Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

02.10.2022. 20:50

Bit će to u redu.

mamacitabonita

24.10.2022. 09:45

Postovani doktore,

Nakon posjeta Vasoj ordinaciji dijete uzima redovnu terapiju 2*2, 125mg Flixotidea, ujutro I navecer kroz 7 dana, nakon toga trebamo smanjiti na 2*125mg.
U petak je kcer u skoli prije sata tjelesnoga uzela po preporuci lijecnika 2 potiska salbutamol spreja. Unatoc tome nakon sata tjelesnoga dozivjela je probadajucu bol u sredistu prsista te je rekla da su joj se "Zacepila pluca". Isti dan nastavila je uzimati ventolin na svakih 6h od kojega je bilo lakse.

Danas, 2 dana poslije tog napada bez fizickog napora (uz danu jutarnja terapiju Flixotide 125mg) tokom rucka dozivljava isto kao na tjelesnome, probadajucu ostru bol u sredistu prsista (prostor jednjaka) I stalno govori da su joj se Zacepila pluca.
Napominjem nivo kisika, tj. Sedimentacije su 98,99, uredne.

Odlazimo uslikati srce, pluca, odradimo EEG te vadimo krv - svi nalazi uredni. Doktorica na hitnoj obzirom da nije alergolog navodi da nastavim propisanu terapiju. Dr Bandic dolazi iduci tjedan te cemo se odmah najaviti za alergolosku obradu kod doktora.

Kuci se tokom veceri ponovno zali na bol I osjecaj zacepljenosti pluca te nakon Flixotide dajem Ventolin. Inhalacije uzimamo ispravno kako smo kod Vas prikazano i naucili.

Ono sto mi je sada u glavi je cinjenica da je dijete reklo da nikada nije imala bolji osjecaj u plucima nego kod Vas u ordinaciji kad je do 10-ak puta inhalirala tokom ustimavanja Flixotide. Tada je rekla da su joj se pluca skroz odcepila I da je napokon normalno mogla disati.

To me navelo da ovim putem zamolim Vase cijenjeno misljenje - da li je trenutno terapija koju uzima 2*125mg Flixotide (u pogorsanju kao sada zadnjih par dana dajem joj 2*2 potiska) uopce djelotvorna za nju obzirom na cestu potrebu koristenja ventolina te osjecaj probadanja I zacepljenih pluca I nakon uzetih Flixotidea? Flixotide bi ju trebao drzati stabilnom a mi stalno od kada smo I poceli koristiti Flixotide (zadnja 4 tjedna) posezemo zbog bolova I osjecaja zacepljenih pluca te tezeg disanja za ventolinom.
Bojim se da nam astma nije dobro kontrolirana a pulmoloske pregled sa danom terapijom smo obavili u Klaicevoj sada 18.10.2022.

Unaprijed Vam se zahvaljujem I srdacan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

24.10.2022. 22:25

Samo neka nastavi Flixotide 125, 2 × 2 na Volumatic kako smo rekli i uvježbali. Ventoln, ako treba, 2 potiska pa 10-20 min. poslije toga dodati 2 potiska Flixotide, pored redovne terapije. Flixotide nije potrebno odmicati od prethodne doze (tj. nije potrebno paziti na razmak), no Ventolin od Ventolina mora biti najmanje 4-6 h razmaka. Treba se strpiti 2-3 tjedna da flixotide postigne maksimalni učinak, i tada možete nastaviti 2×1.

mamacitabonita

26.10.2022. 20:10

Postovani doktore,
I ovim putem Vam se od srca zahvaljujem na pomoci. Naravno nastavljamo sa dogovorenom terapijom i nacinom inhalacija putem Volumatica. Pri pojavi boli i otezanog disanja uz Ventolin dodat cu iza i 2 potiska Flixotidea dok ne dodje ta faza da terapija pocne djelovati i bol stane.

Jos jednom srdacno Vam hvala i uistinu mi je zao sto nemamo vise strucnjaka i lijecnika poput Vas.

Srdacan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

27.10.2022. 10:35

Srećom, jedan je dosta.

mamacitabonita

28.10.2022. 19:45

Postovani doktore,

Ispricavam se na smetnji ponovnoj no to me muci a zaboravila sam Vas pitati. Uz danu terapiju 2X2 Flixotidea ima li smisla razmisljati o Singulair tabletama za djevojcicu ili da se drzimo dane terapije? Curici je bolje no jos se pozali na zacepljenost i bol u dusniku koja nakon danog Ventolina prodje. Zadnja 2 dana joj dam Ventolin prije skole.

I zadnje pitanje, koliko dana joj smijem davati ventolin (ukoliko potraju zalbe na zacepljenost I bol dusnika).

Hvala Vam i lijepi pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

31.10.2022. 01:30

Ne treba joj Singulair, ali, ne škodi. Kadikad uz Flixotide za bronhe, Singulair (Melarth) ima povoljan efekt na nos, pa ako ima i te smetnje, može joj se priuštiti pokusna terapija od mjesec dana. Efekt se inače vidi već za dva-tri dana.

mamacitabonita

31.10.2022. 18:35

Postovani doktore,

Ovo je uistinu moje zadnje pitanje happy

Obzirom da smo cca 10-ak dana na Volumatic komorici 2*2 Flixotide (smatram da terapija dana prije putem zracne komorici nije niti bila efikasna) djetetu sam na izrazaj boli u dusniku davala 2 potiska Ventolina 1 dnevno prije skole da bi bol utihnula.

