Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 193 | Broj poruka: 1508

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Znatiželjna:p

26.09.2013. 23:50

Poštovani,

Znaci kašljem od 14.09 i imam osjećaj da mi pluća sviraju, kod doktorice sam otišla 16.09 koja mi je rekla da ona na plućima ništa ne čuje i kako sam joj rekla da osjećam da mi pluća sviraju, rekla mi je da sljedeće jutro odem izvaditi krv i da popodne dođem s nalazom kod nje.
Krvni nalaz 1: vađen 17.09

HEMATOLOGIJA
Pretraga Rezultat Jedinica Ref. intervali
K - Eritrociti 4.25 x10e12/L (4.07 - 5.42)
K - Hemoglobin 142 g/L (118 - 149)
K - Hematokrit 0.414 L/L (0.354 - 0.450)
K - MCV 97.4 H fL (76.5 - 92.1)
K - MCH 33.4 H pg (24.3 - 31.5)
K - MCHC 343 g/L (304 - 346)
K - RDW 11.5 L % (11.6 - 14.3)
K - Leukociti 8.7 x10e9/L (4.4 - 11.6)

DIFERENCIJALNA KRVNA SLIKA
Pretraga Rezultat Jedinica Ref. intervali
K - Eozinofilni granulociti 4.0 % (0 - 9)
K - Bazofilni granulociti 0.2 % (0 - 3)
K -Neutrofilni granulociti 64.5 % (34 - 69)
K - Limfociti 20.3 % (19 - 52)
K - Monociti 11.0 % (5 - 13)
K - Trombociti 214 x10e9/L (178 - 420)
K - MPV 11.6 H fL (7.0 - 10.4)

S - CRP 3.7 mg/L (< 5.0)

Nakon tog nalaza doktorica je rekla da sam zdrava i da mogu sljedeći dan u školu. Nisam imala školu već praktičnu nastavu (praksu imam u dućanu sa obućom). Ujutro sam izmjerila temperaturu jer mi se vrtilo, glava me bolila, jace sam pocela kasljat i imala sam temperaturu 37, 6. popila sam šumeću tabletu lupocet flu oko pola 11 ujutro, zatim sam se odmarala do prakse, znaci do 1 sat... Na praksi sam popila oko pola 4 još 2 tablete lupoceta, ali na praksi nisam mogla odmarat jer je bas taj dan kad meni nije bilo dobro bilo puno ljudi i cijelo vrijeme sam hodala, do 8 sati sam bila na praksi došla sam doma oko 9 i kako mi idalje nije bilo dobro opet sam otisla izmjerit temperaturu imala sam 38.9, oko pola 10 sam popila jos 2 tablete i otisla spavat, jedva sam zaspala. Sljedece jutro je temperatura bila oko 38, popodne prije nego kaj sam isla kod doktorice ako sam dobro zapamtila bila je 38,3... Kad sam doktorici ovo sve prepričala ona je tako meni dala sumamed od 250mg i to da pijem sljedećim redom zato sto sam i gastritičar pa da mi nebi teško sjeo na želudac: taj dan navečer popijem jednu tabletu, i dalje da pijem svako jutro do utorka kada je zadnja tableta. Na plućima je čula to moje 'sviranje' i za to mi je htjela prvo dati flixotide 100 diskus al kako to vec dosta dugo koristim (cca 1 god) je rekla da pošto ne vidi toliki učinak, odlučila mi je promjeniti terapiju na Symbicort 80/4,5 µg/dozi (2x2 udaha ujutro i navecer, tak je trebalo bit do ponedjeljak a daje 1x2 udaha). Zatim smo se dogovorile da dođem u ponedjeljak na kontrolu ako mi ne bude bolje,a ako bude onda srijeda, četvrtak... Preko vikenda sam cijelo vrijeme bila pod temperaturom i nije mi skoro ništa bilo bolje pa sam u ponedjeljak došla na kontrolu gdje sam uspjela vidjet na njenom kompjuteru da je napisala kako ovo 'sviranje' u plućima čuje jače na desnoj strani nego na lijevoj. Ugl poslušala mi je pluća i rekla da idalje čuje to 'sviranje '(i ja sam osjetila to 'sviranje') i onda je rekla da ako ću u utorak imati temperaturu vise od 37,0 da odem u srijedu ujutro vadit krv.. U utorak sam imala temperaturu 37,6 i otišla sam ujutro vadit krv i nalaz je bio ovakav:

