Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


IPV cjepivo za drugo docjepljivanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Monada

05.05.2008. 13:10

Poštovani,
moja curica rođena je u 12. mj. 2007. i na preporuku pedijatrice smo krenuli sa cjepljenjem po kalendaru cijepljenja 2007. s dogovorom da cemo svaki put kad po tom kalendaru dolazi "klasično" cjepivo nadoplatiti da se cijepi inaktivnim. Do sad je cijepljena:
13.12. BCG i Engerix B u bolnici
25.2. Hiberix-GSK i Engerix B
1.4. DTper (piše serija AC14B052AB- ne piše proizvođač) i IPV (serija A0192-2, ako sam dobro uspjela pročitati u kartonu cijepljenja- ne piše proizvođač)
Taj put je dr. rekla, slijedeće cijepljenje je inaktivni DTPer koji ćete platiti (pretpostavljam Infanrix) i ORALNI polio. Bila je velika gužva pa nisam to mogla raspraviti pa zato vas pitam:

1. Da li se može nadoplatiti da i polio dobije inaktivni kao i prošlo sijepljenje kad je IPV dobila po listi zavoda i koje je to cjepivo, koji proizvođač (za prvo IPV u knjižici ne piše proizvođač)?

2. Da li to znači da će ju ovaj put 3x pikati jer dolazi i Hiberix tj. da li bi bilo bolje da možda jednu pikicu odgodimo za tjedan dana? U nekim od vaših odgovora sam pročitala da je dijete doživjelo (šok, napad ili starinski "fras"blunk od boli što su ga odjednom puno pikali.

3. Je li problem ako cijepiva koja bi trebala primiti nakon ovog cijepljenja, sa 6 mj. odgodimo za jesen? Pitam iz praktičnih razloga jer je moguće da od 1.6. do 1.9. nećemo biti u Hrvatskoj.
Da je preporuka bila takva mi bismo bili spremni kupovati sva cjepiva, da li 5u1 ili 6u1, ali pedijatrica je preporučila ovu varijantu, a mi se složili jer ćemo i ovako plaćati da dobije inaktivne komponente pa sad ne bih mijenjala jer sam kod većine stručnjaka čitala da je najbolje nadocjepljivati s istim cjepivima.
Puno hvala unaprijed,
Mona

Darko Richter, dr. med.

05.05.2008. 18:35

Ako ste bili spremni kupovati cjepiva, onda ste trebali prihvatiti cijepljenja u rodilištu, kakva su bila (BCG, Engerix), dalje s navršena 2 mj. dati "6 u 1", s navršena 4 mj. dati "5 u 1", i, konačno, s navršenih 6 mj. ponoviti "6 u 1".
Ovo što ste vi naveli jest jedna papazijanija od podataka. Meni nije jasno što se događalo nakon 25. 2., pa vam ne mogu odogovoriti na pitanje, jer pitanje ima s time veze, a ja ne razaznajem ništa, ništa ... . Meni trebaju tvornička imena cjepiva i, usput, po mogućnosti, kolikim brojem injekcija je dijete cijepljeno. Npr., 1. 4. fali mi Hiberix, nemam pojma je li cijepljena DTaP posebno, pa IPV posebno, a ako je cijepljena jednom injekcijom, onda bi to trebao biti "5 u 1". ali, gdje je Hib? U programu nema više oralnog polija, IPV je uključen u "5 u 1", pa ne znam što bi se tu sada plaćalo, pogotovo što bit to bilo nadoplaćivanje za oralni polio, ili za DTaP (koji je u programu za sve propisane doze).
Dakle, malo se koncentrirajte pa se možemo ponovno čuti.

Monada

06.05.2008. 09:55

Poštovani,
trudila sam se biti što preciznija, ali ako je bilo nedorečeno ponoviti ću. Probat ću odgovoriti po vašim pitanjima. Mislim da vas je najviše zabunu proizvelo to što sam u prvom pasosu navela :
"rođena je u 12. mj. 2007. i na preporuku pedijatrice smo krenuli sa cjepljenjem po kalendaru cijepljenja 2007.", a nisam naglasila da je pedijatrica I DALJE ODLUČILA CIJEPITI PO KALENDARU CIJEP. 2007., ali da doplaćujemo inaktivna cijepiva.

