Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cjepivo MMR


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubi5

01.04.2012. 21:35

Poštovani dr. Richter,

Majka sam curice stare 19 mjeseci koja malo kasni s cijepljenjem tako da još nije primila cjepivo koje se primi s navršenih godinu dana. Trebali bismo se uskoro sada i time cijepiti, pa me samo zanima sljedeće: pedijatrica je rekla da više nije u upotrebi cjepivo Priorix nego MMR, isto nekog stranog proizvođača. Zanima me zašto više nije u opticaju cjepivo Priorix te kakvo je to cjepivo MMR, tj. da li su i kod njega zabilježene manje nuspojave u odnosu na ono koje se prije koristilo našeg Zavoda, odnosno da li je jednako sigurno kao i Priorix? Malo me strah mogućih nuspojava pa strepim i od cijepljenja.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

02.04.2012. 01:20

Sada su u optjecaju Priorix i MMRVaxPro.
Ako su dobri Amerikancima, ne znam oko čega bismo mi trebali biti izbirljivi.
Međutim, s navršenih godinudana u principu ide Priorix, a MMRVaxPro je nabavljen za revakcinaciju ud bodi od 6-7 godina, jer tu je ispalo domaće cjepivo MoPaRu.
Inače sasvim je svejedno da li se prvo daje Priorix, ili MMRVaxPro, makar ta dva cjepiva i nisu 100% identična, ali, svejedno je.

bubi5

03.04.2012. 00:05

Zahvaljujem na odgovoru. MOžda bi ipak bilo bolje da se cijepi Priorixom, mada kako kaže pedijatrica, kod nas u ambulanti ga nema.
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

05.04.2012. 22:25

Praktički je svejedno inema potrebe za bilo kakvim komplikacijama.

Trane

23.05.2012. 01:05

Poštovani dr. Richter,
budući sam u istoj dilemi kao i gospodin koji je otvorio ovu temu, a da ne ponavljam njegova pitanja, nastavno bih vas dodatno molila savjet oko toga treba li uvesti jaje u djetetovu prehranu prije ovog cijepljenja te postoji li razlika u svezi toga ukoliko se cijepi Priorixom, odnosno MMR-om? Naime, moja kći još nije "istestirana" na jaje, budući svaki pokušaj da ga ukomponiram u obrok izbjegne (u fazi smo kada je hranjenje borba). Točnije, konzumirala je žumanjak, i to bez reakcije, no bjelanjak nije probala. Također, trenutno je malo prehlađena, a planirali smo je cijepiti ovih dana (s navršenih 12 i pol mjeseci) - je li bolje pričekati? I, ipak, ako je već moguće birati, dajete li prednost Priorixu ili MMRu (posebice s obzirom na reakcije i nuspojave te kasnije docjepljivanje)? Također, zanima me savjetujete li cijepiti dijete u ovoj dobi još nekim opcionalnim cjepivom? Napominjem da moja djevojčica neće još ići u jaslice barem godinu dana.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima i očekujem ih s povjerenjem.

Darko Richter, dr. med.

24.05.2012. 20:00

Na neka pitanja je do te mjere nemoguće odgovoriti, do koje su ta pitanja potpuno deplasirana. Ja neka od njih jednostavno ne da ne mogu shvatiti, već ih ne mogu pojmiti.
Npr, što vam znači pitanje "treba li uvesti jaje u djetetovu prehranu prije ovog cijepljenja te postoji li razlika u svezi toga ukoliko se cijepi Priorixom, odnosno MMR-om?" Zbog čega ne pitati da li treba u prehranu uvesti Nestle čokoladu prije cijepljenja DiTePer, ili Infanrix? Jednostavno mi nije jasno. Tako možete postaviti bezbroj pitanja prigodom cijepljenja, krizme, vjenčanja i pogreba, operacije, putovanja u Alžir, itd. Da li prije krizme treba djetetu dati da proba cipele od prave kože?
Sada slijedi vaše objašnjenje: "Naime, moja kći još nije "istestirana" na jaje, budući svaki pokušaj da ga ukomponiram u obrok izbjegne (u fazi smo kada je hranjenje borba)." Evo, odakle iz toga meni može biti jasno zbog čega bi vašoj kćeri trebalo testiranje na jaje? A borba s hranom jest odraz opulencije, preobilja i pogrešnog odnosa prema djetetu, što sve s medicinom nema nikakve, baš nikakve veze.
Vi dalje: "Točnije, konzumirala je žumanjak, i to bez reakcije, no bjelanjak nije probala." I, što sad. Nije ga probala, i gotovo. Zar se zbog toga ide na testiranje? Dakle, nije mi jasno.
Dalje bih ipak mogao nešto reći: "Također, trenutno je malo prehlađena, a planirali smo je cijepiti ovih dana (s navršenih 12 i pol mjeseci) - je li bolje pričekati?" Odgovor glasi: možda.
Onda: "I, ipak, ako je već moguće birati, dajete li prednost Priorixu ili MMRu (posebice s obzirom na reakcije i nuspojave te kasnije docjepljivanje)?" Pretpostavljam da mislite na MMRVaxPro, kada kažete MMR. Ne dajem nikome nikakvu prednost.
Dalje: "Također, zanima me savjetujete li cijepiti dijete u ovoj dobi još nekim opcionalnim cjepivom?" Preporučujem Prevenar 13, protiv invazivnihsojeva pneumokoka.