DIFERENCIJALNA KRVNA SLIKA
Pretraga Rezultat Jedinica Ref. intervali
K - Eozinofilni granulociti 8.0 % (0 - 9)
K - Bazofilni granulociti / % (0 - 3)
K - Nesegmentirani granulociti 1.0 % (0 - 2)
K - Neutrofilni granulociti 31.0 L % (34 - 69)
K - Limfociti 51.0 % (19 - 52)
K - Monociti 9.0 % (5 - 13)

K - Leukociti 5.1 x10e9/L (4.4 - 11.6)

S - CRP 2.3 mg/L (< 5.0)

Za diferencijalnu krvnu sliku je rekla da se radi o virozi, a da CRP ne pokazuje da je ista upaljeno i da nisam bolesna da mogu krenuti u školu danas jer ona to sve povezuje s astmom, međutim ja sam i danas imala temperaturu 37.8. Kad mi je slušala pluća idalje se čulo to 'sviraje' i kada kašljem nemogu se iskašljat kako treba nego jedva dođem do zraka dok se ne iskašljem. Terapiju mi je ostavila Symbicort 2x2 udaha do 30.9 i onda nadalje 1x2 udaha. Mene sad zanima što vi mislite o cijeloj situaciji i dali mi je uopće dala dobru terapiju, da li je moguće zbog astme imati temperaturu?

U bolnici na Srebrnjaku gdje se inače i kontroliram za astmu su rekli da nema potrebe za flixotidom, nego samo ventolin po potrebi. I da bronhialnu astmu imam od 2 godine (tako mi bar roditelji govore), a sad imam 16 god.

Unaprijed zahvaljujem happy

Darko Richter, dr. med.

27.09.2013. 13:20

Temperaturu nemaš od astme, već imaš pogoršanje astme zbog prehlade koja kao jedan od sijmptoma ima i temperaturu.
Terapija je dobra, uz to bi trebalo malo mirovati, barem dok ne prođe temperatura.

danijela1

11.10.2013. 23:40

Poštovani, sin mi ima asthmu bronchiale, alergičan je na grinje i prašinu. Taj kašalj je suh i zna od njega dobiti i laringitis ali hvala Bogu sve rijeđe. Zanima me da li može toliko kašljati ako u nekim sastojcima hrane ima jaja, jer sam primjetila da ako večera nešto što sadržava jaja uguši se od kašlja inače koristi flexotide 125 ,singular junior. I kad zaspe kašalj nestaje do ujutro. Luka ima 9 god i 54kg ...hvala

Darko Richter, dr. med.

13.10.2013. 20:50

Teško da s 9 g. ima alergiju na jaje. Ali, ako vas to muči, neka ponovi prick test na grinje, plijesni, epitel mačke, peludi trava, stabala, korova i ambrozije te na kokošje jaje (bjelanjak), kikiriki i kravlje mlijeko.
Ako uzima Flixotide, i ako ga udiše kako treba i u dovoljnoj dozi, (a već sumnjam, čim čujem da mi priopćavate kako je alergičan na kućnu prašinu), onda ne bi smio imati gušenja, taman da je alergičan na jaje pa da ga pojede. Zašto sumnjam da Flixotide stiže u njegova pluća: zato, jer onaj, koji vam je nabajao da je dijete alergično na prašinu, sasvim sigurno nije došao do stupnja u kojem je u stanju pobrinuti se za inhalacijsku tehniku. Alergija na prašinu ne postoji, već je to alergija na grinju, a koja čini do 70% kućne prašine, no ne i neke druge prašine.

danijela1

15.10.2013. 01:25

hvala vam na odgovoru, još bih vas zamolila da mi napišete : ako je dijete alergično, moje mišljenje je da je alergija prisutna 24 sata međutim kad Luka zaspe nema kašlja do ujutro zašto se to događa ? Inače kašlje od jutra do navečer ????hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

