Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


5u1 ili 5u1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cjepiva kb

26.04.2008. 21:10

Poštovani,
Vidim da u odgovorima na upite preferirate korištenje 6u1 (iz ljekarne), te 5u1 (iz ljekarne), te opet 6u1 (iz ljekarne) za primarno cijepljenje djece umjesto 5u1+hepB (besplatno iz programa), te 5u1 (besplatno iz programa), te 5u1+hepB (besplatno iz programa).
13. veljače ste na upit o razlici imunogenosti 5u1 cjepiva (iz ljekarne) i odvojenog cijepljenja DTP+polio+Hib, odgovorili
"Slabija reakcija odnosi se na slabije imunogenost, no to ne znači ujedno i slabiju zaštitnost. Ovisi o tome koliko je slabija ta imunogenost. A čini se da nije dovoljno slaba da bi oslabila zaštitnost. Možete se od metka štititi čelikom od 1 m, a sasvim je dovoljna debljina od 1 cm. Znači, ako je imunogenost veća od tih 1 cm, onda i nije bitno što je manja od 1 m, jer sigurno štiti."
http://www.cybermed.hr/index.php/...bolesti_i_stanja/cjepiva/5_u_1_3_u_1
Obzirom da 5u1 cjepivo koje je u programu ima jednaku imunogenost na Hib komponentu kao odvojena primjena DTPa+polio+HepB, a 5u1 i 6u1 iz ljekarne imaju nižu imunogenost Hib komponente, molim da mi odgovorite "Zašto da kupujemo 5u1 i 6u1 cjepivo od nekoliko centimetara čelika, kad je besplatno 5u1 cjepivo od metar čelika?

Darko Richter, dr. med.

27.04.2008. 00:25

Vaše pitanje: "Obzirom da 5u1 cjepivo koje je u programu ima jednaku imunogenost na Hib komponentu kao odvojena primjena DTPa+polio+HepB, a 5u1 i 6u1 iz ljekarne imaju nižu imunogenost Hib komponente, molim da mi odgovorite "Zašto da kupujemo 5u1 i 6u1 cjepivo od nekoliko centimetara čelika, kad je besplatno 5u1 cjepivo od metar čelika?"

Preambula odgovora: iako mi na ovom forumu ne bistrimo općenita pravila ili principe struke, već rješavamo konkretna pitanja koja nekoga zanimaju, ipak sam odlučio dati odgovor u skladu s pitanjem, a koje svojom općenitosti izlazi iz striktnog okvira u kojem funkcionira ovakav forum, u nadi da će on pomoći da se lakše razumiju konkretni odgovori kakve inače dajemo na konkretne probleme.

Odgovor: Ja imam podatke da 5u1 cjepivo "koje je u programu" (da li mislimo na isto?), ima nekonzistentnu imunogenost na Hib komponentu, tj. katkada ta imunogenost ispada odlična, a katkada je dosta slaba. Vjerojatno ovisi o metodologiji različitih studija, i, dok se to ne razbistri, to 5u1 cjepivo "koje je u programu" ne može se tako bezpogovorno i aklamacijski odobravati, kako biste vi to željeli. A vi mi javite reference koje pokazuju da je 5u1 cjepivo "koje je u programu", u pogledu Hib komponente, neupitno jednako imunogeno kao i kada je dato u posebnoj injekciji. Nemojte me krivo shvatiti, ja nisam tvrdoglav čovjek, i, ako mi pokažete argumente, rado ću se suglasiti s vama jer nemam potrebu da pošto poto budem u pravu. I ja i sva moja djeca davno su cijepljena, i nemam nikakvog osobnog razloga da volim ovo ili ono cjepivo, osim po njihovim dokazanim svojstvima.

