Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na jaja i cijepljenje za Mo-Pa-Ru


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kalu

17.11.2006. 22:24

Molim vas da mi odgovorite da li je alergijska reakcija na jaja kontraindikacija za cijepljenje. Moj 16-mjesečni sin je prije mjesec dana doživio jaku reakciju (urtikarija po tijelu i edem lica) nakon pojedenog jaja. Nakon inekcije kod liječnika sve se smirilo, uz upozorenje da se on neće cijepiti za Mo-Pa-Ru. Budući da je njegov liječnik bio u suprotnoj smjeni, kad sam nazvala idući dan sestra je rekla da oni cijepe bez obzira na reakciju i da mogu doći kad beba napuni 18 mjeseci.
Da li se cijepljenje može odgoditi do 2. godine života, ako se smije cijepiti i cijepivo kojeg proizvođača je bolje u tom slučaju?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

18.11.2006. 17:28

Bila bi ludost sada ići cijepiti MoPaRu cjepivom,kada je barem jedna komponenta uzgojena na jajetu (Pa, a u uvoznom Priorixu još i Mo). Prvo treba učiniti alergološko testiranje (u krvi)na kokošje jaje (bjelanjak, eventualno i žutanjak). Ako je to negativno ili je nalaz manji od 0,6 kU/L, dijete bi se moglo cijepiti. U protivnom, treba primijeniti striktnu eliminacijsku dijeteu svih vidljivih i skrivenih jaja u hrani djeteta, i prije predviđenog cijepljenja ponoviti alergološkko ispitivanje. Inače,istina je da su reakcij ena MoPaRu cjepivo zbog alergije na jaje jako, jako rijetke, ali, kod očitihkliničkih reakcija, koje se i laboratorijski potvrde da su u svezi s ingestijom jajeta, cijepljenje se odgađa do nestanka te alergije.

anela

07.01.2009. 23:55

poštovanje, imam 13.mj sina koji se 25.11.08. cijepio sa MPR Imunološkog zavoda Zagreb, serije 723. Nakon 20-ak dana počečo je povraćati, temp je rasla i do 39,9 C. Hospitaliziran je uz dijagnozu postvakcionalkni serozni maningitis. Proveli smo 8 "nezaboravnih" dana u bolnici i naravno na kraju dobili račun. Liječenje te bolesti je besplatno ako nije nitko sa njime, ali mene zanima tko bi bio sa mojim djetetom 24 h na dan i držao mu ruku dok teče infuzija i mjerio mu temperaturu svakih sat vremena, a da ne pričam o presvlačenju pelena. Molim Vas da mi kažete, da li možemo tj. da li imamo pravo tražiti od Imunološkog zavoda ili nekog drugog, povrat novaca, pošto to cjepivo još nije ukinuto tj. ta serija ali će uskoro biti. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru

zabrinuta mama

Darko Richter, dr. med.

08.01.2009. 10:45

Ja o vašim pravima ne znam jako puno, a pogotovo ne znam za neki povrat novca od bolničkog liječenja. Vaš primarni liječnik izdao vam je uputnicu, i on će vas najbolje uputiti što sve ta uputnica pokriva. Koliko ja znam, djeca ne plaćaju nikakve participacije.

tanja_milenko

22.05.2009. 23:15

mojata kerka ima 1 godina i dve nedeli i pred dva dena ja vakciniravme so MRP vakcina, doktorkata ni rece deka mozna reakcija da ocekuvame po nedela ili dve, ne prasa dali jade celo jajce i odrovorot bese da. sledniot den kerka mi jadese jajce i pred spienje na gradite i stomakot se pojavi slab crven tockest osip na nepromeneta osnova, a veke utrovo se razbudi so osip po celoto telo i ekstremiteti mnogu pogust duri i konfuiraat megu sebe(bez bilo kakvi drugi simptomi).bevme na doktor i rekoa deka e rano za reakcija od vakcinata i dadoa dijagnoza virusen egzantem bez terapija. sakam da slusnam vase mislenje i dali ima i kakva e povrzanosta so jajceto sto go jadese i dali vo idnina koga ke treba da prima pak MRP vakcina ke imame vakvi problemi, blagodaram i pozdrav od makedonija.

Darko Richter, dr. med.

