Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija kazein?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mimi23

27.06.2019. 09:00

Poštovani doktore,
javljam Vam se vezano za moje dijete koje je staro 2 godine i 7 mjeseci. Dijete je prije mjesec dana imalo u dva navrata jake urtikarije po tijelu. Sumljali smo na kupovnu rajčicu, no ponovilo se opet iako u međuvremenu nije više konzumirala kupovnu rajčicu. Naša pedijatrica je smatrala da su jaja u pitanju, dok sam ja pomislila na jagode. Izbacili smo i jaja i jagode i rajčicu. Sve ostalo je dijete jelo i nije reagirala mjesec dana na ništa. Otišli smo u bolnicu na testiranje prick testom. U prilogu Vam šaljem rezultate testa. Doktor u bolnici nije spomenuo nikakvu alergiju na hranu, dok naša pedijatrica tvrdi da je alergična na kazein i da treba izbaciti sve mliječno iz prehrane. Napominjem da dijete stalno jelo sirne namaze, sir i jogurte i nisam primjetila urtikarije na to. Zbunjena sam i ne znam što da radim. Pišem Vam mail da se savjetujem s Vama što da radimo i koje testove još obaviti. Trebam li izbaciti mliječno ili ne? Hvala vam unaprijed na razumijevanju i savjetu! Lp
Kazein pokazuje 1
Pšenicno brasno isto 1
Doktor u bolnici tvrdi da sve moze jesti, a pedijatrica tvrdi suprotno izbaciti mlijeko i preradjevine, psenicne proizvode ostaviti.

Mimi23

27.06.2019. 17:35

Ne mogu ucitati sliku pa cu ovako.
Ambrozija razred 3
Kazein razred 1
Psenicno brasno 1
Gluten 0
Candida razred 2
Aspergilus 2

Darko Richter, dr. med.

27.06.2019. 19:30

Alergičn aj ena pelud ambrozije, a možda i plijesni. Sveo ostalo je izmišljotina.

Mimi23

24.07.2019. 12:25

Poštovani doktore, pedijatar je poslao dijete na testiranje na celikaju..stigli su nam ovi rezultati...povišeno je ovo gdje pise slovo H, gdje su rezultati 113 i granično gdje je rezultat 18. Bila bih vam zahvalna ako bi mi mogli protumačiti što to znaci, mora li nesto izbaciti i što iz prehrane? Hvala Vam unaprijed! Lp

Antitijela na tkivnu transglutaminazu klase IgG- 3
Antitijela na tkivnu transglutaminazu klasa IgA-8
Glijadinska antitijela klase IgG- 113 H
Glijadinska antitijela klase IgA- 6
Antitijela na deaminirani gliadinski peptid klase IgG (anti DPG) 18 H
Antitijela na deminirani gliadinski peptid klase IgA(anti DPG) - 3

Darko Richter, dr. med.

25.07.2019. 21:15

Ima 2 stvari: prvo, alergiju na pelud ambrozije i moža i plijesni, i drugo. cjrojatno ima celijakiju iil glutensku enteropatiju. to dvoje nema međusobne veze. Konicidiralo u vašeg djeteta. Ali, jedno i drugo liječi se izbjegavanjem faktora koji do smetnjidovode: peludi ambrozije (nemoguće do teže moguće), i svih žitarica s glutenom (moguće, uz disciplinu). No, neka vam dijagnozu cleijakije postavi pedijatrijski gastroenterolog, koji katkada želi napraviti i biopsiju tenkog crijeva (ništa dramatično), mada po ovim nalazima serologije, ako je to dobar laboratorij, 99,99% ima celijakiju. Naravno, pti rom mora imatei nekakve druge znakove: slabi prirast na težini, proljeve, anemiju, hipoporteinemiju i slično.