Dodatno bih se htio osvrnuti na opetovano isticanje "besplatnosti" cjepiva "koje je u programu".
Besplatno je i MoPaRu cjepivo Imunološkog zavoda, i, unatoč dugogodišnjem upozoravanju pedijatara, infektologa, a odnedavno i samih epidemiologa, da se nešto učini zbog reaktogenosti komponente parotitisa u tom cjepivu, ono je i dalje nepromijenjeno i besplatno. Kakav je to argument? Nadalje, prije još nepunih mjesec dana, besplatna su bila i cjepiva DiTePer, i Infanrix, i Hiberix, i odjednom, iz nekog razloga, besplatnim postaje 5u1 cjepivo "koje je u programu". Nije mi jasno da, samom činjenicom da nešto ostaje ili postaje besplatno, to ujedno znači da je bolje. Odgovarajući na ovom forumu, polazim od toga da se roditelji interesiraju što bi bilo najbolje, a ne što je besplatno, jer to znaju od svojih primarnih pedijatara ili obiteljskih liječnika. Dakle, ako mi dostavite argumente da je 5u1 cjepivo "koje je u programu" uistinu u pogledu Hib imunogenosti na razini odvojenih cjepiva, ja nemam nikakvi problem da to usvojim. Nadalje, bez obzira na stručnu konfuziju koja se implementirala kroz prijašnji program cijepljenja, i unatoč protivljenju, ne samo pedijatara, već i naših epidemiologa, nastavlja se loša praksa koja se, doduše dopušta kao iznimka, ali se nikako ne preporučuje kao pravilo, a to je, da se protiv jedne te iste bolesti cijepi različitim cjepivima, i k tome je ta razlika ne samo formalna, u proizvođaču, već i u sastavu, i to antigenskom. Tako da ispada da, s obzirom da se cijepljenja u dječjoj dobi ponavljaju, neko vrijeme cijepite protiv tih i tih antigena, a onda, najednom uvedete još neke, ili neke ispustite (kao što su bile sekvence: DTaP trokomponentni a potom cjelostanični DiTePer, ili sada, peterokomponentno DTaP-IPV+Hib cjepivo "koje je u programu", a iza njega DTaP trokomponentni).

Napokon, uistinu smatram da je bolje dijete cijepiti s manje injekcija, nego s više, ukoliko je zaštitnost zajamčena, a s cjepviom „6 u 1“ jeste. Ponavljam, ovdje roditelji pitaju što je bolje, a ne što je besplatno. U svojoj sam praksi imao slučaj malog dojenčeta koje je o istoj viziti primilo dvije injekcije (besplatne), i u roku od 3-4 minute, uz jaki plač, poplavilo, orosilo se i klonulo, imalo punu sliku krvožilnog urušaja, i tako liječeno, in loco te kasnije u dječjem odjelu. Naknadno je došlo meni da se vidi što dalje. Istestirali smo dijete prick i intradermalno, i kada nije bilo reakcije, odlučili smo se na cijepljenje, ali samo jednom injekcijom. I, dijete nije ni pisnulo, a kamo li razvilo šok. Iako, naravno, to ne znači da će većina djece reagirati neurogenim šokom (od boli, kakav je bio ovaj opisani slučaj), kada dobiju najednom dvije injekcije, ipak to ukazuje da je, dati jednu injekciju, za dijete bolje, nego dati dvije. A to je inače jasno samo po sebi i ne vidim nikakvog razloga da se pred time zatvaraju oči.

cjepiva kb

27.04.2008. 11:40

Preambula odgovoru:
Posve mi je jasno da forum ne služi bistrenju pitanja struke, već rješavanju konkretnih pitanja čitatelja.
I prateći forum kroz dulje vrijeme vidim da vrlo uspješno rješavate konkretna pitanja i da su Vaši odgovori doista korisni onima koji postavljaju pitanja. I vrlo cijenim Vaše nedavno pismo novinama kojim ste reagirali na novinski tekst u kojem se promovira antivakcinalni stav..
Međutim, cijelo vrijeme se u Vašim odgovorima provlači stav da su cjepiva izvan programa cjepljenja bolja za djecu i roditelje od onih u programu (kako u prijašnjem, tako i novom programu), te smatram da je korisno pokazati da ima ljudi koji jednako razmišljaju o cijepljenju kao Vi, ali u različitim nijansama.

Evo jedne reference (lako dostupne na internetu), koja kaže da je odgovor na Hib komponentu cjepiva koje je u programu cijepljenja jednako dobar kao pri odvojenoj primjeni
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/reprint/329/7463/411.pdf
Prva rečenica koja počinje u desnom stupcu kaže: "Druga prednost petkomponentnog pertusis cjepiva je ta da se, za razliku od trokomponentnog cjepiva, može pomiješati sa Hib cjepivom, ne umanjujući imunogenost potonjeg". Dakako, ništa nije 100% neupitno. Ali je upitnost imunološkog odgovora na Hib kod miješanja sa petkomponentnim acelularnim cjepivom protiv hripavca manja od upitnosti kada se Hib kombinira sa dvo- ili tro-komponentnim acelularnim cjepivom protiv hripavca. To čak i proizvođači dvo- i tro-komponentnog cjepiva protiv hripavca priznaju. Naravno, uz dodatak da klinički značaj razlike u imunogenosti nije jasan. Ali isto tako nitko ne može neupitno reči da razlika u imunogenosti nema klinički značaj. Toliko o #neupitnosti".

