Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

18.07.2014. 10:25

Dijete je jasni atopičar, s jasnom alergijom na kikiriki, ali, siguran sam, i na svašto drugo, samo to drugo treba znatiodabrati i adekvatno testirati.
Anafilatkička reakcija na kikiriki jest moguća, i na to treba striktno paziti (kikiriki neskrivan, ali i skriven u drugim namirnicama,uklj.i iulje od kikirikija).
Alergija na kikirki može se izgubiti, ali to je dosta rijedak slučaj. Da li će trajati, ili ima šanse da se izgubi, može se pogađati nakon komponentne dijagnostike u kojoj se određuju pojedini alergeni u kikirikiju na koje dijete reagira. Ako je alergično na, npr. Ara h 1,2,3,4,6 i7 (sve ili nešto od toga) onda je rizik anafilaksije visok, i alergija nema puno šane proći, a ako je alergičan na Ara h 5 i 8, onda ima šanse proći, i rizik anafilaksije je znatno manji (ipak se nikada ne može isključiti).
Sve smetnje koje ste opisali us vezi su s alergijom, za koju sada znato samo da je na kikiriki, ali ja vam tvrdim da je i na svašta drugo, samo im (kome god) ne polazi za rukomda je identificiraju. Nije moguće da mu od Aerius nije barem malo bolje, ali, naravno, mora ga uzimati da bi mu bilo bolje. Malo uzmem, malo ne uzmem, nija terapija po kojoj ćete nešto zaključiti, a kada vidim da dajete Aqua maris, vidim da ste u teškoj zabludi, jer, ne samo da to ne koristi, već može i škoditi, i smetati normalnoj terapiji alergije antihistaminikom. Možete slobodno Aqua maris odnijeti natrag onome koji vam je to dao.

Rafe16099

05.09.2014. 09:55

Postovani,
Imam 23 godine. U 12 mjesecu prosle godine imala sam jaku prehladu I nakon toga ostalo je prekomjerno kihanje koje se pojavljuje sa jakim intezitetom ujutro kada se probudim I navecer kada idem spavati. S obzirom da sam bila prehladjena mislila sam da ce proci ali jos dan danas me drzi intezivno kihanje. U pocetku bi me se to dogadjalo 2 puta tjedno medjutim sada unazad mjesec dana otkad se pojavilo nije stalo. Takodjer mi oci poxnu naticati I budu jako krvave. Pila sam claritine,inhalirala se medjutim nista nije pomoglo. Takodjer pojavila mi se unazad zadnjij 7 dana jaka bol u plucima zbog koje jako tesko disem. Pretpostavljam da se rasi o alergiji pa bih vas molila neki savjet. Hvala

Darko Richter, dr. med.

05.09.2014. 23:25

Izgleda kao alergijski rinokonjunktivitis, i ovo zadnje, kao astma. Preporučio bih vam pregled kod alergologa ili pulmolgoa za odrasle, uz alergološko testiranje i spirometriju. Ne vjerujem da vam antihistaminik baš ništ anije pomogao.

diorpoison

13.10.2014. 10:00

Poštovani,

već dva tjedna imam svrbež i crvenilo očiju popraćeno sa kihanjem i curenjem nosa, osobito u jutarnjim satima nakon ustajanja iz kreveta. U stanu u kojem živim unazad mjesec dana primjetila sam vlagu (u malim količinama) na zidu i u ormaru. Postoji li mogućnost da su svrbež očiju i crvenilo reakcija na tu vlagu koja se možda uvukla u krevet (redovito mjenjam posteljinu pa sumnjam da je u njoj problem)? Prema mojim saznanjima nisam na ništa alegrična,iako u obitelji ima osoba koje su alergične na pelud, pojedine biljke i prašinu.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

14.10.2014. 00:10

Ne postoji mogućnost da je to reakcija na vlagu, ali postoji mogućnost da se radi o reakciji na plijesni, ili, na grinju iz kućne prašine. Trebali biste se dati alergološki testirati.

diorpoison

14.10.2014. 11:05

Hvala Vam na odgovoru.

Samo da Vas pitam još jednu stvar. Čitajući na internetu naišla sam na testiranje krvi na ukupni i specifični IgE, je li to isto što i alergotest ili je to nešto drugo?

Darko Richter, dr. med.

