Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija kazein?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

TeaM

30.10.2019. 21:50

Postovani doktore.
1. Da, povracanje je upravo tako, jako, 1.5 do 2 nakon hranjenja, u vise navrata nakon cega beba zaspe.
2. Moja ishrana-uoravo zato sto nikada nihe imala reakciju na moje mlijeko, i ja vjerujem da nondairy nema svrhu...dakle nikada gastro tegoba (osim grceva koji ne moraju valjda biti nuzno vezani za alergiju), nikada kozne reakcije
3.Crveno meso-pitano unaprijed, muz se zahvaljuje.
4. Beba je na mom mlijeku te do sada uvedenim namirnicama u skladu s preporukama, bez reakcija.
Opet cu biti dosadna, ali vas molim da mi objasnite koja je razlika izmedju HA formule i Allernove? Ja mlijeko izdajam jer beba nece da doji, tako da od umora i opterecenja od izdajanja nekad bih pobjegla na formulu ali se plasim tog loseg ukusa Allernove i teskog prihvacanja...jesu li HA formule ukusnije i da li su uopce indicirane kod pkm alergije jednako kao Allernova?Hvala unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

30.10.2019. 22:30

1. Povraćanje, nakon hranjenja, ČIME?
2. Ako vi konzumirate kravlj emlijeko, i dijete nema tegoba nakon podoja, čemu isključivati mlijeko iz vaše prehrane?
3. Zašt ne pitat unaprijed za, npr., fileke?
3.Crveno meso-pitano unaprijed, muz se zahvaljuje.
4. Ma čemu te preporuke? Jeste li vi odrastali na preporukama? Odakle to ludilo?
Koja je razlika između hipoalergene formule i Allernove? Hipoalergene formule su parcijalni hidrolizati kravljeg mlijeka, Alernova je ekstenzivni hidrolizat, a Neocate je totalni hidrolizat - tj. elementarna formula. Parcijalni hidrolizati mogu biti još malo alergenični, za neku, izrazito alergičnu dojenčad, a totalni uopće nisu alergenični, dok su ekstenzivni hidrolizati između. No, u praksi, sve je to vrlo slično. Što je mlijeko više hidrolizirano, to je okus lošiji, i teže prihvatljiv za dojenče. Onda, što je stupanj razloženosti (hidrolizata) viši, to je viša osmolalnost formule, i to se teže podnosi, jer uproljevljuje stolice. Allernova još sadrži kukuroznog škroba pa je malo gušća, što je dobro ako dijete slučajnoima i gastroezofagealni refluks.

TeaM

31.10.2019. 09:15

Nema vas, pa vas onda baaas ima.
1. Nakon hranjenja formulom. I to nekada nakon same formule, a nekada kada nakon formule nakon par sati popije moje mlijeko..
2. Kad se odvazim, na vas cu misliti s prvom kockicom cokolade.
3. Preporuke - pa neke osnovne mor pratiti, tipa npr ne bas odmah leguminarke, ne bas odmah crveno meso i slicno. Nisam ha od onih sto se krste na davanje mrkvice u strahu od nitrata i nitrita (to npr sada strogo isticu po najnovijim preporukama). Isla sam vezom kravlje mlijeko, kravlje meso...

Mnogo hvala na pojasnjenju za formule. Ne znam ima li gradacija manje-vise alergicar, ako ima ja bi svoje dijete stavila u ovu grupu manje alergicnih i pokusala sa HA, pa makar dobila povracanje...Sta kazete?
Slazete li se sa preporukom kontrole Ig s navrsenih godinu i u slucaju negativnih trst provolacije (do tada bebi nista mlijecno)....
Valjda sam sada iscrpila svoja pitanja. Trenutno... Budite dobro!

Darko Richter, dr. med.

31.10.2019. 15:30

1. Onda to nije ništa.
2. Ne vidim razloga da ne jedete francuske sireve.
3. Kravlje mlijeko i crveno meso nemaju puno veze. Jer, kravlj emlijeko mora proći kroz 5 želucada teleta, i još crijeva, a da bi postalo crveno meso.
4. Netko je ili alergičar, ili nije. Iza toga slijedi opis kako je alergičan. Može imat anafilaksiju, a može dobiti samo mali osip. Ali, i kada dobije mali osip, to ne isključuje mogućnost anafilaksije jednom drugom prigodom. Ja bih rekao da vaš dijete nije alergičar. Probajte najprije s HA formulom. Onda dalje.

TeaM

22.02.2020. 10:05

Postovani dr Richter. Cijenila bih da mi protumacite nalaz IgE. Radili smo ga kod provjere alergije na PKM (ako se sjecate cijele price, predhodno radjeni IgE ukupni i specif negativni, prick negativan, data dg nonIgE mediated alerg na PKM na osnovu povracanja formule -sve sa djetetovih 4 mjeseca). Sada je djetetu 11 mj, jos uvijek je na majcinom mlijeku (ja jedem mlijecne proizvode), i test kaze ukupni IgE<25 IU/ml (ref <15), specif IgE 0.1 klasa 0. Beba je probala HA formulu, kako ste mi i savjetovali, nije je povratila, ali je ne zeli piti
Sta ovi rezultati znace? Alergoju na PKM??
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

24.02.2020. 22:15

Nije alergična na kr. mlijeko, i ne treba joj HA formula.

TeaM

25.02.2020. 17:45

Hvala na odgovoru.
Da li zbog ukupnog IgE<25 savjetujete da se provjere neki drugi alergeni i koji?
Dijete nije jos probalo bjelanac, ribu te svakako med, orasaste plodove...Ni na koju do sada uvedenu namirnicu nije bilo reakcije.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

28.02.2020. 00:40

Jesam li vam ikada rekao da je dijete na bilo što alergično?

TeaM

28.02.2020. 20:05

Ne, niste rekli, no volim imati bukvalan odgovor. Zato vas i pitam jos jednom, ako mozete odgovoriti, da li ukupni IgE<25 znaci nelu alergiju i da li savjetuje dalje specificne IgE i koje? Hvala. Bukvalno.

Darko Richter, dr. med.

01.03.2020. 11:10

Zbog IgE <25 kU/L ne savjetujem alergološku obradu. Ali, taj nalaz se nikada ne iskazuje kao "<25" i laboratorij koji ga je izdao stoga mi je sumnjiv.
Alergološka obrada čini se kada je dijete sumnjivo na alergiju. Kao i svugdje u medicini, alergija ima nekie simptome, i alergološka se obrada indicira kada ti simptomi upućuju u tom pravcu. Ukupni IgE nije NIKAKVA alergološka obrada, niti potvrđuje, niti isključje alergiju. Alergija se potvrđuje prick testom, specifičnim IgE i/ili alergijskom reakcijom in vivo.