Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na jaje, bronhijalne opstrukcije i cjepivo s godinu dana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

heranania

26.06.2014. 18:00

Poštovani,

zamoljavam Vas za Vaše mišljenje i savjet. Naime,imamo curicu od 3 godine. Sa 2 mjeseca je dva dana nakon primljenog cjepiva (Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + hepatitis B) imala prvu alergijsku reakciju-osula se po cijelom tijelu kao koprivnjača. Od prvog dana je dojena beba i dojena do 1,5 godine. S nepunih godinu dana smo radili kožni test na alergiju i pokazala se alergija na kravlje mlijeko i jaje. Tako da izbjegavamo hranu koja sadrži mlijeko i jaja, jer bi joj se osip javljao i na sam dodir na koži ako bi mi prethodno dodirnuli npr.mliječni proizvod pa nju, tako je nekoliko puta imala takvu reakciju kada bi dobila Solumedrol i Fenistil kapi dok je bila manja, a poslije smo prešli na Rinolan sirup kada bi se dogodile slične reakcije.Do prosinca 2013. nije imala nijednom bronhitis. Od prosinca 2013. godine do danas je imala 4 bronhijalne opstrukcije, koje su svaki put započele tako što je konzumirala nešto gdje je bilo sastav mlijeka ili jaja (u zadnjem slučaju je pojela bonbon za koji smo kasnije utvrdili da u njemu ima mliječne kiseline). Tada bi završili na Ventolinu do prolaza bronhitisa.Od veljače je koristila Singulair granule , do svibnja kada su je počeli hvatati grčevi u stopalu. Sada smo prešli po preporuci njenog pulmologa na Flixotide 50 inhaler, kojeg uzima 2x dnevno.
Prije nekoliko dana smo radili testiranje iz krvi specifični IgE na jaje i mlijeko, i rezultati su bili : MLIJEKO ( II razred), JAJE (III razred, rezultat 11,6 kU/L). Zato Vas zamoljavamo za mišljenje, jer smo odgodili cjepljenje s godinom dana da vidimo hoće li se alergija smanjiti, pa smo nakon testiranja s dvije godine također odgodili jer je i dalje isto ostalo. Nedavno nas je pedijatrica zvala da bi je cijepili s cjepivom s godinu dana u bolnici, tako da provede dva sata nakon cjepiva u bolnici da bi oni promatrali ima li nuspojava, ali nas je to strah pogotovo nakon ove zadnje bronhijalne opstrukcije, jer kako bi joj djelovalo na organizam jaje kad joj mala količina mlijeka iz bonbona djeluje na bronhijalni napad.
Naš stav je da odgodimo do daljnjeg cjepivo baš zbog nuspojava koje ima i koje su prešle s kožnog osipa na bronhijalne opstrukcije,a pošto je i dobra procjepljenost kako nam je naša pedijatrica prije govorila smanjena je i opasnost da se u današnje vrijeme oboli od bolesti koje štiti to cjepivo.
Zamoljavamo za mišljenje i unaprijed se zahvaljujemo!
Mama i tata happy

Darko Richter, dr. med.

27.06.2014. 09:35

U cjepivu za MPR jaja nema u mjerljivim količinama, iako ga može biti u tragovima. Dijete se može cijepiti u bolničkim uvjetima kako su vam preporučili. Ide se frakcionirano, najprije s 1/10 cjepiva, a nakon 30-45min daje se ostatak.

heranania

27.06.2014. 11:50

Dragi doktore, ne razumijemo Vašu promjenu mišljenja kad ste na isto pitanje po pitanju i slabije alergije prethodno odgovorili roditeljima:
Citiram:
Darko Richter, dr. med.

18.11.2006. 17:28

Bila bi ludost sada ići cijepiti MoPaRu cjepivom,kada je barem jedna komponenta uzgojena na jajetu (Pa, a u uvoznom Priorixu još i Mo). Prvo treba učiniti alergološko testiranje (u krvi)na kokošje jaje (bjelanjak, eventualno i žutanjak). Ako je to negativno ili je nalaz manji od 0,6 kU/L, dijete bi se moglo cijepiti. U protivnom, treba primijeniti striktnu eliminacijsku dijeteu svih vidljivih i skrivenih jaja u hrani djeteta, i prije predviđenog cijepljenja ponoviti alergološkko ispitivanje. Inače,istina je da su reakcij ena MoPaRu cjepivo zbog alergije na jaje jako, jako rijetke, ali, kod očitihkliničkih reakcija, koje se i laboratorijski potvrde da su u svezi s ingestijom jajeta, cijepljenje se odgađa do nestanka te alergije.

