Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lanchy

07.06.2008. 23:00

Poštovani,

imam 38 godina, nikad nisam pušila. Prije nekoliko dana postavljena mi je dijagnoza Asthma bronchiale.

Nakon dvomjesečnog suhoh kašlja otišla sam liječniku koji me uputio pulmologu. Nakon pregleda pulmologa, obavila sam slijedeće pretrage: spirometriju - nalaz uredan, IeG - u granicama normale, FENO - u granicama normale. Iako su svi nalazi uredu svjedno mi je dijagnosticirana astma i terapija, Tafen Novolizer 2x1 u idućih mjesec dana nakon čega trebam na kontrolu.
Kašalj mi se pojačava s fizičkom aktivnošću, no kad se smirim, pogotovo noću nemam podražaja na kašalj.
Moja su pitanja slijedeća:
-da li su dovoljne navedene pretrage i slušanje pluća (stetoskopom) da bi se sa sigurnošću dijagnosticirala astma?
-da li postoje još koje pretrage koje bi postavljenu dijagnozu potvrdile, te gdje se mogu obaviti?
-da li je astma koja se pojavila "niotkud" na pragu 40tih izlječiva ili se moram naučiti živjeti s time?
-kako da znam da li je stres uzrok, a astma posljedica?

Unaprijed zahvaljujem i srdačno pozdravljam,

Varaždinka

Darko Richter, dr. med.

08.06.2008. 10:45

Moja su pitanja slijedeća:
-da li su dovoljne navedene pretrage i slušanje pluća (stetoskopom) da bi se sa sigurnošću dijagnosticirala astma? NIJEDAN NALAZ NIJE DOVOLJAN, POGOTOVO ZATO ŠTO SU SVI UREDNI, KAKO NAVODITE, A MENE BI INTERESIRALO DA LI IMATE UTVRĐENU ALERGIJU, ILI NE. NORMALNI IgE NE MORA ZNAČITI BAŠ NIŠTA PO TOM PITANJU.
-da li postoje još koje pretrage koje bi postavljenu dijagnozu potvrdile, te gdje se mogu obaviti? ODREDITI DA LI STE ALERGIČNI NA NEŠTO KONKRETNO, NPR. NAPRAVITI PRICK KOŽNI TEST NA AEROALERGENE.
-da li je astma koja se pojavila "niotkud" na pragu 40tih izlječiva ili se moram naučiti živjeti s time? ASTMA NIJE IZLJEČIVA, ALI SE SAMA MOŽE SMIRITI, ŠTO JE ČEŠĆE U DJETINJSTVU, NEGO AKO SE PRVI PUTA JAVI U ODRASLOJ DOBI.
-kako da znam da li je stres uzrok, a astma posljedica? NIKAKO. ZAŠTO BI STRES BIO UZROK ASTMI? VI TO PITATE KAO DA JE VEZA ASTME I STRESA, ILI STRESA I ASTME, GOTOVA STVAR, SAMO ŠTO BIH VAM JA TREBAO REĆI JE LI VEZA S DESNA U LIJEVO, ILI S LIJEVA U DESNO. NEMA VEZE.
Mislim da, na temelju ovoga što ste mi rekli, imate samo kašalj bez dijagnoze.

lanchy

08.06.2008. 11:25

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru. Da li uz test na alergiju koji ste mi preporučili ima još koja pretraga koju bi bilo dobro obaviti i gdje? Npr. FENO pretragu sam obavila na Jordanovacu, a ostale u koprivničkoj općoj bolnici. Živim i radim u Koprivnici.

Srdačan pozdrav,

Varaždinka

Darko Richter, dr. med.

08.06.2008. 23:00

Ne postoji nalaz za astmu. Toga jednostavno nema. A svi nalazi koje ste do sada učinili, tj. auskultacijski nalaz, spirometrija, Ventolinski test, FeNO i uk. IgE su uredni, po vašim riječima. Ako je to istina, tj. da su uredni, to još uvijek ne znači da nemate astmu. Dakle, doktor je taj koji presuđuje, a ne nalaz, i to je pogotovo jasno kod astme. A doktor može presuditi ako mu vi točno kažete koje su vam smetnje. Ako petljate, petljat će i doktor. Za mene, i dalje imate kašalj, koji nije dijagnostički riješen. Ne znam na temelju čega vam je doktor rekao da imate astmu, i dao vam Symbicort. Mene bi zanimalo da mi ispišete dijagnozu i zaključak vaše povijesti bolesti u kojoj se pojavljuje ta astma.