A - NAPISALI STE - "onda ste trebali prihvatiti cijepljenja u rodilištu, kakva su bila (BCG, Engerix), dalje s navršena 2 mj. dati "6 u 1", s navršena 4 mj. dati "5 u 1", i, konačno, s navršenih 6 mj. ponoviti "6 u 1".
U prvom tekstu sam navela točne datume i proizvođače za sva cjepiva upisana u knjižicu cijepljenja :

"13.12. BCG i Engerix B u bolnici

25.2. Hiberix-GSK (GlaxoSmithKline) i Engerix B - (GlaxoSmithKline)

1.4. DTper (piše serija AC14B052AB- ne piše proizvođač) i IPV (serija A0192-2, ako sam dobro uspjela pročitati u kartonu cijepljenja- ne piše proizvođač)"

Dakle mi JESMO PRIHVATILI cijepljenje u bolnici, a za preporuke o 5u1 i 6u1 mislim da je kasno s obzirom da je već prošla 2 docijepljivanja i to ZASEBNIM cjepivima po programu i tempu kalendara iz 2007.

B - VAŠE PITANJE - "kolikim brojem injekcija je dijete cijepljeno. Npr., 1. 4. fali mi Hiberix, nemam pojma je li cijepljena DTaP posebno, pa IPV posebno"
Znam da imate ove podatke, ali da bude preglednija usporedba s našim tempom cijepljenja:

Kalendar 2007-sa stranica zavoda
NAVRŠENA DOB MJESECI
CJEPIVO


BCG 0
Hib 2 4 6
Di-Te-Per 3 4 6
Polio 3 4 6
Hepatitis B** 0 2 6

Curica je primila sva cjepiva prema tom kalendaru (bolnica + 2 docjepljivanja kod pedijatra kako je gore navedeno; 25.2 i 1.4. dakle s punih 2mj pa smalo više od 3mj.; svaki put DOBILA PO 2 PIKICE, Di-Te-Per POSEBNO i IPV POSEBNO na zadnjem cijepljenju 1.4. 2008..

C - VAŠE PITANJE - "Npr., 1. 4. fali mi Hiberix, nemam pojma je li cijepljena DTaP posebno, pa IPV posebno, a ako je cijepljena jednom injekcijom, onda bi to trebao biti "5 u 1". ali, gdje je Hib?"
1.4. nije primila Hiberix jer po programu iz 2007 on ide s 2mj (cijepljeno 25.2.2008.) pa ponovo s 4mj. što nam sad slijedi.
Kako nam slijedi cijepljenje s puna 4. mj., a po kalendaru 2007. ono obuhvaća 2 cjepiva + oralni polio pomogli biste mi puno odgovorom na pitanja iz gornjeg teksta koja ću kopirati da bude brže za pročitati :

Zanje cijepljenje 1.4. : "Taj put je dr. rekla, slijedeće cijepljenje je inaktivni DTPer koji ćete platiti (pretpostavljam Infanrix) i ORALNI polio. Bila je velika gužva pa nisam to mogla raspraviti pa zato vas pitam:

1. Da li se može nadoplatiti da i polio dobije inaktivni kao i prošlo sijepljenje kad je IPV dobila po listi zavoda i koje je to cjepivo, koji proizvođač (za prvo IPV u knjižici ne piše proizvođač)?

2. Da li to znači da će ju ovaj put 3x pikati jer dolazi i Hiberix tj. da li bi bilo bolje da možda jednu pikicu odgodimo za tjedan dana? U nekim od vaših odgovora sam pročitala da je dijete doživjelo (šok, napad ili starinski "fras" od boli što su ga odjednom puno pikali.

3. Je li problem ako cijepiva koja bi trebala primiti nakon ovog cijepljenja, sa 6 mj. odgodimo za jesen? Pitam iz praktičnih razloga jer je moguće da od 1.6. do 1.9. nećemo biti u Hrvatskoj."

Nadam se da sam sada preglednije predstavila našu konkretnu situaciju.
Nažalost zato se odužila poruka. ali doista sam zahvalna na vašem uloženom vremenu da mi pomognete u ovoj situaciji koja je za roditelja često zbunjujuća.
Lijepi pozdrav,
Mona

Darko Richter, dr. med.

