Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


IPV u školskoj dobi?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

25.09.2007. 12:10

Poštovani doktore Richter,
Dijete ima 6 godina i krenulo je u 1. razred, pa bi se sada trebalo docijepiti protiv difterije, tetanusa i dječje paralize. Ima li smisla cijepiti ga IPV cjepivom umjesto OPV cjepivom (do sada je cijepljeno isključivo IPV cjepivom)? Znam da su rizici mali, ali, koliko shvaćam, s IPV cjepivom još su manji. Citiram i Vašu rečenicu iz odgovora jednoj majci: »nije glupo, za svoje novce, uzeti najbolje cjepivo« Biste li, dakle, odobrili ovu zamjenu ili je smatrate nepotrebnom, ili čak i štetnom? Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

26.09.2007. 09:40

Ako je do sada cijepljen IPV cjepivom, smatram da ne samo da nije štetno, niti rizično, nego, čak i korisno, docijepiti OPV-om. Zašto? Zato jer živo cjepivo protiv polija polučuje imunost ne samo poticanjem stvaranja protutijela, već i interferencijom s mogućim divljim virusom (virusom koji izaziva epidemijski polio) u sluznici taniog crijeva. No, nija nikakva greška uzeti opet IPV. Tako rade i Amerikanci, ako je to argument, a za mene jest. Tako da vam mogu poručiti, da je dobro i jedno i drugo.