Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Flexotide, Ventolin ili?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

snjezkol

06.08.2012. 14:05

Poštovani dr. Richter,
moj sin je upravo navršio pet godina, od svoje 2. godine pokazuje veću sklonost virusnim infekcijama u zimskim mjesecima (od studenog do ožujka) koje se uz svoje uobičajene simptome (začepljenost nosa, temeratura, upaljeno ždrijelo, ponekad i upala uha) kod njega nastavljaju upornim kašljem, uglavnom suhim i nadražujućim, često kao da ima "knedlu u grlu" koju pokušava iskašljati. Kašalj je češći noću, te je u protekle dvije zime kod djeteta izazvao nekoliko dugotrajnih napadaja (bilo "borbe za zrakom", bilo povraćanja, ponekad sa čujnim "grebanjem u prsima" .) Kod takvih napadaja u hitnoj pedijatrijskoj službi (u Vinogradskoj) vađenjem krvi mu svaki put potvrde virusnu infekciju( leukociti <5), te uglavnom dijagnosticiraju infekciju respiratornih puteva; opstrukcijski bronhitis, bronhitis ili napišu samo influenza, preporučuju piti mnogo tekućine, skidati temperaturu i sl.
Ono što mene zabrinjava nije postojanje kašlja jer je to način obrane organizma, već činjenica da takav kašalj sve češće dovodi do težih epizoda koje zahtijevaju odlazak u hitnu pedijatrijsku službu, osobito je to bio slučaj protekle zime, koje su takve epizode jednom liječnici pokušali smiriti injekcijom solumedrola (sumnja na laringitis), dok drugi uglavnom ordiniraju ventolin (zadnja takva terapija na hitnoj je bila davanje ventolina svakih pola sata po 1 potisak i 10 udisaja, i to tako 4 puta zaredom dok se dijete nije malo smirilo i uspijelo zaspati u ranim jutarnjim satima). Obzirom da se kašalj donekle smiri hospitalizacije nema, a daljna terapija Ventolinom je propisana samo p.p., i ona je ponekad potrebna kroz naredna dan-dva, a ponekad ne, odnosno kašalj u većini slučajeva prođe sam od sebe. Prošle zime tijekom viroze sa sličnim simptomima koja je uslijedila tri tjedna nakon ove prve preporučena nam je i obrada djeteta u Zaraznoj bolnici....nalaz RTG pluća je bio uredan, u krvi utvrđeni niski leukociti L-3,5, te prvi puta spomenuta moguća stanična imunodeficijencija.

Iz svega navedenog vjerovatno ćete me razumijeti ako kažem da se kao roditelj bojim kako će moj sin biti ove nadolazeće zime i na koji način će biti liječen?
Stoga smo odlučili potražiti pomoć u otkrivanju pravog uzroka njegovog kašlja ili pogoršanja u prevladavanju istog koji je sve izraženiji.

ORL status u srpnju ove godine: otoskopski uredno, krajnici uvećani i hiperemični ali po mišljenju liječnika nisu zasad uzrok kašlja/gušenja, adenoid ++.
sumnja na LPR sa izraženim respiratornim simptomima, preporučena dijeta kroz dva mjeseca ( smanjen unos mlijeka i agruma, rana večera sa laganim obrocima) i obvezna kontrola u listopadu.

Alegološki status: Iako sin nikada ne kašlje tijekom proljeća, ljeta i/ili rane jeseni, u srpnju ove godine napravljena mu je i alergološka obrada u bolnici Srebrnjak.
Kožni test na nutritivne i inhalacijske alergene je bio negativan, spirometrija uredna, rezultati vađenja krvi slijedeći: IgE 164, svi ostali Ig uredni, ASTO uredan.
Pozitivan nalaz eozinofila u brisu nosa.
Dijagnoza: povišeni atopijski markeri u krvi bez dokaza specifične preosjetljivosti.
Terapija: 2x1 Flixotide(50) počevši od X. mjeseca, kontrola početkom ožujka slijedeće godine.

