Benigna hiperplazija prostate (BHP)


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenokarcinom prostate


Autor Poruka

fluffy

06.06.2008. 22:25

Otac mi je pred mjesec dana zbog poteškoća pri mokrenju i visokog tlaka primljen u bolnicu. Daljnjom obradom je utvrđena povećana prostata (PSA 106), učinjen je TURP, Gleason score je 5+4. Na CT-u abdomena nema vidljivih promjena na jetri, slezeni i pankreasu. Ne vidi se zbakova uvećanja l.č. kao ni znakova ascitesa. Scintigram aksijalnog skeleta vidi se patološko nakupljanje aktivnosti u lijevoj skapuli te kristi ilijaci superior.

Što bi dalje trebalo učiniti? Kakav postupak je potreban osim zračenja, kakva kemoterapija i hormonalna? da li preporučujete konfomalno zračenje ili običnu radijaiju?

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

08.07.2008. 20:30

U vašeg oca dijagnostiran je vjerojatno loklalno uzapredovali karcinom prostate, tome u prilog govore visoke vrijednosti PSA. Shodno tome može se s visokim vrijednostima PSA povezati i činjenica da postoje i vjerojatni sekundarizmi (metastaze) na skeletu. Obzirom na podatke koje ste naveli u obzir dolazi primarno hormonska terapija i to kompletna androgena ablacija. Kemoterapija je terapija zadnjeg izbora i indicirana je u bolesnika s metastatskim tumorom koji ne reagira na antiandrogene (hormonska terapija). Zračenje se u ovom sluačju ne preporuča. Radioterapija je ekvivalent operaciji (radikalnoj prostatektomiji) i indicirana je u bolesnika koji imaju klinički lokalizirani karcijom prostate s niskim vrijednostima PSA i nemaju sekundarizme u kostima.

lunajarun

20.10.2008. 11:05

Poštovani,
Molim Vas za savjet u vezi slične problematike.

Otac je 8.7.2008. isao na pretragu PSA prostate zbog cesceg mokrenja, koji je iznosio 67,8 mg/ml. Nakon toga je ucinjena biopsija prostate i u svih 8 cilindara naden je adenokarcinom 40-80% cilindara Gleason 7 (3+4).
Nakon biopsije propisan mu je Casodex 50mg dnevno, te je nakon 41 dan njegove upotrebe PSA pao na 18,75 mg/ml.
Ucinjena je i scintigrafije skeleta prema kojoj se ne vidi patoloskog nakupljanja aktivnosti. Ultrazvukom je prikazana prostata vel. 3,9x3,7cm.
Krvnim pretragama 16.9.08. nadena je alkalna fosfataza 55u/l, kisela fosfataza 47 u/l, CRP 0,2 i sve drugo normalno.

Sto bi dalje trebalo uciniti? Ako se ne preporuca prostaktotomija, moze li adekvatno tome zracenje?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

06.06.2010. 01:15

Obzirom da scintigrafski nisu dokazani sekundarizmi, a radi se vjerojatno o lokalno uznapredovalom raku prostate (visoke vrijednosti PSA, svi bioptati pozitivni) dolazi u obzir radioterapija. Potrebno je konzultirati onkologa radoioterapeuta koji će prije odluke o radioterapiji vjerojatno zahtijevati da se učini CT zdjelice radi isključenja regionalnih metastaza.