15.10.2013. 17:45

Ako je dijate alergično, alergija je prisuna 25 od 24 h na dan, i traje sve do obdukcije. Ali, smetnje od alergije ne moraju uopće postojati. Npr., ako je alergičan na kravlje mlijeko, i u blizini ne samo da nema krave, veće niti putra, i sličnih mliječnih delicija, uza svu alergiju koju ima, neće imati nikakvih smetnji
Tko kaže da mu je kašalj od alergije?
Ovo što vi opisujete jest kašalj od majčine brige, i od majčine terapije koju mu daje, osim Flixotidea. Mama hoće biti bolja od doktora. Tek tada će imati osjećaj da je prava mama. Kada namdaši doktora. E, ali to ne ide. Dijete se buni, kašlje čim otvori oči, i čim se aktiviraju mehanizmi nesvjesnog traženja pažnje. A to je mami najdraže.
Zato je tu doktor bespomoćan, i pomoći moće jedino mama. Prvenstveno tako da nešto shvati.
To je moje skromno mišljenje.

maynard677

12.12.2013. 15:45

Dobar dan

Imam 23 godine, i imam astmu od druge godine. Alergican sam na kucnu prasinu i grinje. Prije dva mjeseca sam dobio teski napad astme i pukao mi je lijevi princepijalni bronh, a prije sedam godina sam takodje imao tezak napad nakon cega sam zavrsio na intezivnoj njezi. Pulmolog mi je rekao da nemam tezak oblik astme. Takodje imam i polipe u nos, koje sam operisao dva puta ali su se ponovo vratili.. Prilikom napada, u toku 12 sati su mi date tri infuzije sa Aminofilinom i manjom dozom Urbazona koje nisu djelovale, nakon cega je zbog pucanja dusnika se pojavio potkozni emfizem. Tek nakon velike kolicine Urbazona napad se malo smanjio nakon cega sam bio spreman za bronhoskopiju pod totalnom anestezijom.
Sada od terapije koristim samo Seretide disk i sprej za nos Nasonex koji mi je pripisao usni ljekar.
Ako mozete da mi date svoje misljenje i neke preporuke bio bih vam zahvalan.

Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

22.12.2013. 23:55

Moje je je mišljenje da imate tzv. brittle ili nestabilnu astmu, s periodima razmjernog dobrog stanja i zatim naglih i teških napada. To znači da imate tešku astmu, i nikakvu drugačiju, i da stalno morate uzimati terapiju: slažem se da je Seretide ili koji drugi kombinacijski preparat (npr, Symbicort) dobro rješenje.
Nemojte se poigravati prekidanjem terapije "zato jer se dobro osjećate". Vrlo dobro je poznata činjenica da veliki broj astmatičara ne procjenjuje dobro vlastito stanje.

Kalalilyalica

25.12.2013. 01:15

Postovani doktore, kcerki od 3 god je upravo dijagnosticirana astma uz alergiju na grinje. Terapija vec tri mjeseca flixotide 2x1 a sada smo dobili singular, ventolin po potrebi. Do sada smo u 4 mjeseca imali tri teza napada. Sada je dobila temperaturu i zanima me da li da joj pojacam dozu flixotide i uvedem ventolin. Pocela je kasljati unazad dan dva icuri nos pa me strah jer je do sada svaka virozica zavrsila napadom astme. Da li bi joj pomoglo da povecam dozu flix i da li bi sprijecila da do napada uopce i dodje? Napominjem da jos ne kaslje jako i u plucima jos ne pisti...

Darko Richter, dr. med.

25.12.2013. 18:30

Ja bih joj povećao Flixotide na 2×2 potiska, s time da možete, kako biste nadoknadili vrijeme od početka infekta, dati odmah po 4 potiska i nakon 4 h dalje nastavite 2×2, ali trajno. Naime, ako uz Flixtide i Singulair i opet dobiva napade, znak je to da treba povisiti Flixotide. Ventolin ćetedati po potrebi ako dobije napade suhog kašplja, pištanja u grudima, pojačan rad trbuha i isticanje rebara kod disanja, i sl.