Što se tiče Vašeg prigovora na prelazak na cjepivo drugog proizvođača, nakon što se poćelo cijepljenje s cjepivom određenog prozvođača, ovdje je jedan pregledan članak koji o tome raspravlja.
http://www.phac-aspc.gc.ca/public...dr-rmtc/05vol31/asc-dcc-1/index.html
U članku se navodi kako je dovoljno dokaza da se cjepiva protiv difterije, tetanusa, polija i Hib-a različitih proizvođača mogu bez ikakva problema kombinirati, kako za primarno cijepljenje, tako i u docjepljivanju.
Za pertusis ima dovoljno dokaza da se u docjepljivanju može koristiti cjepivo različitog proizvođača od onoga koji je korišten u primarnom cijepljenju (kao što je za sada predviđeno našim kalendarom cijepljenja).
Za primarno cijepljenje se preporučuje da bude obavljeno cjepivom istog proizvođača, ali ako to nije moguće, treba dati cjepivo drugog proizvođača.
Dakle, problematično je primarno cijepljenje.
Prvenstveno zbog nejednakog broja acelularnih pertusis komponenti. Jer ako dijete primi prvu dozu cjepiva s pet pertusis komponenti, a druge dvije s dvije ili tri pertusis komponente, primarno cijepljenje je do kraja provedeno samo sa dvije ili tri pertusis komponente - ovisno o tome kojim cjepivom je nastavljeno primarno cijepljenje.
Ali ako dijete poćne sa tri pertusis komponente, te nastavi s pet komponenti, na te tri komponente iz početnog cjepiva će biti primarno cijepljeno. Upitno je samo hoće li one dodatne dvije komponente primiti u dovoljnom broju da se smatra da su postigle svoj cilj - stvaranje primarnog odgovora.
Za djecu koja su primila samo jednu dozu Infanrixa (DTPa3) sa tri mjeseca starosti (prema starom kalendaru), pa pređu na novo cjepivo s pet komponenti, čak ni imunogenost dodatnih dviju komponenti primarnog cijepljenja nije upitna, jer kao što znamo, ima zemalja koje u primovakcinaciji daju samo dvije doze DTPa cjepiva, što znači da će nakon primjene jedne doze DTPa3, i dvije doze DTPa5 u primarnom cijepljenju biti vrlo dobro zaštićena i mirno doćekati docjepljivanje s DTPa5 u dobi od godinu i pol.

Također, kao i Vi, niti ja ne zastupam stajalište da je odlučujuće je li nešto basplatno ili se plaća (ovdje ste me krivo shvatili). Već je bitno što je bolje.
Razlika je samo u tome što smatram da ima dovoljno argumenata da je bolje ovo što je besplatno od onoga što se plaća. A Vi ne smatrate da je to tako.

Teško mi je prihvatiti Vaš stav da je na koncu najvažnije da dijete primi što manji broj injekcija. Smatram da je važnije što je u tim injekcijama.



Darko Richter, dr. med.

28.04.2008. 14:35

Kao što nema dva potpuno jednaka cjepiva protiv hripavca, tako je normalno i da postoje nijanse u stručnim mišljenjima, tj. procjenama vrijednosti pojedinih cjepiva, kada znanstvene činjenice nisu nedvosmislene, ili se još istražuju.

Imam dojam da ste vi jedan jako dobro informirani roditelj, možda čak i s dobrim vezama kod stručnjaka za cijepljenje, koji, naravno, ima pravo na nijanse u svojem stavu, ili i sasvim drugačiji stav, ako je zaista vaš. Zato ćemo, možda, malo zamarati naše manje informirane čitatelje, ali nije loše da svatko iznese svoje argumente, u jednoj koncilijantnoj raspravi.

