Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cjepivo protiv gripe i covid-19


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andreag

24.12.2020. 00:50

Postovani doktore,
Sutra se idem cijepiti protiv gripe, i upravo citam da u Hrvatsku stizu cjepiva protiv covid-19. Hoce li cijepljenje jednim biti kontraindikacija za drugo? Nisam nikakva rizicna skupina, samo praktična, pa ako jednog dana, nakon sto procijepe sve rizicne skupine, budem u mogućnosti cijepiti se, sigurno cu to napraviti.

Hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

24.12.2020. 10:30

Nema nikakvih kontraindkacija za istodobno cijepdljenje, ili u razmaku od oko mjesec dana, kako je uobičajeno.

Andreag

03.02.2021. 22:20

Postovani doktore,
Vi ste mi najveci autoritet za cijepljenje u Hrvatskoj, te Vas molim, ukoliko imate vremena i volje, da mi kazete sto mislite o cjepivima protiv korona virusa, da ste zdrava osoba od 30-ak godina, bi li se cijepili? Smatram da su ovi teoreticari zavjere uvijek glasniji od struke, i kada razgovaram s takvim osobama, želim imati Vase argumente.

Srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

09.02.2021. 17:15

Svakako se treba cijepiti, barem kako sada stvari stoje. Naime, to "kako sada stvari stoje" znači da jedini razlog da se čovjek ne bi išao ijepiti, jest antigenska promjena - mutanta - kojom bi SARS-CoV-2 pobjegao protutijelima koja dobivamo sadašnjim cjepivima i trebalo bi praviti nova, prilagođena mutantama. Za sada tih mutanti kod nas, izgleda, nema. Prisutne su u Južnoj Afirci, Brazilu i niču i drugdje. Sadašnje mutante, južnoafrička prvenstveno, slabije su osjetljive na protutijela koja se dobiju cjepivima ili prebolijevanjem prijašnje varijante virusa (ta "prijašnja" jest još uvijek ova u nas). No, znamo sigurno da postojeća cjepiva, prvenstveno AstraZeneca koje je od jučer u Hrvatskoj, te Modernino i Pfizerovo cjepivo, štite od teških oblika bolesti i od smrti vezani uz južnoafričku mutantu. Tako da se u svakom slučaju isplati cijepiti. Nema veze što ste mladi, to Vam je samo razlog da ne budete nervozni, ali čim dođete u priliku, cijepite se.

nady97

30.03.2021. 14:10

Poštovani,
Imam 24 godine i pijem kontracepcijske pilule Diane 35 već 6 godina. Znam da u nekim slučajevima može doći do zgrušavanja krvi koje se dovodi u vezu sa Diane 35 i znam da su te pilule zabranjene u nekim državama. Željela bih primiti cjepivo Pfizer protiv Covid 19, pa me zanima Vaše mišljenje što se tiče zgrušavanja krvi od cjepiva u kombinaciji sa kontracepcijskim pilulama Diane? Da li je bolje da primim cjepivo ili postoji rizik da bi u mom slučaju moglo doći do zgrušavnja krvi ukoliko primim cjepivo? Nisam još bila trudna pa me zanima da li bi to cjepivo moglo dovesti do nekih neželjenih posljedica jer ipak pijem hormonske pilule.

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

30.03.2021. 20:15

Tendencija zgrušavanju svojstveena je svim estrogenskim pripravcima, pa tako i kontraceptivima, pa tako i Diani, ali ne samo njoj. Neki vidi hiperkoagulabilnosti imaju sve osobe koje te lijekove trajno troše. Pfizerovo cjepivo nije bilo povezanO

Andreag

08.04.2021. 09:45

Postovani doktore, evo novih pitanja.
1. Bi li preporucili cijepljenje za vrijeme dojenja. U uputi o lijeku nema podataka za dojenje i trudnocu, ali na ovom linku sam nasla neki clanak, gdje su utvrdili da se izlucuje u mlijeko
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00187-3/fulltext
2. Dijete se treba cijepiti drugom dozom Bexera. Od prve doze je dobio povisenu temperaturu par dana. Moze li se dogoditi kakva interakcija izmedu ta dva cjepiva, odnosno mog za covid i bexera, treba li napravit razmak kao i inace?
3. S obzirom na nove sojeve i nove smjernice drugih drzava, imate li preporuku kojim cjepivom se cijepiti u slucaju dojenja.
Hvala na odgovoru i srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

10.04.2021. 09:40

1. Cijepite se čim vam bude moguće. Zašto bi bilo loše da i dojeno dijete dobije protutijela za COVID, objasnite vi meni svoj strah, ili neznanje. Inače, drago mi je da imate dobre literaturne izvore (Am J Obst Gynecol). Neki se zapletu s antivaxxerima ili alternativom ili konspirativcima i Google im stalno vraća još gore i gore site-ove.
2. Bexsero i cjepivo za COVID nemaju veze, on primi svoj Bexsero, vi sovoje cjepivo za COVID. Njemu možete dati Lupocet ili Paracetamol par sati iza cjepiva. Onda, ali tek za 3 tjedna, može on početi dobivati i nešto vaših protutijela za COVID putem mlijeka, ako ga dojite.
2. Nove varijante su nove varijante, i sva dosadašnja cjepiva imaju prema nekim od tih varijanata slabiju imunogenost, ali nema totalnog promašaja. Dakle, i sadašnja cjepiva donekle zaštićuju od COVID varijanti.

