Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cjepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

deia

05.09.2020. 00:50

Poštovani

obzirom sam apsolutni laik u ovom području, brigu o cjepljenju djeteta sam u vjeri ostavljala struci.
Nakon što sam pročitala neke Vaše odgovore majkama na ovu temu, moram priznati da sam se zabrinula.
Naime, moja curica rođena je 23.02.2017. u Australiji, dok sam tamo privremeno boravila.
Cijepljena je prema australskom programu do 6. mjeseca života kako slijedi:
Birth - Hepatitis B - H-B-Vax® II
2 months - Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough), hepatitis B, polio, Haemophilus influenzae type b (Hib) - Infanrix® hexa
- Rotavirus - Rotarix®
- Pneumococcal - Prevenar 13®
4 months - Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough), hepatitis B, polio, Haemophilus influenzae type b (Hib) - Infanrix® hexa
- Rotavirusb - Rotarix®
- Pneumococcal - Prevenar 13®
6 months - Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough), hepatitis B, polio, Haemophilus influenzae type b (Hib) - Infanrix® hexa
- Pneumococcal - Prevenar 13® (ovo ne znam zašto su joj dali jer stoji da se daje rizičnim skupinama, što ona nije bila)
Nakon toga dolazimo u Hrvatsku i cijepe je s:
12 mj. - PRIORIX
18 mj. - HEXACIMA

U Australiji bi to dalje ovako izgledalo:
12 months - Meningococcal ACWY - Nimenrix®
- Measles, mumps, rubella - M-M-R® II or Priorix®
- Pneumococcal - Prevenar 13®
18 months - Haemophilus influenzae type b (Hib) - ActHIB®
- Measles, mumps, rubella, chickenpox (varicella) - Priorix-Tetra® or ProQuad®
- Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough) - Infanrix® or Tripacel®

Ako sam dobro shvatila, dobila je više nego po programu (hrvatskom ili australskom) cjepiva protiv hep. B, da li možda još nečega?
K tome, treba li me brinuti što nije primila BCG cjepivo?
S obzirom na različite programe država i ovaj kaos što je stvoren, što i kada biste dalje preporučili za cijepljenje?
Molim Vas pomoć, jer imam osjećaj da pedijatar kod kojeg smo bili s 12 i 18 mjeseci nije bio dovoljno brižan. Sadašnja pedijatrica mi djeluje vrlo brižna, ali bih htjela biti upućena da ne riskiram još neki propust.

Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

28.09.2020. 19:55

Ispričavam se na kašnjenju, jednostavno nisam dobro pogledao.
Dakle, u Australiji je odlično cijepljen, a u Hrvatskoj za +4, tj. trebala je dobiti još 1 Prevenar u drugoj godini života.
Priorix je MMR bez vodenih kozica, i u Hrvatskoj se cijepi u drugoj godini života, te još jednom u 1. azredu osn. škole. Moglo bi se cijepiti po drugi puta već krajem druge godine ćivota, najmanej 6 mj. od 1. doze, nije greška, i tako rade u Australiji. Sve O.K.
U Hrvatskoj ne cijepimo protiv vodenih kozica, smatramo da nema potrebe i da će se dijete s vremenom samo prokužiti.
Također, ne cijepimo redovito protiv meningokoka, ali, ako se na to odlučujete, onda uz Nimenrix trebate, u Hvatskoj i općenito u Europi, uzeti i Bexsero - cjepivo protiv meningokoka grupe B (Nimenrix je za A+C+W+Y - a ti su, svi zajedno, nekoliko puta rjeđi od serogrupe B, u Europi). Nimenrix je dovoljno cijepiti jedanput ako se daje od navršene 1. godine dalje. Bexsero treba dati dvaput, u razmaku ne manjem od 2 mj.
Ako ste je cijepili protiv ACWY serogrupa meningokoka, učinite to i za serogrupu B, ona je u nas odgovorna za >80% slučajeva meningokokne bolesti. Uvijek savjetujem da se dijete cijepi čim je roditeljima rečeno, i oni su zainteresirani, makar cijepljenje nije obvezno. A nije obvezno zato jer država nema novaca. Naime, ako se desi bolest od koje ste htjeli cijepiti dijete, a na kraju niste, i ono oboli, to je kasnije teško pregristi.
S Hexacimom je dobila i 4. dozu protiv hepatitisa B, što ne škodi
Vjerojatno negdje od sredine listopada počet ću raditi u jednoj privatnoj poliklilnici, pa, ako želite cijepiti dijete, tu sam:
Poliklinika „DermaPlus“, Kaptol 25, 10000 Zagreb
Naručivanje 01 4819 504, 099 341 6866

deia

05.11.2020. 00:35

Iskreno, meni je to sve što pišete previše, nazvat ću vas čim budem u prilici. I naravno da sam zainteresirana da idem k vama, jedino tako bih se sad dalje osjećala sigurno. Molim napišite kad bi najbolje bilo uzeti slijedeće cjepivo, malena će 4 godine napuniti u veljači.

Ono što je mene zabrinulo je što je, ako dobro čitam, s hexacimom s 18 mjeseci primila 5. put cjepivo protiv hepB. Da li je to problem?

Darko Richter, dr. med.

08.11.2020. 00:20

S Haxacimom u Hrvatskoj primila je 4. dozu z ahepatitits B, što ne škodi (već sam vam to napisao).
Sada s navršenih 4 godine ne treba prema službenom kalendardu cijepljenja u Hrvatskoj ništa, a sljedeće cijepljenje dolazi s navršenih 5 godina: DTaP ili dtap (Infanrix ili Boostrix), a ja bih preporučio dati Tetraxim (jer on sadrži osim DTaP još i polio, koji ionako dolazi nakon navršenih 6 godina, pa se sve može odraditi jednim jedinim cijepljenjem).

Mama2+1

12.11.2020. 23:30

Poštovani doktore,
imam 2,9 g staro dijete. Želim je cijepiti protiv pneumokoka jer je prošle godine imala upalu pluća. Napravili smo pauzu od godinu dana međutim uskoro ponovno kreće u vrtić. Mene interesira koje cijepivo biste nam preporučili Prevenar ili Synflorix?
Lp

Darko Richter, dr. med.

16.11.2020. 11:55

Ako na stolu imate Synflorix i Prevenar 13, uzmite Prevenar 13.
Ako imate pr ruci samo Synflorix, onda uzmite njega, bez osjećaja krivnje.