Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pitanje za dr Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

11.10.2020. 23:45

Može, a koliko je pouzdano, ovisi o dobi djeteta i onome koji tumači nalaz.
Imate li titar anti-HBs. Taj može riješiti sve dileme, ako je dijete uredno ciejpljeno (3×)

Mikaaja

12.10.2020. 11:15

Imam kako ne anti Hbs smo radili odmah cim ste savetovali. Kaze rezultat >1000, a referentne vrednosti < 10 IU/L. Metoda CMIA. Ovo znaci da je nas rezultat preko 1000 a da je u redu sve sto je preko 10?
Dete je primilo sve 3 doze hep. B. Ali sve je to primio pre njegovih problema koji su poceli u 5. mesecu zivota. Na fpies suport strani pri ispitivanju imunodeficijencija savetuju testiranje na polisaharidne vakcine (pneumok)...ali ta vakcina nije u nasem redovnom kalendaru i mislim da se ne prima. Valjda pneumovax prevnar, tako nesto

Darko Richter, dr. med.

12.10.2020. 19:30

CVID se vrlo rijetko vidi prije dobi od 3-5 g. Ovaj titar anti-HBs protutijela garantria va urednu imunost, ali za sada kvantitativno nisku. Dok je tako niska, treba dobiti IVIG, a CVID nema.

Mikaaja

29.10.2020. 13:05

Doktore javljam se ponovo za savet. Ponovljen nalaz imunoglobulina kaze da je IgG skocio na 3.82 (4.7-10.9), IgA <0.26 (0.37-0.87) i dalje los, i IgM 0.415 (0.85-1.45). Ukupni IgE je 4.8 (<15). Tu je testirano svasta nesto psenuca, soja, jaje, inhalatorni alergeni. Sve je oko nule, ali je belance na primer 1.2, kikiriki isto tako, visnja 1.4. Prosli mesec kalprotektin je bio 550. Dete je na salifalku. Kalprotektin je sada 80. Videcu kakva ce situacija biti kada se iskljuci salofalk. Stolica je bila pozitivna na okultno krvarenje pa kad sam opet "srezala" ishranu, sad je negativo.
Koje je Vase misljenje, posebno za imunoglobuline. Ovu kontrolu je radio gastro, a sledeci mesec imamo kod imunologa. Hvala Vam puno.

Darko Richter, dr. med.

31.10.2020. 22:35

Ovo što opisujjete kao reakciju na rižinu kašu, doista izgleda kao FPIES. Ima samo jedna kvaka: ako jest FPIES, onda se to mora javiti SVAKI puta.
Vaša rečenica: "ovo se nije desilo jednom vec vise puta. Isto je sa kukuruzom (palenta) i sa bananam. To je vec 3 namirnice" ne kaže da se desilo SVAKI puta, već više puta, i isto tako više puta s kukuruzom i bananom.
Moja punica, kada je nešto upitam, često odgovori "više put' da, više put' ne". To je odgovor s kojim ne možete početi ništa..

Mikaaja

01.11.2020. 10:35

Vise puta se desilo, u smislu nisam dala tu hranu jednom vec nekoliko puta i svaki put kad sam dala bilo je reakcije. Dok nisam shvatila sta se desava i povezala. A reakcija na kukuruz se svakako promenila jer je sa 5 i 6 meseci povracao 2-3h nakon samo 2 kasicice palente, i to povracao do iznemoglosti. Sa 11 meseci nije bilo povracanja, ali jako smrdljiva stolica koja je imala kalprotektin 930. Tada smo primljenji u bolnicu. Ostatak price znate.
Ali mi recite jos i molim Vas misljenje za imunoglibuline. Hvala

Darko Richter, dr. med.

02.11.2020. 22:50

Imunogloublini su mu praktički uredni, popravili su se, po očekivanju. No, ja ne bih nikada to vrijeme čekanja ostavio bez IVIG-a. To mu zasigurno nije pomoglo. Daje ćemo vidjeti, hoće li biti mrvicu bolje nakon ovog porasta. IgA je rađen nekom slabije osjetljivom metodom, pa kaže da je < 0,26 g/L, a obično smatramo da je negativan kada je ispod 0,05 g/L, tj. nedetektibilan. Inače, sve do dobi od 4 g. IgA može spontano porasti, baš kao i ovi IgG sada.