06.05.2008. 20:10

Nismo se razumjeli.
Kada napišete ".4. DTper (piše serija AC14B052AB- ne piše proizvođač) i IPV (serija A0192-2, ako sam dobro uspjela pročitati u kartonu cijepljenja- ne piše proizvođač)", tu ja ne vidim čime je cijepljena. Čak ne vidim da li je acelularni pertusis ili cjelostanični.
Dakle, molim vas po retcima, jedan ispod drugoga, s datumima sva cijepljenja koja je primila tog datuma, i navedite tvornička imena, a ako ih nema, recite mi da li je cijepljena tim cjepiviam zasebno, ili su bili u jednoj šprici. Jer, ako Napišete DTper i IPV, je li to biot DiTePer ili Infanrix, ili je to bilo u nekoj kombinaciji 5u1, a tada bi unutra bio i Hib, itd.? Nejasno mi je i dalje.

Monada

18.05.2008. 20:45

Poštovani,

nisam više dana imala pristup internetu pa vam sada dalje odgovaram.
1.4.2008. je bilo u dvije odvojene šprice cijepljenje acelularnim cjepivima za:
1) DTePer
2) IPV
tvorničke nazive ne mogu napisati jer je samo ovako rukom upisano u knjižicu cijepljenja.

Ipak mislim da ćete znati koje je moralo biti cjepivo jer je pediojatrica rekla da prima cjepivo koje ide za dojenče kad napuni 3 mjeseca i da su te prve doze ta 2 cjepiva besplatne tj. preko HZZO. NAPOMINJEM JOŠ JEDNOM DA SE CJEPIMO PO PROGRAMU IZ 2007. I PO PREPORUCI PEDIJATRA ĆEMO TAKO I NASTAVITI CIJEPLJENJA. dAKLE NISMO PLANIRALI PRELAZITI NA KOMBINIRANA. Doplaćivati ćemo acelularne varijante pojedinačnih cjepiva i cijepiti dijete po tempu kalendara iz 2007, kad je rođena.
Vi ćete sigurno znati koja su se cjepiva davala besplatno preko zavoda kod cijepljenja po kalendaru iz 2007.
Pretpostavljam da je u pitanju Infanrix i Imovax, ali ja ne znam koja su bila po zavodu propisana, odvojena cjepiva, a pedijatar nije upisao tvornička imena.

Bit ću slobodna iz prethodnih pitanja kopirati najvažnije da sumiram sve podatke potrebna za odgovor na 3 pitanja koja imam u vezi daljnjeg cijepljenja.

"rođena je u 12. mj. 2007. i na preporuku pedijatrice smo krenuli sa cjepljenjem po kalendaru cijepljenja 2007.", a nisam naglasila da je pedijatrica I DALJE ODLUČILA CIJEPITI PO KALENDARU CIJEP. 2007., ali da doplaćujemo inaktivna cijepiva."

"13.12. BCG i Engerix B u bolnici

25.2. Hiberix-GSK (GlaxoSmithKline) i Engerix B - (GlaxoSmithKline)

1.4. DTper ( ne piše proizvođač) i IPV (ne piše proizvođač)"

"VAŠE PITANJE - "Npr., 1. 4. fali mi Hiberix, nemam pojma je li cijepljena DTaP posebno, pa IPV posebno, a ako je cijepljena jednom injekcijom, onda bi to trebao biti "5 u 1". ali, gdje je Hib?"
1.4. nije primila Hiberix jer po programu iz 2007 on ide s 2mj (cijepljeno 25.2.2008.) pa ponovo s 4mj. što nam sad slijedi.
Kako nam slijedi cijepljenje s puna 4. mj., a po kalendaru 2007. ono obuhvaća 2 cjepiva + oralni polio pomogli biste mi puno odgovorom na pitanja iz gornjeg teksta koja ću kopirati da bude brže za pročitati :

Zanje cijepljenje 1.4. : "Taj put je dr. rekla, slijedeće cijepljenje je inaktivni DTPer koji ćete platiti (pretpostavljam Infanrix) i ORALNI polio. Bila je velika gužva pa nisam to mogla raspraviti pa zato vas pitam:

1. Da li se može nadoplatiti da i polio dobije inaktivni kao i prošlo cijepljenje kad je IPV dobila po listi zavoda i koje je to cjepivo, koji proizvođač (za prvo IPV u knjižici ne piše proizvođač)?

