Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


JIA i cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pipa

06.10.2013. 17:45

Poštovani dr. Richter

Imam dijete koje će iskoro napuniti godinu dana, prije par mjeseci mu je dijagnosticiran juvenilni idiopatski artritis koji započinje sistemski, trenutno je na terapiji medrolom (doze se polako smanjuju), zanima me može li se sada cijepiti protiv morbila, zaušnjaka i rubeole? (do sada je sve redovno cijepljen)

Darko Richter, dr. med.

06.10.2013. 22:55

Niti slučajno NE dati živo cjepivo, kakvo je MoPaRu, dok je na imunosupresivnoj terapiji, osobito na sistemnim kortikosteroidima.
Kada prekine steroide, a to ionako ne ide jako naglo, već vrlo postupno, i traje najmanje 4 tjedna, treba pričekato još oko 3 tjedna i onda cijepiti (uz uvjet da ne prima druge imunosupresive, već samo, eventualno, nesteroidne antireumatike).

pipa

11.10.2013. 10:10

zahvaljujem na odgovoru, zanima me samo još da li to znači da može nastaviti primati dalje "5 u 1" čak i ako tada bude pod terapijom?

Darko Richter, dr. med.

11.10.2013. 23:25

Da, mrtva cjepiva se čak i preporučuju. Međutim, njihov efekt bit će umanjen, pa nakion izlaska iz imunosupresije valja ponavljati određena (mrtva) cjepiva, dočekati čas i vrebati trenutak oporavka kada će biti moguće dati i propuštena živa cjepiva.

eke

20.03.2015. 23:25

Poštovani .
Naš sin ima sedam godina i boluje od JIA.Bolest je krenula sa 15. mjeseci .Trenutno je u remisiji i recimo zdrav bez bolova i problema.Za vrijeme liječenja bio je na movalisu,decortinu,mtx tabletama.Naravno ne sve od jedanput nego terapija po terapija i na dvije punkcije kortkostroidima u oba koljena.Bolovi su u to vrijeme bili u oba koljena.Sad bi se trabao cijepiti MPR cijepivom.DA li se on smije cijepiti s obzirom da mu se je bolest javila tri mjeseca nakon prve doze MPR sa godinu dana?Bez terapije je 9. mjeseci.

Darko Richter, dr. med.

21.03.2015. 20:25

Mrtvim cjepivima iz kalendara može se cijepiti bez problema, a za MPR bih ipak preporučio u živo konzultaciju s alergologom/kliničkim imunologom.

eke

08.04.2015. 20:30

Poštovani,
Mi smo ipak dijete cijepili sa MPR cijepivom.Savjetovali smo se sa reumatologom koji ga liječi,školskim pedijatrom i našom pedijatricom i rekli su da se on mora cijepit zato jer je to njemu prijeko potrebno radi epidemije ospica i da bi za njega zaraza ospicama bila pogubna.S obzirom da je zdrav i bez problema mi smo na to pristali.Nakon devet dana javila se je bol u oba koljena.Bolovi su čak i preko noći.Nitko nam nije rekao da je kod njega puno veća opasnost od nuspojava.Vjerovali smo doktorima u strahu za svoje dijete i zaraze ospica.Sad su naši pedijatri prijavili nuspojave u agenciju za ljekove HALMED i imunološkom i tu njihov problem završava i naravno jako im je žao.Mi ćemo ponovno putovat jedanput mjesečno u Zagreb o svojem trošku i trovati dijete tabletama ,a on će se buditi u boli i svako jutro čekati da stane na noge i da li ga boli.Sad mi neki govore da ga je možda trebalo cijepiti Priorixom,ali sad je gotovo.Pitamo se da li smo pogriješili?Hvala.

Darko Richter, dr. med.

08.04.2015. 22:05

Komponenta rubele u MPR (morbili-parotitis-rubela) cjepivu može katkada izazvati sterilni i prolazni sinovitis u periodu od nekoliko tjedana po cijepljenju. I to kod posve inače zdrave djece. Moguće je da se to desilo u vašem slučaju, no to bi trebalo proći bez trajnih posljedica. Ne znam čime ste cijepljeni, no koliko ja znam, postoje samo 2 cjpeiva u optjecaju, Priorix i MMRVaxPro. I jedno i drugo su iste visoke kvalitete, i jedno i drugo sadržavaju točno isti vakcinalni soj za rubelu (Wistar).