lanchy

09.06.2008. 09:05

3.6.2008.
Mjesec i pol kašlje, "iz čista mira".
Kašalj je suh, nepušač je.
Nikad nije imala problema s alergijama. Kćerka alergičar, česti bronhitisi do puberteta. U dva navrata bila na moru i tegobe su se smanjivale.
Predlažem učiniti IgE. Također predlažem učiniti FENO na Klinici Jordanovac. Kontrola s oba nalaza.

6.6.2008.
FENO-uredan
IgE nizak
...,spirometrijski nalaz uredan na plućima.
Predlažem Tafen 200 normalizer 2x1 inh.
KONTROLA ZA MJESEC DANA.

... nedostaje jedna riječ koju ne znam pročitati sad

Dijagnoza se nigdje ne spominje, osim na uputnicama koje sam imala za navedene pretrage. Ali zašto sam dobila terapiju? Molim Vas da me uputite šta dalje jer sam sad stvarno zbunjena. Inače ovaj vikend sam manje kašljala, pa osjećam kao da su mi se pluća odmorila.

Srdačan pozdrav,

Zbunjena Varaždinka

Darko Richter, dr. med.

09.06.2008. 12:30

Doktor nije utvrdio uzrok vašem kašlju, pa, s obzriom da suhi kašalj noću moće biti ekvivalent blagoj astmi, daje terapiju kakav se ordinira u toj bolesti (inhalacijski kortiksoteroid), s ciljem da vidi pomaže li. Ako pomaže, povaćava se vjerojatnsot da se dosita radi olagoj b astmi. Međutim, nisam baš siguran da znadete dobro udisati iz Novolizera, pa sam vam preporučio da uzmete Singulair 10 mg + Aerius 5 mg, kombinaciju antiastmatika i antialergika, pa da se vidi. Strateija ista, samo otpada neizvjesnost korektnog udisanja lijeka, jer se sve guta, a to zna svatko.

blalalalal

02.01.2009. 14:05

Ne znam kako da počnem,bolijem od Astme vec 10 godina i vidim da mi je stanje sve gore i gore !Obavezno idem na kontrole i uzimam redovno terapije sada trenutno koristim SINGULAIR 10 mg 1 puta dnevno,SERETIDE 500 diskus 1 puta dnevno , NASONEX 1 puta dnevno i VENTOLIN po potrebi!!DIJAQGNOZA:ASTMA PERSISTENS(GINA IV)ALLERGICA!!!!
Prje 7 godina sam zavrsio na reinimaciji zbog ASPIRINA !!!
To je ukratko to !
Sada imam pitanje pošto sam zaposlen i jako velikih problema ima sa poslom i četo sam na Hitnim prijemima...i naravno na bolovanju !Koliko imam ja pravo biti na bolovanju sa ovom dijagnozom??
Još sam zaboravio da moram ići svake 2 godine na kontrolu kostiju radi OSTEPENIE koju sam zaradio sa korištenjem KORITESTEROIDA!!
I DALI OVA DIJAGNOZA SPADA POD INVALIDNINU???

Darko Richter, dr. med.

02.01.2009. 16:05

Ne znam da li to spada pod invalidninu. To riješite sa svojim liječnikom opće prakse.
Imate očito aspirinsku astmu, a navodite da je alergijska, bez naznake na što ste alergični.
Očita je i slaba kontrola, barem prema onome što kažete.
Glavni uzrok slabe kontrole, unatoč adekvantoj terapiji (za vaš tip astme Singulair + Seretide je dobra kombinacija), jest slaba tehnika udisanja inhalacijskog lijeka.
Da li koristite diskus ili pumpicu?

blalalalal

03.01.2009. 13:20

koristim diskus SERETIDE!!
imam i alergiju AMBROZIJA , GRINJE ,KUĆNU PRAŠINU.....
i takodjer promjena vremena!!
Također sam Vam zaboravio spomenuti MEDROL isto koristim!!

Darko Richter, dr. med.

