Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz krvne pretrage hormona štitnjače


Autor Poruka

anjanja

31.01.2013. 22:45

Možete li mi pojasniti nalaz koji sam dobila.. uglavnom, dermatolog me poslo na testiranje radi opadanja kose, koje traje već godinama.. nedavno sam rodila, prije 7.mj
dojim, pa možda i to utječe na nalaz
ovo mi je prvi put da sam ga vadila

TSH 3. 82 (0.55 -4.78)
T4- slobodni 17. 3 (11.5 -22.7)
T3-slobodni 5.8 (3.5 -6.5)
anti-TG <15. 0 (<60)
anti-TPO 245 (<60)

Tomislav Novosel, dr. med.

03.02.2013. 22:30

Poštovana Anjanja,

Prema nalazu Anti TPO koji je povišen kod Vas se radi o stanju koje nazivamo Hashimotov tireoiditis. Anti TPO su protutijela koje stvara organizam i usmjerena su na štitnjaču te remete njezinu funkciju. Najvažniji pokazatelj funkcije štitnjače je TSH, hormon hipofize koji kontrolira rad štitnjače. Ukoliko je on povišen može doći do pojave čitave palete simptoma, a može i do pojave samo nekih od njih. Umor, manjak energije, stezanje u vratu, suha koža, pucanje noktiju, dobivanje na masi, opsadanje kose, poremćaj menstruacijskog ciklusa. Kod Vas je nalaz TSH povišen, makar je u granicama normale. Zbog toga je potrebno uzeti u obzir da li su prisutni još neki od opisanih simptoma osim opadanje kose da se donese odluka o eventulano potrebnoj terapiji ili samo o kontrola.

anjanja

04.02.2013. 13:20

Poštovani Tomislav Novosel, dr. med.

Zahvaljujem na odgovoru.. sad mi je jasnije da umor, manjak energije, hladnoća, skupa s opadanjem kose i njenim gubitkom postupnim, te krhim noktima, čine već zajedno neku skupinu simptoma.. mislila sam da sam jednostavno takva.. bezvoljna..
Recite mi, može li se primjenom terapije pomoći mojoj kliničkoj slici.. najviše me muči to čelavljenje.. može li kosa na zahvačenom području "ponovo izrasti"?

Hvala!!

Tomislav Novosel, dr. med.

05.02.2013. 17:30

Poštovana Anjanja,

Terapija bi Vama trebala pomoći i simptomi bi se trebali smanjiti ili u potpunosti nestati. Kako navedeni simptomi mogu imati više uzroka teško je reći 100%. Međutim zbog graničnog TSH kao i nalaza pozitivnih protutijela terapija bi trebala uroditi plodom. Što se tiče opadanja kose, učinak bi se također trabao osjetiti. Moguće je ne odmah kao kod drugih simptoma, ali bi se opadanje kose trebalo zaustaviti, kao i očekivati oporavak.