Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Aktualno - cjepivo protiv HPV-a


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

star

30.01.2009. 18:25

Znima me da li se protiv HPV-a mogu cijepiti samo djevojke koje još nisu imale odnose, dakle one koje su još u osnovnoj školi, ili je to svejedno ??

Darko Richter, dr. med.

30.01.2009. 22:40

Cjepivo je preporučeno za dobnu skupinu od 9-25 godina, a istraživanja govore da će se vjerojatno uključiti i žene do 45 godina. Svakako, bolje je cijepiti se prije, nego kasnije. Što se tiče dobi kada se najčešće dijeli to cjepivo, tj 11-12 godina, to preporučuju, kako katolički, tako i liberalno-ateističi znanstvenici, menadžeri, farmaceutske kompanije i političari, a sve u skladu s katoličkim moralom. Naime, tako bi trebalo biti da djeca još u toj dobi niti slučajno nemaju spolnih dodira. A ja vam kao pedijatar potvrđujem da sam vidio djevojčica ispod te dobi, ne silovanih, koje su imale razderani himen. A to sigurno nije zato što katolička crkva na to potiče. Ali netko stalno trubi o slobodi i pravima, kako žena, tako djece, staraca, branitelja, alternativnih skupina, itd., a da se o odgovornostima ne spomene niti početno "o". I da se pri tome roditelji, i očevi, i radnici, po mogućnosti, potpuno razvlaste, ali da ostanu odgovorni. Izgleda da je s onim skupinama lakše vladati nego s ovim potonjima.

Darko Richter, dr. med.

01.02.2009. 15:10

Vidim jednu netočnost u svojem odgovoru: naime, nisam vidio žensku djecu mlađu od 11-12 godina sa znacima defloracije, već je ta dob bila negdje od 6.-8. razreda osnovne škole, dakle, svakako još u osnovnoj školi. I makar je to malo više od 11-12 godina, ipak je katastrofa, kako psihološka, tako biološka (potvrdit će vam to svaki ginekolog) i socijalna. Obično se radi o pijanstvima i zbivanjima na terevenkama u kojima sudjeluju slični vršnjaci, ili granično punoljetne osobe. Ne kažnjava se pedofilija skoro gore od ubojstva a da za to nema razloga, samo, o konkretnim konzekvencama takvih odnosa i radnji u maloljetnih i nezrelih djevojaka malo se priča u javnosti, a one mogu biti i obično jesu - cjeloživotne, čak i ako se ne dogodi trudnoća.