Kalalilyalica

25.12.2013. 23:55

Hvala na brzom odgovoru i sretan Bozic. Temperature nema od jucer navecer. Za sada je kasalj vrlo rijedak i suh, nos je dosta zacepljen i curi. Ne pisti u plucima disanje je dobro. Da li da svejedno povecam flixotide.? I dobila sam od dokt sprej za nos Nasonex, da li ga je pametno koristiti sada jer je nos zacepljen i pun ili da to rijesavam sa Meralisom? I koliko bi joj pomoglo inhaliranje sa fizioloskom i da li se to kod astme preporucuje?





Darko Richter, dr. med.

26.12.2013. 00:55

Pojačajte Flixotide na 2×2 dok prehlada sasvim ne mine. U nos ne preporučujemnikakvu fiziološku otopinu, a Meralys samo dan-dva da može normalnije disati na nos, osobito prije spavanja. Po danu ga može ispuhivati.

magdmil70

27.02.2014. 16:10

Poštovani.
Imam par pitanja za Vas. Znači, imam sina od 15 mjeseci koji je od malena, još sa 2 mjeseca bio na ventolinu. Te inhalacije ponavljale su ponovno i s 5 i s 9 mjeseci. Ove godine, točnije 28.1. je bio na pregledu za alergiju kod doktorice Radonić u Dubrovniku. Iz nalaza: Prick na inhalacijske alergije: slabo poz reakcija na epitel mačke i kikiriki. Mišljenje: bez simptoma ROB-a ove sezone. Ne izlagati iritansima, ventolin sprej po potrebi, i u slučaju ponavljanja dodatna obrada, ORL pregled (to još nismo obavili zbog velikog reda čekanja).
20.2.2014. smo ponovno morali iči kod doktorice jer je maleni već 8 dana bio inhaliran ventolinom a 5 dana na pulmicortomu. Doktorica je napravila krvne pretrage , iz nalaza: CRP 0,22, u CKS blaža hipokromija. Nastavili smo inhaliranje ventolinom još 3 dana i rekla je nakon toga prestati.
Sljedeći nalaz kojega smo obavili doktorica će tek vidjeti u 7. mjesecu kada smo naručeni na kontrolu.
Iz nalaza: VRSTA UZORKA – SERUM : Ig G (g/L) = 6,59, Ig A (g/L) = 0,25, Ig M (g/L) = 0,787, Proteini ukupni (g/L) = 66, S-Albumini (%) = 70,6, S-alfa-1 globulini (%) = 2,2, S-alfa-2 globulini (%) = 10,9, S-beta globulini (%) = 7,4, S-gama globulini (%) = 8,9.
NALAZ ELEKTROFOREZE SERUMSKIH PROTEINA : Albumin = 70,6%, Alpha 1 = 2,2%, Alpha 2 = 10,9%, Beta = 7,4%, Gamma = 8,9%,T.P. (g/L) = 66%, A/G = 2,40%.
Doktorica je preporučila da kada osjetim da maleni hropi, da ga odmah inhaliram bez potrebnog odlaska kod svog pedijatra.
Ponovno je i danas maleni počeo hropiti i najvjerojatnije ću ga morati ponovno inhalirati.
Najvažniji razlog zbog kojega smo i otišli na testiranja jest to što on preko noći hropi i teško diše a ujutro kada ga odvedemo na pregled doktorica pod slušalicama ne osjeti ništa. Razlog tome, moguće je da je nasljednost jer moj muž ima astmu i koristi pumpicu, moja majka također. Usput, imam i kćer od 6 godina kojoj su tek u trećoj godini otkrili astmu. Iako sam i nju, kao i sada sina, redovito nakon napada vodila na preglede ništa nije bilo otkriveno. Od treće godine, kćer mi je na flixotidu kojega uzima na volumatic, na nasonexu, dugo je bila i na singularu kojega sada momentalno ne uzima i na ventolinu je po potrebi.
Zanima me vaše mišljenje, je li moguće da je mome sinu također ovo astma.
Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