Zadnja 2 dana joj nisam dala Ventolin jer se bol smirila no jutros -(u Vukovaru je zadnja 4 dana velika kolicina magle) se ponovno pozalila na bol u dusniku pri disanju te sam joj ponovno dala Ventolin iza Flixotidea 2 potiska kroz Volumatic.

Moje pitanje ( jer mi to jos jedini nije jasno) glasi - Obzirom da nakon Ventolina dijete nema bolove koliko dugo vremenski joj smijem davati ventolin i koliko puta dnevno? (nalaz glasi po potrebi 4 puta dnevno, no nazalost ta potreba je zadnjih mjesec dana gotovo svakodnevno).

Cim stanem vrati se bol koju zasada sam Flixotide ne otklanja. Saturacije kisikom su uredne na 98,99, znaci samo ta bol u dusniku koja joj kako kaze seta po dusniku i plucima.

Davala sam joj Ventolin u tjednu kad je bila skola i 2 dana nakon sto ga nije dobila opet nam jutros evo te boli.

Koliko da joj od danasnje pojave boli u kontinuitetu dajem VENTOLIN? Bojim se da joj toliko Ventolina ne nasmeta, a sa druge strane nikako da Flixotide pocne drzati sve pod kontrolom. Nesto joj jos smeta cim se zali na bol.
Strpljivo cekam da Flixotide u potpunosti pocnu djelovati kako ne bi trebali posezati za Ventolinom.

Oprostite na tolikoj gnjavazi prema Vama no trenutno se nemam kome obratiti za takvo strucno misljenje i pomoc.

Srdacan Vam zahvaljujem na svoj pomoci i lijepi pozdrav iz Vukovara!

Darko Richter, dr. med.

31.10.2022. 22:00

Priuča o boli u dušniku je somatizacija. Takav simptom ne postoji u astmi, i ne postoji kao indikacija za Ventolin. O tome smo nešto rekli u drugim kanalima komunikacije.

mamacitabonita

05.11.2022. 15:15

Postovani doktore, hvala Vam na odgovoru. Poznavajuci svoje dijete I odnos iskrenosti I prisnosti izmedju nas koji je roditeljski ali I prijateljski u kojem mi je potvrdjivala da ju nista ne tisti, nema losih odosa u skoli, nitko nije zlocest prema njoj curica ima odlicne ocjene.. U kuci je mirna stabilna atmosfera bez stresa, odlucila sam ju odvesti na bolnicu obradu jer je moj instinkt navodio da ovo nije astma. Nemoguce je primati tolike doze lijekova a da je stalno boli, I Ventolin sam odlucila prestati davati. Nakon zadnje dane terapije Flixotideama koji smo ovaj mjesec drzali dosta pojacano po naputku pulmologa 2*2 dobila je pri zadnjoj inhalaciji jake napade u jednjaku I lijevoj strani prsa (to karakteristicno zarenje, pecenje) . Nakon detaljno bolnicke obrade djetetu je ustanovljen GERB, I ostecenja jednjaka. Nazalost astmu lijecimo a pri tome imamo smo za dobili ostecenja I upravo zbog toga dijete ima karakteristicne bolove koje opisuje kao Rane unutar jednjaka, dusnika I osjecaj pecenja. Sad barem znamo u cemu je stvar i krecemo na gastroenterolosku obradu. Flixotide su smanjene na 2*1 jer je sa strane astme cijelo vrijeme sve ok I nema smisla toliko joj pojacavati doze.
Zelucana kiselina je ta koja joj je prilikom disanja u jednjak davala osjecaj zacepljenosti I teskog disanja. Dobili smo upute za prehranu, I krecemo u gastro obradu. Koliko su nam rekli dijete sa astmom uvijek treba pregledati gastroenterolog jer nazalost astma I gerb se znaju cesto poklapati. Hvala Vam na svoj pomoci I informacijama no eto htjela sam javiti I ukoliko netko procita a ima astmu da zna povesti racuna u slucaju javljanja simptoma koji su se kod nas aktivirali.
Srdacan Vam pozdrav I jos jednom hvala na svoj pomoci.

Darko Richter, dr. med.

06.11.2022. 22:10

Samo jedna napomena: kada se astma dobro regulira, popuste i smetnje GERB-a.

Darko Richter, dr. med.

07.11.2022. 16:45

Možda da objasnim: kod astme dolazi do nakupljanja zraka u plućima, više no što je normalno, i to pritišče na trbuh, pa pojačava refluks.
Mislim da se u nas malo pretjeruje s utjecajem GERB-a na astmu: sigurno je da joj ne koristi, ali, nikada nisam vidio pravu egzacerbaciju astme s wheezingom samo zbog refluksa. Toga u izoliranom obliku nema.