Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 873 | Broj poruka: 4946

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

04.12.2014. 23:25

Alergiju treba dokazati. I onda treba urediti i štitnaču, i alergije, ako postoje, i što gdoj još možda ima. Ne možete vi izaći na forum s tvrdnjom da ima laergije, jer ste vi to opazili. Da ima alergije, to kaže liječnik.

Jakov1

08.01.2015. 11:00

Poštovani,

u zadnjih 5-6 godina tijekom studenog i prosinca imam obilno curenje bistre, prozirne, viskozne tekućine iz nosa. Istovremeno se javlja suhi i neproduktivni kašalj koji se smanjuje ako je nos prohodan, osjetim retronazalno slijevanje iz nosa. Temperature nemam. Intenzitet je isti vani, u autu ili u kući.
Prvih nekoliko godina sam mislio da je prehlada jer sam obavljao posao terenskog veterinara u dosta lošim uvjetima. Prije četiri godine doktorica je ipak posumnjala na alergiju jer se ponavlja nekoliko godina u studenom i prosincu. Dobio sam terapiju: avamis, claritine, fluimikan (bronhi su bili puni "sluzi"blunk i nakon 2 dana ogromno olakšanje.
Druge godine opet u studenom i prosincu isti simptomi, ista terapija i dobar rezultat. Par mjeseci poslije sam bio na alergotestiranju (kožni test) na inhalatorne alergene i svi su bili negativni (osim histamina-naravno), nisam bio testiran na kućnu prašinu. Kod javljanja istih simptoma u manjem obimu terapija claritinim bi riješila problem.
Treće godine u studenom i prosincu opet isti simptomi, terapija avamis, claritin je djelovala iako sporije. Nakon toga sam u travnju (4 mjeseca kasnije) putovao avionom i imao sam problema zbog zatvorene eustahijeve tube, pomoć sam potražio u Njemačkoj u Uniklinik Muenster i mogu reći pojedincima da je kod nas bolje jer sam tamo bio sam u čekaonici za hitne slučajeve, čekao sam doktora oko 2 sata i obradio me pripravnik (toaleta uha, analgetici...). Bio sam na pregledu u Vinogradskoj kod doktora Michaela Ries-a, snimali su sinuse sondom sa kameron, nije bilo znakova infekcije ali je bilo obilje viskozne prozirne sluzi pa je doktor zbog sumnje na alergiju preporučio alergotestiranje. U kolovozu sam imao iste simptome kao u studenom i prosincu (prvi put do tada u to vrijeme), sa izračenim peckanjem u očima uz suhi kašalj i iscjedak iz nosa. Terapja je bila djelotvorna ali spora u odnosu na ranije. Slučajnim putovanjem 300 km južnije simptomi su za dva-tri dana bili skoro nestali.
Doktorica me je uputila na alergotestiranje i zbog česte žgaravice koju imam godinama i mogu je kontrolirati (izbjegavanje suhomesnatih proizvoda, lisnatog tijesta, svježeg sira...) iako nisam baš karakter propisala mi je controlok. Nekoliko mjeseci sam bio sretan, zgaravica je skoro nestala, pazim na hranu, ne pušim već 9 mjeseci (prije toga pušio oko pola kutije nekoliko godina), napravio sam alergološko testiranje na Jordanovcu (kožni test na inhalatorne alergene) i rezultat je negativan. Bris nosa je pozitivan na streptococcus pneumoniae. Upućen sam na Rebro na vađenje krvi za IgE, rezultat će biti za dvadestak dana te se sa nalazom trebam javiti alergologu na Jordanovcu. Prije nekoliko dana opet je počelo obilno curenje iz nosa, bistra i viskozna tekućina, suhi i neproduktivni kašalj, avamis, claritine djeluju ali dosta slabije nego prije. Do nazala IgE pokušavam otkriti što je razlog nadražaja kako bih izbjegavao uzrok, ne vidim što bi u periodu studeni-siječanj uzrokovalo moguću alergiju osim možda lijeske.
Nadan se da Vam neće smetati preopširna anamneza, znam da puno znači, meni je jako nedostajala kod mojih pacijenata na terenu (veterinar).
Molim Vašu preporuku što napraviti ako IgE bude negativan i da li iz iskustva možda znate koji su alergeni aktualni u periodu studeni -siječanj ako se radi o alergiji.