Molim Vas za Vaše mišljenje o postavljenim sumnjama (LPR i imunodeficijencija) i dijagnozi: atopijska astma i preporučenom lijeku.
Iako su IgE povišeni da li postoji mogućnost da su brojne viroze i oslabljen imunitet, a ne alergija, okidač astme što bi objasnilo pojavu kašlja isključivo u kasnim jesenskim i/ili zimskim mjesecima?
Ukoliko pak nije riječ o astmi, već o LPR-u ili imunodeficijenciji da li je svakodnevno uzimanje Flixotide 2x1 kontraindicirano?

Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.
S poštovanjem.

P.S. Inače spomenula bih da je sin jako aktivan, puno boravi na otvorenom, u proljeće i ljeto ne reagira na pelud korova, trava, drveća, a nije dokazana niti preosjetljivost na kućnu prašinu i grinje.
Kod fizičkog napora ne pokazuje zaduhu (voli trčanje, plivanje i karate). Nikada nije imao atopijski dermatitis.
Kod kašlja zimi nema sviranja u prsima, već ponekad grebanje ili češći osjećaj stajanja knedle u grlu (subjektivni osjećaj djeteta), te nam niti njegova pedijatrica, niti dežurni pedijatri u hitnoj službi dosad nikada nisu spomenutli astmu kao jednu od mogućih dijagnoza.
Bakterijskih infekcija gotovo da i nije dosad imao, odnosno nikad mu brisom nosa i ždrijela nije pronađena bakterija, no da se "nešto ne bi zakompliciralo" u dva navrata prošle zime mu je ordiniran i antibiotik....poboljšanje obično nastupa prestankom viroze, a bilo je i slučajeva kad drugi liječnik prekida primjenu antibiotika jer on, bez obzira na moguće komplikacije viroza, djetetu sa leukocitima <5 samo odmažu.

Oprostite ako sam bila preopširna.
Lp.














Darko Richter, dr. med.

06.08.2012. 22:40

Naravno da ste bili preopširni.
Kada imam problem, onda to prepustim stručnjacima, a vi se s time trpate, toliko da je to, kvantitativno, jednostavno nerješivo za vas koji u tome niste nikakav stručnjak.
Dijete imja (ime), dob, spol, i, ako je bolesno već duže (?) vrijeme, ima dijagnozu, i terapiju, koja je ista, ili kroz vrijeme se manje ili više mijenja.
Vaši opisi djetetovih tegoba jednostavno su ona vrsta bavljenja medicinom, koja nikamo ne vodi, i vama treba doktor koji će vam postaviti nekoliko bitnih i jasnih pitanja, a na ostale pokušaje vaših opisivanja samo reći: imate mobitel? umjesto da me zamarate, snimite nešto od onoga što tvrdite da se djetetu događa, ako to traje već 3 godine, imate obilno prigoda za to.
To je ono bitno.
Taj dokotr, koji katkada, kada je to potrebno, može efikasno isljeđivati poadtke od roditelja, sam ja..No, niti ja nemam u tome 100%-ni uspjeh, ali sam spreman pokušati.
Sva vaša pitanja o LPRu, Flixotideu, imunodeficijenciji, ovise o tome koja je stvarna dijagnoza, ako postoji.

snjezkol

07.08.2012. 10:25

Poštovani dr. Richter,
kašalj kod mog djeteta tijekom zime redovito slušaju njegova pedijatrica, te liječnici u hitnim službama, uglavnom dežurni pedijatri ili infektolozi, kojima se dijete naposlijetku proslijeđuje na davanje solumedrola ili ventolina. Dakle, nije bilo potrebe snimati dijete na mobitel jer se „uživo“ svake godine, isključivo u vrijeme akutnog kašlja, s djetetom bave isključivo stručnjaci od kojih očekujemo postavljenje konačne dijagnoze prema kojoj će biti određena i terapija. Zasad je terapija kašlja samo simptomatska, a dijagnoze potpuno različite jer nitko od navedenih koji su preslušali moje dijete, kao što nam i sami često kažu, nije baš siguran što se to točno dešava s njim zimi.
Ako oni nisu sigurni, tko je i kome se možemo javiti?

