Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9

Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Adenokarcinom prostate

Autor Poruka

fluffy

06.06.2008. 22:25

Otac mi je pred mjesec dana zbog poteškoća pri mokrenju i visokog tlaka primljen u bolnicu. Daljnjom obradom je utvrđena povećana prostata (PSA 106), učinjen je TURP, Gleason score je 5+4. Na CT-u abdomena nema vidljivih promjena na jetri, slezeni i pankreasu. Ne vidi se zbakova uvećanja l.č. kao ni znakova ascitesa. Scintigram aksijalnog skeleta vidi se patološko nakupljanje aktivnosti u lijevoj skapuli te kristi ilijaci superior.

Što bi dalje trebalo učiniti? Kakav postupak je potreban osim zračenja, kakva kemoterapija i hormonalna? da li preporučujete konfomalno zračenje ili običnu radijaiju?

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

08.07.2008. 20:30

U vašeg oca dijagnostiran je vjerojatno loklalno uzapredovali karcinom prostate, tome u prilog govore visoke vrijednosti PSA. Shodno tome može se s visokim vrijednostima PSA povezati i činjenica da postoje i vjerojatni sekundarizmi (metastaze) na skeletu. Obzirom na podatke koje ste naveli u obzir dolazi primarno hormonska terapija i to kompletna androgena ablacija. Kemoterapija je terapija zadnjeg izbora i indicirana je u bolesnika s metastatskim tumorom koji ne reagira na antiandrogene (hormonska terapija). Zračenje se u ovom sluačju ne preporuča. Radioterapija je ekvivalent operaciji (radikalnoj prostatektomiji) i indicirana je u bolesnika koji imaju klinički lokalizirani karcijom prostate s niskim vrijednostima PSA i nemaju sekundarizme u kostima.

lunajarun

20.10.2008. 11:05

Poštovani,
Molim Vas za savjet u vezi slične problematike.

Otac je 8.7.2008. isao na pretragu PSA prostate zbog cesceg mokrenja, koji je iznosio 67,8 mg/ml. Nakon toga je ucinjena biopsija prostate i u svih 8 cilindara naden je adenokarcinom 40-80% cilindara Gleason 7 (3+4).
Nakon biopsije propisan mu je Casodex 50mg dnevno, te je nakon 41 dan njegove upotrebe PSA pao na 18,75 mg/ml.
Ucinjena je i scintigrafije skeleta prema kojoj se ne vidi patoloskog nakupljanja aktivnosti. Ultrazvukom je prikazana prostata vel. 3,9x3,7cm.
Krvnim pretragama 16.9.08. nadena je alkalna fosfataza 55u/l, kisela fosfataza 47 u/l, CRP 0,2 i sve drugo normalno.

Sto bi dalje trebalo uciniti? Ako se ne preporuca prostaktotomija, moze li adekvatno tome zracenje?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

06.06.2010. 01:15

Obzirom da scintigrafski nisu dokazani sekundarizmi, a radi se vjerojatno o lokalno uznapredovalom raku prostate (visoke vrijednosti PSA, svi bioptati pozitivni) dolazi u obzir radioterapija. Potrebno je konzultirati onkologa radoioterapeuta koji će prije odluke o radioterapiji vjerojatno zahtijevati da se učini CT zdjelice radi isključenja regionalnih metastaza.