Citiram:
Darko Richter, dr. med.

18.10.2012. 22:40

Učestalo se vidi da neki (mnogi?) primarni pedijatri prisvajaju alergologiju u svoj djelokrug, iako o njoj znaju jedanko tako malo (ili puno) kao i o hematologiji, kardiologiji ili nefrologiji, gdje za svaku glupost izdaju bolničke uputnice. Ali, alergologijom se vole baviti, iako niti znaju objasniti roditeljima prirodu poremećaja, niti dati prognozu, niti dati terapiju onako kako bi to trebalo. Ja bih mogao na to reći da sam zbog toga očajan, ali, zapravo, svejedno mi je.
No, da vam odgovorim. Dijete ima nutritivnu alergiju, s glavnom manifestacijom u vidu atopijskog ekcema i povremene urtikarije, kada pojede jaje. A u nalazima je alergično i na kr. mlijeko, osim jajeta. tu nema ništa neobičnog. Od nekog nutritivnog sasttojka alergičar može poginuti, ili mu ne mora biti ništa. Nalaz specifičnog IgE kaže samo to da ima specifična IgE protutijela na to i to. Ali ne kaže ništa o tome, da i dijete od toga ima smetnje. Ako nema, nema, još bolje, kao u slučaju mlijeka. Ali, ako ima, kao u sluaju jajeta, treba se toga kloniti. Ono što je propušteno jest upiniti prick test, da se vidi kako stoji s aeroalergenima, uprvom redu grinjom i peludima trava. Ako bi i to bilo pozitivno. bio bi to povećani rizik za nastanak astme, a on bi se mogao smanjiti trajnom profilaksom antihistaminikom kroz 18 mj.. Osim što bi mu smanjio rizik nastanka astme, djetetu bi općenito bilo bolje i imao bi manje kožnih reakcija. Glede kliničke tolerancije mlijeka, i bilo čega drugoga, vrijedi: bolje je ne jesti, nego jesti, jer nutritivne alergije većinom spontano prolaze, a prolaze nešto brže ako se stalno ne podstiču ingestijom te hrane. Točno jest i to da se novi alergološki profil uzima nakon najmanje 8-12 mj. Prije nema puno vajde. I točno je i to da dijete ne treba cijepiti MPR (Priorix ili MMRVax) ako je klinički jasno alergično na jaje, jer postiji mala ali jasna vjerojatnost (oko 3-4%) da će dobiti znatniju alergijsku reakciju nakon cjepiva. Pa se i tu može pričekati da alergija na jaje prođe (cjepivo je uzgojene na pilećem embriju).

DA LI SE NEŠTO MIJENJALO U SASTAVU CJEPIVA ILI VI IMATE NOVA SAZNANJA PO PITANJU MPR CJEPIVA.

Lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

27.06.2014. 23:20

Naravno da se mijenjalo. Dok su prije izražavali količinu bjelančevina jajeta (ovalbumina) u MPR cjepivma u nanogramima, sada se navodi da je prisutan "u tragovima", tj. da ga ima, ali tako malo da je ispod granice mjerljivosti. Za usporedbu, u cjepivu protiv gripe, jaje je prisutno u mikrogramskim količinama (1000 puta više).

mrnja

26.08.2018. 13:55

Poštovani,
Imam curicu od 17 mjeseci a sa 3mj zivota je utvrdena alergija na jaje (3.razred). Ona bi za 2 tjedna trebala krenuti u vrtic no nije cijepljena MoPaRu cjepivom jer i njezina primarna pedijatrica i gastroenterolog smatraju da se ne bi smjela cjepiti. Ona nikad nije konzumirala jaje nego je u dobi od 3 mj imala jaki proljev koji je trajao mjesec dana te smo radili svu obradu i tako je ustanovljena alergija na mlijeko, jaja, kasnije i na macju dlaku. Radeni su testovi iz krvi i prick test i svi su bili pozitivni. Citala sam brojne strane clanke na tu temu i vecina ih tvrdi da nema razloga ne cijepiti dijete. Moje pitanje je sto mi je ciniti?

Unaprijed hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

28.08.2018. 23:10

Cijepiti MoPaRu bez straha.