Mikaaja

03.11.2020. 23:35

Da na jednom merenju je IgA bio <0.06 a sad <0.26. Videcemo sledece merenje. Pretpostavljam da ce krajem godine opet raditi. Hvala Vam puno.

zf

23.11.2020. 13:20

Poštovani,
majka sam djevojčice od godinu dana, koja je sa nepuna 2 mjeseca hospitalizirana zbog visoke temperature (39⁰), te je tijekom boravka u bolnici pronađen virus gripe tipa A i astrovirus (s tim da je proljev počeo nakon hospitalizacije, tijekom boravka u bolnici). Tada je dijagnosticiran i početak atopijskog dermatitisa, koji se nekoliko dana nakon povratka iz bolnice pogoršao, zahvatio lice, tjeme i kapke, da bi sada se zadržao na pregibima nogu (koljena i bedra) i zapešća jedne ruke.

Osim toga, zbog nedovoljno mlijeka, nakon izlaska iz bolnice, počela sam joj davati (u početku povremeno, da bi došli na jedan obrok dnevno, ponekad i dva) adaptiranu formulu (bebimil). I tada su se pojavili končići krvi u stolici koja je bila rijetka, a ponekad i malo pjenasta. Zbog toga je izražena sumnja na alergiju na kravlje mlijeko, a budući da je imala i kožnu reakciju kada sam ja jela jaja i morske plodove, sumnjalo se i na jaja, pa sam, prema preporuci pedijatra i dermatologa, iz prehrane izbacila sve mliječne proizvode, jaja, a nisam konzumirala ni orašaste plodove te ribu i morske plodove. Pokušali smo joj dati i Aptamil Pregomin, i to samo povremeno, jer ga nije baš ni prihvaćala, ali nije bilo promjena. U međuvremenu sam se trudila povećati količinu mlijeka, pa smo se vratili samo na dojenje. Počela sam joj davati Omnibiotic Panda. Stanje se, što se tiče probave, normaliziralo, a dermatitis se, kao što sam na početku napisala, donekle smanjio. Dijete je u tom razdoblju normalno napredovalo. Tako je bilo i kada smo krenuli uvoditi dohranu, te je sada dojim navečer i noću ili rano ujutro, ako zatraži, s time da to nije veliki "pravi" obrok.

Alergološko testiranje, na kojem je bila prije 2 mjeseca pokazalo je:

PRICK: KM neg, jaje 4x5 mm, D.pter neg, H 5x5mm urt.f.o. neg

KRV (kIU/L):
IgE (RIST) 8.17
mlijeko <0.10
kikiriki 0.28
Dermatophag.pt. <0.10
bjelanjak jajeta 0.51

Molim Vas za mišljenje, kako postupati dalje, što se tiče njezine prehrane, da li joj početi davati mlijeko i mliječne proizvode odnosno proizvode koji sadrže mlijeko, i ako da, sa čime prvo početi (npr. jogurt, sir, baš mlijeko)?

Pedijatar nam je savjetovao (s obzirom da je u zadnja tri mjeseca dobila 420g) da joj damo adaptiranu mliječnu hipoalergenu formulu. Da li je bolje davati joj formulu ili pokušati baš sa mliječnim proizvodima?

Što sa jajima i hranom koja sadrži jaja? Kod kuće joj pripremamo sve bez jaja i mlijeka, ali jede npr. kruh i pecivo, i nema okom vidljivih promjena u stolici, a što se tiče dermatitisa, nekad "miruje", pa koža na tim pregibima bude samo suha i malo crvenkasta, a povremeno se koža na navedenim mjestima jače zacrveni i svrbi, iako nisam to povezala s određenom hranom.

Ispričavam se na dugom postu, htjela sam Vam izložiti cjelokupnu situaciju.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

04.12.2020. 23:40

Dakle, ima alergiju na kokošje jaje, i to treba eliminirati. Alergije u tom smislu na kravlje mlijeko nema, ali postoje i druge alergije, koje nisu istog tipa. Oni končići krvi u stolici bi mogli na to upućivati, pa bih vam preporučio da izbacite i sve mliječno iz djetetove prehrane (i svoje, ako još dojite). Ta preosjetljivost na kravlje mlijeko, vidljiva samo po krvi i sluzi u stolici zove se proctocolitis e lacte bovino, ili proktokolitis od kravljeg mlijeka.
Inače, AD se može pogoršavati i ako dijete ne jede jaje, i to od pulverizranog jaja u kućnoj prašini - jer, ako imate jaja u kućanstvu irazbijate ih, kuhate, pečete, itd., molekularno sitni dijelovi dospiejvaju u kućnu prašinu, pa se ljudi čude da je malo bolje ili nije bolje iako dijete ne jede jaje.

