Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

TV Branka

17.04.2010. 13:10

Da ste Vi meni zivi i zdravi, ja ne pravim pravopisne greske (bar njih ne u moooru ostalih). "Vi" zvuci malko rogobatno velikim, ali je uobicajeno u formalnoj prepisci kada se obracate jednoj osobi. Istina, izasao nam je ovih dana i novi pravopis koji ce verovatno dopustati i Vasu varijantu, ali sam ja u tom smislu poprilican formalista. Moji klinci (drzavni, a i licni big-smile) kaz'li bi- vestica. Shvatite kao persiranje...
Sto se tice imenice "bog", ona se pise velikim kada je rec o hriscanskom (odn. jevrejskom, muslimanskom), dakle, konkretnom Bogu. U frazama i uzrecicama ova imenica dobija uopsteno znacenje, a ja je nikada nikako drugacije i necu upotrebiti. Na pravopisnu normu realno uticu i sve rasirenije teznje da se veliko slovo pise iz postovanja... Dakle, ne shvatite ovo, molim Vas k'o Boga blunk, kao znak moga bezbostva...
Mi smo iz Subotice. Bebiceva doktorka je dr Tumbas. Da li ste culi?
I tako, moj zlatni doktore, nadam se da se cujemo...

Darko Richter, dr. med.

17.04.2010. 20:30

Javite kako je sve (konačno?) prošlo. Može velikim, i malim slovima. Dricu Tumbas vjerojatno znam, no još tragam po dubljim sferama svojega mozga, što zna potrajati sve dok ne ugledam nečiju sliku.

TV Branka

21.04.2010. 16:15

Evo me ponovo...
Bili smo danas kod doktorice. Pijemo Singulair u naredna 4 meseca, a kontrola za 6. U narednih mesec dana i Aerius. Po potrebi- Ventolin. Pojedoh se ziva sto sam ga ja inhalirala prethodna tri puta Spalmotilom. Dr mi je danas objasnila zasto to ne voli ako dete vec nije stiglo do hospitalizacije...Zaboravila sam da napomenem da je Bebic imao i dve upale usiju (Sinacilin pa Panklav... ufff) u proteklih mesec dana. Timpanometrija je dala poprilicno gadne krive na oba uha...
Malo sam tamo dala oduska svojoj zabrinutosti, a ona mi je rekla da ce on to svakako "izrasti"- uske su mu, kao, bronhije (bronhiole?), pa ne moze da iskaslje, a osetljiv je na respiratorne viruse te zato dobro reaguje na Singulair.
Joj, sta se sve vidi po tim bolnicama...
E, sad, bilo bi lepo kad biste mi po narodski objasnili sta su leukotrijeni. Da li su to supstance "spolja", ili nesto u organiizmu? Sta mislite, potom, o mesec dana svakodnevnog davanja antihistaminika? Da li je moguce da Bebic nije alergican na neki alergen izolovan, u "cistom" obliku, ali da je ipak alergican na isti kad je "u kombinaciji"? Jeste li imali ovakve dece? On krene u kasalj, kasalj, kasalj... produktivan, "mokar", koji potom da spazam...
I tako... Drz'te palceve da izvucemo naredna 4 meseca bez opstrukcije...
Sta ima kod Vas? Kako ide zivot?

Darko Richter, dr. med.

21.04.2010. 23:15

Nije mi jasno zašto se pije terapija bez dijagnoze, pa makal i takonedužna kao kšto je spalmotil.
Isto tako mi nije jasno zbog čega biste se živi pojeli zbog inhaliranja Saplmotila. Pa to se i radi kod kuće, da se ne dođe do bolnice. Naravno, ako je Spalmotil indiciran.
Kribulje timpanograma, ako su loše, vjerojatno ukazuju na kronični sekretorni otitisa media (uaplu srednjeg uha), ili po engleski: Ž"glue ear". Prošetajte malo internetom s tom natuknicom. "Glu ear" apsolutno spada otorinolaringologu, i to što prije. Zašto da dijete bude, ili postane nagluho, a sve se da riješiti (adeontomija, ventilacijske cjevčice).
O leukotrienima samo toliko da su to medijatori alergijske, ali i nealergijske upale, pretežito u dišnom traktu. singulair djeluje protiv leukotriena. Kada pišemo leukotrieni, onda to nije zbog ijekavice ili ekavice, već zato što se ta riječ sastoji od tri manje riječi: leuko-tri-eni.
Antihistaminik ne smeta, a može čak i koristiti, ako je indiciran. Gdje vaš mali ima indikaciju? Alergije načisto nema.
O spazmu: je li ijedan doktor, osim onomadne jednom, identificirao bilo kakvi spazam? Jeste li vi ikada,osim eventualno tada, čuli da djettu u grudima pišti, pškripa ili zviždi?