Citat koji mi prvi nudite (http://bmj.bmjjournals.com/cgi/reprint/329/7463/411.pdf)
upravo je izvor sadašnjih različitih nijansi u procjeni imunogenosti Hib komponente u kombiniranim acelularnim cjepivimam. Članak je jedan (loši) uvodnik, koji po pitanju imunogenosti Hib komponente citira rad iz davne 1998. godine (Mills E et al. Vaccine 1998; 16:576-85) u kojem uopće nisu uspoređivana 3- i 5-komponentna kombinirana acelularna cjepiva glede imunogenosti Hib-a. Kompariran je imunogeni odgovor na Hib, dat zasebno od, odnosno, u istoj brizgalici s kombiniranom 5-komponentnim kombiniranim cjepivom, i dobivena je slična (dobra) imunogenost u oba slučaja. Kao što možda znate, ta su cjepiva u svojim antigenskim kvantitativnim odnosima različito sastavljena od 3-komponentnog kombiniranog acelularnog cjepiva, i još uvijek nemamo izravne usporedbe, head-to-head, 3- i 5-komponentnih kombiniranih cjepiva glede imunogenosti Hib sastavnice. Ali imamo vrlo utemeljenu dilemu, koju pokušava razbistriti i američki FDA, i još je uvijek bistri, a po mojem mišljenju, ne treba trčati pred rudo, dok stvari nisu jasne. Tamo bi htjeli uvesti 5-valentno kombinirano acelularno cjepivo, koje im se nudi u vidu Pentacel-a, cjepiva praktičkti identičnog Pediacel-u, potpuno istog kvalitativnog i kvantitativnog sastava, s manjim razlikama u stabilizatorima, prezervativima i formulaciji. A nudi im se u vidu 5-komponentnog acelularnog cjepiva baš na temelju teza/hipoteza da imunogenost Hib-a u takvim kombinacijama nije oštećena. I evo kako oni razmišljaju [vidi Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee. Meeting Date: 1/25/07. FDA Briefing Document for Pentacel: Diphtheria and Tetanus Toxoids and Acellular Pertussis Vaccine Adsorbed, Inactivated Poliovirus and Haemophilus b Conjugate (Tetanus Toxoid Conjugate) Vaccine Combined. Manufactured by Sanofi Pasteur Limited)].
Otprilike,i uz moj subjektivni komentar:
U 2 od 4 ključne studije imunogenosti ovog cjepiva ustanovljene su nekonzistentne varijacije anti-PRP titra. U američkoj studiji pod kodnim imenom 494-01 nakon 3. doze Pentacel®-a geometrijska sredina anti-PRP titra iznosi 3,64 g/mL, u usporedbi s ActHib® (monovalentno konjungirano Hib cjepivo) od 6,33 g/mL. Također, zaštitni titar od >0,15 g/mL prije 4.doze u dobi od 15-20 mj. imalo je samo 69% djece cijepljene Pentacel®-om, u usporedbi s 81% cijepljenih ActHib®-om. U drugoj američkoj studiji pod kodnim imenom P3T06 Pentacel® i ActHib® pokazuju jednake anti-PRP titrove nakon 3. doze (geometrijska sredina 2,31,odnosno 2,29 g/mL), te slične postotke djece (61%,odnosno 69%) sa dostatnim zaštitnim titrom (anti-PRP >0,15 g/mL) neposredno prije 4. doze u drugoj godini života. Dakle, prva studija pokazuje značajnu razliku između peterovalentnog i monovalentnog cjepiva u pogledu dosizanja titra anti-PRP protutijela, a druga ne utvrđuje razliku, ali je ukupna razina dosegnutog titra kao i zaštitnost u drugoj godini života razmjerno niska. Ove je razlike teško pomiriti, s obzirom da se radi o istoj laboratorijskog metodologiji te o ujednačenoj populaciji i istim uračunatim faktorima mogućih razlika.

Sada idemo dalje. Ne znam zašto imate potrebu da izvrćete moje riječi, kako bi ispalo da valjda patim na proizvođače. Nisam prigovarao zbog prelaska na "cjepivo drugog proizvođača", već zbog drugačijeg kvantitativnog i kvalitativnog antigenskog sastava. To je napisano tako jasno, da me vaš prigovor podsjeća na stalne pokušaje insinuacije nekih kolega, u nedostatku objektivnih argumenata, da me proglase ovisnikom o određenim proizvođačima, jer sam zastupao acelularna i kombinirana cjepiva, još od 1999. godine, a sada je, kao, sve u redu, kada su (konačno) neki od njih, s debelih 10 godina zakašnjenja, zaključili da su ta cjepiva dostojna hrvatskog puka.