15.10.2014. 00:00

Uz ostalo, i to je to.

just_maja

16.10.2014. 17:05

Poštovani,
zanima me Vaše mišljenje nalaza dječaka starog 14 mjeseci:
Dunger 2790
Iga 0,5g/L, IgM 0,3g/l, IgG 4,6 gL
IgE 3987,00 U/L
ECP 226,0 ug/L
sIgE t3 +4 (21,4 kUA/L)
t4 +4 (22,5)
g3 +3 (10,2)
g12 (8,55)
dlaka psa +5
dlaka mačke +3 (8,03)

kikiriki +5 (53,9)
lješnjak +5 (59,4)
orah +5 (97,1)
grah +2 (2,33)
krumpir +4 (42,3)
pšen.brašno +6
gluten +6
kravlje mlijeko +6
bjelanjak +5 (88,0)
Sinu je dijagnosticiran atopijski dermatitis i alergija. Svrbež je strašno izražen i to je to što nas u cijeloj priči najviše muči. Da li postoji nešto kako bi se ublažio svrbež? Izbjegavamo hranu na koju je alergičan, dohranjujemo ga Neocatom. Po potrebi kad se osipa dajemo mu Fenistil kapi. Kad mu se kožica upali mažemo 40%-tnim Aflodermom. Kožu njegujemo Linolla Fett uljnom kupkom ( 2 puta tjedno) i Unguentumom Emolliensom (Kremig). Oblačimo ga samo u robicu od 100 % pamuka. Perem bez omekšivaća, duplo ispiranje. Nema nikakvu terapiju, rečeno nam je da je velika vjerojatnost atopijskog marša. Za sada nema respiratornih tegoba.
Dakle, kako ublažiti svrbež?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

19.10.2014. 22:00

Alergičan na sve i svašta, ali ne vidim da je testiran na grinju (d1 i d2). Međutim, očito je da će to s velikom vjerojatnosti progredirati u pravcu dišnih alergijskih bolesti: rinitisa i/ili astme.
No, dok ih nema, nema ih.
Svrbež se liječi na dva načina: tako je koža stalno namazana nekom masnijom kremom ili uljem ili mlijekom. Morate isprobati što je njemu najbolje: Nivea Baby, Dercome, Eucerin, Linola Fett, Excipial, Novaderm sensitive, Aderma, Mustela, Lipicar, Neven, itd.
Drugo, treba stalno uzimati neki antihistaminik, svaki dan, mjesecima i čak godinama: npr. Fenistil,Aerius, Xyzal, Alerdin (treba vidjeti od koje su dobi pojedini od ovih lijekova registrirani).
Treće, trebalo bi vidjeti koji alergeni igraju ulogu, jer, možete imati pozitivni nalaz na neki alergen, a da su smetnje od njega vrlo male ili nikakve. To nije uvijek tako lako pogoditi, no, mislim da su jaje i kravlje mlijeko ovdje sada najvažniji, a da treba isključiti i orašaste plodove, što je bitno lakše. Također, treba maknuti pšenicu i zapravo sve žitarice u kojima ima glutena.
Za posebne vrste brašna i drugih specijalnih namirnica u ovakvim slučajevima višestrukih nutritivnih alergija obično pogledam što ima Hammer Muehle (ima proozvode i u našim ljekarnama odnosno raznim bio-dućanima). Vidite malo i sami po internetu. No, nemojte zaboraviti da postoje i školovani dijetetičari pa zapitajte svojega liječnika da vam organizira konzultaciju s nekim od njih, obično u sklopu većih bolnica.

just_maja

20.10.2014. 08:50

Poštovani, i na grinju je testiran, ali se pokazalo da na nju nije alergičan. Stalno je mazan Unguentumom emolliensom od Kemiga jer mu jedino on odgovara. Antihistaminik mu u Klaićevoj nisu uveli na stalnoj bazi, nego po potrebi kad urtikom izreagira na nešto. Hrana mu smeta sva na koju je i pozitivan, čak i grahorice koje su klasa 2 (zbog graška smo završili na Hitnoj). A cijela ta priča je krenula kad je bio star 4 mjeseca i na žličicu Novalaca izreagirao otokom uški i urtikom. Na prehrani bez glutena je od 6 mjeseca života kad sam i ja kao dojilja krenula na dijetu. Dojen je do 10.-tog mjeseca života. Dakle, sve mjere koje ste nam predložili (izuzev stalne terapije antihistaminicima) već provodimo 8-9 mjeseci, a svbež je i dalje nesnosan. Da li bi bilo moguće kod Vas ugovoriti pregled, da ga vidite i da čujemo drugo mišljenje ili kakav savjet koji do sad još nismo čuli, isprobali? Inače, u Klaićevoj su spominjali i injekcije imunogobulinima, ali zaključak je da je još premali.
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