S poštovanjem,

Jakov

Darko Richter, dr. med.

14.01.2015. 10:20

U svim nalazima nedostaje mi uvid u eozinofile i moguću eozinofiliju. Postoji tzv. NARES, tj. nealergijski rinitis s eozinofilijom. On je sličan nealergijskoj eozinofilnoj astmi. Ima eozinofilnu upalu s bistrim viskoznim eksudatom, ali nema pozitivne alergije. Vidjet ćemo ukupni IgE na Rebru, kao i specifične IgE, iako, mislim da će oni svi (spec. IgE) biti negativni ako je prick već dvaput bio negativan. Visoki uk. IgE mogao bi ipak ukazivati na neku "skrivenu" alergiju. Postoje i slučajeve samo lokalno prisutngo specifičnog IgE, npr. baš samo u nosnoj sluznici, no to je, izvan znanstveno-istraživačkih projekata skoro nemoguće dokazati rutinskim metodama. Od studenog do siječnja mogu djelovati i peludi, jer, ima ih i tada (od prošle sezone), ali, naravno, najvjerojatniji alergeni su grinje, a zatim i dlaka životinja, osobito mačke. Trebalo bi učiniti i orijentacijski test na glavne nutritivne alergene, ne zbog toga da se poveže, npr. soja s rinitisom, već da se dokaže atopija. No, terapija alergijskog rinitisa i NARES-a identična je.

sil555

30.01.2015. 17:10

Pozdrav! U prošlu subotu dakle prije šest dana dobila sam osip, iako sam i par dana prije toga primijetila da me svrbi tijelo, ali sam reagirala tek na osip, koji se prvo javio na podlaktici desne ruke, pa nakon tog na desnoj strani vrata. Bila sam na Rebru pošto je bila subota, pregledali su me dali mi Sinopen tamo i propisali Escontral koji trebam uzimati tjedan dana, dakle to je još sutra, uz objašnjenje da ne znaju zbog čega se osip pojavio. Svrbež je relativno manji, ali osip se još uvijek javlja svakodnevno, uglavnom na području vrata i podlaktica, a rjeđe na trbuhu ili bedrima i nije jako raširen, u obliku je sitnih točkica koje nisu izbočene. U zadnjih mjesec dana hranim se jako zdravo, ne jedem nikakav junk food, kruh, jedem malo ugljikohidrata, puno proteina i povrća i pijem vodu i eventualno čaj, a sportom se bavim već deset godina. I ne mogu povezati osip s nikakvom namirnicom jer se ne pojavljuje nakon obroka nego neovisno o tome, stoji na kozi 20ak minuta i nestane, pa se ponovo javi nakon nekog vremena. Escontral mi očigledno baš i ne pomaže. Zanima me može li tako nešto uzrokovati candida u organizmu, s obzirom na to da se ona hrani škrobom i šećerom, a ja sam do prije mjesec dana jela jako puno ugljikohidrata i malo proteina, pa je ona sada tako reagirala preko osipa? Nemam nikakvo drugo logično objašnjenje s obzirom na to da se stvarno hranim zdravo, a moguće je da imam candidu jer koristim hormonalni kontraceptiv i prije sam se hranila poprilično nezdravo. Imate li kakav savjet?

Darko Richter, dr. med.

01.02.2015. 13:20

S kandidom urtikarija nema nikakve veze. A nema veze niti sa zdravom prehranom, jer, što je vama zdravo, pitanje jest bi li ja to odborio kao zdravo. Općenito, ljudi si puno umišljaju da žive zdravo, a pitanje je što je to. I onda, traže neku logiku u događajima života, u ovom slučaju u zdravstvenim promjenama, i misle da nešto mora biti logično. Možda i jest, ali tko zna kada ćemo to, i da li ikada, doznati. Kada bi se medicina svodila na logiku, najbolji bi doktori bili ligičari. Ali, to nije tako.
Znate, kada vi živite zdravo, po nekim naputcima iz raznih magazina ili dodataka novinama, onda to nema veze s oficijelnom medicinom i moguće je da unosite nešto što vam baš smeta. Kada ste već spomenuli hormonske sistemne kontracepitve, treba istaknuti da oni baš i nisu lijek za urtikarije, već nusdjeluju više u suprotnom smislu. Strogo uzevši, kontraceptivi su lijek. A kada uzimate lijek, niste sasvim zdravi. To je logika.