TV Branka

22.04.2010. 09:36


Dakle, ovako otprilike s njim biva: curi mu nos, kaslje produktivno, ali slajm "valja" i retko iskaslje, a nalaz na plucima mu je tada potpuno uredan. Vremenom, to zaista predje u opstrukciju- naucili su me da se to tako zove, ali i sama primetim da je nesto drukcije. Ne kao u letos na moru (tad je bas bilo gadno, videla mu se ona "rupica" izmedju rebara), ali osetim da, kad se nakaslje, ostane suvi trag negde u dnu pluca. E, tu sam se ja napravila pametna, kao sto to cesto znam pre no sto mi se obije o glavu, i preporuceni Ventolin zamenila Spalmotilom jer sam "izguglala" da je to isti lek, ali cak delotvorniji jer se pored salbutamola inhalira i fizioloski rastvor (otopina happy), a taj inhalator sam imala. Njegove dr (iz Dispanzera i dr kod koje privatno odlazimo, obe pedijatri od poverenja i na glasu) su se slozile. Juce mi je, medjutim, dr pulmolog objasnila da ona nikako nije za tu varijantu sem ako nisu u pitanju bolnicki uslovi, a to je slucaj kada je u pitanju lose kontrolisana astma, da se tako inhalira veca koncentracija leka koja moze da izazove tremor i nekakve kardio... hmmm, sto se sa Ventolinom izbegava.
On ima 1x1 na kucnu prasinu i polen trave, ali je dr alergolog- imunolog rekla da to ne moze biti uzrok njegovih problema iako bi moglo da predje u alergiju. Novo testiranje zakazano za jul. Otorinolaringolog bi, na osnovu boje sluznice nosa, rekao da je on ipak alergican. Ja ne bih stavila ruku u vatru. Ne primecujem nikakve promene kada je u eventualnom kontaktu sa prasinom ili kad je napolju. Mislim da su to virusi koje sestra dovuce iz vrtica. Zuti slincici, pa kasalj, pa upala uha... Mislim da su obe verovatnoce indikacija za antihistaminik?
Znam za timpanogram. Moja devojcica je, krenuvsi sa dve godine u vrtic, imala ceste upale usiju. U jednom navratu je cak imala ravnu liniju na jednom, i gotovo ravnu na drugom uhu. Resili smo grejanjem. Ne secam se da li smo davali antihistaminik.
E, da, sad mu je napisala i sledece: na pluvcima nesto produzen exp, u nosu serozan sekret, otoskopski oba bubnjica uvucena i izmenjenog crteza. Jos je u infektu. Panklav zavrsio u ponedeljak. Odmah smo bili i na ORL, rekoh Vam.
Sta kazete?

TV Branka

22.04.2010. 14:40

Kad ste vec tu, imala bih i jneka pitanja iz drugih oblasti medicine. Ako Vam post zasmeta ovde, premestite ga negde... Naime, dete moje zaove (devojcica, 17 meseci, majka imala visok secer u trudnoci, rodjena u osmom mesecu, ali dobre tezine, trudnoca nije, navodno, kontrolisana do sestog meseca) nedavno je zavrsllo u bolnici radi recenja (izgleda zapustene) urinarne infekcije koja je dala prosirenje bubreznih kanala (?). Dok je boravila u bolnici ustanovljeno je da su joj svi unutrasnji organi obrnuti kao u ogledalu (ne znam latinsku dijagnozu, izbrisala sam je, a nisam zapamtila). Samo je srce sleva, ostalo sve "naopako". Sem toga, umesto jednog pankreasa ona ima tri mala (?!). Do sad je sasvim normalno funkcionisala. Kakve su prognoze takvog stanja? Da li bi moglo da se pogorsava kako devojcica bude rasla? Sta moze biti sa tim bubrezima?
Pored svega sto ju je snaslo, bebica ima i 4 srasla prsljena. Oni se osecaju pod prstima, kao izraslina. Dete jos uvek ne hode. Stoji, krece se uz namestaj, kazu... Cekaju da je pregleda nekakav strucni ortoped iz BGD koji povremeno ordinira u PG odakle je ta porodica.
Iskreno Vasa... happy

Darko Richter, dr. med.

