Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cjepivo sanofi ili gsk


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jubica

15.04.2008. 09:25

Postovani,
Moja beba je rodena 05.12.2007. i uredno cijepljena u rodilistu (BCG i hepatitis B). Sljedece cijepivo smo kupili, 6 u 1 gsk, i cijepili bebu sa tri mjeseca, te smo planirali sa cetiri mjeseca obaviti cijepljenje sa 5 u 1 takoder kupljenim gks cijepivom. Nadlezna pedijatrica nas je obavijestila da ne kupujemo cijepivo jer je takvo sad u redovnom programu, te smo tako i postupili. Ja sam tek u iskaznici imunizacije vidjela da se zapravo radi o cijepivu drugog proizvodaca (SANOFI), te dosla do podatka da se ne preporucuje cijepiti sa cijepivima razlicitih proizvodaca jer imaju razlicite karakteristike sojeva virusa od kojih je cijepivo i napravljeno. Molim Vas da mi odgovorite da li to znaci da cijepivo sada nije djelotvorno, a ako jeste, kojim cijepivom bebu cijepiti sa sest mjeseci.
Takoder me zanima Vase misljenje da li cijepiti djevojcicu od dvije godine koja nije usla u program obveznog cijepljenja protiv hepatitisa B.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

15.04.2008. 11:35

Ne preporučuje se mijenjati vrste cjepiva tijekom cijepljenja, ali, ako se to desi, nije velika greška. Ja bih, u ovom slučaju, nastavio cijepljenje "6 u 1" GSK i time završio priču iz prve godiine života. U drugoj godini uzeo bih također "5 u 1" GSK kao prvu revakcinaciju, zato jer, u četvrtoj godini opet dolazi Infanrix ("3 u 1" GSK) kao druga revakcinacija. Time je izvan slijeda cjepiva kojim je započeto cijepljenje, bio samo Pediacel. Ako biste sada nastavili Pediacelom, morao bi kod slijedećeg cijpeljenja dobiti posebnu inekciju Engerix (inače sadržan u "6 u 1"blunk, onda bi u četvrtoj godini opet doibo Infanrix (GSK) i to bi onda stvarno bilo cik-cak cijepljenje, koje, vjerojatno, ne bi bitnije umanjilo efekt imunizacije, ali, kao što rekoh to se nastoji izbjeći.

jubica

15.04.2008. 12:40

Veliko Vam hvala na uputama za daljnje cijepljenje. Molim Vas da mi odgovorite da li djevojcicu od dvije godine da cjepimo protiv hepatitisa B, jer nije po dobi usla u redovan program cjepljenja.
Takoder bi iskoristila Vasu susretljivost i trazila jos jedan savjet.
Curica je sa deset mjeseci imala urino infekt uspjesno izljecen antibiotikom, nakon cega je nalaz UVZ bio uredan. Napravljena joj je i ultrazvucna cistografija ( u obitelji ima refluksa ) koja nije pokazala refluks. Sa 20 mjeseci je imala pijelonefritis, lijecena je antibiotikom, UVZ je ponovno uredan i uzima male doze antibiotika kao profilaksu vec nekoliko mjeseci. Redovno kontroliramo urin i urinokulturu i nalazi su uredni i sterilni. Ovo Vam sve pisem jer ne znam da li ima neke veze sa nasim sljedecim problemom.
Otprilike mjesec dana nakon pijelonefritisa pojavio joj se zutozeleni iscjedak (nema crvenila niti nelagode) i bris vulve (raden na aerobe i anaerobe) je bio pozitivan na escherihia coli. Mazali smo desetak dana dva puta dnevno sa garamycin masti, a na kontroli opet e.coli i tako vec dva i pol mjeseca mi primjenjujemo terapiju(deset dana pa pauza pa opet ispocetka). Pedijatrica ne pokazuje zabrinutost, ali mene zamina moze li se to lijeciti na drugi nacin i koliko je opasna stalna prisutnost e. coli na tom podrucju. Napomenuti cu da je djevojcica jos u pelenama i da ima mekanu stolicu.
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

15.04.2008. 14:20

Djevojčica od 2 g. može se uredno cijepiti protiv hepatitisa B, osobno bih to savjetovao, a ne da se čeka 6. razred. Zašto da ne bude zaštićena u tom periodu čekanja?
E. coli se normalno nalazi u stolici, i nikada i nikakvim liječenjem, dok je čovjek živ, ne može se ukloniti iz stolice, a to znači da je ima i na mjestima u susjedstvu analnog otvora. Uopće mi nije jasno zašto se to liječi, i zašto bi nalaz E. coli bio onaj glavni zbog kojih je imala iscjedak. E. coli se liječi na mjestima na kojima je normalno nema, a to je bubrežni trakt, mozak, kosti, pluća, itd.