Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 201 | Broj poruka: 1653

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ingrid1

20.08.2023. 13:30

Hvala najljepša na odgovoru. U medjuvremenu sam bila kod pulmologa koji mi je povisio dozu Fostera 6/100 na dva udaha ujutro i dva navečer te me uputio na metakolinski test. Biste li mi Vi preporučili neke dodatne pretrage ili terapiju? Imam tek 38 godina. Naravno, prestanak pušenja se podrazumijeva.

ingrid1

20.08.2023. 13:30

Takodjer, pulmolog je rekao da je ta hiperinflacija reverzibilna. Koliko Vama to uvjerljivo zvuci?

Darko Richter, dr. med.

20.08.2023. 22:20

Ja bi rekao da je ordiniranje metakolinskog testa, uz tvrdnu da je hiperinflacija reverzibilna, kontradiktorono u sebi. Ako misli da je ta hiperinflacija reverzibilna, ne treba činiti metakolinski test, jer, ovaj se poduzima kada nismo sigurno ima li, ili nema astme. Metakolinski test može isključiti astmu ako je negativan (uredan), ali je ne potvrđuje kad je pozitivan, jer ima situacija koje nisu astma, a ipak daju bronhalnu hiperreaktivnost. I činjenica da imate povišeni FeNO govori za eozinofilnu astmu, i to čini tu odluku za metakolinski test još čudnijom. Po meni, sigurno imate astmu, vrlo vjerojatno i neki stupanj KOPB-a, a neuspjeh bi se mogao svesti na tehniku inhalacije (trebali biste koristiti "spacer" tipa Volumatic-a) i prethjerano pušenje. Da ne inhalirate kako treba (ili da u tjedan dana više dana zaboravite inhalirati), vidi se izdaleka, odavde gdje sada sjedim, po povišenom FeNO.

ingrid1

21.08.2023. 07:50

Isključivo inhaliram uz Volumatic, do sad 2 puta dnevno po jedan udah. Ne sjećam kad sam zadnji put uzela pumpicu na usta, a doze nikad ne preskačem. Al moguće da kortikosteroidi nisu dobro djelovali zbog pušenja, a i bila sam na hormonalnoj terapiji kad je došlo do značajnog pogoršanja simptoma pa je možda i to utjecalo. Ne znam vise gdje se obratiti oko dijagnoze…
Hvala Vam u svakom slučaju na odgovorima!

Darko Richter, dr. med.

25.08.2023. 23:45

Ako je tako kako kažete (Volumatic i redovito inhaliranje svaki dan), onda očito treba najprije povisiti dozu inhalacijskog kortikosteroida, i smanjiti/prestati s tim cigaretama.