Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pitanje za dr Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

08.04.2022. 11:10

AStma je nekontrolirana - to je očito. Ima stalne smetnje, unatoč terapiji. Ne misli se tu na odlaženje na kontroln eprgelede, nego na konačni rezultat - astma nije dobro kontrolirana. Vi tvrdite da od pulmologa nema dijagnoze astme, a ja vam kažem da dijete ima astmu. No, kao što vidite, tarpija koju bismo mu dali, ista je. Razlika je u pomagalu za udisanje iz pumpice. Ako Flixotide 50, 2×2 potiska uredno uzima, na Babyhaler, nema šanse da ima stalno vraćanje kriza disanja. Ako imate nedoumica, možete me posjetiti u Poliklinici DermaPlus, Kaptol 25, Zagreb. Nije reklama, već ponuda, no ja ću vam odgovoriti i na koliko godi pitanja još budete postavljali na ovom forumu.

tajana25

08.04.2022. 19:50

Poštovani!
Tako je od pulmologa našeg kod kojeg se kontroliramo nemamo dijagnozu astme već nam u svakom nalazu piše dijagnoza J40 Bronhitis,nespecificiran kao akutni ili kronični,T78.1 Ostala štetna djelovanja hrane,nesvrstana drugamo,D80 Imunodeficijencija w prevladavajućim poremećajima protutijela te na zadnjoj kontroli joj je rađen i IOSomgpstrukcija,ventolinski test pozitivan.

Darko Richter, dr. med.

10.04.2022. 11:35

Ako mu je Ventolinski test bio pozitivan, onda ima astmu. Nema se što dalje debatirati.

tajana25

10.04.2022. 22:00

Poštovani!
Hvala vam na svemu..sad barem znamo na čemu smo,ali i svakako budem tražila na kontroli da očitanje zašto nam djete nema pravilnu dijagnozu.

Darko Richter, dr. med.

11.04.2022. 10:30

Možda je dr zaključio da vi to ne želite čuti, ali je ipak dao ispravnu terapiju.

tajana25

11.04.2022. 23:20

Pa baš i ne znam po čemu bi zaključio da ne želimo znati pravu dijagnozu djeteta kad nam je u cilju da znamo točnu dijagnozu.Sada znamo na čemu smo i brzo nam je kontrola pa budemo vidjeli šta će reći..zadnja kontrola kada nam je bila rekao je da budemo vidjeli na idućoj šta ćemo po pitanju alergije na jaja

Darko Richter, dr. med.

12.04.2022. 10:50

Ma kakvo jaje. Jaje je veće prošlo, ili je u prolazu. Ne znam da li ste me dobro čuli u svezi BABYHALER-a: nikakvo drugo pomgalo, osim baš njega.

Mmaki55

05.06.2022. 09:45

Poštovani,
Dijetetu od godinu i pol dana je dijagnosticirana alergija na mlijeko i jaja (razred 2/6). Eliminirala sam mlijeko i jaja iz prehrane. Dijete je sada 2 godine staro i odbija adaptiranu formulu, a kad mu dam mlijeko i mlijecne proizvode ospe se. Blijede sitne flekice nestanu kroz par sati. Moje pitanje je, mora li dijete jesti mlijeko ili moze drugom hranom nadoknaditi kalcij?
Veliki je vec i jede sve jako dugo i ne postoji vise nacin da ga vratim na adaptirano mlijeko koje nije pio godinu dana. Hoce li mu vise stete nanijeti sto ne pije mlijeko ili da mu pomalo dajem pa da mu izbijaju tockice?