superdiksi

04.01.2016. 11:15

Poštovani dr. Richter, molim vas za pomoć.
Mom dječaku koji sada ima 3.5 godine, prije godinu i pol, ustanovljeno je sljedeće:
IgE 393.0 kU/L
F13 Kikiriki >100kU/L
F14 Soja 1.03 kU/L
F2 Mlijeko 0.70 kU/L
F4 Pšenica 0.24 kU/L
F75 Žumance 0.12 kU/L
D1 drinja 0.06 kU/L
E1 Mačka 0.02 kU/L
Negativan je bio za wx1,wx2,gx1, gx2, gx6, tx1, tx2, sve iz skupine inhalatornih reagensa korova, trave i drveća.
Sumnjamo da je alergičan na prašinu, bjelanjak i citruse, možda i na orašaste, ali u momentu analiza nije bilo reagensa. (Mada sve trenutno jede u redovnoj ishrani.) Sledeće nedelje planiramo da ponovimo nalaze i da uključimo sumnjive namirnice.
Prve reakcije je imao sa nepunih godinu dana taktilno na živi bjelanjak i kikiriki (posredno, preko igračke), što se tada manifestovalo dramatičnim naticanjem očiju.
U prvoj godini slijede česte upale uha, a u drugoj godini i trećoj godini brojne i česte epizode bronhoopstrukcija. Takodjer, svakog ljeta u mediteranskom pojasu, ima jaku reakciju na ujede komaraca, i pored Xyzala koji mu pred more uvedemo. Još ću da pomenem da dječak svake zime ima atopijski dermatitis na licu i gornjoj usnici (ja sumnjam na citruse/nedokazano), u obliku blagog crvenila i perutanja. Za to nam je od strane dermatologa, preporučena neka kortikosteroidna krema, koju ne koristimo.
Sa 2.5 godine dijagnosticirana je astma i kao terapija je uveden Pulmicort 0,25 preveče, kroz godinu dana. Tako je astma stavljena pod kontrolu u posljednjih pola godine (prošli mjesec je pulmolog ukinuo svu terapiju). Paralelno sa poboljšanjima u oblasti bronhija, dolazi do pogoršanja u oblasti učiju, srednjeg uha i trećeg krajnika, tako da smo od augusta jednom do dva puta mjesečno na ORL. Od augusta ove godine početkom svakog mjeseca (već peti mjesec zaredom) mu ponovo daju antibiotik zbog slijevanje gustog zelenog sekreta niz ždrijelo (temperatura obično izostaje, ili je vrlo niska, timpanogrami ravni). Konsultovali smo i drugog ORL specijalistu koji je uzeo obzir da je dječak atopičar, pa je od prije dvadeset dana uveo terapiju Flixonase 2*dnevno, jedan udisaj u obe nosnice + Lordes 1*2.5 ml+ dijeta (bez kakaa, citrusa i orašastih /?). Trenutno smo opet u epizodi srednje uho-sekret-treći krajnik, (cijelu noć bol u ušima/ praznici/ dežurni ljekar na ORL) i opet mu uključiše antibiotik, Operil, Flimukan.

Ako mi, kao laiku, dozvolite da pomislim, uzrok svega ovogo je isti, ali svaki specijalista zasebno liječi svoj domen. Postoji li terapija koja istovreeno tretira sve navedene simptome ? Možete li, molim vas, da nam date svoje mišljenje, ili bar da nam preporučite šta je dalje činiti, jer sam se trenutno izgubila i ne mogu da razlučim šta je sljedeći korak. Jedino mi je jasno da neko treba integralno da sagleda navedeni problem. Unaprijed zahvalna, Diana

Darko Richter, dr. med.

