Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Čvor na štitnjači od 4cm


Autor Poruka

Anita111

30.03.2014. 17:25

Imam čvor na desnoj strani štitnjače koji ureno punktiram svake godine, uz njega imam i još dva manja , svi su na desnom režnju. Hormoni štitnjače su uredni . Preporučeno mi je odstranjenje desnog režnja radi veličine čvora koji spada u skupinu hladnih čvorova jer postoji mogućnost kako kaže moja doktorica da postane zloćudan , a da punkcija nije toliko sigurna. Nikakvih smetnji od strane tog čvora nemam . Da li mi je veliki rizik ako se odlučim ne operirati taj režanj nego samo vršiti kontrolu punkcijom. Usput napominjem da i moja majka ima isto štitnjaču punu čvorova i već 20g koji joj ne smetaju iako su njeni puno manji.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:05

Poštovana Anita111,

Kod većih čvorova postoji mogućnost razvoja tumora te se stoga savjetuje ih ukloniti. Citološka punkcija je pouzdana metoda no i ona ima svojih nedostataka. Kod većih čvorova punkcijom se može sa jednog ili nekoliko mjesta uzeti uzorak ali ne može sa svih. Ukoliko je malo žarište tumora a punkcija nije uzete sa tog mjesta, onda se niti ne može apsolutno isključiti tumor. Što se tiče opasnosti od operativnog zahvata, ne morate se brinuti, samo se obratiti kirurgu koji se bavi štitnjačama.