Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bumbalu

27.03.2013. 11:00

Poštovani,
našem sinu (4 god) testiran je ukupni IgE u serumu u rujnu 2011 (sa 2,5god starosti) i rezultati su bili sljedeći:
IgE 2319 kU/L (ref.interval 0-122, a za tu dob <23kU/l)
d.pteronyssinus: > 100 kU/L ,razred +6
bjelanjak: 3.84 kU/L ,razred +3
mlijeko : 1.60 kU/L ,razred +2
lješnjak : 3.41 kU/L ,razred +2
Naknadno saznajemo i za alerg.na kikiriki (reakcija u vidu akutnog opstruktivnog laringitisa, u hitnoj inhaliran sa racepinephrine i injekc. solumedrol), nije potvrđena alerg.testiranjem nikada poslije.
Obzirom da živimo u Umagu -nema testiranja ni alergologa, krv je poslana u Zagreb, rezultati stigli poštom, jedini razgovor poslije testiranja obavljen s našim pedijatrom. Za mlijeko i bjelanjak nismo nikada primjetili vidljive i/ili neposredne reakcije, na savjet pedijatra ih i dalje nastavlja konzumirati. Bjelanjak mu je tek nedavno počeo izazivati reakciju „nešto me smeta u grlu“kao što bi znao reći i za lješnjak pa smo ga izbacili iz prehrane. Kravlje mlijeko i mliječne proizvode unatrag mjesec dana ne konzumira, pročitali smo Vaš savjet na forumu da se radije izostavi.
Zbog grinja smo maknuli plišane igračke, tepihe, pernate jastuke,tapecirani namještaj prije god.dana, ali tada još nismo nabavili navlake za madrace i jastuke (vjerojatno najvažnija stavka).
Inače je zdravo dijete, nije bio bolestan uopće do 2,5godine kada kreće u vrtić prvi put (kreću standardne upale uha, grla, terapije antibioticima, a jednom početak bronhitisa koji u kratkom vremenu riješen s ventolinom i antibiotikom). Prestaje 5 mjeseci ići u vrtić i zdrav je. Kreće opet u travnju 2012 u vrtić – dg. laringitis i dobiva sumamed, inhalac. ventolinom i rinolan sirup zbog jednodnevne koprivnjače po tijelu (ne znamo uzrok).U 2012 je to bio jedini put da je bio bolestan.
Ono što nas najviše brine je sljedeće –od poč.lipnja do rujna 2012 ( 3 mjeseca ) se ovo događalo: nos -noću začepljen, ne može ga ispuhati (nije imao antialerg.navlake na madracu/jastuku), a ujutro nakon buđenja „seansa“ kihanja, ispuhavanja nosa, prozirni sekret u većim ili manjim količinama. Tijekom dana neznatno skoro uopće ne šmrca. Kašalj – tijekom dana učestalo, ponekad suho kao da je podražajan i kao da je neka mrvica zapela u grlu,a ponekad zvuči „mokro“kao da je u dnu grla dosta sluzi/sline. Kada prislonim uho poslušati svira li, na njegov dubok udah (od sredine prema kraju udaha) kratko zasvira, ali nigdje niže od ključne kosti nego na mjestu gdje se spajaju ključne kosti-dno vrata. Na spavanju nema kašlja, kad tek legne u krevet kašljuca i zaspe. Primijetili smo da kad je nos prohodniji i manje sekreta ujutro za ispuhati, da nema toliko kašlja niti tog sviranja. Kao da s nosom sve počinje i završava. Cijelo ljeto je bio aktivan i pun energije, plivao, vozio bicikl i romobil, šetao i trčao, zdrav bez temeperature ili drugih smetnji.
Pedijatar je rekao da je moguće da je virusno i da to zna dugo trajati, nalaz status: ždrijelo kataralno promijenjeno, na plućima uredan nalaz. Nakon ljeta je ostalo sporadično kašljucanje i taj zvuk kratkog sviranja, ali u neusporedivo manjoj mjeri.
Mijenjamo klimu – 3 tjedna u Zagrebu poč.rujna, kašljucanje i šmrcanje neznatno, čak 10ak dana bez simptoma. Od Božića 2012 spava na madracu i jastuku sa antialerg. navlakom i stanje s rinitisom se je znatno poboljšalo. Nema noćnog šmrcanja, a ujutro minimalno ili ništa sekreta. Siječanj i veljača 2013 – respiratorni infekti.
Na naše inzistiranje da se nešto poduzme i da očigledno nije riječ o virozi koja dugo traje, od 08.03.2013.g. počinje uzimati Singulair granulice 4mg prije spavanja. Već nakon tjedan dana vidljivo je poboljšanje, rinitisa nema, a ni sviranja „na dnu vrata“. Prema riječima pedijatra, dajemo sada singulair 2-3mj prije ljeta za zaštitu, a onda ćemo vidjeti što dalje.
Inače, živimo 30ak metara od mora, u neposrednoj blizini borova, čempresa, lavande, livade i maslina. Ne znamo da li čekati lipanj i vidjeti što će biti ovo ljeto, nakon terapije singulairom. Imamo mnogo pitanja i dvojbi, ali se kao pravnici ne bismo igrali doktora, niti bismo voljeli da se naš pedijatar na sinu igra alergologa, već da se dijete alergol. obradi od strane specijaliste s nadom da ćemo pronaći odgovore i rješenja. Je li moguće doći sa sinom kod Vas na pregled prije ljeta i podvući crtu ispod svega ovoga? Ispričavam se na dugačkom mailu happy
Unaprijed jako zahvalni na bilo kakvoj pomoći, smjernici ili savjetu!