Mimi23

26.07.2019. 09:00

Hvala Vam na odgovoru. Uspjela sam u međuvremenu doći do pedijatrijskog gastroenterologa kojemu sam iscitala nalaz.. Rekao je da nije potrebno dolaziti na daljnju obradu jer joj ovi faktori igA nisu povišeni, a to je bitno. Ovo što je povišeno nije po njemu alarmantno i smatra da nema celijakiju tj da se ne trebaju izbjegavati glutenski proizvodi.

Mimi23

26.07.2019. 09:00

I od navedenog dijete jedino zna imati od rodjenja problema s anemijom koje brzo rijesimo uz kapi...prirast joj je dobar...nije naduta...ima redovite i normalne stolice...

Darko Richter, dr. med.

26.07.2019. 23:50

Onda idite prema gastroenterologu. Očito fale kliničke i neke spccifičnije lab. značajke celijakije. I bolje je.

TeaM

09.09.2019. 17:05

Postovani. Imam bebu od 5.5 mj. Do sada hranjena mojim mlijekom koje izdajam jer nije prihvatila dojkz. U 4 pokusaja davanja AD, beba povrati, u toku 1-3h nakon AD obroka. Inace na mm nikakve reakcije, uredne stokuce, naprerka, koze. Urasjeni ukupni u specif IgE na pkm koji su negativni, kao i prick test. Alergolog svehedno saje Dg alergije na pkm neposredivane Ig. Savjeruje Allernovu ili ukoliko ostajemo na izdajanju, restrikcijsku dijetu meni...Cijenila bih vas savjet i misljenje,prijedlog za jos nesto od dijagnostike ako treba? Hvala.

Darko Richter, dr. med.

09.09.2019. 20:50

Što je to AD? To je inače kratica z aatopijski dermatitis, ali u vašem pitanju je to neka formula, ili?

TeaM

10.09.2019. 09:40

Oprostite...AD kratica za formulu, zamjensko mlijeko, kako vec...Nisam pisala imena peoizvodjaca, ne znam je li dozvoljeno, ugl probali 3 razlicita proizvodjaca. Hvala vam.

TeaM

10.09.2019. 09:40

Oprostite. Da, u pitanju je formula. Nisam pisala ime proizvodjaca, ugl probali 4 razlicita. Hvala vam.

Darko Richter, dr. med.

11.09.2019. 10:35

Za ne-IgE oblike alergije nema posebnog testa. Ako je to u igri, onda je jedini način da to doznate pokušaj i pogreška. Date svoj mlijeko - ne povraća. Date običnu formulu - povraća. Date hipoalergne mlijeko - ne povraća. Onda bi to bila ta stvar koju zovemo ne-IgE alergija na kravlje mlijeko. Ne-IgE zato, jer je prick i specifični IgE na kr. mlijeko negativan.

TeaM

11.09.2019. 23:20

Postovani doktore, hvala na jasnom odgovoru. Zamolila bih jos par odgovora na pitanja koja imam:
1. Da li je dosadasnjim konzumiranjem mog mlijeka a da nisam bila na nondairy dijeti mogla biti nanijeta neka steta, makar u smislu da alergija teze prodje kasnije?
2. Da li moja restrikcijsla dijeta treba biti 100% stroga, mogu li si dozvoliti ponesto od mlijeka (sir?)?
3 Da li trebam.biti oprezna u smislu moguce alergije na druge alergene tipa polen, jaje, kikiriki, gluten i sl? Da li zbog toga trebamo napraviti neke dodatne testove kako bi se mozda osigurali?
4. Da li pod hipoalergena formula mislite na standardne HA formule ili pak upravo na specijalizirane tipa Allernova (ako sam shvatila do sada procitano, HA nisu bas za ovakve situacije)?
Unaprijed hvala i srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

14.09.2019. 02:10

1. Ne.
2. Da (u smislu stroge bezmliječne dijete), ako je siturno da je potrebna, a ja još nisam u to sasvim siguran.
3 Ne (mada ovaj odgovr ne znači da se e alergije nikada neće pojaviti.
4. Bilo koja hipoalergena dijeta, od elementarnog Neocatea, do Allernove, Althere, Hipp HA, NAN HA, itd.