Stoga sam upit o kašlju proslijedila Vama putem foruma jer me zadivljuje Vaša britkost i jasnoća odgovora mnogima, a sigurnost i stručnost koja proizlazi iz Vaših dijagnoza daje nadu da pomognete i nama.

Oprostite što sam Vas zagnjavila.

Probat ćemo ove godine sa Flixotideom, jer na kraju krajeva atopijska astma je kao posljednja dijagnoza možda ono što muči moje dijete samo u zimskim mjesecima.

Darko Richter, dr. med.

07.08.2012. 12:25

Poznato mi je sve što ste ovdje ispričali, o kašlju svojeg djeteta, koje kašlje 3 godine, svi ga gledaju, a vama još ništa nije jasno. Dijete je, ili zdravo, ili blaže bolesno, a svakako mu treba pošteni pregled. Dijete koje kašlje tri godine, a mama misli da je to ipak neka bolest, ne odvodi se na hitnu službu milijun puta, već se odvede doktoru koji o tome može nešto meritorno reći. U hitnoj službi niti ja ne funkcioniram kako bi to htjeli hrvatski roditelji, koji misle da oni mogu određivati kako se radi u kojem vidu rada, već funkcioniram kao Giovanni Cernogoraz: skidam leteće mete, i dalje me ništa ne zanima - tj. pitam koji imate problem, i riješim problem kako najbolje mogu, taj čas, a za ostalo, kao i za cijelu iscrpnu patobiografiju vašeg predragog djeteta, nadležne su redovne pedijatrijske opće i subspecijalističke ambulante. Pričati da je dijete vidjelo toliko i toliko doktora, a svi u hitnoj službi, znači da ga je vidio samo jedan, ili, čak, manje od onog jednog doktora kojeg biste vi svom silom htjeli da je u hitnoj službi. A i kada jest, kako sam vam gore objasnio, funkcionira po drugim principima. Očito, u Hrvatskoj, taksi i ZET voze noću po višim tarifama, ali narod misli, da ako i doktori i sestre i laboranti rade za manje novca noću, nego u redovnom radnom vremenu, to znači da moraju dati više - riješiti sve probleme koje netko u svojoj nesanici odluči rješavati u 23 h, a nerijetko u 04 h, ili baš u 6:57 h.
Ako vas nisam previše uplašio, možete doći meni, na Rebro, ovih dana dok još nije gužva, i možemo se posvetiti pravom isljeđivanju, oči u oči, uz provjeru istine pregledom djeteta i eventualno nekim nalazima, ako bude uopće potrebno. Dogovor na mail: bibice@live.com, ako vam dogovor treba, a ako ne, možete doći u petak, 10. o.mj. u 10 h. (Dnevna bolnica Klinike za pedijatriju, KBC Zagreb, Rebro, nova zelena zgrada, liftom na razinu "P", od izlaza iz lifta malo lijevo).

snjezkol

07.08.2012. 17:40

Poštovani dr. Richter,
hvala Vam na brzom odgovoru i na ponuđenoj pomoći.
Rado bih došli s djetetom k Vama na pregled pa ćemo Vas kontaktirati ponovno putem naznačenog maila.
Lijepi pozdrav.

Jasna Damir

08.08.2012. 23:50

Postovani dr Richter,

pokusacu sto krace, sin Damir, sada puni 5, od prve godine imao opstruktivne bronhitise, bio na Flixotide oko 7 mjeseci do druge godine poslije toga jos jedan bronhitis, boravak na moru i duze vremena miran. Od oktobra 2011. stalno uz pauze pod bronhitisima. Na rtg snimku srca i pluca od prosle sedmice pluca uredna srce uvecano. Eho srca pokazuje nesto povecanu desnu komoru, ispred srca se prikazuje veliko tkivo thymusa. Ima dubok suh kasalj, koji je prvo regulisan ventolinima, ili kombinacijom sa atroventom. Obradjen alergoloski, grinje 4 mm, polen trave i korova 7 mm, Ige jos cekamo. Ukljucen mu je seretide 2*1 udah koji uzima unazad pet dana. I danas i juce mu se ponovila serija dubokog uzastopnog suhog kaslja po danu, ne kaslje ponoci, vec obicno kad je uzbudjen, usljed fizickog napora itd..Danas sam mu dala ventolin nakon kojeg je kasalj prestao. Veoma cijenim vasa misljenja na forumima, interesuje me da li smo na dobrom putu sa Seretide ili je jos nesto potrebno odn. sta dalje? Kakva je Vasa preporuka. Unaprijed se zahvaljujem.