No, bit stvari je u mijenjanju cjepiva različitog sastava (ne proizvođača, iako, očito, dva različita proizvođača ne mogu imati identična cjepiva). Argumentacija koju mi nudite kroz citat:
http://www.phac-aspc.gc.ca/public...dr-rmtc/05vol31/asc-dcc-1/index.html
dokazuje i ono što vi želite poručiti, ali i ono što sam ja rekao. Međutim, tu ste, vjerujem nesmotrenošću, izrekli, grubu znanstvenu neistinu, naime, "da se cjepiva protiv difterije, tetanusa, polija i Hib-a različitih proizvođača mogu bez ikakva problema kombinirati, kako za primarno cijepljenje, … ". Ukratko, za primovakcinaciju nema nikakvih konkretnih studija međusobne ekvivalencije ili zamjenjivosti različitih cjepiva, te svi bez razlike preporučuju da se primovakcinacija obavi, po mogućnosti, istim cjepivom (to se ponavlja nebrojeno puta u citatu s vašeg link-a). I to se zna cijelo vrijeme. A kako znam da se to zna cijelo vrijeme? Tako što to piše u vašoj vlastitoj referenci, da sada ne idemo u dublje rasprave. Međutim, mi smo godinama imali program cijepljenja u kojem je prva doza primovakcinacije bila Infanrix, a potom su slijedile doze cjelostaničnog DiTePer-a, u suprotnosti sa svime što se cijelo vrijeme zna. I citirao sam jučer, u odgovoru vama na drugoj temi, samoga sebe kako to kritiziram još 2004. godine, pa ponavljam: pismo Savjetodavnom odboru za imunizacije, 6. 10. 2004.: " ... Ne slažem se s daljnjim cijepljenjem u kojemu se mijenja aP u wP. Ako se radi o potrebi da se kombinirano cjepivo od 2. doze dalje rastavi na DTP+Hib i na OPV, neka se DTP nastavi kao DTaP, a ne DTwP, jer je za dojenče cijepljenje wP u stvari primovakcinacija s nebrojenim antigenima B. pertussis koje nije primio u prvoj dozi.". Međutim, do preokreta dolazi tek 1. travnja o.g., i to odjendom. Pitam se što se to naglo dogodilo, da se, bez uvoda, u realizaciji istih stručnjaka koji su godinama odbijali acelularno cjepivo kao inferiorno cjelostaničnom, najedanput ono proglasi cjepivom izbora obveznog programa. Ono gdje ste u pravu, to je da se za prvu i drugu revakcinaciju (gdje ih ima) dozvoljava, iz praktičnih razloga, ALI SE NE PREPORUČUJE, zamjensko cjepivo. Dakle, ako netko na ovom forumu mene upita, da li da primovakcinaciju nastavi istim cjepivom koje je već dobio, ja kažem "da", kao što kaže i sav svijet koji o tome nešto zna i piše, i ne znam zašto biste vi rekli "ne, jer imate besplatno cjepivo". Morate razumjeti ono što sam vam već rekao: vi ovdje mene pitate što je bolje, za vaše dijete, i ja vam odgovaram što je u konkretnom slučaju bolje na temelju podataka koje mi dajete. Imate pravo pitati i druge, nitko vam to ne brani. Ali, ne možete vi meni prigovarati na način: "Međutim, cijelo vrijeme se u Vašim odgovorima provlači stav da su cjepiva izvan programa cijepljenja bolja za djecu i roditelje od onih u programu (kako u prijašnjem, tako i novom programu),… ", jer to me podsjeća na verbalni delikt, prema kojem pojmu imam duboku averziju, makar mnogi još uvijek za time žale. Idite na web-stranicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i pitajte njih o cijepljenju, oni ga ionako praktički propisuju i samo podnose ministru na potpis. Međutim, iz nekog razloga, tamo se roditelji ne javljaju, a javljaju se na ovaj forum. A čini mi se da se i ponetko iz HZJZ javi na ovaj forum, ali ja nemam vremena da pogađam tko i zašto, tek, s vremena na vrijeme učini mi se da bi to mogao biti, npr., kolega … zabrinuti otac.
I na kraju, opet o broju injekcija. Naravno da je najvažnije što je u tim injekcijama, a po mojem mišljenju "6 u 1" ima optimalni sastav.

cjepiva kb

29.04.2008. 21:55

Poštovani,
Na žalost, ne stignem u ovom trenutku odgovoriti na sve napisano.
Nije niti potrebno.

