Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Stitnjaca i endometrioza


Autor Poruka

Ana1977

12.05.2014. 22:00

Postovanje. Nakon preboljene subakutne DeQuervain upale stitnjace, stitnjaca se nije u potpunosti oporavila (TSH se ustalio na 3.6 uz simptome hipotireoze i normalne vrijednosti ostalih hormona stitnjace) zbog cega uzimam 25 micrograma euthyroxa. Hormonske vrijednosti stitnjace su u okvirima normalnih (ft4 pada, blize je donje granice, TSH oko 2) ali imam jos uvijek simptome hipotireoze u obliku jako suhe koze, umora i natecenih kapaka, narocito ujutro. Takoder puls mi je puno sporiji nego sto je to normalno za mene a i tlak mi je nizak (ponekad visok, nestabilan). Desetak godina sam pila Logest zbog endometrioze. Prestala sam piti Logest prosle godine zbog izostanka krvarenja i zbog sumnje da je uzrokovao probleme sa stitnjacom ali sada su menstruacije i dalje neredovite ali i jako bolne i obilne pa razmatram ponovo uzimati Logest. Takoder su mi se pojavile akne na bradi, a prije nikad nisam imala akne. Citala sam da endometriza uzrokuje oslabljenje stitnjace ali da terapija za endometriozu (Logest) takoder smeta apsorpciju hormona stitnjace. Sad ne znam sto je uzrokovalo sto i da li je preporucljico uzimati i Logest i Euthyrox u isto vrijeme? Da li mi preporucujete neke daljnje pretrage? Puno hvala na odgovoru.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:00

Poštovana Ana1977,

Kod Vas je TSH 3.6 uz terapiju Euthyrox 25 mcg što je još uvijek previsoka vrijednost i zbog toga postoji velika mogućnost simptoma hipotireoze koje ste naveli. Idealno bi bilo kod Vas da vrijedost TSH bude između 1 i 2, najbolje oko 1.5. Iz tog razloga bih Vam savjetovao povisiti dozu lijeka na 50 mcg i učiniti kontrolu hormona za 2 mjeseca.