Jasna

Darko Richter, dr. med.

09.08.2012. 01:10

Dobar je i Flixotide, i Seretide. Ventolin se daj epo potrebi, kao što ste opisali, a Atrovent mu ne treba.
Međutim, pitanje je koliko dobiva Flixotidea, i o kojoj dozi Seretidea se radi. A onda, pitanje svih pitanja, jest: da li Flixoitde i Seretide dođu u njegova pluća, ili ih netko spreja po sobi, u pazuh, ili u usta djeteta.
Jer, nakon 5 dana Seretidea, da je ne znam koja početna doza, njemu bi trebalo biti dobro.
Ako nije dobro, možda mu netko spreja Seretide na mjesta koja nemaju veze s bronhima.

Jasna Damir

09.08.2012. 13:10

Hvala Vam na brzom odgovoru,

u mom pokusaju da budem kratka, bila sam prekratkahappy

Trenutno je sesti dan na Seretide 25/50 dva puta jedan udah putem babyhalera, znaci prvo prislonim preko usta i nosa, zatim jedan potisak, i pustim da udahne 5-6 puta i gledam kako se pomicu dvije plave valvule. Taj suhi kasalj biva pojacan uzbudjenjem i onda bude uzastopan, i obicno poslije podne, tada sam mu dala Ventolin koji je trenutno pomogao. Sta predlazete ukoliko se taj kasalj bude ponavljao, odnosno ukoliko potreba za Ventolinom bude cesca?

Darko Richter, dr. med.

09.08.2012. 16:25

Neće mu biti ništa češće, ako dobiva redovito Seretide. Međutim, njemu bi bilo dobro da udiše malo veću dozu kortikosteroida, npr. čisti Flixotide 50, 2×2.

Jasna Damir

11.08.2012. 22:25

Postovani dr Richter,

evo sacekali smo par dana da vidimo da li ce se nesto promijeniti sa duzinom koristenja Seretide-a, medjutim stanje je ovakvo. Damir po noci ne kaslje (mirno spava sem sto se mnogo znoji) ne kaslje ni kad lezi, ili miruje ili gleda crtic i sl. Medjutim cim se krene igrati, ili skakati ili se uzbudi oko bilo cega taj suhi kasalj se intenzivira, pri tome jako udahne i glasno se nakaslje...i to se onda ponavlja nekad i do 10 puta. Ako mislite da bi mu Flixotide vise prijao od Seretide-a, onda bismo presli na njega, mozete li nam samo objasniti da li da jednostavno umjesto Seretide-a idemo na Flixotide bez nekog prelaza i sl. I koliko ce vremena trebati da vidimo promjenu kod njega...U cemu se razlikuje njihovo dejstvo...

Hvala Vam puno..

Pozdrav,
Jasna

Darko Richter, dr. med.

13.08.2012. 00:05

Uzmite kroz 14 dana Seretide inhaler 2×1 i Flixotide 50, 2×1, a potom, prijeđite samo na Flixotide 50, 2×2.
Tijekom tih 14 dana stanje bi se trebalo sasvim smiriti.

Jasna Damir

13.08.2012. 23:25

Hvala Vam puno na savjetu,

od veceras smo mu dali terapiju kako ste predlozili. Kada predjemo na Flixotide voljeli bismo svakako doci kod Vas na kontrolu/pregled, te Vas molim da sugerisete da li bi i kada to bilo moguce u ovom slucaju..

Veliko hvala,
Jasna

Darko Richter, dr. med.

15.08.2012. 10:30

Kontrola nije problem. Možete mi pisati na mail "bibice@live.com" da se dogovorim, za oko 3-4 tjedna.

Jasna Damir

16.08.2012. 00:45

Hvala Vam najljepsa.