22.04.2010. 20:00

Mogu samo reći da se na vaše dijete odnosi sve ono što sam rekao i prije, a ovo što ste sadda doisali ne mijenja moju impresiju.
S što se tiče tog djeteta iz PG, radi se očito o neštouočljivijim malformacijama, no, iskreno, nisam čuo za kombinaciju situs viscerum inversus, a da je srece okrentuo ispravno. Ima samo obrnuto, desxtrocardia, uz normalni položaj ostalih organa. Tako da je bolje da se u ovo ne upušta-te(-mo). Ne možemo ništa riješiti otprilike.

TV Branka

23.04.2010. 20:40

Hvala. Zlatni ste. Sve najbolje Vam zelim!

mat_37

11.05.2010. 11:05

Sin 3 godine preko dana normalno aktivan dok se preko noći javljaju problemi sa disanjem i produktivnim kašljem.Prije godinu dana izvadio treći krajnik jer je dolazilo do apnee u snu.Nakon vađenja krajnika stanje dobro tri mjeseca.Nakon tri mjeseca dolazi do čestih bronhitisa,upala uha i rinitisa koje doktori u puli liječe isključivo antibioticima(zinnat,klavocin,sumamed) i to sedam puta u godinu dana.Strah me je od tolike količine antibiotika.Stanje se pogoršava nakon dvadesetak dana od završene kure antibiotikom.Zbog toga ne ide u vrtić.Pretraga krvi od 05.05.2010 EOZINOFILNI GRANULOCITI 12--------REAKTIVNI LIMFOCITI 2---------EZINOFILI/NOS +4.Monim vas da mi odgovorite koje bolesti bi se mogle poklapati sa ovim nalazom krvi iostalim simptomima jer se bojim konstantne upotrebe antibiotika.Unaprijed se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

11.05.2010. 14:00

Mogu odgovarati alergijskom rinitisu, ili općenito alergiji, a tu spada i astma.

Vemonius

12.05.2010. 10:15

Postovanje Dokrore:

Imam 29 godina ,i u djetinstvu su mi dijagnosticirali hronicni bronhitis ,koji je ,promjenom sredine dolazio do izrazaja ,tako da nisam mogao provoditi puno vremena izvan okvira svog grada ,pa mi se znalo desavati da me nosaju po cijelu noc jer nisam imao "kap" zraka,
U tom periodu sam radio alergotest ,i otkrili su da sam alergican na vunu i prasinu ,i u sklopu ljecenja protiv bronhitisa koristio sam Ventolin tablete ,a zatim i sprej koji bi koristio po potrebi.(davno je bilo ,pa se i ne sjecam toliko).
Zadnjih 17-18 godina ,od neke 93.bronhitis se skoro izgubio ,odlicno sam se osjecao ,nisam osjecao pritisak u plucima pri trcanju ,nisam kihao ,imao neke pretjerane alergije ,uglavnom bio ok ,sve do prije godinu ,godinu i pol.
Naime ,nos mi je konstantno zacepljen ,a uz to curi iz njega bezbojna sluz ,u zimskom periodu mi je puno teze jer udisem hladan zrak na usta sto mi kasnije stvara bol u plucima ,i osjecaj "iz djetinstva"..
Posjecivao sam specijaliste za sinuse ,misleci kako mi je nos zacepljen zbog toga ,no nista nije mogao pronaci ,i sve sto je mi je propisao je bila obicna morska voda ,koju sam ubrizgavao u nos ,naravno bez efekta.
Poslije toga odem kod dr.Ruzica iz Mostara ,on je vjerovatno najpoznatiji dijagnosticar u gradu ,i propise mi dvomjesecnu terapiju ,telfast 3X1,plus Flixonase 2X1,i Calcium za imunitet.Dok sam to uzimao ,pa cak i mjesec poslije bio sam dobro ,nosnice su mi proradile ,i nije me stezalo u plucima ,ali nakon toga opet se sve vratilo na staro.
Mislio sam da ce mi biti bolje sto je toplije ,ali sam se prevario ,jedna nosnica je uvijek zacepljena ,i los sam ,malaksao ,potrcim 50 tak metara zadisem se ,a ponekad mi je potreban i ventolin sprej kako bi prodisao ,puno kisem i pri tome imam svrabez u vratu ,pa cak i u usima ,i sto je najgore ,sve to me cini jako nervoznim,
Da li se radi o astmi ,alergijama ,povratku bronhitisa ,i kako na najbolji nacin lijeciti to?
Hvala ,i lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2010. 19:35