Darko Richter, dr. med.

27.03.2013. 14:35

Možete doći više-manje kada vam odgovara: nakon Uskrsa, npr. 2. 4. (utorak, u 10 h). donesite dosadašnje nalaze, a ako dijete slučajno uzima antihistaminik (Claritine, Rinolan, Aerius i sl.), to odmah sada prekinite (radi moguće potrebe za kožnim testiranjem, kojemu antihistaminici jako smetaju). Možete mi se javiti na mail: bibice@live.com

Dome_st

30.04.2013. 17:55

Poštovani,
danas smo dobili nalaz za test na eozinofiliju i bris nosa. Biste li mi mogli samo ''pročitati'' nalaz s obzirom da nisu navedeni referentni intervali pa nam ništa nije jasno. Osim toga, dobili smo i nalaz brisa nosa pisan rukom koji ide nekako ovako: 4-6 koz.na sv.pofni(?), dosta sek!
Eozinofili-apsolutni broj 0,30 (10e9/L)
Eozinofili 300 (10e6/L)

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

02.05.2013. 09:50

Nalaz ne pripada pacijentu, već doktoru koji ga je ordinirao. On će vam reći o čemu je riječ. Vi o referentnim rasponima ionako ne znate točno što su, i to bi vas samo zbunjivalo. Inače, nalaze ste prepisali tako da niti ja ne znam o čemu je riječ, osobito ne o onom dijelu pisanom rukom. Ako u perifernoj krvi (valjda se na to odnosi nalaz eos), ima 300 eos, onda bi to moglo biti uredno. Ali, tamo ne piše na koju jediniuc voluemna krvi ima 300 eos. Tako da se vraćam na prvu rečenicu.

gorse55

07.05.2013. 21:55

Poštovani,
imam 20 godina i zanima me da li je moguće da se neka alergija pojavi samo u pubertetu? Točnije alergija na naušnice. Uši su mi probušene od 4 godine i normalno sam nosila naušnice svakakvog sastava. Kad sam imala 11 - 12 godina počela su mi oticati ušne resice i rupica bi mi se zagnojila. Na neko vrijeme sam prestala nositi naušnice , ali kad bi ih opet stavila priča bi se ponovila. Nikad nisam bila na nikakvim testovima za alergije. Nedavno sam opet pokušala stavit naušnice od 100% čelika i nisam dobila nikakvu reakciju pa sam probala i druge vrste ( zlato, srebro, bižuteriju). Za sad je sve super, ali me zanima zbog čega je to tako bilo, da li je to zbog puberteta ili nečeg drugog.
Hvala Vam za odgovor, lijep pozdrav

ninaivan 3

07.05.2013. 23:55

postovani imam jedno pitanje djete je radil pretragu cast elisa test.na nalazu pise amoxicillin rezultat 70 jedinica slt pg/ml ref.interval do 100 molim vas dali mi mozete objasniti sta to znaci puno hvala

Darko Richter, dr. med.