04.01.2016. 21:15

Ovo ste odlično zamijetili: "Jedino mi je jasno da neko treba integralno da sagleda navedeni problem." To nije jasno niti (pre)mnogim doktorima, jer se alergologiju bagatelizira, a uzvisuje srce, jetru, bubrege, uho ili grlo, jednjak, mozak itd. I onda vam (super)specijalisti pregledavaju sve te organe, i, ako je alergija u pitanju, misle da je to dosta, jer je alergija "samo nalaz" o kojem i "oni znaju". A nije istina.
Vaše je dijete očiti atopičar. Atopija je sklonost proizvodnji IgE protutijela te akutnim i/ili upalnim alergijskim reakcijama koje teku preko tih protutijela, od kojih su klasične: astma (ima), atopijski dermatitis (ima), alergijski rinokonjunktivitis (ima) i nutritivne alergije (ima). Uz to ima i sklonost anafilaktičkom reagiranju, a to je bilo vidljivo nakon kontaktne alergije na bjelanjak i kikiriki.
Astmu i kontaktnu alergiju imao je već u dobi od godinu dana, a onda su učinjeni ovi nalazi koje ste citirali. Nedostaje mi nalaz za bjelanjak, koji bi, pretpostavljam, bio znatno viši, no što su nalazi za kr. mlijeko, soju i žutanjak. U stvari, kada budete sada činili kontrolu, predlažem vam da učinite ovo: ukupni IgE + spec. IgE na: kikiriki, bjelanjak, kr.mlijeko, te inhalacijske alergene: Der pter (grinja), Dactylis (trava oštrika), Betula (breza). Ukupni IgE bit će i dalej visok, kikiriki također, a bjelanjak i kr. mlijeko možda manji ili negativni. Moguće je da se pojave titrove na inhalacijske alergene.
Pri tome nalazi imaju najveće značenje u tome da uopće dokažu bilo kakvu sklonost stvaranju specifičnih IgE protutijela, ali ti nalazi ne moraju imati kliničko značenje. Oni, zapravo, najčešće kasne za kliničkim manifestacijama, možda ne u slučaju nutritivnih alergija, ali skoro uvijek u slučaju inhalacijskih. Skoro sigurno nema značenje onaj titar od oko 1,0 na soju i pšenicu. Međutim, imao je žestoku alergiju na kikiriki, na kojeg ima visoki titar, i na bjelanjak (nemamo nalaz, a mogao je biti od 3,5 - >100), ali skoro sigurno nije imao ponavljane bronhoopstrukcije zbog toga, jer, da je bio u kontaktu s kikirikijem, osim vrlo moguće bronhoopstrukcije, imao bi i ostale elemente anafilaksije.
Dakle, treba liječiti bolest, a ne nalaze; nalazi će se iskristalizirati s vremenom, najkasnije do dobi od 6 godina.
Treba dobiti:
a) za astmu Flixotide 50, 2×2 ili 2×1 potisak na Babyhaler, uz, po potrebi Ventolin 2 potiska u razmacima od 4-6 h. U slučaju pogoršanja, može dobiti na električni inhalator Pulmicort respulu 1 mg/2ml + Ventolin otopinu 3 mg/0,6 ml + 2 ml fiziol. otopine, što se smije ponoviti triput u razmacima od 6-12 h. Samo pripaaziti da Ventolin od bilo kojeg Ventolina ima razmak od najmanje 4 h.
b) za nos Xyzal ili slično, u adekvatnoj dozi, a to je 1 žčičica ujutro, trajno kroz tjedne i mejsece, uz po potrebi i 1/2 žličice uvečer, ako ono od jutra nije dovoljno; ako mu je netko dao intranazalni steroid, pretpostavljam da je osigurao da dijete od 3,5 g. to zna ušmrkati, makar ti lijekovi nisu namijenjeni djeci ispod 4 godine. Zato je bolje da ga toga poštedite.
c) kožu treba njegovati neutralnim mlijekom ili kremom masnijeg sastava, npr. Nevenova, Nivea Baby, eucerin, Linola Fett, Dercome, Aderma, Mustela, Lipicar i sl. Čim se počne češati, ili vi vidite promjenu na koži, odmah nanijeti Afloderm ili Elocom, dvaut dnevno, kroj 1-2-3 dana, koliko već treba. Nema nikakvog herojstva da izbjegavate te kreme, zato jer su kortikosteroidne, a sve ostalo, od Flixotidea do intranazalnih steroida, su to isto. Ako s češe osobito jako noću, to je znak da ga smetanju grinje, kojih je najviše u krevetnini, pa bi bilo koristno, i bez nalaza koji potvrđuje tu grinju, nabaviti antialergijske posteljne navlake (za jorgan, jastuk i madrac) - a koje dijet fizički odjeljuju od grinaj koje žive unutar posteljine. Ništa ne koristi često pranje, posebni usisivači, akaricidne pjene i sl. Neki od tih proizvoda zvou se AllergoCover, Allergika, MedTex itd. Nije tako jednostavno nabaviti a da vas eventualno (čak i nesvjesno) ne prevare, jer danas svi prodaju nešto za alergiju. Zato bih vas uputio na website "www.topmedicus.si" gdje o tome imate informaciju i kanal za nabavu. Ako idete sami po dućanima, nabavite najmanju jastučnicu, stavite jedan prašnjavi predmet unutra, zatvorite i protresite prema suncu ili svjetlu, i, ako prašina ne izlazi, možete nastaviti s kupnjom.
d) za hranu: obavezno izbjegavati kikiriki u vidljivom i nevidljivom obliku, izbjegavati jaje, a ako jede soju, pšenično brašno i tolerira ih, onda iz ne treba izbjegavati. Je li cijepljen Priorixom?
Možete mi javiti nalaze da vidimo što dalje.

