Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cjepivo protiv hepatitisa B i timerosal


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

diddi

06.03.2008. 00:47

S obzirom da trebam roditi za 3 tjedna zanima me da li se u Hrvatskoj za cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B koristi cjepivo koje sadrži timerosal (derivat žive) koji je poznat pod industrijskim imenom Merthiolate, odnosno ako se takvim cjepivom cjepi u rodilištima da li mogu nabaviti cjepivo koje ne sadrži timerosal i zahtijevati da mi sa takvim cjepivom cjepe bebu?

Darko Richter, dr. med.

06.03.2008. 09:30

Kod nas je registriran Engerix B (GSK), a postoji još i Recombivax (Merck). Oba cjepiva su "preservative free", a to znači da nema prezervativa, odnosno, da mogu sadržavati timerosala, ali samo u tragovima. Ovo opet znači da timerosal nije dodavan u cjepivo s nekom svrhom, već da je u postupku proizvodnje bilo ingredijencija koje su sadržavale timerosal, koji se mogao u tragovim zadržati u kasnijim fazama priprreme proizvoda. Postoji i Engerix B koji je "thimerosal free", no ne znam da li je u komercijalnoj uporabi, iako je jednako djelotvoran kao i onaj "preservative free". Međutim, meni ovo ludovanje oko timerosala jednostavno ide na živce. A zašto? Zato jer 99-100% ljudi koji svrdlaju po timerosalu, niti slučajno ne znaju ili neće da znaju za timerosal u kozmetičkim pripravcima i raznim kapima i vodicama za nos, koji je izuzetno popularan kao meta liječenja baš u Hrvatskoj: " ... preservative in cosmetics, including makeup removers, eye moisturizers, and mascaras. Some other places in which Thimerosal may be found include: soap-free cleansers; nose, eye, and ear drops; eye ointments; topical medications; and antiseptic sprays. It is also found in cleaning fluids that are used for contact lenses. Thimerosal is also used widely as a preservative in vaccines, antitoxins, tuberculin tests, and desensitization solutions. ". Operite se, namažite se i nalarfajte se, stavite dijete na dojku, i uz obraz, nakapajte mu malo nos "da lakše diše", ili zato jer je to rekla neka teta ili susjeda koja to prodaje, i dali ste mu više timerosala nego da se 10 puta cijepi Engerixom. Meni to sljepilo i sektaštvo jednostavno nije bistro. Danas u cjepivima praktički nema timerosala, a autizma ima i dalje i sve više. I, jednog dana, kada timerosala više ne bude niti u tragovima, od čega će bujati autizam među djecom? Malo bi trebalo preispitivati druge stvari, a koje su nam tako drage, ne služe u ideološkoj borbi s neprijateljima, i uopće, zbog svega toga ne padaju nam na pamet.