Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


di-te-per


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sinjo

12.12.2008. 18:30

Poštovani
Molila bih Vas za savijet.
Sin,star 2 god. docijepljivan je pred nekih mjesec dana sa di-te-per cjepivom i kroz nekih 20-tak sati je crvenilo oko mjesta uboda(na nadlaktici) počelo oticati u roku nekih 3-4 sata napravio se otok purpurno crvene boje koji se je protezao od lakta do ramena, vruć i tvrd na dodir, a crvenilo oko tog otoka se širilo na prsa,leđa i podlakticu. Liječnik nam je rekao da je alergijska reakcija i išao je tri dana na inekcije(mislim solu medrola). Nakon pet dana od cijepljenja dobio je bronhitis sa spazmom( jako otežano disanje sa povračanjem šlajma nakon svakog kašlja i nikada kod njega nisam čula spazam u tom intenzitetu) sa temperaturom do 39,8 . Inače je alergičar(grinja,jaje,jabuka i perije) i ovo nije prvi bronhitis samo nikada nije bilo tako, trenutno čekamo nalaze sa srebrnjaka o terapiji. Mene zanima da li će se ovakve reakcije na cjepivo javljati i poslje pošto je sada ovako reagirao i što bi trebalo poduzeti da se barem smanje. I još jedno pitanje da li je moguće da je taj bronhitis koji je usljedio mogao biti posljedica toga cjepiva

Darko Richter, dr. med.

12.12.2008. 19:20

Bronhitis nema veze s cijepljenjem. No, upozorio bih vas da dijete ima alergijsku astmu, a ne samo neki "bronhitis". I da treba terapiju inhalacijskim kortikosteroidom, ili montelukastom, ili jednim i drugim.
A što se tiče reakcije na cjepivo DiTePer, ona mi doista izgleda velikom, a zove se službeno "jakom lokalnom reakcijom" koja je obično posljedica Arthusove imunološke reakcije, no može biti u svezi i s drugim, ne-imunološkim sastojcima cjepiva. U principu, nakon takvog iskustva, ne cijepi se dalje istim cjepivom, a kadikad, čak niti cjepivom istog sastava, nekog drugog proizvođača. To treba dobro procijeniti, i kod slijedećeg cijepljenja protiv difterije, tetanusa i hripavca, vidjeti situaciju s nekim ekspertom. Preporučio bih vam sebe, ako ste u Zagrebu.