TeaV

08.12.2020. 22:05

Pozdrav, imam djecaka od 4 godine kojeg smo radi cestog kaslja u zadnje vrijeme, te alergijskih reakcija u doba ambrozije i peludi testirali i nalaz pokazuje alergiju na grinje, nista drugo. IgE je 893, ECP je 106. Receno nam je da je astma. Tri puta ga dnevno inhaliramo id cega mu je znatno bolje, sto znaci da ne kaslje ucestalo vec samo kad pokupi virozicu u vrticu. Obicno to rijesimo ventolinom. Kakva bi bila stalna terapija za ovo po vasem misljenju.
Hvala i lp

vilomoja

09.12.2020. 11:45

Poštovani, imam djevojčicu od 3 god. Koja ima atopijski dermatitis od svog 8 mjeseca života, često je boležljiva i 4-5 puta je imala bronhitis pa bi završila na ventolinu. Tek sada nas je pedijatrica poslala na obradu, jucer smo bili u Klaićevoj kod alergologa.
Iz statusa:afebrilna, eukardna i eupnoična, dobrog ošćeg stanja. Koža ekcemi u pregibima i numuralna žarišta po donjim ekstremitetima. LČ sitni. Nos prohodan. Ždrijelo ružičasto. Srce akcija ritmična, tonovi jasni, jasan organski šum ne čujem. Pluća normalan šum disanja. Ostali status uredan, MS neg.
Izvršili su kožni ubodni test, nalaz testa je:
Histamin 5mm,pufer 0,der pter 4.5mm,der farine 2mm,dlaka mačke 3mm,tuna 3mm, ostali inh. i nutritivni alergeni neg.
Zaključak
Riječ je o astmi, atopijskom dermatitisu i nutritivnoj alergiji uz dokazanu senzitizaciju na grinje, dlake mačke i tune. Preporuka:
-Flixotide a 50 mcg 2x1 potisak putem komorice trajno do kontrole
-Ventolin 2 potiska putem komorice pp(svakih 6-8 h, ne više od 4xdnevno)
-stroga eliminacija plave ribe
-Aerius sirup 1x2.5 ml pp
-imati autoinjektor adrenalina EpiPen Junior 0.5mg. Za slučaj hotne indikacije
-njega kože neutralnim kremama, Advantan mast 1xdnevno 3-5 dana
Kontrola za 3 mj.
I mene sada zanima vaše drugo mišljenje na ovaj nalaz.
Jer prije dvadeset i koju godinu identične probleme sam i ja imala kao djete, di su mi rekli da imam astmu, al moja pedijatrica se nije slagala s tim i poslala me k vama na pregled di ste vi ustanovili da nemam Astmu i otkrili mi 3 krajnik. Poslje operacije se sve unormaliziralo.
Zato mi je jako važno vaše mišljenje, i unaprjed se zahvaljujem. Lp

Mikaaja

11.12.2020. 21:40

Postovani doktore, isli smo dalje u obradi imunoglobulina u Zavod za transfuziju krvi, posebno zbog IgA, kako bi se uradile potklase.
Rezultati su sledeci:
IgA < 0,265
IgA1 0,08 (0,61-3)
IgA2 < 0,01 (0,10-1,13)
IgM 0,312
IgG 3,33
IgG1 2,33 (2,65-9,38)
IgG2 0,48 (0,28-2,16)
IgG3 0,31 (0,087-0,86)
IgG4 < 0,02 (0,009-0,74).
Ono sto me buni i brine pise: Krioglobulini kvalitativno - Uocava se precijateci... dalje ne mogu da procitam. ALi koliko shvatam, prisustvo krioglobulina u serumu nije dobro.
Dalje stoji samo ELektroforeza - Snizeni globulini i Imunoelektroforeza - Ne uocavaju se kvalitativne promene.
Hvala puno na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

21.12.2020. 23:35

Tea V od 8.12.20.
Ima alergijsku astmu, blagu, ali je ima, i ima indikaciju za inhalacijski kortikosteroid. Preporučujem Flixotide 50, 2×2 potiska kroz 5 dana, u nastavaku 2×1 potiska trajno, što možete pretvoriti i u 1×2 potiska. Sve m ora ići na Babyhlaer, inače inhalcija ne stige u dubinu pluća već se z amulja po ustima i ždrijelu. Neznam ime se to inhalirate triput dnevno, jer ne znam niti za jednu terapiju astme koja ide 3 puta dnevno. Od Flixotidea jednom denvo imat će mir, uključujući i u virozama.

Darko Richter, dr. med.