08.05.2013. 18:05

Znači da je nalaz negativan. Samo to.

niki@

16.05.2013. 20:25

Lijepi pozdrav! e ovako imam sina starog 8 godina prije par mjeseci se jako osuo po cjelome tijelu taj osip izgleda kao da su ga koprive ispekle te ga jako srvbi,bili smo kod doktorice te vadili krv nalaz je bio u redu i dobio je jednu inekciju te sirup Flonidan i kremu Afloderm te mu se nakon nekog vremena povuklo,ali evo sad prije par dana ponovno se vratilo.Inace se jako znoji i ima problema s tim pa me zanima dali je moguce da je od toga ili nesto drugo i sto bi bilo najbolje napraviti jer nemoze izdrzat koliko ga to svrbi.....kupam ga samo u cistoj vodi molila bih vas za pomoc Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

17.05.2013. 00:20

Čovjek ima recidivnu urtikariju, i prvi korak jest alergološko testiranje u pravom trenutku, a to je najmanje 3.6 tj. od zadnjeg izbijanja osipa, i najmanje 2 tjedna od antihistaminika (Flonidana), s time da se uopće ne treba mazati Aflodermom. To je neka najnovija moda, koja mislim nema veze s indikacijom uz lijek (mast). Urtikarija ne mora uvijek biti alergijska, ali, alergološko je testiranje prvi korak.

evrbanek

16.09.2013. 20:45

Poštovanje,
sin (11 godina) mi pati od alergija na pelud (pretežito cvjetanje drveća) već više od 5 godina, najviše u periodu od 2.-4. mjeseca.
Liječio se na klinici za alergije bolesti na Srebrnjaku (manje više sve uobičajene alergijske pretrage),
no simptomi su svake godine sve gori i alergija se počela pojavljivati i tokom godine.
Pio je claritine i od pretprošle godine aerius i ljekovi ublažavaju simptome no općenito je situacija sve lošija.
Pogledali smo dostupne informacije na internetu i čini nam se da bi imunoterapija mogla pomoći.
Pitali smo za imunoterapiju i u ambulanti na Srebrnjaku no rekli su nam da je to alternativna metoda i uputili nas na nabavku preparata u Sloveniji.
Željeli bi se konzultirati sa doktorom oko te terapije (makar i privatno) i da nam odredi terapiju.
Da li znate doktora u Zagrebu koji je specijaliziran za imunoterapiju i gdje bi ga mogli kontaktirati?
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

17.09.2013. 23:30

Srebrnjak je kompetentan za ta pitanja, a za drugo mišljenje možete se obratiti meni ili dru Ćaleti na Klinici za pedijatriju na Rebru, ili nekom od dječjih alergologa u Klaićevoj. Zanimljivo mi je kako niste shvatili dvije bitne stvari: to da alergija nije bolest, već je to patomehanizam bolesti, npr. astme ili alergijskog rinitisa, o čemu niste niti zucnuli u svojem pitanju, makar o tome jako zavisi odgovor na to da li, ili ne, upustiti se u imunoterapiiju; i, drugo, da ste shvatili da je to "alternativno" liječenje. To uopće nije alternativno liječenje u smislu neke nadrimedicine, već je to alternativna opcija liječenja. Točno je da se pripravci nabavljaju u inozemstvu, obično u Sloveniji, jer kod nas toga nema. I nabavlja se za svoje novce, u cijelosti. Zašto toga ovdje nema, preporučujem da pitate g.Vargu i sve prethodne direktore HZZO-a. Očito nisu imali dovoljno jake motive da to riješe.

Dematitis

07.10.2013. 11:20

Postovani, prosle godine su mi se po nogama pojavile crvene tackice, sa jakim svrbezom koje su se prosirile na ruke,stomak i oko lopatice na ledjima. Otisla sam dermatologu koji mi je rekao da imam kontaktni dermatitis, te preporucio 10% sumporovu mast, des flonidan,kalcijum,almacin antibiotike. Medjutim terapija nije pomogla. i danas dan imam iste simptome vec godinu dana.Alergija je presla na osobe koje su svakodnevno samnom. Zatim sam koristila bez ljekara i : sinopen kremu, belogent,garamicin,pantenol, benzil benzoat,bivacin i jos poneku kremu koja je sadrzila 10% ureu. Da li mi mozete reci da li se zaista radi o kontaktnom dermatitisu ili je nesto drugo u pitanju.

Darko Richter, dr. med.

08.10.2013. 00:10

Najbolje bi bilo da ovo pitanje postavite na forumu dermatologije, također na Cybermedu.

3palacinke

13.11.2013. 00:40

Poštovani,

Dijete ima 2 godine i 2 mjeseca, sa 4 mjeseca mu je dijagnosticiran atopijski dermatitis od strane naše pedijatrice prilikom redovne kontrole. Osip mu izbija najviše po nogama i rukama, rjeđe trupu i licu. Svrab i osip traju većinu godine, jedino se povlače tijekom ljeta. Terapija je mazanje kortikostereoidnim kremama po potrebi, osim toga koristimo A derma ulje za tuširanje i kremu.
Prije 9 mjeseci je imao alergijsku reakciju na kikiriki (oticanje usta), na hitnoj je dobio antihistaminik, te je propisana terapija Fenistil kapi 20 dana, nakon toga izbjegavanje kikirikija. Inače je isključivo dojeno dijete, ali je prilikom uvođenja dohrane imao osip ili crvenilo oko usta na gotovo svaku novu namirnicu, stoga smo po preporuci pedijatrice s dohranom čekali do 8 mjeseci.