Trane

25.05.2012. 00:05

Poštovani doktore, najljepša vam hvala.
Vi ste genijalachappy
Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

25.05.2012. 23:30

Izgleda da vi ove odgovore koristite da udarate po okolini koja vam se miješa u dijete.

Mali Po

04.06.2012. 23:00

Pozdrav!
Cijenjeni dr. Richter, molio bih vas pomoć u nastojanju da se što bolje informiram o cjepivima za svoje dijete, budući da medicina nije područje o kojem imam znanja, a svjestan sam da odluke moram donijeti sam i biti za njih odgovoran.
Moje dijete je rođeno 8.5.2011.g.
Primilo je redom ova cjepiva (prepisujem iz iskaznice imunizacije):
11.5.2011.g. cjepivo BCG, doza 0,05
11.5.2011.g. cjepivo protiv hepatitisa B - naziv ne mogu odgonetnuti, jer mi nije čitak rukopis, čini mi se da je nešto s početnim slovom "C"
10.8.2011.g. cjepivo HEXA PEDIACEL
14.10.2011.g. cjepivo HEXA PEDIACEL
19.12.2011.g. cjepivo HEXA PEDIACEL
Moram napomenuti kako mi, zapravo, nije jasno ovo "HEXA PEDIACEL", jer mi se čini da sam za vrijeme cjepljenja s kutije iz koje je sestra izvadila cjepivo pročitao naziv "Infanrix". Žao mi je da nisam prije reagirao i razjasnio to, no tek sada vidim kako u iskaznici piše Pediacel. U svakom slučaju, to je bilo 6u1 cjepivo, koje smo dodatno platili.

Nadam se da sam vam dao prave podatke za odgovor na moje pitanje, a ono je:
Kada biste imali dijete dobi mojega, cijepljeno kao gore navedeno, kojim cjepivima i u kojim razmacima biste ga dalje cijepili - kako obveznim, tako i dodatnim? Bez obzira na to treba li se određeno obvezno cjepivo dodatno platiti.

Naime, kako sam vec u pocetku napomenuo, laik sam u području medicine, kod pedijatrice uvijek dođem "na gotovo", a onda kasnije saznam da su postojale i druge mogućnosti. Tako smo, npr. zbog neznanja, nažalost, propustili cijepiti dijete protiv rota virusa.
Zato bih barem nadalje želio biti informiran i učiniti najbolje za svoje dijete.
Vaše mišljenje će mi biti od koristi za donošenje odluke i unaprijed vam zahvaljujem.
Pritom mi nije primarno proći jeftinije (ili besplatno - npr. uzimati samo "državna" cjepiva), nego doista djetetu pružiti najbolje od onoga što je u Hrvatskoj na raspolaganju.

Srdačan pozdrav!


Darko Richter, dr. med.

06.06.2012. 11:20

Dakle,dijete ima 13 mj.
U prvoj je godini kompletno procijepljeno, i čak malo više od toga, jer je dobio jednu dozu za hepatitis B više.

Sada bi trebao primiti MoPaRu (Priorix ili MMR-Vax-Pro).
Potom, oko dobi 15-18 mj. slijedi prva revakcinacija. Nju bi trebalo dati kao Infanrix-IPV+Hib ("5 u 1"blunk, ako je u prvoj godini primio Infanrix Hexa.
Ovo s Pediacelom je nešto nejasno, jer Pediacel Hexa ne postoji, ali je Pediacel bilo "državno cjepivo" u to vrijeme pa je zato vjerojatno tako upisano, kao neki kompromis.
Infanrix Hexu ne bih opet dao, jer bi to značilo da s njom prima i 5. dozu protiv hepatitisa B, a to bi doista bilo malo previše (ne nužno i ne obavezno škodljivo).
Međutim, Infanrix-IPV+Hib se može još samo uvesti preko nekog marketinga za lijekove.
Sada je službeno "5u1" cjepivo Pentaxim, i njega možete sada dati bez puno komplikacija, ukoliko ne ide s nabavom Infanrix-IPV+Hib izvana.