23.05.2009. 00:55

Nisam beš sve razumio, ali, prvo i osnovno pitanje je: je li dijete ranije bilo alergično na jaje? I ako tako mislite, je li to potvrđeno alergološkim testovima?

viki26

02.09.2009. 23:10

Postovani doktore,

Imam sina od 5 godina imao je svega dva puta napad asme i tada mu je konstantovana asma i sve te silne alergije (jaja,kikiriki,bjelancevine,kucna prasina,macka)
Dogodilo se odjednom da je poceo tesko disati tj.pistati.Posto zivim u zemlji u kojoj ljekari ruku na srce nemaju pojma plasi me cinjenica da svoje djete trujem lijekovima koji mu uopce nisu potrebni.Dali moj sin uopce ima asmu?Naime koristi ventolin sprej plavi i narandzasti strucne nazive ne znam bas.Koristi jedan puta dnevno.Bolest mu je konstantovana prije tri godine i od tada je imao napad dva puta.Cesto je bolestan, od gripa kaslja, temperature i sl.Papire tj.njegove medicinske dokumente-nalaze nismo nikad mogli dobiti na ruke,jer kako kazu to stoji pohranjeno u arhivi bolnice u kojoj se lijeci.Tako da mozemo samo vjerovati im na rijec.Nikada nije primio cjepivo protiv gripa,jer je alergican na jaje.Zanima me dali postoji zamijena cjepiva za osobe koje su alergicne na jaje.Jer zbunjuje me cinjenica da osobe kao sto je moj sin nemaju bas nikakvu medicinsku pomoc kad je grip u pitanju.

Unaprijed zahvalna,
Zabrinuta majka

Darko Richter, dr. med.

03.09.2009. 00:45

Vjerojatno ima astmu, i treba na trajnoj osnovi dobivati tu narančastu pumpicu (to je Flixotide). Ventolin (plava pumpica) se daje samo po potrebi, tj ako i unatoč flixotideu dođe do napada ili poteškoća s disanjem ili suhim kašljem.
Što se tiče cijepljenje protiv gripe, sva su cjepiva rađena na pilećem embriju. Međutim, ako dijete jede jaje bez reakcija, onda može i cjepivo protiv gripe dobiti bez nuspojava.

anahu

27.03.2014. 23:25

Poštovani prim.Richter,

Dječak je trenutno u dobi od 19 mjeseci. Sa godinu dana, 30-tak min nakon što je pojeo cijelo jaje dijete je povratilo, uz crvenilo po licu i trupu. Zbog navedene reakcije na jaje, nadležni pedijatar odbija cijepiti dijete sa MoPaRu/Priorix te nas šalje alergologu u KBC Zagreb. Iako je Prick test negativan na testirane alergene (D .Pteronyssinus, dlaka mačke, pelud trava, jaje, žutanjak, kikiriki, pšenično brašno), liječnica zaključuje da postoje uvjerljivi anamnestički podaci o preosjetljivosti na jaje, uzima djetetu krv za pretrage, odgađa cijepljenje i preporuča eliminacijsku dijetu i njegu kože zbog atopijskog dermatitisa. Naknadno dobivamo slijedeće nalaze uz preporuku kao i ranije te ponovno testiranje za godinu dana:
Ukupni IgE=46.6 kIU/L (gornja granica do 49)
Specifični IgE D .Pteronyssinus <0.10 kU/L, Dlaka mačke <0.10 kU/L, Dactylis glomerata <0.10 kU/L
CAST ELISA kravlje mlijeko 6 sLT pg/mL, jaje (žutanjak) 376 sLT pg/mL, jaje (bjelanjak) 406 sLT pg/mL, pšenično brašno 0 sLT pg/mL, naranča 8 sLT pg/mL (gornja granica za sve 200)
Dali navedeni nalazi i reakcija kakvu je dijete imalo nakon što je pojelo jaje doista opravdavaju odgađanje MoPaRu/Priorix cijepiva?
Ostala cijepljenja su uredno provedena po kalendaru cijepljenja te bi voljela da dijete što prije primi i ovo osim ako za to stvarno postoji kontraindikacija.