28.02.2014. 09:55

Vidite, nalazi iz krvi kod astme ne znače skoro ništa. Pitanje je što diejte ima. Ali, to vi nećete doznati ako pitate mene, već ako vi to meni kažete.
Kada ja čujem od vas što to vama znači da "hropi", možda vam mognem reći da li ima astmu, ili ne. Priče, da se dijet guši, da kašlje, da hropti doktoru ne znače skoro ništa, jer, gušiti se možete na razne načine, a samo je jedan astmatski, kašalj o sebi nij eništa patološko, već fiziološko, i hroptanje, makar nije normalno, može postojati i bez astme, npr. kod akutnog bronhitisa. Dakle, dok doktor ne čuje tu čarobnu riječ, koja znači astmu, ne moće vam reći što je vašem djetetu. Hrvatski roditelji suviše se klanjaju nalazima, kao da znaju išta o nalazima, ali više ne gledaju svoju djecu, nego doktore pitaju, ono, što bi oni doktorima trebali reći.

magdmil70

28.02.2014. 12:25

Oprostite ako se nismo razumijeli, po drugim komentarima sam vidjela da vi često volite vidjeti sve nalaze i stoga sam tako i napisala. Pod hropiti mislim da maleni kad diše "svira" tj. ne moramo mu staviti ruku na prsi da bi osjetili njegovo otežano disanje, a ukoliko stavimo ruku osjetimo ubrzano kucanje srca. Nikada ne kašlje, a nos mu rijetko kad curi. Po danu diše lakše a čim dođe noć čuju se velike smetnje pri njegovom disanju.

Darko Richter, dr. med.

01.03.2014. 00:55

"Svira" je čarobna riječ. Vrlo vjerojatno ima astmu, trebalo bii ga alergološki testirati. U njegovoj dobi postoji i šansa da ima samo virusno idnucirane bornhoopstrukcije, ali, ovo je ipak,najvjerojatnije, astma.

magdmil70

01.03.2014. 23:20

Hvala na odgovoru.
Malenome smo napravili prošli mjesec testiranje i pokazalo mu je umaloj količini na mačju dlaku i kikiriki.U mojoj prvoj poruci sam vam napisala nalaz od doktorice tako je ona rekla da je u maloj količini reakcija.Ako mi možete reći zašto samo svira mu ponoći u prsima a podanu rijetko kad. Po vašem iskustvu da li mu treba počet s terapijom ili sačekat još neko vrijeme. Hvala unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

02.03.2014. 14:30

Noću svira zato, jer je to karakteristično za astmu. Time vam nisam ništa značajno rekao, iako vi mislite da možda jesam. Inače, ina objašnjenje za to, no prije toga treba odstudirati medicinu, od prve godine do kraja. Što se tiče terapije, jasno je da je mora uzimati, najbolje Flixotide u inhalacijama preko Babyhalera.
A što se tiče alergološkog testiranja, tzvl.nalaz u maloj količini je samo tvz. nalaz, jer, prije svega mora postojati pozitivni ili negativni nalaz, a potom možemo stupnjevati pozitivni nalaz. Nema "u maloj količini", a da se ne kaže, je li pozitivan, ili negativan.

magdmil70

02.03.2014. 20:05

Hvala na odgovoru
Pomogli ste mi jer nisam znala da su to simptomi astme iako imam kćer od šest godina koja ima astmu ustanovljenu u trećoj godini.Na nalazu malenome piše slabo pozitivan na mačiju dlaku i kikiriki oprostite moja greška je bila krivo sam prepisala.Što se tiče terapije tu imam mali problem ,naručeni smo na kontrolu u sedmom mjesecu kod pulmologa.A bez tog nalaza pedijatar mi neče dati flixotide.Molim vas vašu preporuku što da napravim.Zahvaljujem se još jedanput na svim vašim odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

03.03.2014. 18:35

Ne znam zašto mu neće dati Flixotide, ništa ga u tome ne sprečava.
Može i treba mu dati Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler prvih 3 tjedna, u nastavku 2×1, pa, ako je sve dobro, preko ljeta nastaviti 1×1, i tako produćiti u jesen, zimu, i sljedeću ogdinu. Ventolin 2 potiska na Babyhaler, po potrebi svakih 4-6 h, ne češće.