Htio bih Vam samo odgovoriti na ovaj dio Vašeg teksta:"Argumentacija koju mi nudite kroz citat:
http://www.phac-aspc.gc.ca/public...dr-rmtc/05vol31/asc-dcc-1/index.html
dokazuje i ono što vi želite poručiti, ali i ono što sam ja rekao. Međutim, tu ste, vjerujem nesmotrenošću, izrekli, grubu znanstvenu neistinu, naime, "da se cjepiva protiv difterije, tetanusa, polija i Hib-a različitih proizvođača mogu bez ikakva problema kombinirati, kako za primarno cijepljenje, … ".
Imate pravo. U članku zaključuju da se za docjepjivanje mogu bez problema koristiti cjepiva drugog proizvođača od onoga koji je korišten pri primarnom cijeplojenju. U brzini sam čitao članak.
Dakle, zbog ove pogreške se ispričavam.

Još jedno.
Što se studije 494-01 iz briefing dokumenta tiče, nisam našao podatak o anti-PRP zaštitnim titroima prije četvrte doze koje navodite. Dokument ima 140 stranica, pa mi treba malo vremena za provjeriti apsolutno sve.
Ali sam vidio zakljčak dokumenta, u kojemu kad se sve dostupne studije uzmu u obzir između ostaloga, stoji: "Pentacel subjects had anti-Hib pre-Dose 4 GMTs and seroprotection rates that were noninferior
to those achieved by the separate-vaccines group."
Zatim, "Pentacel elicited post-Dose 3 GMTs and seroprotection rates at the ≥0.15 μg/mL and
≥1.0 μg/mL levels that were non-inferior to those achieved by the US-licensed standard-ofcare
vaccines Daptacel, IPOL, and ActHIB given separately."
Zatim, "Furthermore, the post-Dose 3 data in Study P3T06 are in concordance with other non-pivotal
published studies, in which either Pentacel (15) or an HCPDT//PRP-T combination vaccine
(18) elicited very similar anti-PRP responses as seen in the groups given separately
administered vaccines."
I na koncu: "The immune performance of Pentacel vaccine was demonstrated to be comparable to that of
separate but concurrently administered US-licensed standard-of-care vaccines. Pertussis
efficacy can be inferred from the non-inferior GMTs compared to the Sweden I efficacy trial.
In addition, a consistency of immune responses is seen across the clinical trials, and there
were very similar immune responses elicited by Pentacel vaccine in Study M5A07 versus
Daptacel, ActHIB, and IPOL vaccines in Study P3T07"

Ne znam postoji li i jedno drugo 5u1 cjepivo za koje su zaključci o imunogenosti (u odnosu na odvojeno davanje komponenti) ovako povoljni.

Obzirom na to da je pertusis komponenta različita u praktički svim acelularnim cjepivima, neminovno im je i djelotvornost različita.
Koje cjepivo, po Vašem mišljenju najbolje štiti od hripavca?
(ovo ne pitam zato da bih gnjavio - kao što niti pitanje imunogenosti Hib komponente nisam potegnuo da gnajvim, - već zato da se u komentarima cjepiva napokon spomene i djelotvornost, kakva god bila, a ne samo nuspojave i brojevi uboda)

cjepiva kb

29.04.2008. 22:10

Još malo....
Citiram: "Dakle, ako netko na ovom forumu mene upita, da li da primovakcinaciju nastavi istim cjepivom koje je već dobio, ja kažem "da", kao što kaže i sav svijet koji o tome nešto zna i piše, i ne znam zašto biste vi rekli "ne, jer imate besplatno cjepivo"."
i dopunjavam "ne, jer imate besplatno cjepivo.... koje je jednako dobro, ako ne i bolje u nekim aspektima, a nema nikakvih razloga vjerovati da će zbog prelaska s jednoga na drugo biti više nuspojava ili slabija djelotvornost"