21.12.2020. 23:35

Za "vilomoja" od 9.12.20.
Ona stvarno ima astmu, no čini mi se da je alergična jedino na grinju, moguće i mačku, a kako ste svi skupa doplivali do tunjevine, i baš ničega drugoga, ostaje tajna vas i Klaićeve.
Treba joj Flixotide, a za EpiPen mislim da nije neophodan, mada on uglavnom ne škodi. Ona je dosta malda i EpiPen se u toj dobi izdaje samo kada je u anamnezi bilo nešto stvarno dramatično što je može ugrožavati i u budućnosti. Vidite, mene baš i ne zanimaju nalazi ako ne znam kliničku podlogu (indikaciju).

Darko Richter, dr. med.

21.12.2020. 23:35

Za Mikaaja" od 11.12.20.
nalazi su u poboljšanju. Čak nema nit IgA deficijenciju.
Vas brinu neki krioglobulini, koji u toj dobi praktički ne postoje. Nalazi su ukupno gledajući bolji i tako će se to nastaviti. Ali, kakve su sada stolice?

Mikaaja

28.12.2020. 08:20

IgG je bio 3.85 pa sad pao na 3.3 i IgM je bio 0.45 pa je nizi sada... no njemu je losije. Nakon skidanja sa salofalka kalprotektin je 1700. Po 6 do 7 stolica dnevno. Na rektoskopiji ima hiperplazija i upala se vidi sto smo vec i znali. Niko nece da me saslusa da je njemu potrebno neko vreme bez hrane ali zaista bez hrane. Trenutno smo hospitalizovani.

Darko Richter, dr. med.

05.01.2021. 01:45

Sada ste već otpušteni. Što kaže otpusno pismo.
Ja i dalje mislim da njemu treba dati IVIG. Samo napomena: glupa je rečenica, koju vam možda netko kaže, poput "Pa to ne rješava ništa" misleći da zapravo ne znaju dijagnozu. Ali, ako ne rješava, pomaže, ili može pomoći, a IgG < 4,0 g/L i koji je ovaj čas opet u stagnaciji, predstavlja jasnu indikaciju.

Mikaaja

05.01.2021. 19:20

Nazalost nismo jos otpusteni jer kad smo primljeni prvo smo dobili noro virus pa kad se to smirilo dobili temp 39.5. Tako da primarni problem se ne resava dok se ovo ne smiri. Primljeni smo jer ja kad sam dobila nalaz kalprotektina 1700 odbila sam da hranim dete i drzim ga na salofalku jer je sasvim logicno da nikud ne idemo tako. U medjuvremenu sam kontaktirala razne klinike po svetu ciji su doktori voljni da urade konsultacije sa nasima koji uporno to odbijaju. Detetu je stavljena nazogastricna sonda i dajem mu neocate za sada uz jako malo dojenja. Uradjena samo rektoskopija ovog puta i bila sam prisutna sve vreme. Hiperplazije u debelom crevu upala itd. Jasno se to i vidi preko kamere kao spletovi krvnih sudova i vena. Sluz zelena se isto vidi. Ukoliko se stanje ne dovede u normalu ovako tj. ako on ne tolerise ovu formulu, zaista ne znam sta cemo. Dokle je doslo jedan od lekara iz bolnice u Bostonu koji se bavi fpiesom izmedju ostalog kada je cuo nalaze predlozio je mozda i parenteralnu prehranu dok se creva ne smire. Strasno je sve ovo. Imunolog je obavesten o svemu ali sto se njega tice dovoljno je za par meseci ponoviti imunoglobuline. Sto naravno nije dovoljno. Ja sam ubedjena doktore da njegove hronicne reakcije i netolerancije dovode do toga da on "gubi" imunoglobuline jer sam nasla da ima takvih slucajeva. Ili je drugo i pitanju - ima imunodeficijenciju koja uzrokuje sve ovo. Ali jedno povlaci drugo to je sigurno. Ono sto mene sada zanima, jer cu ocigledno morati sama da kopam po ovome, jeste kako da ja iskljucim primarnu imunodeficijenciju. Kako da budem sigurna 100% da nije po sredi primarna urodjena imunodeficijencija. Ako je fenotipizacija uredna i anti Hbs titar uredan sta jos mogu da uradim? Antitetanusna antitela? Sta savetujete? Za Ivig cu da molim ponovo ali samo se bojim posto ni to nije naivno a on ovalo slab sad ne jede i tek prelezao stomacni virus - da li moze da dodje do nekih nus pojava

Mikaaja

06.01.2021. 11:55

A razlog visokoj temperaturi je upravo sam saznala Klebsiela u krvi. Dete je na antibiotiku 3x dnevno.