03.01.2009. 16:20

Da ponovim, imate alergijsku astmu s višestrukom preosjetljivošću, te još i nealergijsku preosjetljivsot na aspirin.
Singulari 10 mg ' Seretide 250 ili 500 diskus, 2×1 bili bi neka adekvatna trajna terapija.
Međutim, ako diskus inhalirate krivo, nema nikakve vajde od terapije napisane ovako na papiru. Npr., najčešće je greška da se diskus obuhvati usnicama, a ne i zubima, tako zubi stoje na putu inhalaciji, i svu terapiju dobijete na prednju stranu zubiju, a ništa u pluća. Drugi slučaj je mlitavi udah. Treći slučaj je okretanje izlaznog dijela diskusa u raznim smjerovima (prema nepcu, obrazima i sl.) pri čemu dobar dio praha odlazi na te sluznice, a ne u pluća. Četvrti slučaj je da se inhalira prazni diskus, ili da se diskus okrene slučajno, ili namjerno, prema dolje, pa prašak iscuri. Ili kombinacija nečega. Ne mogu baš vjerovati da vam je tako loše, ako uzimate, npr. Singulair 10 mg + Seretide 500, 2×1 udah. Najprije bih regulirao to pitanje, zatim bih se eventualno mašio Medrola.
Još nešto, na aspirinskua stmu nejpovoljni učinak imaju i ostali nesteroidni antiflogistici, a ne samo Aspirin i Andol, npr. Voltaren, Brufen, itd., pa i na to trebate pripaziti.

majdica

17.03.2011. 00:55

Postovani,
ja sam se vec javljala pre nekoliko meseci sa nedoumicom oko alergija ili astme, a nedvosmisleno ste dijagnostikovali: astmu i alergijski rinitis. Bili ste u pravu!
Medjutim, sad sam u jako losem stanju i doktorka (sa Gradskog zavoda za plucne bolesti) je gotovo odustala i poslala me na visu instancu, sto je u Beogradu Klinicki centar.
Evo pregleda situacije.
Od maja meseca sam bila na stalnoj terapiji pulmologa i u spirometriji su belezeni laki opstruktivni poremecaji u momentima kada sam bila na dnevnim pregledima i eventualno oslabljen disajni zvuk. Gusenja se nisu smanjivala, a postala su cesca i uobicajena su nocu. takodje, imam vise bolove u plucima i stezanje.

U pogledu ORL stanja, od oktobra sam konstantno bolesna, sinuzisi, rinofaringitisi...i najzad je utvrdjen hronicni rinosinuzitis. Od prosle nedelje pijem panklav 1000mg za sinuzitis i jako mnogo iskasljavam...a to je prvo kasljanje od pocetka astme.

ORL specijalista je pretrazio alergije alergo screening testom u krvi, a pre toga koznim probama i nista nije pronadjeno (ali tek 9. 03) izuzev cestih antibiotika, lecena sam povodom nosa Nasonexom.

Pulmoglog mi je menjao terapiju od Alvesco 160, Seretide, Symbicort, Singulair i na kraju kombinacija Singulaira sa Symbicortom i zadnji hmesec dana Alvescom. Ipak, izostao je napredak a ja sam vec nekoliko dana svako vece u razlicitoj bolnici. Simptomi su neizdrzljivi i jako se mucim da funkcionisem u svakodnecvnom zivotu, a radim na fakultetu i radiju... Pretprosle noci me je lekar u Klinickom pregledao i bio je visokotonski vizing difuzno prvi put do sada. Dao mi je Nirypan i Berodual,a juce sam primila aminofilin i urbazon u opstoj bolnici iako me je Dr izgrdila kako po eKGu i zvuku pluca navodno nemam gusenje.
Konacno su mi rekli da nemam alergijsku astmu i da kortikostyeroidi ne deluj ukod mene uobicajeno.

Sta mislite da je resenje za mene? Kako da pomognem sebi sa gusenjima a da ne idem po bolnicama?

Darko Richter, dr. med.

17.03.2011. 15:10

Morate me uputiti na svoj prvi post i moj odgovor.

majdica

17.03.2011. 23:55

Datum prvog javljanja je 7.06.2010. a evo linka ispod

http://www.cybermed.hr/forum/bole...stanja/alergije/ispitivanje_alergija

hvala unapred

Darko Richter, dr. med.