Unaprijed hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

05.06.2022. 21:00

Nisam baš razumio vaš problem. Od dobi 18 mj. ima "dijagnosticiranu" alergiju na kr.mlijeko i jaje. A ne jede samo mlijeko? Što je s jajetom? Ja ne znam što je to "dijagnosticirana" alergija na nešto. Jednostavno ne znam. Jer, vi navodite neke nalaze, dosta neprecizno kao 2/6, iako ti nalazi imaju svoju brojčanu vrijednost u dvije decimale. Sam nalaz, i da je ajpreciznije naveden, nije dostatan da se od "dijagnosticirane" alergije pravi eliminacijska dijeta.
A onda, potpuno je nejasno zašto vi razlikujete adaptiranu formulu i kravlje mlijeko. To je, alergološki, jedno te isto. Kalcij je posve nebitan, jer, kalcija ima baš u svakoj hrani, i jedino što ga može smanjiti jest manjak vitamina D, a ne manjak mlijeka ili jaja u prehrani.
Recimo da moje dileme nisu bitne. Onda odgovor na vaše pitanje glasi: dijete d dijagnosticiranom alergijom na kravlje mlijeko dobiva ekstenzivni hidrolzat ili elementarno mlijeko (npr. NAN HA ili Neocate). Nema tu mjesta za adaptiranu formulu. A ako je alergija na kravlje mlijeko uminula, što je najčešće slučaj kroz nekolikko godina, onda jede dalje mlijeko, sir, jogurt, kefir itd. I za jaja postoje zamjene, npr. NoEgg,Loprofin i sl.

Thia

05.09.2022. 15:10

Poštovani,
pitat ću na ovoj temi iako pitanje nije vezano uz alergije. Naime zanima me vaše stručno mišljenje o uvođenju dohrane. Isključivo dojim i planirala sam uvesti dohranu s djetetovih navršenih 4.mjeseca života. Tako sam učinila i s prvim djetetom i sve je bilo savršeno u redu. Da li s imunološke strane ima smisla isključivo dojiti duže (do 6.mjeseca). Pitam zato jer sada imam situaciju da je starije dijete koje ide u vrtić potencijalni donosioc raznoraznih zaraza pa očekujem da će beba biti prije bolesna nego što je to bio slučaj sa starijim djetetom. Pa me čisto zanima s obzirom na tu situaciju ima li s imunološke strane ikakvog smisla isključivo dojiti do 6.mjeseca ili to ne čini nikakvu razliku ako se krene dohrana s 4.mjeseca.

Darko Richter, dr. med.

12.09.2022. 10:25

Razdoblje uvođenja dohrane je 4-6 mj. U ta 2 mjeseca nema velike razlike, malo prije ili malo poslije. Međutim, da se ne razočarate, vrtićke infekcije nisu baš strogo vezane uz trajanje isključivog dojenja. Za sada zanmo samo da da neka djeca stalno pate od vrtićkih infekcija, dok druga, u istom vrtiću imaju samo kliconoštvo, ili niti to. To je jako teško povezati s isključivim dojenjem na pojedinačnom djetetu, mada studije uvijek zaključuju ono što bi nama odgovaralo: da je isključivo dojenje 4-6 mj. zaštitno prema infekcijama. Samo, netko bi dobivao te infekcije dvaput mjesečno, a drugi jednom u 2 mjeseca, pa je zaštitnost vrlo relativna i zaviso od još mnogo drui
gih faktora. Npr., ponašanje djeteta u kolektivu: ako se liže, grize, ljubi s drugom djecom, ima više šanse da oboli, makar dio dojen punih 6 mj.

Ivaai

28.08.2023. 23:00

Postovani,
Beba od 2mjeseca, iskljucivo dojena ima osip koji se pojavio sa 2tjedna starosti i od lica se prosirio po cijelome tijelu. Prije par dana se u stolici pojavila krv. Beba se jako muci dok ima stolicu, onda kratko bude olaksanje i muci se ponovno do iduce stolice.
Molim Vas savjet, trebamo li napraviti neke nalaze ili nesto pokusati promijeniti? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

31.08.2023. 10:10

Izgleda kao proctoclitis e lacte bovino, tj. jedan oblik alergije (ali ne one uobičajene, posredovane IgE protutijelima), koji se javlja kao reakcija na kravlje mlijeko. Kao prvo trebali biste potpuno prekinuti u vlastitoj prehrani uzimati kravlje mlijeko i sve mliječne prerađevine. Rezultati se vidi čim iz vašeg mlijeka nestanu sve elementi kravljeg mlijeka, a to je vrlo brzo, već za nekoliko dana. O osipu kojeg nisam vidio ne mogu reći mnogo, osim navođenja procjene da danas bilo koji osip u malog dojenčeta sa 70% vjerojatnosti odgovara atopijskom dermatitisu.