Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepljenje u trudnoci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hisfishy5

30.11.2023. 09:50

Postovani doktore,
trudna sam 20 tjedana i cijepila bih se protiv gripe. Ginekolog je protiv. Molim Vas misljenje o sigurnosti i opravdanosti cijepljenja. Buduci da imam sina od 2 godine poprilicno sam u kontaktu sa djecom i smatram da postoji mogucnost zaraze. Hvala Vam i lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

05.12.2023. 01:20

Cijepite i sebe i sina. Imate pravo da virus cirkulira prvenstveno među djecom (najviše školskom i vrtićkom), i kada zaštitite sve oko sebe u obitelji, zaštitili se dobrim dijelom i sebe. A sebe, ponavljam, cijepite. Ne samo da je u trudnoći moguće cijepljenje, ono je štoviše posebno indicirano. Oko trećina trudnica koje dobiju gripu, završe na bolničkom liječenju. To vam ne treba. Ginekolog koji sumnja u cijepljenje može se konzultirati sa svojim koklegom ginekologom drom Joškom Zekanom u Petrovoj (Klinika za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb), koji se bavi cijepljenjima u trudnoći.

Darko Richter, dr. med.

05.12.2023. 01:20

Da dodam da je jednako tako indicirano cijepiti se protiv COVID-a u trudnoći. Možete primiti oba cjepiva o istoj viziti, ili u razmaku od 2 tjedna. Za COVID trebate dobiti monovalentno subvarijantno omikron cjepivo XBB.1.5, 1 doza, bez obzira da li ste ranije bili cijepljeni drugim cjepivom ili preboljeli COVID (ako ste preboljeli COVID nedavno, onda bi cijepljenje trebalo biti odmaknuto od bolesti za oko 4-6 mj.).