2. Da li to znači da će ju ovaj put 3x pikati jer dolazi i Hiberix tj. da li bi bilo bolje da možda jednu pikicu odgodimo za tjedan dana? U nekim od vaših odgovora sam pročitala da je dijete doživjelo (šok, napad ili starinski "fras" od boli što su ga odjednom puno pikali.

3. Je li problem ako cijepiva koja bi trebala primiti nakon ovog cijepljenja, sa 6 mj. odgodimo za jesen? Pitam iz praktičnih razloga jer je moguće da od 1.6. do 1.9. nećemo biti u Hrvatskoj."

Hvala vam na vašem vremenu i molim vas da pročitate i pitanja pa će možda sve biti malo jasnije.
Lijepi pozdrav,
Monada



Darko Richter, dr. med.

18.05.2008. 22:20

Dijete rođeno početkom prosinca 2007. g., do sada je dobilo, citiram vas:
"13.12. BCG i Engerix B u bolnici
25.2. Hiberix-GSK (GlaxoSmithKline) i Engerix B - (GlaxoSmithKline)
1.4. DTper ( ne piše proizvođač) i IPV (ne piše proizvođač)". Ta cjepiva 1.4. mora da su bila Infanrix i Imovax.

Sada dijete ima punih 5 mj. i ponešto kasni s potrebnim cijepljenjima.

Preporučio bih da odmah dobije "5u1" (Infanrix-IPV+Hib), a da 1 mj. iza toga dobije "6u1" (Infanrix-IPV-HBV+Hib). Time je završeno cijepljenje u prvoj godini života, i mislim da bi to bila optimalna shema u sadašnjem času.

Teoretski dijete može dobiti besplatni Pediacel sada, te Pediacel i Engerix (oba besplatni) mjesec dana potom. No, u primovakcinacijskom nizu ne preporučuje se mijenjanje cjepiva s kojima je cijepljenje započeto (ovdje bi se Infanrix i Hiberix, koji su sadržani u "5u1", mijenjali Pediacelom koji je također peterovalentno cjepivo, ali ponešto različitog kvalitativnog i kvantitativnog sastava od "5u1"blunk, dok se revakcinacija može obaviti drugim cjepivom, uz uvjet da je generički srodnog sastava. Dakle, u drugoj godini može dobiti Pediacel kao 1. revakcinaciju, iako bih i tada, opet iz razloga kvalitetnijeg nastavka cijepljenja, ostao uz "5u1".

Monada

19.05.2008. 09:45

Poštovani,
hvala na odgovoru. Malo kasnimo jer je prvo cijepljenje bilo malo pomaknuto zbog prehlade. Imam samo jedno pitanje.
Ako sad cijepimo s 5 u 1 i onda ne uspijemo za mjesec dana sa 6 u 1(jer vjerojatno od 6. mj. do kraja 8.mj. nećemo biti u Hrvatskoj) je li kasno da taj 6 u 1 cijepimo početkom 9. mj?
Lijepi pozdrav,
Monada

Darko Richter, dr. med.

19.05.2008. 13:00

Nije kasno. Zapravo praktički nikada nije kasno - ukoliko prije ne oboli od bolesti za koje je na vrijeme trebao biti procijepljen, a nije, npr. zbog odlaska na put od lipnja do kolovoza. To je jedni faktor požurivanja. S obzirom da cjepivo nabavljate sami, zašto ga onda ne date cijepti tamo gdje ćete boraviti od 6.-8. mj.?

Monada

20.05.2008. 10:05

Pozdrav,
nije mi palo na pamet. Mislila sam da se moramo cijepiti kod svog pedijatra+ pomalo se bojim reakcija pa je ne bih cijepila negdje gdje ne poznam liječnike ako bi slučajno bila neka jača reakcija.
Hvala na odgovorima,
Monada

Darko Richter, dr. med.

20.05.2008. 19:55

Naravno da vam nije niti trebalo tako štopasti napamet. Ipak je u Hrvatskoj medicina najbolja od svih, i zašto se prepuštati drugima sumnjivog povjerenja? A, osim toga, u Hrvatskoj je doktor besplatan, totalno. I, kao što imamo prigode vidjeti, katkada to pojačava povjerenje u liječnika, a češće ga puta razara. U ovom slučaju, pojačava. Hoću reći kako je kod nas sve tako nakaradno, da je žalosno, ako ne i tragično. Busamo se da nam je zdravlje na prvom mjestu, a u praksi je turoperator puno važniji od cijepljenja djeteta ... .