TeaM

14.09.2019. 10:45

Jako je lijepo citati vase odgovore!
Ako mogu, pitam zasto misliite da meni mozda nije potrebna restrikcijska dijeta?
I, vezano za HA formule - do sada su mi iskljucivi bili da u slucaju alergije na pkm HA oblici nikako ne dolaze u obzir. Buduci da je npr Allernova ocajnog okusa, evenrualna mogucnost za HA je svijetla tacka! Da li bi eventualno nepovracanje HA bio znak da je mogu davati bez stete unatoc non IgE mediated alergiji na pkm?
Srdacan pozdrav!

TeaM

14.09.2019. 10:45

Hvala na odgovoru. Molim vas za jos par detalja.
Zasto niste sigurni da li mi treba nondairy dijeta? Sto je onda ciniti?
Vezano za HA formule - skrenuta mi je paznja da HA formule nikako nisu preporucljive kod alergije na pkm. Prema vama jesu? Znaci li to da ukoliko ne bi povratila HA formulu je OK da ju nastavi uzimati (sve u slucaju da prekinem izdajanje, a to je sasvim druga tema), iako je nonIgE mediated PKM alergija?
Nadam se da ce ovaj pokusaj pitanja proci, sinocnji nije (valjda se necu opet ponoviti).
Hvala i srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

18.09.2019. 00:55

Zašto mislim da vama mozda nije potrebna restrikcijska dijeta? Jer na njoj niste bili prvih 5,5 mjeseci, i sve je bilo u redu.
Hipoalergene formule su hipoalergene i jako dobre, osobito onda, kada se netko kapricira da nisu. Ako je dijete tolerira, i ide na težini, onda mu je dobra.

TeaM

17.10.2019. 08:10

Postovani doktore, vracam se na mjesto zlocina sa jos nekim nedoumicama. Mozda niste popamtili, kratko: sada 7 mj bebi, nonige mediated alerg na pkm, dojim, ja na restrikcijskoj dijeti iako nikada nike bilo reakcije na moje mlijeko. Vi kazete da upravo zbog toga restrikcija nema smisla, te predlazete i HA formulu umjesto Allernove...A ni za to nemam hrabrosti probati...Ja nemam hrabrosti uvesti sebi mlijecno jer sta ako nema reakcije - je li je i dalje senzibiliziram putem dojenja? No sad sam i u nedoumici kako uvesti crveno govedje meso, da li da ocekujem neku reakciju i ima li to veze uopce? Da li mogu probati jesti mlijecno pa pratiti reakciju? Da li su bebi potrebni nadomjesci Ca (uz 2 kruta obroka popije oko 600 ml mlijeka)? I ono sto me kopka od starta- da li je povracanje na formulu dovoljno da se da Dg alergije (pored neg ige i pricka), je li to dovoljan simptom (bez koznih, respirat, GE reakcija, dobrog napretka)? Hvala ponovo...

Darko Richter, dr. med.

30.10.2019. 17:05

Neko vrijeme bio sam zaboravio ići na Cybermed.
Sada ispravljam.
Možda da počenm od kraja: da, samo povraćanje može i jest znak ne-IgE posredovane preosjetljivosti, osobito ako je profuzno, ako naotupi oko 1,5-4 h nakon oborka (podoja), i ako pri tome dijete oslabi, omlitavi i slično. Onda gotovo da nema sumnje, a naročito ako se to ponovljeni incident u istom formatu.
Ako vi konzumirate kravlje mlijeko i mliječne proizvode, i djetetu na podoju nije ništa, onda nema nikakvog smisla da se trapite nekom eliminacijskom dijetom. U tom slučaju mu ne možete škoditi niti na neki nevidljivi način. toga nema.
Što vas sada muči crveno meso? Pa ima tek 7 mjeseci i 0 zuba. Mislite na tatarski biftek? Pa to radije dajte mužu.
Iz svega mi nije jasno što sada dijete jede/pije. No, štogod da je istina, kada ste vi tu, sigurno mu ne fali Ca.