Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


TSH


Autor Poruka

student3

27.07.2012. 21:20

Poštovani doktore,

imala bih nekoliko pitanja u vezi štitne žlijezde s kojom sam primjetila probleme u zadnjih par mjeseci. Studentica sam medicinskog fakulteta i imam 20 godina. Na pretragama koje sam izvršila prije nekoliko tjedana ustanovljeno je da u gornjim djelovima lijevog režnja imam cistično deg. čvor dimenzija 21x18x12mm (velike prokrvljenosti u donjim djelovima). Nakon ultrazvučnog pregleda, obavila sam krvne pretrage štitastih hormona kojima su se ispostavile ove vrijednosti: TSH <0,015 mIU/L; Free T4 15,3 pmol/L; Free T3 6,75 pmol/L ;
radila sam i pretragu antigena sa ovakvim rezultatima: Anti-Tg 0,82; Anti- TPO 0,51.
Liječnik me je uputio na scintigrafiju štitnjače i citološku punkciju. Scintigrafijom je ustanovljeno postojanje tzv. vrućeg čvora. Nalaze citološke punkcije još očekujem.
Zanima me Vaše mišljenje o mome stanju i terapiji. Liječnik koji me je vodio kroz ove pretrage predložio je kirurško odstranjenje ovog čvora.
Zanima me da li će to značiti cijeloživotnu ovisnost o lijekovima koji će biti nadomjestak ili postoji još neka mogućnost u ovoj mojoj situaciji?

Zahvaljujem se unaprijed na Vašem odgovoru!

Tomislav Novosel, dr. med.

28.07.2012. 20:20

Poštovana Student3,

Nalaz scintigrafije (vrući čvor) govori o toksičnom adenomu u štitnjači. Radi se o dobroćudnoj promjeni što će i potvrditi nalaz citopunkcije (iznimno rijetko je pojačan rad štitnjače povezan sa zločudnom bolesti). Kako se sada nalazite u hipertireozi, TSH >0.015 (pojačan rad štitnjače), potrebno je prvo medikamentozno (lijekovima) uspostaviti stanje eutireoze tj. normalnog rada štitnjače te potom učiniti operativni zahvat. Kada štitnjača pojačano radi, ona se ne operira zbog mogućnosti naglog otpuštanja hormona štitnjače u cirkulaciju što je opasno stanje. Zbog toga je potrebno prvo lijekovima pripremiti štitnjaču za zahvat.

Operativni zahvat kojem bi Vi trebali biti podvrgnuti je odstranjenje lijevog režnja štitnjače zajedno sa čvorom koji uzrokuje pojačani rad. Nakon odstranjenja jednog režnja štitnjače postoji određena vjerojatnost da će preostali režanj proizvoditi dovoljno hormona tako da ne bi trebali uzimati nadomjesnu terapiju. S obirom da ste mlada osoba i nema dodatno opisanih promjena na uzv štitnače ta vjerojatnost kod Vas je jako velika. 2 mjeseca nakon operativnog zahvat je potrebno učiniti kontrolu štitnjače kada će se definitivno vidjeti kakav je Vaš hormonalni status i da li je terapija potrebna. Od operativnog zahvata do terapije lijekove nije potrebno uzimati.

S poštovanjem

student3

29.07.2012. 16:45

Hvala Vam na iscrpnom odgovoru.
Ako biste mi mogli odgovoriti na još jedno pitanje. Naime, zanima me Vaše mišljenje o terapiji radioakativnim jodom u ovom mom stanju.

Hvala još jednom.

Tomislav Novosel, dr. med.

30.07.2012. 11:20

Poštovana Student3,

Terapija radioaktivnim jodom je svakako terapija izbora u Vašoj situaciji. Kirurški zahvat i terapija radioaktivnim jodom imaju svoje prednosti i rizike. Kirurškim zahvatom se sigurno rješavate problema i ne unosite radioaktivne susptance u Vaš organizam. Zbog tog razloga je kirurški zahvat metoda liječenja za koju bih se ja odlučio da sam na Vašem mjestu.

jasminkaca

27.12.2013. 11:35

Poštovani,
Trudna sam i vadila sam hormone stitnjače koji glase ovako
t4 94
t3 1.8
tsh 1,94

pa me zanima jesu li nalazi u redu? Hvala

confused777

24.02.2014. 18:40

Poštovani,

zanima me par informacija vezano za bolest štitnjače, prije 7 godina mi je dijagnosticiran Hashimoto tireoiditis odnosno hipotireroza te je izvršena loboktomija i odstranjen mi je desni režanj. Od samog početka THS mi je bio previsok, kada sam završila u bolnici i na operaciji bio je oko 11. Od tada redovno idem na kontrolu i svakih 6-8 mjeseci vadim krv, zadnja terapija mi je 3 dana po 100mcg i 4 dana po 125mcg euthyrox-a. Zadnja dva nalaza su mi pokazala da mi je THS dosao na 0,03 i zadnji 0,02. pa me zanima da li smanjeni THS znači ubrzani rad štitnjače i da li hipotireoza može preći u hipertireozu?

Unaprijed zahvaljujem.

uplasena1234

27.02.2014. 11:10

Poštovani,
Javljam Vam se sa jednim problemom. Na zadnjem sistematskom pregledu ustanovili su mi da su mi TSH povišen i to TSH 9,54, T3 1,7 , T4 85 antitijela na tireoglubin 555,55te Anti TPO 193,1.
Međutim ja nemam ama baš nikakvih simptoma te me zanima dali postoji još kakav razlog zbog kojeg bi mi ti pokazatelji bili povišeni jer me svi doktori uvjeravaju da bi već sa tim povećanjem trebala osjećati nekakve posljedice ali ja ne osjećam ništa, aktivno treniram i obavljam sve poslove.Moram napomenuti da pijem Topamax tablete 0,25 navečer te sumnjam da mi možda one prave smetnje kod pokazatelja za štitnjaču.
U iščekivanju Vašeg odgovora srdačno Vas pozdravljam.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:05

Poštovana Uplasena1234,

Velika većina ljudi sa toliko povišenim TSH ima neke simptoma hipotireoze pogotovo ako su pozitivna protutijela na štitnjaču, no nije pravilo. Zbog povišenog TSH moja preporuka bi svakako bila da se uključi terapija kako bi se on snizio na normalne vrijednosti. Potrebno je raditi redovne kontrole kao i napraviti nalaz ultrazvuka da se vidi da li su nastale kakve promjene na štitnjači. Pogotovi bih Vam preporučio terapiju kako bi se snizio TSH ukoliko planirate trudnoću.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:10

Poštovana Confused777,

Može se dogoditi sa se stanje hipotireoze izmjenjuje sa stanjem hipertireoze, pogotovo kada su protutijela pozitivna odnosno kada se radi o Hashimotovm tireoidititu. Međutim kod Vas to nije situacija. Kako je uklonjen jedan režanj štitnjače i uzimate nadomjesnu terapiju vaše stanje hipertireoze (imate snižen TSH) je uzrokovano lijekovima. Stoga je potrebno smanjiti terapiju jer vi uzimate više nego što je potrebno i to se očitovalo sniženim TSH.