eke

10.04.2015. 13:00

Cijepljen je sa MPR cijepivom.Znači komponenta rubeole izaziva otok zgloba.To ste vi potvrdili kao i naš reumatolog i pedijatar ,ALI TEK NAKON CJEPLJENJA .Znači svjesno je cijepljeno dijete koje ima autoimunu bolest (JIA) i probleme sa zglobovima.Vjerojatnost je bila velika da će mu ponovno sprovocirati bolast ,a nas nitko to nije obavjestio.Zašto nije cijepljen samo za ospice pa ne bi bilo problema kad već "prijeti epidemija ospica".DOKTORI SU SVJESNO I BEZ GRIŽNJE SAVJESTI CIJEPILI NAŠE DIJETE I SAD GLEDAJU U POD I JEDVA ČEKAJU DA SE MAKNEMO IZ ORDINACIJE.Znači djete je bolesno,ali se mora cijepiti po zakonu RH.Zar je to smisao cijepljenja?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

12.04.2015. 03:55

Ne, ne, ne. MPR cjepivo jest Priorix, i, MPR cjepivo jest MMRVaxPro. Dakle, čime je cijepljen? No, to skoro da i nije bitno, jer trećeg cjepiva u RH sada u optjecaju nema. A nema niti pojedinačnog (Cjepivo za morbile), odnosno, ono nema valjanu registraciju kao niti trovalentno "Cjepivo protiv Morbila Parotitisa i Rubelle" . Dakle, ako se htjelo cijepiti, zbog ospica koje sada prijete, moglo se cijepiti jedino Priorixom ili MMRVaxPro-om. Rizici postoje, i kada se dogode, onda to ne znači da su prije toga to bile 100% sigurnosti, već su bili rizici, i ostaju rizici.
No, bio sam vam preporučio da se ta stvar pokuša riješiti u pregledu kod alergologa. Taj je isto mogao odvagnuti, zajedno s vama, da dijete treba cijepiti, i vi biste na to pristali. Bi li vam zbog toga sada bilo lakše, ili teže?
No, i ovo što sada imamo, nije 100% sigurno od tog cijepljenja. Moguće je, ali nitko to ne može tvrditi kao 100%.
Meni jednostavno nije bistro da se i u 21. stoljeću, pod obavezno, zbog nekakve nepogode, uvijek mora spaliti neka vještica. Pa mene apsolutno ne čudi da toliki kolege odlaze ili žele otići u inozemstvo. Onda ćemo ovdje odbiti druge gotove doktore, samo to neće biti doktori koje će naši kolege "istisnuti" iz njihovih mjesta Zapadnoj Euorpi, već neki drugi. Mislite da će biti bolji? Ili, da će zbog nijh cjepiva biti drugačija?

eke

14.04.2015. 12:20

Poštovani
Ukratko ću vam napisat činjenice.
-djete koje boluje od JIA je cijepljeno sa MMRVaxPro cjepivom i nije nam rečeno da izaziva sinovitis, ali kod našeg djeteta provociranja bolesti u remisiji .
-za naš zdrastveni sustav je on samo jedan u nizu i kao što vi kažete nikad nije sigurno 100% i tu je briga sustava o nuspojavi gotova.
-mi ne palimo vještice već se brinemo za svoje djete jer se sustav ne brine.
-prešućene su nam jako bitne stvari i cijepljeno je dijete na prepad, a mi naivci pristali i vjerovali dr.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

15.04.2015. 21:45

Ne znam o kakvom je prepadu riječ, kada ste se konzultirali i na Cybermedu. Dakle, to odvagivanje i odlučivanje je trajalo najmanje danima. Tada sam vam sasvim jasno rekao da bi to trebalo riješiti u nekom pregledu kod alergologa, i tu sam bio spreman ponuditi sebe, jer, jasno, ne mogu nuditi nekog drugoga. Makar nitko ne žudi za problematičnim odlukama u kojima nikada ne možete biti sigurni da je kao u matematici 2+2=4, bio sam to spreman učiniti. Apsolutno bi bilo nerealno sada pogađati što bih vam je bio rekao, jer, to bi sasvim ovisilo i o tom pregledu i podatcima koje bih kroz pregled i uvid u dokumentaciju dobio. Ali, dao sam vam, na temelju vašeg opisa problema, tj. dileme, sasvim jasnu uputu da se to ne može riješiti na brzinu. Ono što ja znam jest da vaše dijete sada skoro sigurno neće oboljeti od ospica i rubele, a da nije bilo cijepljeno, i da se to dogodilo, jer, kao što znate, u Zagrebu kruže osipce i to baš među necijepljenom djecom, komplikacije na zglobovima bile bi se mogle očekviati u daleko gorem obliku.

eke

16.04.2015. 00:15

Puno van hvala na odgovorima i vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati .Nadamo se da će se sve smiriti .U koliko budemo trbali vašu pomoć pisat ćemo vam .Nadam se da smo dobro postupili i cijepili dijete.Morate nas razumjeti jer naše dijete boluje od kad je prohodalo.

Darko Richter, dr. med.

17.04.2015. 01:25

Nema problema.