20.10.2014. 23:20

Za dogovor nema problema, iako, moram priznati, pomalo sam umoran od tih "drugih" mišljenja.
No, ako želite, možete mi se javiti na mail: bibice@live.com

3palacinke

21.10.2014. 20:50

Poštovani,
pisala sam i prije vezano za alergije starijeg djeteta koji ima utvrđenu aleriju na kikiriki. Sada imam pitanje u vezi mlađeg djeteta koje sada ima godinu i pet mjeseci. Dojeno je do godine i dva mjeseca, s dohranom smo po preporuci pediijatra zbog alergije starijeg djeteta i njihovog oca (grinje i kućna prašina) krenuli tek sa 8 mjeseci a do sada su u njenu prehranu uvedene gotovo sve namirnice. Primijetili smo da svaki put kada jede ribu nakon toga ima grčeve i proljev. Ribu je jela do sada četiri puta, prvih tri puta smo primijetili samo grčeve, a zadnji put je imala i osip te crvenilo oko usta koje se javilo otprilike pola sata nakon jela, i trajalo oko dva dana. Svaki put je u pitanju bila morska riba i svaki put druga vrsta. Ribu smo prvi put dali s navršenih godinu dana, te nakon toga otprilike svakih mjesec dana. Na niti jednu drugu namirnicu nismo primijetili smetnje te nikada do sada nije imala nikakvih osipa niti drugih smetnji (kihanje, šmrcanje, trljanje očiju, povraćanje i sl.).
Da li je po Vašem mišljenju dovoljno da samo do daljnjega izbacimo ribu iz prehrane pa pokušamo možda ponovno za godinu dana ili bi vi savjetovali da ipak idemo kod alergologa na obradu?
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

22.10.2014. 13:05

Savjetovao bih vam obradu kod alergologa, koja treba uključiti u provm redu jaje, kravlje mlijeko, grinju i trave, a tek onda bijelu ribu, kikiriki, i sl.

lady_D

22.11.2014. 11:50

Poštovani,

Alergična sam na travu, ambroziju, detergent, suhomesnate proizvode tj.konzervanse, prasinu. Iako nema trenutno alergena koji me smetaju, ja ne izdržim niti 3 dana bez xyzala, jer me uvijek počne svrbiti nakon čega nastaju plikovi (najčešće leđa). Nakon poslijednje prehlade, dugo me mučio kašalj i kašljala sam skoro do gušenja, nakon čega mi je doktorica pripisala sumamed i ventolin. Bila sam na spirometrijskom testu, ventolinskom- nisu ustanovili astmu. Ne znam od čega svako malo neka alergijska reakcija, kao da sam postala osjetljiva na sve, a ovo gušenje ne znam je li posljedica slijevanja sluzi; šlajma niz grlo koje traje već danima ili nešto drugo?
Doma sam radila onaj test candide u čaši sa pljuvačkom, ne znam koliko je mjerodavan test, ali ispalo mi je da imam previše candide u organizmu. Čitajući o candidi, uzroku (pila sam oko 2 godine hormonske pilule što navodno utječe na njen rast) i simptomima (pogotovo respiratotnim), primjećujem puno sličnosti.
Pa molim Vas mi odgovorite, ima li smisla da imam candidu koja mi uzrokuje sve te probleme i da li da se odem 'za pravo' testirati na nju putem krvi?

Puno Vam hvala na odgovoru.

Lijepi pozdrav,
D

Darko Richter, dr. med.