Andreag

12.04.2021. 15:05

Postovani, pokusat cu Vam objasniti. Citala sam uputu o lijeku za Phizerovo cjepivo i nasla da nije poznato izlucuje li se u mlijeko, pa iz tog razloga nisam bila sigurna, obzirom da se radi o drugacijem cjepivu (mRNA), sto znate bolje od mene. Za antitijela mi je logicno da se nalaze u mlijeku, pa se cak mislim da bi nakon cijepljenja (nakon nekoliko tjedana) mogla zalediti koju dozu, da se nađe. Procitam svako toliko neke novosti (npr. clanak na cybermedu za terapiju progesteronom za muskarce s covid-19), a druge strane kod mlađih zena je vjerojatno povecan rizik za cijepljenje Astrazenecom, mozda vezan uz kontracepciju. Ima jako puno informacija i tesko je sve obraditi.. Iz tog razloga me dodatno zanimala ova kombinacija cijepljenja i dojenja. Danas mi je pedijatrica za dijete propisala ciscenje nosa fizioloskom, i odmah sam se sjetila vasih vodopada fizioloske i navodnjavanja sluznica. Jasno je da razliciti doktori imaju razlicita misljenja, a to nebi trebalo biti tako. Ako se idem cijepiti, to ce obaviti epidemiolog ili doktor opce medicine, a njih ne mogu pitati ovakva pitanja.
Hvala Vam na odgovorima, mene ste uvjerili. Nisam antivakser, zahvaljujuci Vama cijepim djecu i izvan kalendara cijepljenja, ​i savjest mi je mirna, a cijepit cu se i ja, mirne duše.
Hvala Vam na odgovoru!

Noranora

13.04.2021. 11:15

Poštovani,
Imam 21 godinu i oko 9mj koristim kontracepcijske pilule s etilenestradiolom i levonorgestrelom. Zanima me kakva su vaša saznjanja o tome koliko je sigurno za korisnice OHK da se cijepe protiv COVID-a 19, te ukoliko se odlučim cijepiti, koje cjepivo bi bilo najpoželjnije primijeniti obzirom na moguće dodatno uvećavanje rizika za nastanak krvnih ugrušaka?
Hvala Vam i lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

16.04.2021. 01:20

Vama bi pripadala mRNA cjepiva, ako niste žestoki alergičar, a to su Pfizerovo (Comirnaty) ili Modernino cjepivo.

Noranora

09.05.2021. 12:45

Poštovani doktore,
nedavno sam Vam pisala iz razloga što se planiram cijepiti protiv COVID-a ali me zabrinjava koliko je sigurno obzirom na to da pijem kontracepcijske pilule. Savjetovali ste Pfizer, Modernu, međutim ovdje gdje živim je većinom dostupna samo AZ. Također malo sam pogubljena jer nailazim na različite informacije, neki doktori tvrde da se žene na piluli mogu sasvim bezbijedno cijepiti jer ugrušci koje može izazvati vakcina i oni koje može izazvati pilula imaju sasvim drugačiji mehanizam nastanka i nisu nikako povezani jedni s drugima. Znam da je sveukupan rizik mali i da je dobrobit vakcine veća, ali se ipak pitam je li moj rizik i za ovu vrstu ugrušaka veći zbog pilula? Odnosno, je li u redu da primim AZ vakcinu ako ne bude drugog izbora? Također sam naišla na podatke da se sada i ostale vakcine povezuju s ovakvim nuspojavama, ali ne znam koliko je pouzdana ta informacija. Hvala i svako dobro.

Darko Richter, dr. med.

11.05.2021. 21:00

Čim uzimate kontracepciju, spadate u onu dobnu skupinu kod koje postoji taj malli rizik vakcinalne trombotičke trombocitopenije. Mehanizmi tromboza su drugačiji kod AZ cjepiva, a drugačiji od same kontracepcije. Ali, djelovanje moće biti kumulativno: da se zbroje utjecaji s jedne i druge strane. To ne z namo, ali bi moglo biti razmno tako nešto pretpostaviti. Ja bih uzeo mRNA cjepivo. Stalno dolazi, i tražite to.