Ako želite još više, jače i bolje, onda vam skrećem pozornost da se dijete može zaštititi i od invazivnih pneumokoknih bolesti cjepivom Prevenar-13, koje nije u službenom programu univerzalnog cijepljenja, a mogu ga za sada dobiti besplatno samo neke rizične skupine djece. Dakle,morali biste ga kupiti sami, mislimda košta oko 500-800 kn, ne znam točno. U dobi od 1-2 g. treba dati 2 doze u razmaku od najmanje 2 mj. (Može se dati o istoj viziti kada i "5 u 1", ili, ako se daje posebno, odmakne se 1 mj. od prethodnog ili sljedećeg cijepljenja=.





Moje dijete je rođeno 8.5.2011.g.
Primilo je redom ova cjepiva (prepisujem iz iskaznice imunizacije):
11.5.2011.g. cjepivo BCG, doza 0,05
11.5.2011.g. cjepivo protiv hepatitisa B - naziv ne mogu odgonetnuti, jer mi nije čitak rukopis, čini mi se da je nešto s početnim slovom "C"
10.8.2011.g. cjepivo HEXA PEDIACEL
14.10.2011.g. cjepivo HEXA PEDIACEL
19.12.2011.g. cjepivo HEXA PEDIACEL

Mali Po

06.06.2012. 16:15

Puno hvala za vase misljenje. Ucinit cemo prema tom rasporedu.
Samo bih vas molio jos jedno pojasnjenje.
Daje li se 1. doza Prevenara 13 vec kod MoPaRu cjepiva, pa onda 2. doza zajedno s "5 u 1" cjepivom? Ili sada (lipanj) cijepimo samo s MoPaRu, pa onda za 2 mjeseca (kolovoz) "5 u 1" + 1. doza Prevenara 13, pa u listopadu/studenom 2. doza Prevenara 13?
Nazvao sam nasu ambulantu, cjepivo koje koriste za MoPaRu je MMR-Vax-Pro, a ako zelimo Priorix trebali bismo ga sami nabaviti. Je li, po vasem misljenju, uputnije cijepiti Priorixom? Jer, ako je na bilo koji nacin primjerenije, nije nam problem potruditi se nabaviti ga.

Jos jednom, puno vam hvala.

Darko Richter, dr. med.

06.06.2012. 21:10

Mislim da vam sve vrlo jasno piše već u prošlom odgovoru, i ja ne vidim razloga da vam do zadnje sekunde ja planiram vrijeme, ili presjecam između cjepiva.

Darko Richter, dr. med.

06.06.2012. 21:10

Mogu dodati toliko da se Prevenar može dati zajedno s MPRom.

Mali Po

06.06.2012. 21:50

U redu. Hvala.

w5

28.06.2012. 14:10

Poštovani doktore,
zanima me zašto ne spominjete komplkacije koje ipak postoje:

http://matrixworld-hr.com/2012/06...tizam-potvrdeno-na-talijanskom-sudu/

Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

29.06.2012. 00:25

Zašto ne spominjem komplikacije ,oje ipak postoje?
Ima više razloga:
1. Mali Po nije pitao o komplikacijama
2. Komplikacija na vašem linku (autizam) kao dokazana objavljena je 23. 6.o.g., a pitanje je palo puno prije toga1
3. Komplikacija (autizam) u svezi s cijepljenjem MPR dokazana je samo na sudu,i to stranom. Vjerujete li vi 100% presudama Haškog suda?
4. Ne piše da li je presuda pravomoćna, pa je zapravo ne mogu.
5. Mogu sumnjati u konstrukcije kada tri vještaka kažu "“osim postojećih uvjeta postoji i razumna znanstvena vjerojatnost da je MMR cjepivo izazvalo Valentinovo stanje.”, a na temelju "vjerojatnosti" sudac Lucio Ardigo se složio da je “nedvojbeno utvrđeno”. Za nekoga je vjerojatno, a drugi presuđuje da je "nedvojbeno". Kako vam se čini ta logika i to izvrtanje nečijih zaključaka?
6. Ono što znam, to je da je priča o autizmu počela 1998. u Engleskoj, malo se prelila u Ameriku, a onda je temeljito opovrgnuta, i to medicinskim, a ne sudskim argumentima.
7. Ako mislite da je citirana presuda pravomoćna, i da talijanske presude obvezuju američko ili hrvatsko pravno postupanje, onda se obraćate potpuno krivoj osobi. Trebate pisati ministru zdravstva.
Što da vam još nabrajam?
Molio bih vas da me ne prozivate za bilo što što vama ne odgovara. Jer, ja ne mogu propovijedati ono što biste vi željeli, već ono za što imam validne argumente. A vaš stav, i vaše sektaštvo, mene ničim ne obvezuju. Pogotovo ako čovjek prije vas nije uopće pitao o autizmu.