22.11.2014. 21:10

S kandidom ovo nema ama baš nikakve veze.
Treba vam uredni alergološki test na standardne alergene, a ne nikakve konzervanse ili suh meso.
Vjerojatno imate neki oblik kronične urtikarije, koja moćže imati i alergijsku komponentu, ali još češće neku vrstu autoimunosti. Običnose pogledaju i protutijela na štitnjaču.

lady_D

23.11.2014. 04:35

Poštovani,

Prvo, zahvaljujem se na brzom odgovoru. Svašta se može naći na internetu, pun je dezinformacija, pa zato i upit o kandidi. Sad mi je lakše...
Nisam Vam napisala, ali bila sam na alergo testu, na standardne nutritivne nisam alergična, a od inhalacijskih su prašina, ambrozija i trave na koje reagiram kihajući i svrbežom koji je popraćen plikovima (izgleda kao dermografizam) nakon što se počešem, a isto tako reagiram i na suhomesnate koznervanse koji u sebi sadrže nitritne soli. Nakon 50. puta sam to sama zaključila, pa niti ne jedem. Općenito izbjegavam nezdravu, prerađenu hranu, ali još uvijek me iznenadi svrbež, a ne znam zbog čega.
Pošto me ono gušenje neki dan zabrinulo, može li to biti poslijedica bronhitisa kojeg trenutno imam ili je kod mene to alergijske prirode? Makar velim, dosad ništa slično nisam imala što se tiče alergija. Danima me mučila sluz koju nikako iskašljati, iako je temperatura pala, glavobolja prošla, i jedan dan se skupilo toliko sluzi, iskašljala sam doslovno dušu i ostala bez zraka :/
Doktorica me opet poslala na spirometriju i pregled štitnjače, što ste i napisali.
I još jedno pitanje, možda je već bilo postavljeno, ali smije li se xyzal piti u trudnoći? Ako je baš nužan, naravno. U uputi o lijeku piše da se obratim liječniku... Negdje sam našla da je taj lijek B kategorije koji nije toliko štetan za plod, ali nema i puno istraživanja o utjecaju na plod.

Hvala Vam.

Lijep pozdrav!

mirko88

23.11.2014. 04:35

Molim vas moze te mi objansit sta je ovo.vratio sam se sa putovanja a onda su me dlake na genitaijama pocele svrbit.i posle toga se to prosirilo na vise mjesta https://imagizer.imageshack.us/v2/94x94q90/c/r/673/kNVXCM.jpg i na penisu se prosirilo https://imagizer.imageshack.us/v2/94x94q90/c/r/743/EviV2c.jpg hvala

Darko Richter, dr. med.

24.11.2014. 22:55

lady-D:
Očito imate alergijski rinitis s preosjetljivosti na inhalacijske alergene, i to one najtipičnije.
Možda imate i astmu.
Što se tiče lijekova u trudnoći, ja u principu odbijam odgovarati na pitanja koja proizlaze iz uputa o lijekovima tipa "obratite se svojem liječniku", jer, ako oni, koji prave profit na tim lijekovima to ne znaju, zašto te prebacuju na druge? Odakle da je to znam ako oni to nisu ispitali?
Internet je pun korisnih i najkorisnijih informacija, ali treba znati koje su to.
Inače, volim kada mi se postavi potpuno pitanje od početka, ovo ispipavanje s naknadnim isisavanjem me ne odušavljava.

Darko Richter, dr. med.

24.11.2014. 22:55

mirko88:
Obratite se na fourm dermatoveneralogije, to sam vam već napisao.

trinity000

04.12.2014. 10:00

Poštovani doktore,
Dečko mi je veoma alergičan i to koliko smo dosad primjetili, na više toga: životinjska dlaka, prašina, plijesan, dim... Alergija počne s blagim kašljem koji se kasnije pretvori u vrlo jak, prisutna je hunjavica, suzave oči, nateknutost vrata, teško disanje... Nekad simptomi budu blaži, nekad (češće) u toj mjeri da ne može boravit u određenoj prostoriji. Doktor mu je pripisao Claritine 10 mg koje ne pomažu previše, skoro pa neznatno. Zanima me na koji način si može pomoći, da li postoji lijek bi mu pomogao više od dotičnih tableta ili možda neki prirodan način da se simptomi smanje tako da može normalno funkcionirati? Radi se o osobi od 24 godine, inače nema značajnijih zdravstvenih problema, samo problem sa štitnjačom (hipertireoza) radi koje pije odgovarajuće tablete. Da li se možda radi o astmi, jel moguće da mu to doktor nije prepoznao?
Hvala Vam unaprijed, srdačan pozdrav!