Ema08

24.03.2019. 22:40

Poštovani,
djevojčica od 9 godina upućena je od strane ORL liječnika (povećan treći krajnik ) na alergološka testiranja.

IgE 86 < 90
bris nosa na Eo negativan
prick test: Histamin u 4 mm, negat. kontrola 0, topola i kakao +4 mm, grinje, dlaka psa, breza, ljulj, jaje bjeljanjak, kazein i kikiriki +3mm, dlaka mačke, cladosporium, plijesni, candida, gljivice, riđobrada, mješ. žitarica, mlijeko kravlje, oslić, soja i rajčica, bijelo brašno, gluten +2 mm, kućna prašina +1mm.

Zbog pozitivnog prick testa napravljeno je još vađenje krvi:

PROTEINI ukupni 74 g/l 66 – 81 ref.inter

Antitijela na tkivnu transglutaminazu klase IgG (tTG) 0 AU/ ml pozitivno>20
Antitijela na tkivnu transglutaminazu klase IgA (tTG) 0 AU/ml pozitivno>20
Glijadinska antitijela klase IgG 57 Au /ml pozitivno>20
Glijadinska antitijela klase IgA 5 AU / ml
Antitijela na deaminirani gliadinski peptid klase IgG ( anti DPG) 4 AU / ml
Antitijela na deaminirani gliadinski peptid klase IgG ( anti DPG) 1 AU / ml

PROTEINI ( SERUM) ref.interval
Imunogobulin E 61 IU/ml < 90
Imunogobulin G 10.5 g/l 7.6 – 13.3
Imunogobulin A 1.25 g/l 1.08 – 2
Imunogobulin M 1.14 g/l 0.55 – 1.6


SPECIFIČNI IgE
Bjeljanjak jajeta 1.74 KU/L
Kravlje mlijeko 0.238
Pšenično brašno < 0.10
Kikiriki < 0.10
Soja < 0.10
Rajčica < 0.10
Čokolada < 0.10
Gluten < 0.10
ELEKTROFOREZA PROTEINA U SERUMU ref. interval
Proteini, ukupni 74.3 g/L 66 – 81
Albumini 60.1 % 55.8 – 66.1
Alfa 1 globulini 4.4 % 2.9 – 4.9
Alfa 2 globulini 11.6 % 7.1 – 11. 8
Beta globulini 9.4 % 8.4 – 13.1
Gamma globulini 14.5 % 11.1 – 18.8
Albumin 44.65 g/L 40.2 – 47.6
Alfa 1 globulini 3.27 g/L 2.1 – 3.5
Alfa 2 globulini 8.62 g/l H 5.1 – 8.5
Beta globulini 6.98 g/l 6.0 – 9. 4
Gamma globulini 10.77 g/l 8.0 – 13.5
Omjer A/ G 1.51 0.8 – 2.0

Djevojčica trenutno koristi rinolan 1x 5ml, nasonex 1x1 potisak, unazad nekoliko tjedana žali se da ne može udahnuti do kraja te je uveden i flixotide 1x1 potisak.

Molim vaše mišljenje što djevojčica smije, a što ne smije jesti.

LP

Darko Richter, dr. med.

25.03.2019. 21:35

Smije jesti sve, a ne smije ne jesti ništa.