Jasna Damir

30.08.2012. 19:30

Postovani doktore,

molim Vas jedan savjet. Damiru smo davali, kako ste predlozili, 14 dana Seretide 50 i Flixotide 50 po jedan udah ujutru i navece i bio je savrsen. Prosle sedmice se nije niti jednom nakasljao. Onda smo u ponedjeljak jednu dozu Seretide/a zamijenili Flixotideom i sada ima dva puta dnevno po dva udaha Flixotidea. Medjutim vec sutradan poceo je kasljati i danas evo treci dan od promjene kaslje na svakih 10 minuta. Sta da radimo? Da li da vratimo kombinaciju Seretide i Flixotide.. Sta predlazete? Inace vrlo smo oprezni jer ima povecanu desnu srcanu komoru, pa reagujemo na svaku promjenu. Hvala unaprijed i pozdrav.

Jasna

Darko Richter, dr. med.

01.09.2012. 12:30

Održite Flixotide 50, 2×2 potiska dok se ne vidimo. Ako neizdrživo kašlje, dajte mu 2 potiska Ventolina na Babyhaler, što se msije ponavljati svakih 4-6 h, ako treba.
Ne znam što bi to značilo “povećana desna srčana komora”?

snjeza29

08.10.2012. 22:55

Opet vam se moram malo obratiti... Da vas malo podsjetim,sin ima 6,5 boluje od svog 8-mog mj,života bronhitis koji je poslje prešao u ne alergisku astmu... Liječi se u alergološkoj,testiranje na alergije negativan,kloridi u znoju nalaz uredan... Ali on je jako često bolestan,redovito 1 mj.. Od 08.06.je dobio Melart 5mg za žvakanje svaku večer 1 sat prije večere,što se strogo držimo toga,od 6mj do 9mj je bio bolestan 2x,što je prvi puta trajalo 3tj,suh i oštar kašalj... vaši odgovori na moja pitanja su bili da ćemo se morati vratiti na flixotide,što i jesmo od 12.09.kad smo bili na kontroli kod alergologa po dnevniku koji smo vodili i tome da je uz melat bio bolestan 2x,dr,mu je uvela flixotide 125,2x po 1 potisak,i dalje melart navečer,toga se držimo od 12.09.ali evo od prije 3 dana je počelo curenje nosića,jučer malo kašljucanje,noćas povremeno i jutros jaki oštar kašalj,struganje u grlu,povratio šlajm,inhaliran flixotinom 125,nakon čega se struganje smirilo,ali cjeli dan kašalj je i dalje jak i oštar... Što je vaš savjet sad na ovu terapiju i na to da je kraj svega toga opet redovito bolestan 1-mjesečno... Imamo Peak Flow Metar-vodimo dnevnik,kad je zdrav vrijednosti su mu od 220-280,ali kad je bolestan kao ovih dana spušta se na 200.. Da napomenem da je rođen sa 35tj+4d,bio u inkubatoru 7 dana...

snjeza29

08.10.2012. 22:55

Nastavak na pitanje od prije par min,sad mu je PEFR - 190...

Darko Richter, dr. med.

09.10.2012. 10:10

Ja bih mu sada dao Rectodelt supp. 1 kom., jednokratno.
Ili, možete, barem za ubuduće, nabavit elekrtični inhalator i Pulmicort rsčule od 09,5 mg/2 ml, te mu dati 1-2 respule kroz 1.3 dana u sličnim pogoršanjima.

snjeza29

09.10.2012. 11:45

Hvala vam.. Jutros smo bili kod njegove dr,opće prakse,dobio je na električni inhalator 0,5 mg ventolina u 5 ml,fiziološke otopine,te da kući nastavimo inhaliranje na bebyhaler ventolin 3x1 potisak,i flixotide 125 2x1 potisak... To kod nas tako traje već 6g,ja trenutno nisam u mogućnosti krenuti negdje dalje,ali bi rado išla do Zg,po drugo mišljenje.. Jasno mi je da je asma teška,ali znam i da se može uz terapiju normalno živjeti i da tih napada ne bude često,ali evo kod nas je to stalno i više ne znam kud bi i što probala,da se to malo smanji...