Dječaj je isključivo je dojen do 6 mjeseci. Od 2. mjeseca života po tijelu se javlja crvenilo i suha koža, najizraženije poplitealno i u području skočnog zgloba, a do tada zlatnožute stolice postaju prolijevaste, zelenkaste, sa primjesama sluzi i povremeno tračcima i točkicama krvi zbog čega pedijatar savjetuje da iz svoje prehrane eliminiram sve proizvode koji sadrže mlijeko ili jaja i u tragovima no promjena na djetetovoj koži niti stolicama nema. U dobi od 4 mjeseca djetetu je napravljena stolica na bakterije i viruse koja je negativna i KKS koja je uredna.
Dohranu krutom hranom započinjemo sa navršenih 6 mjeseci, dosta polako i konzervativno, dijete i dalje doji. U dobi od 10.mj konzumira žumanjak, bez reakcija i od tada je žumanjak redovito u djetetovoj prehrani 1-2 puta tjedno. Trenutno dijete jede gotovo sve osim bjelanjka i mliječnih proizvoda (pazim da ih nema niti u tragovima) te gotove, konzervirane hrane. Atopijski dermatitis je i dalje prisutan, trenutno i dosta izražen, a ne primjećujem neku povezanost sa konzumacijom određenih vrsta namirnica.
Također bih Vas željela pitati i za mišljenje vezano za konzumaciju mliječnih proizvoda i jajeta, obzirom na sve navedeno? Navikli smo na trenutni režim prehrane, ali žao mi je da izbjegavamo mliječne proizvode ukoliko za to ne postoji opravdanje.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

Ana

Darko Richter, dr. med.

28.03.2014. 10:20

Ništa mi nije jasno. Pokušajte ponovno s pitanjem.

Darko Richter, dr. med.

28.03.2014. 13:20

Samo da pojasnim: nemam pojma, jer ste nabacali probleme i nalaze, bez vremenskog slijeda. Trebam datume kada je što bilo.
Fenomenalno je kako ljudi misle da mogu besplatno nabaciti pitanje, i misliti da će se rješenje ponuditi, a da oni ne trebaju niti malo pomučiti se, čak niti oko vlastitog djeteta.

anahu

01.04.2014. 20:45

Moja isprika na nejasnom postu...dosta je teško puno podataka sažeti u nekoliko konciznih rečenica, a izostavljanje podataka opet ne daje potpunu sliku.
Također, obzirom da mi iz nekog razloga niti moj post niti Vaš odgovor nisu bili vidljivi, istu situaciju sam iznjela na forumu Alergije, pa slobodno zanemarite taj post od 31.03.2014.

anahu

01.04.2014. 20:45

Što se vremenskog slijeda tiće, od djetetovog 2. mjeseca života pojavljuju se promjene na koži u smislu atopijskog dermatitisa i prolijevaste, zelenkaste stolice sa primjesama sluzi i povremeno krvi. Ja izbacujem iz svoje prehrane mliječne proizvode i jaja no promjena na djetetovoj koži niti stolicama nema.
U dobi od 4 mjeseca napravljena je stolica na bakterije i viruse koja je negativna i KKS koja je uredna.
Dohranu krutom hranom započinje sa navršenih 6 mjeseci, a u dobi od 10.mj konzumira samo žumanjak, bez reakcija. Sa navršenih godinu dana, dijete konzumira cijelo jaje uz opisanu reakciju zbog čega nadležni pedijatar odbija cijepiti dijete sa MoPaRu/Priorix te nas šalje alergologu u KBC Zagreb - pregled, prick test i uzimanje krvi za nalaze koje sam navela su bili 04.12.2013. kada je dijete imalo 15 mjeseci. Dijete je trenutno u dobi od 19 mjeseci.
Moje pitanje je prvenstveno dali navedeni nalazi i reakcija kakvu je dijete imalo nakon što je pojelo jaje doista opravdavaju odgađanje MoPaRu/Priorix cijepiva?
Te dali po Vašem mišljenju atopijski dermatitis koji djete ima od 2.mjeseca života ima veze sa utvrđenim alergijama ili je on priča za sebe?

Što se tiće besplatnih pitanja i riješenja, moja je prva ideja bila doći do Vas privatno na konzultacije, međutim nisam uspjela naći gdje ste eventualno dostupni privatno za pregled i konzultacije. Pa, ako takva mogućnost postoji lijepo bih Vas zamolila za kontakt. Forumska korespodencija sasvim sigurno ima svoja ograničenja i nedostatke kao što je i moja (ne)jasnoća u prvom postu.

Darko Richter, dr. med.

02.04.2014. 23:35

Ne znam zašto biste išli meni privatno, kada me možete dobiti u bolnici, na uputnicu, ili bez nje (onda platite pregled, ali puno manje nego da je privatno). Inače, niti ne radim privatno. Možete mi se javiti na mail: bibice@live com.
No, da se malo vratim problemu: potpuno mi je nejasno kako je to urađen prick test na žutanjak, a ne na bjelanjak, ili barem na cijelo jaje. Tek tada bi se mogla dovesti reakcia na jaje u svezu s alergijskom reakcijom, jer, na bjelanjak je ona najčešća. A oni ostali nalazi, pogotovo CAST Elisa, nisu u tom kontekstu interesantni.
Treba jedan dobar pedijatrijski alergološki pregled i ponavljanje prick testa.

