Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


5 u 1 ili 5x1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja

12.09.2005. 12:46

Proteklih dana bili smo svjedoci različitih natpisa i tekstova kako na ovom portalu tako i u novinama te internetu je li bolje 1x 5 u 1 ili 5 x1, te kakva su iskustva na našim klinika vezano uz to cjepivo?

Dr. Darko Richter

12.09.2005. 17:05

Bolje je "5 u 1", nego 5×1, tj. bolje 1 injekcija, nego 5. Službena stajališta kod nas su pod pritiskom problema koje ima domaći proizvođač cjepiva, kako se, uvođenjem kombiniranih cjepiva, poput "5 u 1", ne bi odronila lavina koja bi zastarjele načine cijepljenja, koji ne moraju nužno biti jako loši, ali su sigurno traumatičniji i opterećeniji nuspojavama, definitivno poslala u zaborav. Želimo svako dobro domaćoj proizvodnji cjepiva, ali mi, kao pedijatri, a mogu govoriti i u ime Hrvatskog pedijatrijskog društva koje me je, uz nekoliko drugih kolega, zadužilo za pitanja cjepiva, ne razumijemo zašto je uvozno pivo, uvozna moda, uvozni Audi i sl. odlično, ali uvozno cjepivo nije. Ministar prije koji tjedan reče u intervjuu novinarki Biserki Lovrić da roditelji koji daju "5 u 1" "... griješe...". Kod toga nije konzultirao nijednog pedijatra niti pedijatrijsko društvo, već se okružuje epidemiolozima, koji "guraju" sadašnja službena stajališta. Za koju godinu prije ili poslije, nova kombinirna cjepiva i novi načini cijepljenja bit će nezaobilazna neminovnost, pa me zanima kako će se opravdavati svi bivši, sadašnji i budući ministri, ako i kada netko postavi pitanje " a zašto smo svo ovo vrijeme morali cijepiti svoju djecu na sadašnji način, i da li se već onda, tj. sada, moglo drugačije". Hoće li tko odgovarati? 100% sam siguran da će tada nekome od tih stručnjaka i političara pasti na pamet da prozovu pedijatrijsko društvo, što ih na to nije upozorilo.