Imali ste astmu, koja se početkom puberteta smirila, i sada se, opet vraća, što je dosta poznata pojava. Uz to imate i alergijski rinitis.
Trebali biste uzeti inhalacijski kortikosteroid (npr. Flixotide250 diskus, 2 × 1 udah; Tefen, ili Alvesco pumpica, itd.) kao redovito liječenje, bez prekidanja, a Ventolin pumpicu po 2 potiska svakih 4-6 h samo po potrebi. Te potrebe ne bi trebalo biti uz redovito i dobro uzisanje inhalacijskog steroida. Flixonase 1 uštrcaj u svaku nosnicu kroz 2-3 mj., a duže uz kontrolu ORL.
Ako obični inhalacijski steroid ne bude sasvim izbrisao vaše smetnje, možete pokušati sa kombinacijom inhalacijskog steroida i beta-2 agonista dugog djelovanja, npr. Seretide, Symbicort).

TV Branka

08.07.2010. 16:35

Dragi doktore, evo nas ponovo. Nadam se da ste dobro i veselo i da Vam je sarkazam i dalje opasan po zivot...
Imam za Vas jedno pitanje. Mom bi decaku (sada 14 meseci) 15. jula trebalo da ponovi alergo- testiranje, a preventivnu terapiju Singulairom zavrsava tek 24. avgusta. Da li da prekinemo terapiju ili odlozimo alergo- test? Kad sam vec tu, da se pohvalim i zamolim za komentar buduci da Bebic ne kasljuca kad uzima Singulair.
Veliki pozdrav!!

Darko Richter, dr. med.

08.07.2010. 17:50

Singulair ne treba prekidati zbog alergološkog testiranja, niti onoga iz krvi, niti prick testa.
Ne čudie me de mu je od Singulaira bolje. Taj je lijek najbolji baš u njegovoj dobi.

TV Branka

13.07.2010. 13:30

Hvala, ponovo... happy)

zdenkica70

10.08.2010. 22:45

Dobar dan. Recite mi, dijagnosticirana mi je alergijska astma. Za ljekove sam dobila pumpicu Alvesko 2x po 2 udaha, ventolin po potrebi te tablete Xyzal.
Nakon 10 dana, tijekom noći, još uvijek se javlja gušenje, kašalj. Kroz dan je lakše, osim što osjećam "sušenje" grla , imam osjćaj da ne mogu ispljunuti "gustu sluz", osjećam bol u vratu te ponekad pritisak u prsima kao i "zvonjavu" u ušima. Molim vas za neki dobar savjet.
Unaprijed hvala!!

Darko Richter, dr. med.

11.08.2010. 22:35

Najčešći razlog da ne postižete punu kontrolu bolesti jest loša tehnika udisanja. Lijek treba udahnuti u času pritiska na pumpicu, i to duboiko,dugo i do kraja.
Ne koristi lijek u ustima, niti negdje drugdje, mora ući u pluća.
Ne koristi da udahnete sekundu prije, ili sekudnu poslije. To mora ići sinkronizirano.
Na prazna pluća stavi se pumpica među zube, obuhvati usnicama, i krene dubokim i snažnim udisajem, a odmah se pritisne prema dolje, i mlaz iz pumpice se tako ubacuje u mlazudahnutog zraka.
Više vam ne mogu reći, jedino vam mogu pokazati.

zdenkica70

12.08.2010. 22:25

Puno hvala, i ja sam sumnjala da krivo uzimam lijek.
Nastojat ću dalje po vašim uputama.
happy
I još jedno pitanje, da li, ako sam alergična na ambroziju i pelud stabala moram, zbog astme to izbjegavati, i sad kad sam dobila lijekove ?

Darko Richter, dr. med.

13.08.2010. 22:35

Uvijek je osnovni princip izbjegavati alergen. Lijek služi tome da vas štiti od kronične upale i njezinih posljedica, a koje nastaju u dodiru s alergenom. Dakle, lijek ne može potpuno spriječiti tu upalu, ali je može potiskivati i kontrirati njezinim poslejdicama, koje vi osjećate kao svoje tegobe. Kada uzimate lijek, uglavnom se oslobodite simptoma i ponešto smanjite upalu. Kada biste otišli u predio potpuno slobodan od ambrozije, upala bi se povukla ili sasvim smirila, i lijek niti ne biste trebali uzimati.

zdenkica70

17.08.2010. 23:55

hvala, osjećam se bolje... happy