionako o tome ne trebate znati ništa.
Ako dijete ima urtikariju, onda treba učiniti alergološku obradu, što jeste, i u očekivanju nalaza dati dijetu bez konzervansa, a ne napamet neku dijetu koja je kod svakog doktora neka drugačija.
Evo vam skraćenih uputa, koje sam više puta ponovio na ovom forumu.
Opća pravila:
NE:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Frida1

08.12.2010. 19:55

Poštovani g. Richter,

javljam se na ovu temu iako nisam baš sigurna da li je to pravo mjesto, a ne želim otvarati novu temu.
Kao prvo, svaka čast na trudu i vremenu da odgovarate ljudima sa raznim poteškoćama i sumnjama.
Krenimo na "situaciju":
Imam kćer staru 10 mjeseci. Prije mjesec dana počeo joj je curiti nos te je lagano kašljucala bez ikakvih drugih simptoma i temperature.
Prije približno 2 tjedna krenuo je svrbež kapaka, ali sam mislila da je to zbog prehlade.Kapci su počeli biti crvenkasti i otečeniji dok se nije 29.11. probudila natečenih kapaka i sva osuta. Osip je papulozan, na nekim djelovima makulozan i ne svrbi. Svjetlocrvene boje, ali ponekad blijeđi ili izraženije crvenkast. Pošteđena je pelenska regija, ali se osip na određenim područjima i proširio (u početku ga nije bilo na leđima). Naravno, isti dan smo posjetili njezinu pedijatricu te je dobila injekciju Solumedrola, Fenistil kapi te Elocom u Belobazi (20%). Nakon sat vremena osip je bio blijeđi, ali ništa manje prisutan. Kortikosteroidne kreme nisu pomogle, čak bi osip bio i izraženiji. Moram napomenuti da koža nije suha niti se ljuska. U ponedjeljak, 6.12. bili smo kod dermatologa koja je objasnila da je osip potpuno nespecifičan. U međuvremenu, otok kapaka se gotovo povukao. Dermatologica je ukinula svu terapiju te ostavila samo mazanje kože A-derma Exomegom koju smo mazali čim se osip i pojavio. Također, vodimo dnevnik hranjenja te smo na eliminacijskoj dijeti. Iako do sada nije bilo reakcija, ukinuli smo i mlijeko koje je do sada pila te uveli Pregomin. Sljedeći tjedan imamo namjeru obaviti alergološki pregled i testiranja te smatram da za to nikada nije prerano. Isto tako znam da od th. Fenistilom mora proći makar tjedan dana.
Ono što me brine jest da nakon što smo ukinuli Fenistil antihistaminike djete se počelo češati po okicama i nosu, te joj ponovo curi nos. Moram naglasiti da izrazito kiše. To mi sve vuče na neki alergijski rinitis, ali naravno da bez testiranja ništa ne mogu tvrditi a vjerovatno je i prerano za takve kvazi dijagnoze.

Eto toliko, znam da je teško online išta potvrditi i tome uopće govoriti, ali obzirom da testiranja još nisu moguća, a ja sam dalje s upitnicima iznad glave tražim Vaš savjet i eventualno neke druge upute.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

08.12.2010. 22:25

Odite u naku bolnicu ili privatni laboratorij i dajte djetetu učiniti ukupni IgE te specifični IgE na bjelanjak, kralvje mlijeko, grinuj i pelud trava.
Ima atopijski ekcem.

Frida1

08.12.2010. 23:25

Puno Vam hvala.
U svakom slučaju ću javiti rezultate.
Ima li smisla, obzirom da sutra idemo na pregled kod dermatologa predložiti da naprave ukupni i specifični IgE?

Lijepi pozdrav i još jednom hvala na brzom odgovoru.