19.03.2011. 10:55

Što su vam rekli da imate?

majdica

28.03.2011. 23:30

Nedvosmisleno je da imam astmu rekli su mi na Klinickom i pre toga u Gradskom zavodu. Prosle nedelje je doktor radio bronhodilatacioni test i neke spirometrije u kabini i sve je potvrdjeno....a astma se ne dovodi u pitanje. Posto sam se jako lose osecala radili su mi i skener pluca koji je odlican kada je rec o plucima, ali je pokazao uvecane limfne zlezde za 1 mm u stomaku. Sada me zbog toga salju kog hematologa, odnosno, treba da vadim krv, EHO vrata i gornjeg abdomena (karlice je radjen) i tako...

Lekar-pulmolog-internista me 18.marta vratio na Seretide skinuo Symbicort i Singulair i posle 5 dana se sredilo...i bila sam jedno 4 dana odlicno prvi put za 6 meseci. Lekar misli da se nos najzad malo sredio i da se tako i astma malo dovela u red posredstvom Nasonexa koji uzimam od novembra. Ipak, u globalu lose se osecam, umorno, sa tim losim osecajem ispod grudi i ne znam da li je to standardno od lekova ili cu tako uvek ziveti. Samo se slazu novi problemi i novi bolovi, a ne znam ni da li je moguce da se te limfne zlezde uvecaju od lekova?

hvala unapred

Darko Richter, dr. med.

29.03.2011. 13:55

Limfni čvorovi nemaju s ovime puno veze, ako je to samo astma. Naime, postoje i druge plućne bolesti koje mogu pravitiosjećaj zaduhe i pritisk au grudima, iimati povećane limfne čvorove, iako mi se čini da je taj 1 mm potpuno nevažan.Ja se na to ne bih uopće osvrtao.
Nema govora da imate taj osjećaj bolesti od lijekova, već od bolesti. Liječite se, udišite Seretide kako treba, Nasonex isto tako u nos, i bit ćete dobro. No, to vam naglašavam: badava je imati Seretide ili Symbicort, ako ga ne udahnete duboko u pluća, nema vajde.

Vany

04.07.2011. 16:20

Poštovani,

zanima me da li dugotrajna primjena seretida koje su zamijenjene flixotidama 50 može uzrokovati porast tjelesne težine kod djeteta. Konkretno, sin je već dvije godine na lijekovima, seretide pa flixotide 50 uz singular junior i naglo je dobio na tjelesnoj težini, u pet mjeseci 5 kg. S obzirom da je asmatičar, pazimo na prehranu i od obroka koje on jede nije moguć toliki porast tjelesne težine. Koje bi se pretrage mogle napraviti da bi se otkrio uzrok takvog naglog i prekomjernog porats atežine.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

05.07.2011. 09:50

Ne može.

mamićka100

21.10.2011. 23:10

Poštovani doktore,

Imam 21g od 4.god kontrolirana sam na Srebrnjaku zbog asthme, unazad mjesec dana kašljem, otežano dišem, a zadnjih 7 dana imam neprestano temperaturu 37,3, i osjećam bol u prsima. Sada se kontroliram u Vinogradskoj bolnici, doktorica mi je povečala dozu Simbicorta na do 8 udisaja dnevno prema potrebi i Medrol tablete od 32 mg. Napravila sam rtg pluća koji glasi :
Snimke torakalnih organa u standardnim projekcijama pokazuju blago naglašen bronho vaskularni crtež u bazalno raspletu desmo s nekoliko dvotračnih sjena koje odgovaraju peribronhijskoj fibrozi, nekoliko sklerotičnih tračaka obostrano. U području dorzalnog sinusa ovalno zasjenjenje otvorene etiologije. Ostali intratorakalni status je unutar fizioloških granica.

Lijepo Vas molim ako mi možete razjasnit ovaj RTG nalaz

Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

22.10.2011. 00:15

Meni RTG nalaz torakalnih organa, a bez pogleda na samu sliku, najčešće ne znači skoro ništa. Tako je i u ovom slučaju.
Možete mi eventualno sliku poslati na mail (bibice@live.com), ili postirati na neki server, i dati link.
No, ipak morate nalaz odnijeti svojoj doktorici koja vas je na njega poslala i s njom to rapraviti.