MIRIS

19.06.2015. 21:50

Poštovani, molim Vas Vaše mišljenje. Imam dijete od 18 mjeseci koje je nakon svakog cijepiva imalo reakciju u obliku atopijskog dermitisa, MMR nismo primili još zbog alergije na jaja, treći stupanj. Da li da inzistiramo na cijepivu?

Darko Richter, dr. med.

22.06.2015. 23:55

Ne treba nikada inzistirati niti na čemu. U slučaju alergije na jaje, u načelu nema opasnosti od cjepiva MPR, jer, ako i ima neki sadržaja jaja u njemu, to je u gotovo nemjerljivim količinama. Ipak, meni ništa ne znači to kada kažete "treći stupanj", jer ima dvije metode: jedna ima stupnjeve 0-4, a druga od 0-6. Pa koja je? A ima i drugih pitanja: tolerira li termički tvrdo obrađena jaja, npr, u kolačima ispečenim na 180°C kroz 30 minuta? Ako bi se netko odlučio na cijepljenje, može to učiniti u svojoj ambulanti ili poslati u dnevnu bolnicu ili baš u bolnicu. I mogao bi se cijepiti odmah cijelom dozom, ali i frakcionirano, 1/10 doze + ostatkom nakon 30-45 min.
Vidite kako je teško biti doktor, a kako je privlačno igrati se doktora. To je valjda povezano.

MIRIS

23.06.2015. 18:45

Najprije zahvaljujem na odgovoru. Sto se tice stupnja, treci stupanj od njih sest. A za termicku obradu zbilja ne znam jer su mi u bolnici strogo zabranili bilo kakva jaja u svakome obliku, toga smo se za sada i drzali. Nisam znala da postoji mogucnost da jede termicki obradena.

Darko Richter, dr. med.

23.06.2015. 21:05

Dakle, ima nalaz spec. IgE u razredu 3+. To je signifikantna senzitizacija, ali ona ne kontraindicira cijepljenje MPR-om. Naravno, ne kod mene, netko drugi možda će čekati. A ima mogućnost da proba jaje u nekoj dobro ispečenoj namirnici, na 180°C najmanje 30 min, pa da vidite da li reagira, ili ne.naravno. Tako nešto je moguće samo nakon potpunog pregleda, i uz dogovor ili kontrolu liječnika, jer, jednostavno ne stoji da je atopijski dermatitis nastupao samo nakon cijepljenja, pa bi trebalo utvrditi od kada imamo tu dijagnozu, i da li je moguće iznaći što je pogoršava. Cijepljenje raznim cjepivima, koja su različitog sastava, i, osim onoga za gripu i MPR, ne sadržavaju nimalo jajeta, sigurno nisu bili uzorokom niti dijagnoze, niti njezinog pogoršavanja. Atopijski dermatitis fluktuira sam po sebi, i bez očitog uzorka.

edaeda

30.05.2018. 21:05

Poštovani,
imam sina starog 7 godina, alegričar od rođenja, ima alergijsku asthmu. Cijepljen je svim cjepivima osim Mo-Pa-Ru, nije primio prvo cjepivo niti je docjepljen pri polasku u školu. Objašnjenje školskog liječnika je da ga on s ovakvim nalazima neće cijepiti.
Ukupni IgE 1540 norm. do 100ku/L
Ecp 47,8 norm. do 15,6 ug/L
nutri. alerg, jaje Raz 4 koncentracija 47,90 ku/L

S obzirom da smo iz Dubrovačko-neretvanske županije hvata me panika vezano uz pojavu ospica.
Inače dijete ne jede jaja, ali jede biskvite s jajima, pohano meso i sl., i nisam uočila nikakve promjene niti na koži niti vezano za disanje. Doktori su nam u početku savjetovali da ih ne uzima uopće, ali on jedino nije alergičan na pseću dlaku (alergičan je na meso, ribu, jaja, mlijeko...) a s njom ga pak ne možemo hraniti.
Molimo savjet što učiniti s obzirom na pojavu ospica i njegove nalaze.
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

31.05.2018. 17:50

Može se i treba cijepiti Priroixom (MoPaRu). Jede jaja u drugim jelima, ne može mu biti ništa o d cjepiva u kojem nema jaja, već je u jednoj fazi bilo uzgajano na pilećem embriju.