Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cjepivo protiv vodenih kozica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ukilele

20.07.2019. 22:40

Postovani, majka sam cetverogodisnjaka koji pohadka kolektiv i koji nije prebolio vodene kozice. Moje pitanje je sljedeće. Ja sam trenutno u 25tjednu trudnoce, i takodjer nisam preboljeli vodene kozice. Da li je moja trudnoca kontraindikacija za cijepljenje djeteta, odnosno postoji li rizik da nakon sto cijepim dijete ono, dok razvija antitijela, na neki nacin mene zarazi? Smijem li cijepit dijete obzirom da nisam preboljela te sam trudna? Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

23.07.2019. 19:15

Transmisija vakcinalnog soja je moguća, mada krajnje rijetka. Zato vam, ipak, NE preporučujem da ga cijepite sada. Imate vremena da odaberete bolji trenutak.
Trenutno ne haraju vodene kozice. To će početi negdje na proljeće sljedeće godine.

Ukilele

27.01.2020. 09:20

Postovani, javljam vam se opet vezano za cjepivo protiv vodenih kozica. Naime, starije dijete od 5 god je ujutro bilo u kontaktu s djetetom kojem su to popodne izbile kozice. Kod kuce sad imam kcer staru 3 mjeseca, koju isključivo dojim uz napomenu da ni ja nisam preboljela kozice kao dijete. Moje pitanje je sljedeće. Ako sam dobro shvatila, dojenje nije kontraindikacija za cijepljenje. Mozete li mi reci, ima li smisla da sebe cijepim obzirom da je od sinove eventualne inkubacije proslo 7 dana, te koji je krajnji rok za moje cijepljenje obzirom da cjepivo trebam naruciti pa ne znam koliko vremenski to traje.
Takodjer, da li mogu neometano dojiti neposredno nakon primljenog cjepiva ili mi preporucate alternativu prvih par sati? Srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

29.01.2020. 23:15

Vi biste se trebali cijepiti unutar 96 h od kontakta (kontakt je vaš sin). Međutim, dok dojite, i opet se NE prporučuje cijeplljenje živim cjepivom zbog male mogućnosti da se vakcinalni soj prenese na dojenče. Sad, treba odvagnuti koji je rizik veći: da dobije prave kozice od starijeg brata, ili ublaženi virus od vašeg cjepiva.
Mislim da će, ako išta, dobiti kozice od starijeg brata, i da mu ublaženi virus vašeg cijepljenja neće biti veći problem.
Za vas, međutim, nisam siguran. Možda ste kao mali ipak prokuženi a da nitko nje opazio te kozice. Može ih biti 1-2 na tijelu, u vlasištu, bez temperature. Ako je to bio slučaj, vaše dojenče vam je ipak do neke mjere zaštićeno.
Postoji i VZIG, varicella-zoster imuni globulin, kojeg obično imaju na Zaraznoj, i tamo ga možete dobiti i vi, i dojenče. A možete dobiti i aciklovir, kao lijek za profilaksu i liječenje vodenih kozica (i vi i dojenče).

Ukilele

30.01.2020. 19:25

Hvala vam na iscrpnom odgovoru.
Sto se tice moje imunosti, jos u trudnoci sam radila serrologiju na varičele i dosla je negativna, nalaz je glasio 0. Citajuci vase odgovore osobama koje su bile u slicno situaciji kao ja, na isla sam na podatak gdje kazete da niti negativna serologija nije dokaz da bolest uistinu nije preboljena. Ono cega se ja sjecam kao dijete, rođaci s kojima sam svaki dan bila u kontaktu, i koji su svi troje jedno nakon drugog dobili kozice, ja se nisam osula i nisam ih dobila u karakterističnom obliku, sto je uistinu cudno u neku ruku da do danas bas nikad nakon toga nisam dosla u doticaj s virusom. Da li mi onda preporucate da stvar prepustim slucaju pa ako dodje do eventualnog oboljenja mene i dojenceta da pokusamo sa aciklovirom?
Za imunoglobulin nazalost nista, jer zivimo u maloj sredini, ne znam da li ga ima Dubrovnik npr?

Darko Richter, dr. med.

02.02.2020. 20:40

Nakon toliko dana sada i nemate druge opcije nego čekati. Inkubacija traje oko 3 tjedna. Serologija je značajna ako je pozitivna, tadadokazuje da ste preboljeli, ali, ona može biti i negativna ako je to bilo jako davno, pa su titrovi pali ispod razine detektibilnosti. No, kako je inkubacija spora, oni se razbude, i i porastu, tako da osoba na kraju ne oboli.

Kardum

03.02.2020. 21:55

Poštovani, imam 23 godine i nisam preležao ni morbile ni varičele (tj. tzv. ospice). Dosta mojih prijatelja ih je dobilo u ovim "kasnijim" godinama, pa me zanima kako da se zaštitim? Da li je sada kasno za cjepljenje (ako nije, za koje vrste cjepiva)?

Darko Richter, dr. med.

06.02.2020. 00:05

Cjpeitie i protiv jednog i protiv drugoga Cjepivo z avodene kozice zvoe se Varivax ili Varilrix (2 doze u razmaku od najmanej 3 mj.), a cjepivo protiv morbila uvijek kombinirano s rubelom i mumpsom, zove se Priorix ili MMRVaxPro (1 doza).

Kardum

07.02.2020. 08:35

Postovani, nisam Vas razumio, je li se mogu sada samoinicijativno cjepiti sa 23. godine?

Darko Richter, dr. med.

09.02.2020. 20:25

Stalno radim tipfelere.
"Cijepite se i protiv jednog i protiv drugoga. Cjepivo za vodene kozice zove se Varivax ili Varilrix (2 doze u razmaku od najmanje 3 mj.), a cjepivo protiv morbila uvijek kombinirano s rubelom i mumpsom, zove se Priorix ili MMRVaxPro (1 doza)."
Naravno da se trebate cijepiti, ako nemate neke kontraindikacije.