Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


5u 1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aneris

04.02.2008. 13:50

Molila bih za savjet u vezi cijepljenja mog sina strarog 1mj i 1 tjedan. Naša pedijatrica je rekla da do travnja neće biti dostupno besplatno cjepivo, a prema programu cijepljenja već krejem veljače trebao bi primiti to cjepivo. Ponudila nam je dvije varijante: prva je da sami kupimo u ljekarni cjepivo, a druga je da ona počne cijepiti - po starom programu - i da će ona to uskladiti sa drugom dozom 5 u 1 tijekom vremena. Mene zanima da li je "dobro" miješati cjepiva - staro i novo -5u1 ili je ipak pametnije kupiti tu prvu dozu ?
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

05.02.2008. 00:05

Pametnije je ne miješati razna cjepiva i kupiti tu prvu dozu. A kada već kupujete, preporučio bih vam da uzmete "6 u 1" ili Infanrix-Hexa, koji sadrži sve što i "5 u 1", uz dodatak hepatitisa B (Engerix). Time dobije i drugu dozu Engerixa (ukolko je već nije dobio; akojest, onda ostajete na "5 u 1".

aneris

23.04.2008. 21:20

Hvala na odgovoru. Kupili smo, dakle cjepivo 6 u 1(Glaxo) i sada je na redu 5 u 1 - prema dosadašnjim pročitanim odgovorima koje ste dali ostalima - shvatila sam da bi bilo bolje kupiti i to cjepivo od Glaxo proizvođača (unatoč besplatnom cjepivu) i završiti opet sa 6 u 1 od istog proizvođača.

Darko Richter, dr. med.

23.04.2008. 22:00

Upravo tako kao što ste sami zaključili i napisali.

aneris

04.05.2008. 00:25

U razgovoru sa pedijatricom me je ona obavijestila da su svi pedijatri dobili naputak da moraju cijepiti sa cjepivom 5 u 1 (besplatnim), dok sa "kupljenim" cjepivom mogu cijepiti samo na vlastitu odgovornost i na odgovonost roditelja. Da li je to istina?

Darko Richter, dr. med.

04.05.2008. 11:35

Sva cjepiva registrirana u RH imaju isti status, glede odgovornosti. Najobičnija je glupost da si "odgovoran" ako cijepiš legalno registriranim cjepivom koje nije navedeno u programu cijepljenja, a "nisi odgovoran" ako cijepiš drugim, isto tako legalno registriranim, koje je navedeno u programu. Uvijek si dogovoran, i uvijek si u obveznom odnosu, i još nisam čuo da je ministar ili glavni državni epidemiolog odgovarao za nuspojave cjepiva koje su propisali. Uvijek se nuspojava veže na neposrednog izvršitelja - pedijatra, liječnika opće prakse, itd. Jer, uvijek se mogu naći prigovori: zašto ste baš cijepili u petak, zašto dne 13. u mj., zašto mjesec dana prije ili poslije, zašto nakon što je dijete pojelo sladoled, zašto ako znate da je dijete mogući alergičar, zašto niste roditeljima savjetovali cjepivo koje je registrirano u RH, makar nije u obveznom besplatnom programu, itd. I sami epidemiolozi uvijek tvrde da je u zadnjoj instanci odgovoran cjepitelj. Pa kakve onda ima veze, ovo, ili ono cjepivo, ako su oba uredno registrirana u RH, tj. imaju status lijeka, sa svim pravima, obvezama i odgovornostima?
A usput, u Provedbenom programu obveznog cijepljenja u Hrvatskoj, nije imenom propisano da "to" cjepivo mora biti "Pediacel", ili "5 u 1" (Infanrix-IPV+Hib). Samo piše ovo: "Pri odabiru DTaP-IPV-Hib cjepiva treba dati prednost cjepivu s većim brojem pertusis antigena, ovisno o tome koje kombinacije su dostupne. Idealno bi bilo koristiti u Programu cjepivo s pet pertusis antigena u sastavu, jer u ovoj kombinaciji nije umanjena imunogenost Hib komponente.". Tako se, bez da se izgovara ime Pediacel, s razine države ističe preferencija za Pediacel, koji se dostavlja besplatno u pedijatrijske ordinacije.
Osobno sam u stručnom prijeporu s onima koji bezrezervno tvrde da "nije umanjena imunogenost Hib komponente", jer u to nisu sigurni niti Amerikanci predstavlejni kroz svoju Food and Drug Administration, u kojoj se o tome vode debate, i koja još nije registrirala Pediacel, iako je, baš na temelju te (hipo)teze Pediacel ponuđen američkom tržištu, na kojem do sada još nema niti jedne varijante DTaP-IPV-Hib, zbog, uistinu, umanjene imunogenosti Hib komponente u dosadašnjim kombinacijama.
Ovdje je netko je, prije Amerikanaca, doznao da je varijanta DTaP-IPV+Hib s 5 pertusisnih antigena u sastavu, neoštećene imunogenosti za Hib. Ja ne mislim niti da sam pametniji od tih, ali niti od Amerikanaca, i čekam, te ne bih trčao pred rudo.