U zadnjih nekoliko mjeseci stalno šmrca i ima prozirni iscjedak iz nosa, a sva više trlja nos, oči čak i uši ga svrbe unutra, ima izražene podočnjake.
Mišljenje je naše pedijatrice da se radi o alergijskom rinitisu, te da nije potrebna nikakva terapija jer se većina alergija s godinama preraste. Također smatra da nisu potrebni pregledi niti dermatologa niti alergologa, jer nema smisla raditi testove na alergije prije navršenih 4 godine.

Molim Vaše mišljenje, da li je dijete potrebno voditi na pregled kod specijaliste, ili doista treba samo čekati još 2 godine da se simptomi povuku?
Koliki je rizik da se iz ovih simptoma razvije nešto ozbiljnije, primjerice astma?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

13.11.2013. 09:10

Da li dijet ima alergiju, to treba ispitati i potvrditi alergološkom obradom.
Dosta je očito da će se time djetetu otkriti konkretna alergija, i to svakako treba uraditi, ali ne kada dosegne 4 godine života, već odmah. Jednostavno nije istina da se alergije ne mogu dijagnosticirati prije te dobi, jer je istina da se mogu dijagnosticirati već u novorođenčeta, ako ih ima (npr. alergiju na kravlje mlijeko može imati već koncem novorođenačke dobi). Također nije istina da se alergije prerastu, one se samo zamijene drugim ili novim alergijama, a katkada se niti ne zamijene, već se nove nadodaju. A da lij dijete imaodređene smetnje od alergije, to je drugo pitanje.U vašem slučaju očita smetnja jest atopijski dermatitis, perioralni alergijski sindrom i vjerojatni alergijski rinokonjunktivitis.
Da li postoji rizik astme, znalo bi se, ako bi se alergološkom obradam u ovom času dokazalo da postoji alergija na aeroalergene, npr. peludi trava ili grinju. Tada bih vam mogao reći da takav nalaz, uz atopisjki dermatitis, i dob od 2-4 g., znači rizik nastanka astme od oko 50-60% u sljedećih nekoliko godina. Ali, ako je još nema, a taj rizik postoji, onda bih vam savjetovao profilasku, tj. sprečavanje nastanak astme uzimanjem anithistaminika kroz 18 mj. Uspjeh je takav da se šansa za astmu smanji na oko 25-30%.
No, ipak sve ovisi o nalazu baš te alergološke obrade koja se tako olako proglašava nekorisnom.

3palacinke

14.11.2013. 10:10

Najljepša Vam hvala na brzom odgovoru.
Molila bih vas još samo ako možete preporučiti nekog dječjeg alergologa u Splitu (može i privatno).

Darko Richter, dr. med.

14.11.2013. 14:40

Ne bih znao, ali raspitajte se tamo ili ne nekom forumu roditelja. Na kraju, imate i svog dra primarne zaštite.

juba

12.02.2014. 23:40

pozzz,novi sam na forumu naravno zbog problema , i bilo bi mi drago ako bi mi netko mogao pomoci.Zeni mi je na poslu pocela izbacivati neka alergija pojela je samo sendvic sir salama i majoneza od tada pa nadalje sta god da pojede izbaciva po nogama rukama uz uzasan svrbez (tockice kao neke fleke,,osip) bila je kod svoje doktorice i rekla je da se radi o alergiji urtikariji.Osip se javlja uvjek u posljepodnevnim satima sta god da pojede nakon par dana bila je u privatne dokt.za alergo test par dana dijete pa je bila na testiranju,test je pokazao alergiju gotovo na svu hranu,bio bi zahvalan ako bi netko pomogo,zasad samo ukratko,,,,hvala

Darko Richter, dr. med.

13.02.2014. 23:20

Nije alergija na hranu. To je jedino sigurno. Za ostalo se morate malo koncentrirati i poslati točnije podatke.

juba

14.02.2014. 19:30

doktorica nam je rekla da je rijec o alergiji na hranu i na taknine,trave,pelud prasinu,navecer se javlja svrbez i cesto povracanje,a inace ima gastritis,za navodnu alergiju pije tab XYZAL,vadili smo sve nalaze i svi su uredni,cak spominje kao da je pad imuniteta ,dalje neznam sto bi vas zanimalo da napisem,,al ovo traje vec 3 mjeseca

Nazad
1 ... 4 5 6 7 8 9 ... 11
Naprijed