Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Infanrix Hexa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

25.09.2007. 15:35

Poštovani dr. Richter,
dijete (3,5 godine) mi je cijepljeno sa Infanrix Hexa.
Nakon 8 sati dobiva visoku temperaturu (39.5 - 40°C) koju vrlo teško skidamo kombinacijom Ibuprofena i Paracetamola izmjenično svaka 4 sata. Uz to ima jaku glavobolju i povraća obilno dva puta kroz noć. Temperatura se nastavlja i drugi dan, oko 39°C a zatim nestaje. Tjedan dana nakon toga opet dobiva temperaturu oko 39°C i žali se na bol u trbuhu. Do tada je zdrav i osim vrtićkih, nemamo nikakvih tegoba. Ja sam javila njegovom pedijatru da je imao visoku temperaturu i on nam kaže da je moguće da je to reakcija na cjepivo, ali da postoji mogućnost da je bio u inkubaciji na nešto drugo. Jasno mi je da je moguća koincidencija, ali je moje pitanje koje je Vaše mišljenje o nuspojavama na to cjepivo i šta da radim pošto ga za 3 tjedna moram ponovo ići docijepiti. Isto tako, on je cijepljen prema redovitom programu cijepljenja i nikada do sada nije imao takvu reakciju (ako je ovo bila) i dali je moguće da je ovo cjepivo izazvalo takvu jaku imunološku reakciju? Dali je dijete zaštićeno jednokratnom dozom ovog cjepiva ili to gubi smisao ako ga se ne docijepi.
Iskreno hvala i lijepi pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

26.09.2007. 09:40

Morate mi objasniti zašt je s 3,5 g. cijepljen s Hexom, ako je do tada sve bilo po kalendaru. Pretpostavljam da ste poželjeli zaštiti ga od hepatitisa B, i prije no što po starom kalendaru na to dođe red (s 11-12 g.). U tom slučaju, slijedi nastavak cijepljenja s Engerixom-B, i to 1 mjesec i 6 mj. nakon prve doze koju je primio u sastavu Hexe, a ne dobiva cijelu Hexu. Vrlo su moguće obje varijante koje vam je iznio vaš pediajtar u svezi s bolešću nakon cijepljenja. Nije moguće odrediti koja je varijanta točna. No, kod nastavka cijepljenja treba već 2 h od injekcije uzeti antipiretik, i to ponoviti za 6 h, pa, ako temperatura bude i najmanje povišena, nastaviti s antipiretskim mjerama prema potrebi. Kontraindikacijom za cijepljenje bila bi temperatura od 40.5 ili više, a on to, i da je baš bilo od cjepiva, nije dosegnuo.