Citiram: ""Međutim, cijelo vrijeme se u Vašim odgovorima provlači stav da su cjepiva izvan programa cijepljenja bolja za djecu i roditelje od onih u programu (kako u prijašnjem, tako i novom programu),… ", jer to me podsjeća na verbalni delikt, prema kojem pojmu imam duboku averziju, makar mnogi još uvijek za time žale."
Oho..... insinuacija..... Mene to ne podsjeća na verbalni delikt, već na legitimno zapažanje.
Utipkajte u tražilicu: cijepljenje ili MoPaRu ili Priorix ili 5u1 ili DiTePer ili 6u1 ili Infanrix - svejedno. Pa ćete vidjeti da se u Vašim odgovorima doista provlači stav o prednosti cjepiva koja nisu u kalendaru cijepljenja. Na temelju niže učestalosti nuspojava (i manjeg broja uboda), uz zanemarivanje razlika u djelotvornosti.

Darko Richter, dr. med.

29.04.2008. 23:50

Vi o prelascima s jednog na drugo cjepivo u fazi primovakcinacije: i dopunjavam "ne, jer imate besplatno cjepivo.... koje je jednako dobro, ako ne i bolje u nekim aspektima, a nema nikakvih razloga vjerovati da će zbog prelaska s jednoga na drugo biti više nuspojava ili slabija djelotvornost"
Ja: Nitko na svijetu ne preporučuje "cik-cak" u primovakcinacijskom nizu. Pročitajte vlastitu referencu, i ne inzistirajte na očitoj grešci.

Vi o verbalnom deliktu: Oho..... insinuacija..... Mene to ne podsjeća na verbalni delikt, već na legitimno zapažanje. Utipkajte u tražilicu: cijepljenje ili MoPaRu ili Priorix ili 5u1 ili DiTePer ili 6u1 ili Infanrix - svejedno. Pa ćete vidjeti da se u Vašim odgovorima doista provlači stav o prednosti cjepiva koja nisu u kalendaru cijepljenja. Na temelju niže učestalosti nuspojava (i manjeg broja uboda), uz zanemarivanje razlika u djelotvornosti.
Ja: S obzirom da očito pratite područje cijepljenja, iako s mnogo skotoma za istinu, što vam ne zamjeram kao zabrinutom ocu, ispričat ću vam (ako vas do sada nisu na to upozorili) da su neki državni epidemiolozi tijekom posljednjih 5 godina glasno "zapažali" kako "neki pedijatri" unose "konuziju" u program cijepljenja i glasno se pitali za potencijalno narušavanje zdravstvenog stanja stanovništva kao posljedice "konfuzije" u provedbi programa cijepljenja. A vi znate da to može biti krivično djelo. I to, po vašem mišljenju, ne liči na zazivanje "verbalnog delikta, odnosno pokušaja zatvaranja usta onima koji su još onda govorili isto to, što su konačno priznali isti ti ljudi, koji od 1. 4. o.g. kroz novi program cijepljenja, sada pričaju ono, zbog čega su drugima onako neizravno, ali, ipak, prijetili. No, i unatoč svemu tome, oni su uvažili to isto što vam i ja stalno pričam, a to je da se u primovakcinacijskom nizu ne valja mijenjati cjepiva. Zato vam preporučujem da pitate još i njih, jer vam moji argumenti očito ništa ne znače, a, evo, unatoč nekolikim neslaganjima, u ovom slučaju sam ja potpuno na liniji državnih epidemiologa i njihovog novog programa cijepljenja. I zato mi se čini da imate pik na pedijatre, ili mene kao pedijatra, jer očito ne znate da su program cijepljenja donijeli epidemiolozi, ne mi - pediajtri, a da to znate, i da ste dolsjedni svojem načelu "cik-cak" cijepljenja, imali biste pik na njih.

cjepiva kb

30.04.2008. 11:05

Zahvaljujem Vam na odgovorima.
Sve što ste naveli ću provjeriti, pa Vam se javiti, ako nemate ništa protiv.
Do tada Vas srdačno pozdravljam uz napomenu da je posve nepotrebno brinuti o pikovima na ove ili one. Ovo što sam pitao nema veze s pikovima, već sa željom za razjašnjavanje činjenica o cjepivima.

Darko Richter, dr. med.

30.04.2008. 15:05

Meni se čini da vi to jako dobro znate, ali, ostajem otvorenim za razgovor, uz uvjet da se ubuduće malo skrati.